Dodaj do ulubionych

Gdzie na studia? matematyka

02.06.14, 22:07
Witam, jestem tegoroczną maturzystką. Do składania podań na studia zostało niewiele czasu, a ja wciąż jestem w kropce...

Może zacznę od tego, że kierunek (mniej więcej) mam już nakreślony. Jestem umysłem typowo ścisłym, zawsze lubiłam w szkole matematykę i przedsiębiorczość. W przyszłości chciałabym zostać np. analitykiem finansowym czy coś takiego. Dlatego myślę, że najlepszy dla mnie kierunek to matematyka, wtedy specjalność wybieram jakąś finansową czy ubezpieczeniową. Przeraża mnie jednak mnogość negatywnych opinii na temat tego kierunku, ludzie piszą że to nudne studia, nauka inna niż w liceum, czy to prawda, nawet jeżeli bardzo lubiłam matematykę w szkole średniej?

Druga sprawa, to uczelnia. Pochodzę z Koszalina (woj. zachodniopomorskie) i przeraża mnie fakt wyjazdu do obcego miasta. Nie mam żadnego znajomego, który wyjechałby ze mną. Uczę się b. dobrze (średnia powyżej 5.0 na koniec liceum), matura: rozszerzona z matematyki 80 kilka % (w tym roku była bardzo trudna), angielski rozszerzony słabo - ok. 60%, polski podstawka ok 50%. Celuję w jakąś lepszą uczelnię - UW, PW, UJ itp. Jednak boję się tej odległości od domu - Warszawa: daleko, duże, drogie miasto, nikogo nie znam; Kraków: bardzo daleko, mam rodzinę tam, ale i tak mieszkałabym pewnie w akademiku; Gdańsk: najbliżej, mam tam kuzyna, jednak uczelnia słabsza; Poznań: dość blisko, obce miasto, uczelnia słabsza.

Proszę o jakieś porady, bo naprawdę nie wiem już, co mam robić... a czas goni...
Obserwuj wątek
    • Gość: lajtarek Re: Gdzie na studia? matematyka IP: *.calcit.fastwebserver.de 02.07.14, 14:28
      Kochana nie idź na matematykę ponieważ po tym kierunku nie ma niestety pracy. Jest trudno i w zasadzie często zostaje jedynie posada nauczyciela. Jeśli masz umysł ścisły warto byłoby wykorzystać swoje umiejętności i iść na przykład na informatykę, która daje bardzo dobre perspektywy. Polecam iść na studia do większego miasta, masz blisko do Poznania, dojazd na pewno nie powinien sprawić Ci problemu a warto jest dbać o swoje wykształcenie. Możesz zastanowić się na przykład nad informatyką na Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu, która ma bardzo ciekawe specki takie jak aplikacje i systemy mobilne , sieci komputerowe, technologie internetowe. Czy zastanawiałaś się nad studiami zaocznymi?
      • Gość: mmms piramidalne bzdury IP: *.spine.pl 08.07.14, 09:24
        od razu widać, że post lajtarka to reklama jakiejś trzecioligowej uczelni z miasta, do którego nawet nie miałaś planu jechać. Te "bardzo ciekawe specki" to "specki" obecne na każdej lepszej uczelni. Z Twoja matura dostaniesz się do lepszych szkół...

A co do drugiej bzdury - pracy po matematyce nigdy nie było tak dużo jak obecnie, więc nie gadaj lajtarek bzdur, bo najwidoczniej nie masz pojęcia o czym mówisz. W dużych miastach pracy jest mnóstwo, ludzi z wiedzą statystyczną i znajomością programów statystycznych czy baz danych potrzebują w bardzo dużej liczbie firm - a Big Data się rozwija, zapotrzebowanie przez dobrych kilka lat będzie tylko rosnąć.
      • gac3 Re: Gdzie na studia? matematyka 24.06.15, 16:38
        lajtarek. Nie wiem co ty za bzdury wygadujesz. po matematyce jest mnóstwo miejsc pracy (owszem jeśli pójdzie się do na jakąś uczelnie w Kielcach, Lublinie, Radomiu itp. to po takich studiach obojętnie jaki weźmiesz kierunek to pracy nie będzie), Matematyka po PW UW UJ UAM AGH jest pracy na pęczki, zwłaszcza po PW gdzie studiowałem. Gorąco polecam ten kierunek, ale na jakiejś solidnej uczelni. To jest kierunek z wielką przyszłością.
    • Gość: c_b Re: Gdzie na studia? matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.14, 18:28
      Współlokatorka studiuje mat. finansową, mówi, że trudna, zalicza nieźle, ale naprawdę dużo się uczy. Ludzie potem robią jakieś dodatkowe uprawnienia na doradców finansowych zdaje się.
      Nowego miasta i braku się nie bój, miasto poznasz, ludzi też. Wiem z doświadczenia, nie raz już całkowicie zmieniałam środowisko. Chcesz poznać więcej osób, to pomyśl o akademiku. Nie są to raczej hotele 5-cio gwiazdkowe, ale opowieści o ciągłych imprezach i misjach na Marsa, to w większości urban legend. Są ogólnie rozrywkowe akademiki, ale są i bardzo spokojne. A pić, jak ktoś chce codziennie, to i w mieszkaniu będzie pił.
    • Gość: mmms Re: Gdzie na studia? matematyka IP: *.spine.pl 08.07.14, 09:34
      Nie bój się nowego miasta, wybierz tylko dobrą uczelnię. Z 80% na maturze matematyka powinna się udać. Polecałbym Warszawę, ze względu na dużą liczbę ofert pracy i niezłe uczelnie, ale Wrocław i Kraków też nie są złe.

Najważniejsze na matematyce to systematyczna nauka i z góry nakreślony cel. Ja polecam skupienie się na algebrze liniowej + analizie + prawdopodobieństwie + statystyce i nauczenie się na studiach jakiegoś pakietu statystycznego (uczelnie mają licencje do wielu np SPSS/SAS, są też darmowe np R) + najlepiej jakiegoś języka programowania (np Java, albo Python, którego popularność w zastosowaniach matematyki rośnie). Nawet jeśli nie będziesz miała super kursów na uczelni, to bardzo polecam przysiąść i nauczyć się tego samemu, jest coursera, będziesz miała bibliotekę. Jak skupisz się na tym, skończysz kurs statystyki, będzie 3 rok - wtedy z większą wiedzą i umiejętnościami lepiej wybierzesz specjalność. Może aktuariat? I wtedy będziesz przygotowywała się do kursów aktuarialnych i np uczyła SAS. Albo ryzyko? Wtedy jakiś certyfikat PRM/FRM + Excel i jakieś programowanie. Big Data? R/SAS. Programowanie modeli finansowych? C++/C#/Java (i mega dużo pracy własnej).

Jak nauczysz się programować w jakimś języku specjalnego zastosowania i będziesz znała statystykę, to o pracę się nie martw.

Aha, angielski poszedł Ci słabo, póki co jest to bez znaczenia, ale wkrótce będzie - przyciśnij.
    • zawszelisica Re: Gdzie na studia? matematyka 24.06.15, 22:13
      Kierunek jest nudny dla tych, co nie lubią matematyki. A jak Ty lubisz, to raczej powinnaś się tam dobrze czuć. A co do braku znajomych... Serio!? To ma być problem? Po tygodniu będziesz ich miała w ciul. Czy trochę i nie po to się wyjeżdża na studia, żeby poznać nowych ludzi?

A co do samej uczelni, to takie rzeczy lepiej studiować na politechnice. Jeśli masz szansę dostać się na PW to się nie zastanawiaj. Choć na wszelki wypadek lepiej złóż też gdzieś do Gdańska. ;) A u nas w Wawie da się żyć i jest całkiem fajnie, a akademiki nie są droższe niż gdzie indziej. Jedzenie w Biedronce też nie. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka