Dodaj do ulubionych

Jakie studia ?

IP: *.cdma.centertel.pl 05.06.13, 17:28
W tym roku pisałem maturę i nadszedł czas wybory studiów. Jaki kierunek gwarantuję znalezienie zatrudnienia ? Czy ciężko się dostać na dany kierunek ? Może powiem czym się interesuję. Uwielbiam matematykę. Nigdy nie sprawiała mi problemów i chciałbym w przyszłości robić coś związanego z matematyką ( Nauczyciel odpada ). Ponadto interesuję się sportem. lubię geografię a konkretnie znajomość map, stolic ogólnie wiedza o różnych państwach. Jeszcze dodam że kończę szkołę ekonomiczną i wchodzi także w gre coś z Ekonomią, ale nie chcę za dużo klepać formułek. Liczę na wasze opinie. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • iamblue1 Re: Jakie studia ? 05.06.13, 23:49
      w życiu nie ma lekko ale bycie po technicznym kierunku na pewno pomaga, konstrukcje maszyn, programowanie, energetyka, itp. studia ekonomiczne spoko jeśli chcesz pracować w korpo, bankach, dobra też jest czysta matematyka - nie ważne na jakiej uczelni itp. na pewno nie polecam: socjologii, politologii, stosunków międzynarodowych, historii bo tak tworzy się armię bezrobotnych w tym kraju, no bo gdzie i kto zatrudni wszystkich historyków po studiach? jak masz zapał możesz spróbować startować na prawo, medycynę.
      • Gość: Maturzysta Re: Jakie studia ? IP: *.cdma.centertel.pl 07.06.13, 08:53
        iamblue1 napisał(a):

> w życiu nie ma lekko ale bycie po technicznym kierunku na pewno pomaga, konstrukcje maszyn, programowanie, energetyka, itp. studia ekonomiczne spoko jeśli chcesz pracować w korpo, bankach, dobra też jest czysta matematyka - nie ważne na jakiej uczelni itp

Tak myślałem, że studia techniczne są teraz w cenie. Ale trzeba też chyba ukończyć studia na w miarę dobrej uczelni żeby liczyć na pewną pracę. Mogę iść na studia ekonomiczne ale chciałbym mieć dużo praktyki na takich studiach, bo wchłanianie dużo wiedzy teoretycznej nie jest dla mnie.A co do matematyki to lubię ją, lubię rozwiązywać zadania i nie sprawia mi ona żadnych trudności, ale nie chciałbym w przyszłości pracować jako nauczyciel
    • Gość: JasioJeżyk Re: Jakie studia ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 15:35
      >Jaki kierunek gwarantuję znalezienie zatrudnienia ?

Żaden !!!
      Drodzy maturzyści,
      skończcie z tym schematem myślenia "skończę studia - będę miał dobrze płatną pracę". Dzisiaj łatwiej o pracę spawaczowi niż absolwentowi medycyny. Gwarancję zatrudnienia to mają tylko ci, którzy w swoim zawodzie są ekspertami (albo mają dobre znajomości). Samo skończenie studiów bez doświadczenia w zawodzie nie daje (oprócz papierka) absolutnie nic.
      • Gość: k.k Re: Jakie studia ? IP: 81.15.144.* 06.06.13, 16:28
        Zajrzyj tutaj, poradnik trochę nietypowy, ale daje do myślenia: www.portalmaturzysty.pl/poradniki/jak-dobrze-wybrac-studia,1722,2.html
      • Gość: Maturzysta Re: Jakie studia ? IP: *.cdma.centertel.pl 07.06.13, 08:57
        Drogi JasioJeżyk

Wiem że ukończenie studiów nie daje pewnej pracy , przynajmniej ukończenie jakiejś uczelni która nie ma renomy w kraju. A co doświadczenia w zawodzie to właśnie chciałbym pójść na taklie studia, które by oferowały jego zdobycie.
    • Gość: Anna Re: Jakie studia ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.06.13, 16:49
      Witaj, to idź na matematykę. Ja ją skończyłam matematykę na UW. Co prawda pracuję jako grafik, bo dodatkowo mam takie zdolności, ale po matematyce można pracować np. jako administrator sieci komputerowej, a takich osób zawsze będzie potrzeba. No i liczy się dobra uczelnia, taka jak UW, UJ czy UAM w Poznaniu. Pozdrawiam.
      • Gość: Maturzysta Re: Jakie studia ? IP: *.cdma.centertel.pl 07.06.13, 09:02
        Droga Anno

Właśnie myślałem o studiowaniu matematyki. Lubię ją i wszystko z nią związane, ale nie chcę w przyszłości być nauczycielem. Myślałem właśnie o studiowaniu na UW. Skoro jesteś absolwentkę to powiedz czy jest tam ciężko studiować ? Jakie przedmioty są i czego na nich można się nauczyć ?
        • Gość: belial Re: Jakie studia ? IP: *.devs.futuro.pl 11.06.13, 13:05
          > Właśnie myślałem o studiowaniu matematyki. Lubię ją i wszystko z nią związane,
          > ale nie chcę w przyszłości być nauczycielem.

Nie musisz być. Możesz np. wybrać jako specjalność matematykę finansową i/lub ubezpieczeniową i szukać zatrudnienia w sektorze finansów i ubezpieczeń. Mało kto z idących dziś na matmę na UW chce być nauczycielem. Większość chce iść w stronę finansów lub informatyki.

>Skoro jesteś absolwentkę to powiedz czy jest tam ciężko studiować ?

Raczej tak, to najlepszy wydział matmy w Polsce. (Ja też jestem absolwentem)

>Jakie przedmioty są i czego na nich można się nauczyć ?

Przede wszystkim myślenia. Przedmioty:
          www.mimuw.edu.pl/studia/informacje/informator-2012-13.pdf
    • Gość: Ljiuzunu Re: Jakie studia ? IP: *.183.162.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.06.13, 14:14
      dziś nie wszystkie kierunki techniczne są gwarancją zatrudnienia

przede wszystkim opłaca się studiować informatykę i kierunki pokrewne, bo jest (i ciągle powiększa się) deficyt na specjalistów IT
      • Gość: Bakalkast Re: Jakie studia ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.06.13, 22:20
        Podbiajam ^ czytałem że rośnie popyt na specjalistów z branży IT. Mogę polecić Wyższą Szkołe Technologii Informatycznych w Warszawie. Mam tam znajomą i polecała, nie slysząłem żeby narzekałą. Część kadry dydaktycznej pracuje też na Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie, a w większości ci ludzie są świetni (wiem, bo sam studiuję na WSFiZ). www.vizja.pl - tutaj można znaleźć jakieś szersze informacje :)
    • Gość: aagaa Re: Jakie studia ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 01:24
      mam koloezanke po matematyce finansowej na agh i ma dobra porace w banku centralnym we frankfurcie. ale zaden dyplom nie grarantuje dobrej pracy bo w gre wchodza tez inne rzeczy zalezne od osoby, cech charakteru itd
      • gazetkowa23 Re: Jakie studia ? 10.06.13, 12:39
        hej, ja chcę iść na studia do wyższej szkoły biznesu nlu w nowym sączu na zarządzanie. co o tym myślicie? dużo osób poleca wsb, a kierunek chyba dobry. po zarządzaniu jest praca? pozdrawiam :)
        • karolina.dnajska Re: Jakie studia ? 19.09.13, 15:12
          no zarządzaniu jest praca... ja skonczylam wsb nlu i znalazlam prace jeszcze w trakcie studiow. w sumie uczelnia mi w tym troche pomogla :)
    • Gość: Maturzysta Re: Jakie studia ? IP: *.cdma.centertel.pl 11.06.13, 15:13
      Postanowiłem , że będę studiował matematykę bo to lubię a to powinno być najważniejszym argumentem. Tylko nie wiem czy się dostanę ? :p W takim wypadku pójdę na Finanse i Rachunkowość.
      • Gość: belial Re: Jakie studia ? IP: *.devs.futuro.pl 11.06.13, 16:32
        > Postanowiłem , że będę studiował matematykę bo to lubię a to powinno być najważ
        > niejszym argumentem.

exactly
    • Gość: Maturzysta Re: Jakie studia ? IP: 79.162.248.* 11.06.13, 18:36
      A co do wyboru specjalności na UW. To wybiera się ją na pierwszym roku czy dopiero jak się licencjat zdobędzie ?
      • Gość: belial Re: Jakie studia ? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 19:36
        Zajrzyj do informatora zalinkowanego powyżej. Generalnie na 2 i przede wszystkim 3 roku masz dużo przedmiotów do wyboru które musisz wybrać tak aby spełnić program danej specjalności. Z tego co widzę teraz można już na poziomie licencjata uzyskać dyplom z zastosowań matematyki (to nowość chyba, za moich czasów było inaczej, specjalność dopiero na mgr). Musisz po prostu wybrać odpowiednie dla danej specjalności przedmioty obieralne. Wszystko jest w informatorze. Zerknij pkt. 4.4 strona 12.
    • Gość: Edyta Re: Jakie studia ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.13, 13:20
      Polecam Elektronikę Informatykę albo Telekomunikację. Nowe technologie to przyszłość dlatego w tej tematyce praca zawsze jest i będzie,z najlepszych uczelni stawiając na jakość kadry AGH oferuje możliwość studiowania na tych kierunkach ewentualnie z niepublicznych uczelni na WSTKT
    • Gość: pierron Re: Jakie studia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.13, 13:06
      Wydaje mi sie, ze smialo mozesz isc na studia zwiazane z rachunkowoscia, bankowoscia, informatyka. To kierunki po ktorych ma sie jeszcze szanse znalezc prace. Moim zdaniem wazna jest jednak takze uczelnia, ktora nie bedzie zniechecac tylko wspierac, gdzie nie bedziesz jednym z wielu "studenciakow" ale potraktuja Cie powaznie i zapewnia odpowiednie warunki do studiowania. Dlatego nie boje sie zaryzykowac stwierdzenia ze warto zainwestowac w uczelnie prywatne a nie pchac sie na uczelnie panstwowa dlatego za ma rzekomo jakis prestiz. Prestiz nie da Ci pracy i z prestiżu nie wyzyjesz.
    • Gość: Ulka90 Re: Jakie studia ? IP: *.skierniewice.vectranet.pl 02.09.13, 00:02
      Moim zdaniem najszybciej pracę znajdziesz po kierunkach technicznych, a najciężej będzie znaleźć po kierunkach humanistycznych. Ale musisz brać też pod uwagę swoje zainteresowania no i plany - kim chcesz być. Ja zawsze marzyłam o pracy architekta i studiuję architekturę i urbanistykę w san w warszawie. Nie są to najprostsze studia - dużo wymagają, trzeba się uczyć - to fakt. Ale ja to lubię, to jest moja pasja i mój cel, więc warto się poświęcić i pouczyć trochę, żeby potem zdobyć lepszą pracę.
      • mwieczorek81 Re: Jakie studia ? 11.09.13, 08:54
        W dzisiejszych czasach studia są przepustką do lepszej pracy. Jednak tytuł magistra może nie być wystarczający dla pracodawcy, dlatego warto rozważyć poszerzenie swojej wiedzy i ukierunkowanie swojej kariery zawodowej poprzez podjęcie studiów podyplomowych. Pracodawcy wymagają dzisiaj specjalistycznej wiedzy, którą na takich studiach na pewno się zdobędzie. Dlatego też zachęcam do zapoznania się z ofertą szkół WSB. W tegorocznej rekrutacji wprowadziliśmy bardzo ciekawe nowości w programie studiów podyplomowych: www.wsb.pl/kandydaci/studia-podyplomowe

Do 16 września trwa tez promocja, w ramach której studia podyplomowe kosztują nawet do 695zł taniej!

Pozdrawiam, Małgorzata Wieczorek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka