Dodaj do ulubionych

UŚ- informatyka, potrzebna porada

IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 10:24
Witam wszystkich. Zwracam się z pytaniem do wszystkich mających coś wspólnego z kierunkiem informatyka normalna (inżynierskie) lub informatyka specjalność programista gier komputerowych(inżynierskie) . Teraz właśnie rezygnuje z obecnych studiów na politechnice śląskiej, gdyż poziom był absurdalny ,tak samo jak i całe studia (nikt nic nie wie, nikt nie tłumaczy, nie ważne jak i ile się uczysz - i tak oblewasz). Mam następujące pytania:
1) czy dostanę sie na któryś z tych kierunków z wynikami z matury matematyka podst 96, angielski rozszerzony 76
2) jaki jest poziom na pierwszym roku/ semestrze czy ucząc się sensownie można w miarę bezproblemowo zdać ?
3) Czy trzeba na te studia iść z jakąś wiedzą początkową, z dziedziny informatyki/programowania? Gdyż ja niestety niewiele z tematem mam wspólnego i ciekaw jestem czy na owych kierunkach jest wszystko od podstaw powoli przerabiana, żeby każdy się połapał. Jeśli w tym miesiącu zacznę programować w c++ to do października czegoś się nauczę , ale nie na tyle by pędzić z materiałem, pytanie czy to wystarczy?
Zaznaczę ,że w szczególności byłbym wdzięczny za opinie kogoś kto jest /był na kierunku. Na pierwszym roku lub wyżej - nie ma to znaczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: wiinom us inf Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 22:16
      Hej, jestem z pierwszego roku i mam (nie)przyjemność tu studiować. ;)
      1. Z takim wynikiem dostaniesz się na 100% (liczy się tylko matematyka) i będziesz na jednym z wyższych miejsc w rankingu.
      2. Wg mnie na pierwszym semestrze poziom jest dość niski i przedmioty średnio ciekawe, mało przydatne (fizyka przede wszystkim). Na drugim semestrze jest już ciekawiej. Niby wymagania nie są duże, ale jednak sporo ludzi w pierwszym terminie oblewa różne przedmioty, najwięcej Języki programowania (choć uczy się tylko Javy, ale taką dziwną nazwę sobie wymyślili). Jednak jest drugi termin, a czasem nawet trzeci i czwarty. Ogólnie wydaje mi się, że problemem jest dziwny sposób oceniania na egzaminach z przedmiotów informatycznych. Jest kilka zadań, z każdego dostaje się ocenę cząstkową i później liczy się z nich średnią, która jest oceną z egzaminu, a też nawet jakieś drobne błędy czy po prostu zrobi się jakieś zadanie nie takim sposobem jaki omawiali na zajęciach to się za dane zadanie dostaje 2, nic więc dziwnego, że nawet jeśli się umie to można nie zdać. Na pocieszenie mogę dodać, że analizę matematyczną łatwo się zdaje (co roku na egzaminie jest ten sam typ zadań, zmieniają się tylko dane). Z fizyki jest egzamin ustny, pytania są dostępne dla wszystkich. Logika też w miarę łatwa, ale są tacy co nie zdali, nawet syn matematyka.
      3. Nic nie musisz umieć, wszystko jest od podstaw, ale zależy na kogo trafisz, jedni lepiej tłumaczą inni gorzej, więc lepiej zacznij samemu się uczyć.

Ogólnie nie jest źle, ale trzeba się przyzwyczaić do niektórych rzeczy.
      • Gość: noname Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 18:28
        A jak z informatyką w Katowicach? Czy też poziom jest do zniesienia?
        Jak sądzisz, da radę pociągnąć informatykę jako drugi kierunek?
        • Gość: wiinom us inf Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 19:46
          Nie wiem jak jest w Katowicach, ten kierunek jest tam mniej popularny, lepiej chyba jest w Sosnowcu, jeśli chodzi o UŚ. Na pewno można studiować informatykę jako drugi kierunek, kilka osób tak właśnie robi, tylko że od tego roku za drugi kierunek trzeba płacić, więc raczej nie ma sensu.
          • katakumb12 Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada 24.04.13, 23:24
            @Legate / winom us inf
            Jeśli będziecie mieć wolne
            5 minut, napiszcie coś więcej
            o swoich uczelniach.

@Legate
            PŚ wyd. Elek. / AEiI ?
            "nikt nic nie wie, nie tłumaczy"
            mówisz o wykładowcach, studentach ?

Panowie w skrócie: jak sobie
            wyobrażaliście - jak jest?
            Co mówią starsze roczniki?

Pozdrawiam
            Kuba
    • Gość: suszy Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada IP: *.dynamic.cdma.plus.pl 25.04.13, 15:52
      nie polecam, nie trać życia na uś, ogarnij się i nie rezygnuj z plś, nigdzie Ci nic nie wytłumaczą więc
      • Gość: gosc Re: UŚ- informatyka, potrzebna porada IP: 89.79.62.* 25.04.13, 18:17
        Na UŚ nie jest znowu jakoś bardzo źle, poziom oceniałbym na średni, dla kogoś kto nie jest geniuszem jest w sam raz. Nie zgadzam się, że nigdzie nie tłumaczą. Wszystko zależy od prowadzących, jedni umieją coś przekazać i im na tym zależy a inni nie, tak jest na wszystkich uczelniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka