Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 17:39
Witam, mam pytanie odnośnie stypendium. Moja sytuacja wygląda następująco: mój tata zmarł 7lat temu i otrzymuję po nim rentę rodzinną w kwocie 728,45zł "na rękę", moja mama jest zameldowana w innym miejscu i nie mieszkamy razem, ona pracuje i otrzymuje około 1100zł również "na rękę". Na uczelni na której będę studiować próg wynosi 750zł na osobę, czy mam szansę na stypendium, nie wiem jak to obliczać.. czy mam prawo żeby uznawać się za osobę samodzielną finansowo? Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: Stypendium socjalne 08.08.14, 11:20
      Nie spełniasz kryterium samodzielności finansowej (art. 179 ust. 6 PSW - dochód własny wnioskodawcy samodzielnego finansowo musi wynosić no najmniej 850,2 PLN/m-c (netto)) w związku z czym Twoja sytuacja materialna zostanie ustalona na podstawie dochodów Twoich i matki (art. 179 ust. 4 PSW) - 1850/2=925 PLN/os., a w chwili obecnej oznacza to dochód/os. wyższy od ustawowo maksymalnego umożliwiającego przyznanie stypendium socjalnego (850,2 PLN/os. - art. 179 ust. 3 PSW).

Radzę zapoznać się z w.w. przepisami - Prawo o szkolnictwie wyższym
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 18.08.14, 22:39
        13 sierpnia Prezydent RP podpisał nowelizację ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Jedna ze zmian to dodanie nowych kryteriów samodzielności finansowej studenta (wiek ponad 26 lat, lub zawarcie związku małżeńskiego, lub dziecko), a druga to zmiana współczynnika ustalającego dochodowe kryterium uznania samodzielności studenta z 1,3 do 1,15. Jeżeli nie wzrosną kwoty, na podstawie których wyznaczany jest próg, to od 1 października warunkiem uznania samodzielności będzie osiągnięcie przez studenta miesięcznego dochodu własnego w wysokości 752,1 PLN netto tak w poprzedzającym, jak i w bieżącym roku. Oznacza to, że nawet student samodzielny finansowo na podstawie swoich dochodów, nie pozostający w związku małżeńskim lub nie mający innych osób na utrzymaniu, będzie mieć szanse na uzyskanie stypendium socjalnego, jeżeli ustalony na uczelni próg dochodów umożliwiający przyznanie świadczenia będzie wykorzystywać możliwości dane Ustawą (próg maksymalny dochodu 850,2 PLN).
        • Gość: ... Re: Stypendium socjalne IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.14, 12:00
          O co dokładnie chodzi z tym kryterium wieku powyżej 26 lat?

U mnie sytuacja wygląda tak, że do ukończenia 25 roku życia (w roku 2012) utrzymywałam się z renty rodzinnej, od tamtego czasu nie mam żadnego dochodu, mieszkam z matką i bratem (który nigdy nie pracował i ma powyżej 26 lat), moja mama nie utrzymuje mnie wcale, płaci jedynie rachunki. Jej dochód jest za wysoki, żeby dostać stypendium socjalne (bo brat nie liczy się jako osoba, na którą dzieli się dochód :/). Rozumiem, że w przypadku braku dochodu nie byłabym uznana za osobę samodzielną finansowo?
        • Gość: ... Re: Stypendium socjalne IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.14, 13:01
          Dodam, że znalazłam treść zmienionej ustawy:

"b) ust. 6 otrzymuje brzmienie:
          „6. Student może ubiegać się o stypendium socjalne bez wykazywania do-chodów osiąganych przez osoby, o których mowa w ust. 4 pkt 3:
          1) w przypadku gdy nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z żadnym z rodziców i potwierdził ten fakt w złożonym oświadcze-niu oraz spełnia jedną z następujących przesłanek:
          a) ukończył 26. rok życia,
          b) pozostaje w związku małżeńskim,
          c) ma na utrzymaniu dzieci, o których mowa w ust. 4 pkt 2, lub

2) jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:
          a) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
          b) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
          c) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w lit. a i b, jest wyższy lub równy 1,15 sumy kwoty określonej w art. 5 ust. 1 i kwoty określonej w art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listo-pada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych,
          d) nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z żadnym z rodziców i potwierdził ten fakt w złożonym oświadczeniu.”,"

Ust. 4 pkt 3 jest to dochód osób w rodzinie, jeśli komuś nie chce się zaglądać.

Mam tutaj wątpliwości. Czy dochodu nie trzeba wykazywać w przypadku spełniania kryteriów z obu punktów, czy tylko z pierwszego lub z drugiego? W moim przypadku na pewno nie ma mowy o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego (wg. informacji znalezionych w internecie), mimo że mieszkam z mamą i bratem, ponieważ łączy się to z zaspokajaniem podstawowych potrzeb wszystkich członków rodziny, czego w tym wypadku brakuje. W moim przypadku mam ukończone 26 lat, ale brak dochodów i środków na utrzymanie, mimo że moja mama dochód ma, ale przeznacza go na utrzymanie własne.

Wydaje mi się, że spełniony musi być jeden punkt, ponieważ w podpunkcie "c)" znajduje się słowo "lub". Jedyne co mi zostaje, to udowodnienie, że gospodarstwo domowe nie jest prowadzone wspólnie, mimo że mieszkamy razem. Co w takim przypadku zrobić? Czy należy udać się do opieki społecznej z prośbą o przeprowadzenie wywiadu?
          • stypendysta Re: Stypendium socjalne 19.08.14, 15:30
            Gość portalu: ... napisał(a):

> Mam tutaj wątpliwości. Czy dochodu nie trzeba wykazywać w przypadku spełniania
            > kryteriów z obu punktów, czy tylko z pierwszego lub z drugiego? W moim przypadk
            > u na pewno nie ma mowy o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego (wg. infor
            > macji znalezionych w internecie), mimo że mieszkam z mamą i bratem, ponieważ łą
            > czy się to z zaspokajaniem podstawowych potrzeb wszystkich członków rodziny, cz
            > ego w tym wypadku brakuje. W moim przypadku mam ukończone 26 lat, ale brak doch
            > odów i środków na utrzymanie, mimo że moja mama dochód ma, ale przeznacza go na
            > utrzymanie własne.
            >
            > Wydaje mi się, że spełniony musi być jeden punkt, ponieważ w podpunkcie "c)" zn
            > ajduje się słowo "lub". Jedyne co mi zostaje, to udowodnienie, że gospodarstwo
            > domowe nie jest prowadzone wspólnie, mimo że mieszkamy razem. Co w takim przypa
            > dku zrobić? Czy należy udać się do opieki społecznej z prośbą o przeprowadzenie
            > wywiadu?

Punkty 1 i 2 określają dwie niezależne 'kategorie' samodzielności finansowej, a więc może ona zostać stwierdzona albo z pkt. 1, albo z 2. Rzecz w tym, że pkt 2 dotyczy studentów-singli, którzy nie mają ukończonego określonego wieku lub nie mają innych osób na utrzymaniu, lub nie pozostają w związku małżeńskim.

Teraz sprawa druga - wspólne gospodarstwo domowe. To o czym piszesz nie za bardzo ma zastosowanie. Gdybyś nie miał/miała ukończonego 26. roku życia, decydującym byłoby to, czy osiągasz i osiągałeś/łaś określone dochody, a nie miejsce zamieszkania. Zwróć uwagę, że wymienione w pkt. 2 kryteria muszą być spełnione łącznie, w związku z czym miejsce zamieszkania osoby przed ukończeniem 26. roku życia nie ma najmniejszego znaczenia.

W Twoim przypadku decyduje ukończenie 26. roku życia i jest to warunek podstawowy w świetle pkt. 1.

Dokumentowanie sytuacji dochodem zawsze obowiązuje, ale katalog osób i ich dochodów uwzględnianych podczas ustalania sytuacji materialnej wnioskodawcy zależy od tego, czy spełnia kryteria samodzielności finansowej, czy też nie - zależność art. 179 ust. 4 i ust. 6 PSW).

Nie masz żadnego obowiązku zwracania się o przeprowadzanie wywiadu środowiskowego, bowiem jest to uprawnienie do żądania od Ciebie przedstawienia zaświadczenia należne uczelni (lub komisji stypendialnej, jeśli uprawnienia decyzyjne zostały przekazane takiej komisji). W tym przypadku inicjatywa leży więc po stronie komisji stypendialnej. Z tym przepisem o możliwości zażądania przedstawienia takiej opinii jest jednak kilka problemów. Przede wszystkim w Polsce nie ma obowiązku korzystania z systemu pomocy społecznej, a jednostki w tym systemie nie weryfikują warunków osób, których nie mają pod swoją opieką lub które nie występowały o przyznanie pomocy (społecznej). Drugi problem wynika z samego przepisu. Mówi on o ustalaniu sytuacji materialnej i majątkowej oraz uwzględnianiu treści opinii podczas wydawania decyzji. Jak jednak sytuacja majątkowa ma się do podstaw ustalania uprawnień do stypendium socjalnego, skoro zgodnie z art. 179 ust. 3 PSW uprawnienie to jest ustalane na podstawie dochodu/os. w rodzinie, a więc na podstawie sytuacji MATERIALNEJ, a nie majątkowej? - jak zwykle Ustawodawca nie ma zielonego pojęcia o sprawach, dla których ustala regulacje prawne.
            • stypendysta Re: Stypendium socjalne 19.08.14, 15:40
              I jeszcze gwoli wyjaśnienia - pierwszoplanowym kryterium ustalenia uprawnień do otrzymania stypendium jest spełnienie warunku dochodowego zgodnego z art. 179 ust. 3 PSW i sprecyzowanego na uczelni na podstawie uprawnień rektora i samorządu studenckiego wynikających z art. 186 ust. 1 PSW. Wszystko o czym pisałem powyżej dotyczy jednak sposobu dokumentowania sytuacji (dochodu/os.) i katalogu osób, których dochody muszą zostać udokumentowane przez wnioskodawcę, czyli - najprościej - czy uwzględniane mają być (lub nie) dochody rodziców i ich niepełnoletnich dzieci oraz uczących się dzieci pełnoletnich do ukończenia 25. roku życia oraz niepełnosprawnych pełnoletnich dzieci bez względu na ich wiek.
              • Gość: ... Re: Stypendium socjalne IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.14, 17:56
                Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Na razie poczekam na ustalenia mojej uczelni w tej sprawie, bo w chwili obecnej informacje na stronie nie są jeszcze aktualne.

Odnośnie pomocy społecznej, to w przeszłości moja mama korzystała z niej i chyba nawet był u nas wywiad środowiskowy (nie jestem pewna, ponieważ nie było mnie wtedy w domu), ale już z niej nie korzysta. Dostaje jedynie dodatek mieszkaniowy, ale jest on przyznawany z Urzędu Gminy, a nie z MOPS.

Czy w przypadku, gdyby nie uznano mojego wieku i sytuacji materialnej w domu jako podstawy do zastosowania kryteriów dla studenta samodzielnego finansowo, czy miałabym podstawę do starania się o zapomogę? Mam szczęście mieszkać w tym samym mieście, w którym znajduje się uczelnia, lecz otrzymałabym jedynie stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych, w kwocie 150zł, co ledwo wystarczyłoby mi na dojazdy i opłaty za internet (w tej chwili nie posiadam dostępu do internetu w domu). Nie jestem pewna czy te okoliczności uznawane są za przyczyny losowe przejściowej, trudnej sytuacji materialnej.

Ciekawi mnie jeszcze jedna sytuacja (ale to czysto teoretycznie, bo w tej chwili niewykonalna). Ja jestem osobą niepełnosprawną, a mój brat nie. Oboje mamy powyżej 26 lat i nie mamy żadnego dochodu. Jeśli mój brat poszedłby na studia i składał wniosek, jako osoba niesamodzielna finansowo, o stypendium socjalne, czy dochód mamy dzieliłby się na mamę, mnie i brata (ponieważ on złożyłby wniosek)? Jeśli wyglądałoby to w ten sposób, to to prawo jest kompletnie absurdalne, bo w moim przypadku brat nie wlicza się do dochodu i nawet gdybyśmy oboje studiowali, jemu przysługiwałoby stypendium, a mnie nie.
                • stypendysta Re: Stypendium socjalne 19.08.14, 18:21

> Czy w przypadku, gdyby nie uznano mojego wieku i sytuacji materialnej w domu ja
                  > ko podstawy do zastosowania kryteriów dla studenta samodzielnego finansowo, czy
                  > miałabym podstawę do starania się o zapomogę?

Zapomoga ustawowo jest przyznawana w przypadku przejściowego (!) pogorszenia się sytuacji materialnej (na wielu uczelniach uznawane są wyłącznie sytuacje o charakterze losowym), w związku z czym stały stan nie kwalifikuje się do uznania za powód przyznania zapomogi.

Co do wieku - ani uczelnia, ani komisja stypendialna nie mogą zakwestionować statusu samodzielności finansowej, jeśli spełnisz przynajmniej jeden z warunków wymienionych w art. 179 ust. 6 pkt. 1 PSW (lub wszystkie wymienione w ust. 2, ale to są - jak już pisałem - dwa odrębne powody uznania samodzielności) - działanie odmienne w takim przypadku (wobec studenta, którego dotyczy pkt 1) będzie sprzeczne z prawem, a więc nielegalne i skutecznie zaskarżalne w trybie odwoławczym, a gdy i w tej instancji (w komisji odwoławczej) decyzja nie zostanie zmieniona - przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym.

> Ciekawi mnie jeszcze jedna sytuacja (ale to czysto teoretycznie, bo w tej chwil
                  > i niewykonalna). Ja jestem osobą niepełnosprawną, a mój brat nie. Oboje mamy po
                  > wyżej 26 lat i nie mamy żadnego dochodu. Jeśli mój brat poszedłby na studia i s
                  > kładał wniosek, jako osoba niesamodzielna finansowo, o stypendium socjalne, czy
                  > dochód mamy dzieliłby się na mamę, mnie i brata (ponieważ on złożyłby wniosek)
                  > ?

Po ukończeniu 26. roku życia od 1 października student będzie samodzielny finansowo, więc każde z Was byłoby traktowane osobno i nie wykazywalibyście wzajemnie swoich dochodów, nawet gdyby któreś z Was je osiągało. Podobnie do składu każdej z Waszych rodzin (jednoosobowych) nie byłaby zaliczana matka, a więc i jej dochody. Ustawodawca po prostu przyjął, że niezależnie od okoliczności samodzielnym jest student co najmniej 26-letni lub pozostający w związku małżeńskim, lub mający dziecko - niezależnie od uzyskiwanych dochodów, przy czym możliwość przyznania stypendium socjalnego zależałaby od progu wyznaczonego jednolicie dla wszystkich studentów, ale nie wyższego od wynikającego z art. 179 ust. 3 PSW (obecnie 850,2 PLN/os. netto).

• Gość: ... Re: Stypendium socjalne IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.14, 20:14
                    Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. W tym wypadku pozostaje mi zaczekać na ustalenia uczelni w tej sprawie.
                    • stypendysta Re: Stypendium socjalne 20.08.14, 12:32

> Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. W tym wypadku pozostaje mi zaczekać na ustaleni
                      > a uczelni w tej sprawie.

Jedyne co uczelnia w tej sprawie ma do ustalenia, to obowiązujący wszystkich studentów próg dochodów upoważniający do przyznania stypendium socjalnego.
                      • Gość: Gość Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.14, 20:39
                        To znaczy, że i tak nie będę uznana za osobę samodzielną finansową, ponieważ moja renta wynosi dokładnie 728,45zł netto, a jak ustalono, to kwota by być za takową uznawaną wynosi 752,1zł. Jest to dosyć sprzeczne, bo nawet gdybym te 752,1zł otrzymywała, to na uczelni max. próg wynosi 750zł. To znaczy, że przekraczałabym próg o 2,1zł. To znaczy, że jestem pozbawiona stypendium całkowicie :/
                        • stypendysta Re: Stypendium socjalne 20.08.14, 23:13
                          Czytaj uważnie - z Twojego opisu wynika, że należysz do grupy osób, których dotyczą postanowienia art. 179 ust. 6 pkt 1 PSW, a w szczególności jedno - związane z wiekiem. W takim przypadku nie ma kwoty dochodu warunkującej uznanie samodzielności. Ust. 1 odnosi się - bez względu na dochód - do osób, których dotyczy albo kryterium wiekowe, albo socjalne (małżeństwo lub dziecko). Tak więc jeśli zmieścisz się z dochodem w progu ustalonym przez Rektora i uczelniany organ samorządu studenckiego, MUSISZ otrzymać stypendium na podstawie własnych dochodów, niezależnie od ich wysokości. Na tym właśnie polega nowelizacja - na stworzeniu kryteriów socjalnych i wiekowego, niezależnych od dochodów własnych studenta. Jest jednak jedno ale - musisz złożyć oświadczenie o prowadzeniu samodzielnego gospodarstwa domowego, którego to oświadczenia tak naprawdę nie ma jak zweryfikować, bowiem nawet zamieszkanie pod tym samym adresem nie pozwala wnioskować o zależnościach i realiach ekonomicznych osób zamieszkałych w tym samym miejscu. Myślę, że akurat w tym przypadku to komisje stypendialne/uczelnie musiałyby dowieść studentowi, że składając oświadczenie, o którym mowa, rozmija się z prawdą. A wszystko to i tak weźmie w łeb, gdy od najbliższego roku nowe dowody osobiste nie będą zawierać danych adresowo-meldunkowych.
                          • Gość: Gość Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.14, 14:16
                            To znaczy, że jednak przysługiwałoby mi stypendium?
                            Podlegam kryterium wiekowemu, a więc nie musiałabym przedstawiać dochodu mojej mamy?
                            Wystarczyłoby, że mam stały dochód w postaci renty, a więc, jeśli uczelnia ustaliła wspomniany przeze mnie wcześniej próg 750zł, mieściłabym się w tym progu i należałoby przedstawić oświadczenie o prowadzeniu samodzielnego gospodarstwa domowego, wtedy stypendium przysługiwałoby?
                            Dziękuję za odpowiedź.
                            • stypendysta Re: Stypendium socjalne 21.08.14, 21:29
                              Gość portalu: Gość napisał(a):

> Podlegam kryterium wiekowemu, a więc nie musiałabym przedstawiać dochodu mojej
                              > mamy?
                              > Wystarczyłoby, że mam stały dochód w postaci renty, a więc, jeśli uczelnia usta
                              > liła wspomniany przeze mnie wcześniej próg 750zł, mieściłabym się w tym progu i
                              > należałoby przedstawić oświadczenie o prowadzeniu samodzielnego gospodarstwa d
                              > omowego, wtedy stypendium przysługiwałoby?

No, nareszcie. I jeszcze jedno - przy kryterium wiekowym (oraz małżeństwie lub dziecku - czyli w przypadkach wymienionych w art. 179 ust. 6 pkt. 1) nie obowiązuje kryterium dochodowe ustalenia samodzielności.
                              • Gość: Gość Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.14, 22:56
                                Nie jestem pewna, ale chyba pomyliłeś mnie z osobą, która pisała wcześniejsze posty. Nie mam ukończonych 26lat, więc pkt.1 art.179 ust.6 mnie nie dotyczy, skończyłam miesiąc temu 19 lat.
                                • stypendysta Re: Stypendium socjalne 21.08.14, 23:38
                                  Gość portalu: Gość napisał(a):

> Nie jestem pewna, ale chyba pomyliłeś mnie z osobą, która pisała wcześniejsze p
                                  > osty. Nie mam ukończonych 26lat, więc pkt.1 art.179 ust.6 mnie nie dotyczy, sko
                                  > ńczyłam miesiąc temu 19 lat.

A to przepraszam. Nie zwróciłem uwagi na domenę i IP oraz zmyliło mnie to, że napisałaś, iż podlegasz kryterium wiekowemu. Przyjąłem na tej podstawie, że jesteś w wieku powyżej 26 roku życia. Jeśli tak nie jest i Twoje własne dochody miesięczne netto (w 2013 i 2014 roku) są niższe od 1,15 sumy kwot wymienionych w art. 179 ust. 6 pkt. 2 PSW (752,1 PLN netto), niestety nie będziesz uznana za samodzielną finansowo i podczas ustalania Twojej sytuacji (dochodu/os.) będą musiały zostać uwzględnione zarówno Twoje dochody (renta poniżej progu samodzielności) i dochody innych osób wymienionych w art. 179 ust. 4 pkt. 2 i 3 PSW (w szczególności rodziców i ich dzieci niepełnoletnich, pełnoletnich uczących się do ukończenia 25. roku życia i pełnoletnich niepełnosprawnych, bez względu na wiek). W takiej sytuacji decyzja stypendialna zależeć będzie od tego, czy Twój dochód/os. będzie niższy od 850,2 PLN/os. (maksymalny próg ustawowy), a w szczególności od progu ustalonego przez Rektora i samorząd, upoważniającego do przyznania stypendium - właśnie ten próg będzie decydować i może on być niższy od maksymalnego ustawowego, ale nie niższy od 592 PLN/os. - poniżej tej kwoty student obligatoryjnie otrzymuje stypendium.

Zamieszanie z odpowiedziami dla dwóch osób wynika z tego, że nie logujecie się, a jeśli już nie - nie stosujecie własnych nick'ów pozwalających Was zidentyfikować co do osoby uczestniczącej w dyskusji na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka