Dodaj do ulubionych

SWPS - 3-letnie studia magisterskie ???

07.09.04, 15:47
Czy ktoś w Was studiował na takowych w SWPS albo słyszał o nich? Są
skierowane do absolwentów kierunków humanistycznych, którzy chcą sobie
postudiować drugi fakultet - psychologię (dwa lata psychologii ogólnej, na
trzecim roku specjalizacja). Trwają 3 lata w trybie zaocznym i dostaje się po
nich magistra. Szukam opinii czy warto. Na tych studiach nie obowiązuje
system "kredytów" - stosowany na SWPS w przypadku studiów dziennych i
zaocznych w normalnym trybie. Grupy, zajęcia i wykładowcy są z góry
przypisani. Szczegółowego programu zajęć nie chciano mi udostępnić - dokument
wewnętrzny.
Jestem ciekawa czy ktoś o czymś takim słyszał..
Obserwuj wątek
    • Gość: Gocha Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.04, 19:37
      Trochę słyszałam. To jest skierowane chyba głównie do socjologów i pedagogów.
      Przepisuje im sie zaliczenia z wszelkich przedmiotów niepsychologicznych, które
      mają w indeksie i jedzie się intensywnie z programem psychologicznym.
      (Słyszałam, że jazda jest dośc ostra, zajęć masa). Czy warto? Wszystko zalezy
      od ludzi. Dowiedz się, kto to prowadzi, z kim miałabyś zajęcia i popytaj ludzi
      studiujących psychologie, czy to znane nazwiska i co o nich wiadomo. Ogólnie,
      swps to firma rzetelna (kończyłam ją), więc kitu chyba w tym nie ma.
      • bpczp Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 08.09.04, 09:29
        Dzięki za komentarz..
        Problem w tym, że nie chcą mi udostępnić ani programu ani nazwisk wykładowców.
        Trochę dziwne, prawda? Idę więc w ciemno i nie bardzo mi się to podoba..
        Dlatego szukam kogoś kto się z tymi studiami zetknął. Powiedziano mi tylko, że
        w pierwszej sesji są 4 egzaminy.
        • Gość: Gocha Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.04, 09:16
          Bardzo dziwna praktyka z utajnianiem programu i nazwisk wykładowców... Wejdz na
          strone swps, tam jest forum Zadaj tam pytanie do ludzi, ktorzy w trybie 3-
          letnim studiuja. Bedziesz maiala większe szanse na odpowiedz niż tu.
          • bpczp Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 10:14
            O, nawet nie wiedziałam, że takowe jest! Dzięki wielkie!
    • elle-est-la SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 11:14
      Mnie tez bardzo to interesuje !!! Zaraz popatrze na to forum. Mam dokladnie te
      same pytania i watpliwosci :) Pozdrawiam
      • bpczp Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 14:56
        A wybierasz się dziś na dzień otwarty? Ja idę. Jeśli się czegoś więcej dowiem,
        to dam znać.
        • elle-est-la Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 15:06
          Strasznie bym chciala sie wybrac ale za cholere nie mam jak !!! W dodatku nie
          mieszkam w Warszawie ! Ale jesli dowiesz sie czegos to bede OGROMNIE wdzieczna
          za infos. Na tym forum na stronie swps nic ciekawego nie znalazlam, strasznie
          skromnie tam jest. Przez telefon tez niewiele mozna sie dowiedziec.
          Jesli chcesz to pisz na maila : elle-est-la@gazeta.pl
          Pozdrawiam serdecznie
          • gocha1111 Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 20:34
            No rzeczywiscie, tez weszłam sobie po długim czasie na to forum i wyglada, że
            swpsowscy forumowicze śpią. Masz daleko do Warszawy? A moze takie studia
            oferują tez wydzialy swpsu w Sopocie i Wrocławiu, a tam masz blizej? Moze tam w
            dziekanatach kobiety bardziej rozmowne i cos ci powiedzą? Sprawdz.
            • elle-est-la Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 09.09.04, 22:15
              Gocha 1111, zdecydowalam sie na te studia. Nie mieszkam w Warszawie ale
              stosunkowo niedaleko. Dzis nie moglam pojechac na Dzien Otwarty bo niestety
              pojawily sie inne zobowiazania :( Nie moglam nic zmienic. Mam jednak wciaz
              nadzieje, ze przed pazdziernikiem uda mi sie zdobyc wiecej inforacji. SWPS
              naprawde w tej kwestii pozostaje dosyc tajemnicza :)
              Pozdrawiam
              • Gość: Gocha Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 07:53
                Pozostaje mi zyczyc Ci powodzenia!!!!!!!!!!
                • elle-est-la Re: do Gochy, Camerthon :) 10.09.04, 10:14
                  Gocha - dziekuje bardzo :)
                  Mam do Was jeszcze jedno pytanie a wlasciwie prosbe o rade... Jak uwazacie - z
                  wlasnego doswiadczenia - co studentom psychologii sprawia szczegolna trudnosc?
                  Co warto starac sie opracowac na wlasna reke? Jakie zajecia maja opinie
                  szczegolnie ciezkich ?
                  • Gość: Gocha Re: do Gochy, Camerthon :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 20:12
                    Generalnie dwie rzeczy sa uznawane za trudne - biologiczne mechanizmy
                    zachowania oraz metodologia ze statystyka, jesli ktos ma klopoty z matematyka.
                    Oczywiscie wszystko zalezy od prowadzacych, ale na wiekszosci uczelni tak
                    wlasnie jest. Chyba nie ma sensu brac sie za to samodzielnie, ale jest sens do
                    obu na samym poczatku podejsc bardzo powaznie i uczyc sie na biezaco, a nie
                    ciut przed sesją.
          • bpczp Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 10.09.04, 17:12
            Wszystko już wiem!
            Programu nie ma, bo to dopiero druga edycja (pierwszy nabór był ponoć w zimowym
            semestrze) więc ciągle wprowadzają modyfikacje. Ramowy program jest na stronie
            SWPS - tam też są wymienione tzw. zajęcia fakultatywne, które możesz sobie brać
            w ramach tzw. specjalizacji. Dopuszczają pewną elastyczność i możliwość brania
            sobie przedmiotów innych niż w tych blokach (np. z czystej psychologii
            społecznej). Jeśli robiłaś studia po 1990 roku i masz po tym roku pozaliczane
            (na ocenę!) takie przedmioty jak filozofia, język, jakaś nauka społeczna,
            podstawy psychologii, to Ci zaliczą. Jeśli nie, to każą Ci tzw. różnice
            programowe "dorobić" (oczywiście za dodatkową opłatą). Po trzech latach
            dostajesz magistra psychologii (bez wyróżniania specjalności, ale to dotyczy
            wszystkich kierunków na psychologii i jest niezależne od trybu studiów - taki
            jest wymóg MENiS). Zajęcia obowiązkowe (pierwsze 2 lata) masz narzucone i
            wyznaczone. Fakultatywne możesz sobie dobierać. Dokumenty jakie trzeba złożyć
            to chyba wiesz, bo są na stronie. No i jeśli chcesz się zdecydować, to działaj
            pilnie, bo w zasadzie zamykają już listę.
            To tyle ogólnie.
            Powodzenia!
            • elle-est-la Re: SWPS - 3-letnie studia magisterskie ??? 10.09.04, 18:31
              Dziekuje serdecznie :) ja sie juz zdecydowalam, dokumenty zlozylam i wiem jakie
              przedmioty mam uzupelnic. Nie wiedzialam tylko jak wyglada rozklad zajec, jakie
              przedmioty, wykladowcy etc. Tych informacji nie moglam nigdzie uzyskac. Poszlam
              troszke "w ciemno" opierajac sie na dobrej opinii tej szkoly. A Ty, jak?
              Zdecydowalas ? Jesli tak to pewnie sie spotkamy :) Pozdrawiam i jeszcze raz
              dziekuje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka