Gość: taki_sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:34 mBank czy Inteligo ? A może jeszcze inny? Wszelkie opinie mile widziane... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szosti Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 16:01 Ja zdecydowanie jestem za mBankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 17:37 A ja za Inteligo ! Podobnie głowiłam się rok temu ... i dobrze wygłówkowałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
minarskipiotr Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 08:04 Ja także wybrałem inteligo, ale gdybym wiedział jak to się ma, to nie wybierałbym pieniędzy ze swojej renty 5 dni przed przelaniem z pkobp do inteligo (w sumie ten sam bank - ale jednak inny), po prostu wiem, że nie trzeba wybierać renty szybciej niż po tygodniu stania na koncie. Ale przewaga inteligo jest jedna - ma dużo więcej bankomatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cayman Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:23 Tylko mBank :) Założenie za darmo, nie trzeba mieć żadnych miesięcznych wpłat na konto, utrzymanie nic nie kosztuje, karta za darmo, przelewy wewnętrzne za darmo, zewnętrzne 0.50 gr, wypłaty z bankomatów (Euronet i BZ WBK) za darmo. W zasadzie to konto nic nie kosztuje, płaci się tylko za przelewy zewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:38 www.vwbankdirect.pl/indexpluskonto.html Volkswagen bank - zajebista oferta, chyba na nich się zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 14.10.04, 19:55 niestet VWBank nie ejst najciekawszy - co z tego, ze wszystko w nim za darmo, skoro "uzywalnosc" jest do kitu :( no ale skoro nie bedziesz mial porownania, to pewnie bedzie kul :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:20 dlaczego uważasz, że używalność jest 'do kitu' ? Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 14.10.04, 21:17 system transakcyjny jest delikatnie mowiac ubogi oferta tez nie ciekawa - zobaczysz w przyszlosc, ze niekotre rzeczy beda ci (czy beda moglby byc) przydatne, ale bedziesz mial konto w VW, w ktorym prawie nic nie ma juz lepsze bedzie to Inteligo, ale jak chcesz :) zadaj to pytanie na usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.biznes.banki&x=0&y=0 tam ci pewnie doradza bardziej szczegolowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szemajmi Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:35 W Volkswagenie nie ma bankomatow, z ktorych moznaby podejmowac gotowke bez prowizji. Niestety. Natomiat w mbanku nie jest chyba tak, ze nie trzeba dokonywac zadnyc wplat.. Z tego co wiem musi byc jakis obrot na koncie (czyt. przychody) co 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 23:37 bzdura...mBank nie wymaga zadnych regularnych wplat. Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 08:56 w VW wyplaty powyzej 400 zlotych sa za friko z _kazdego_ bankomatu w Polsce :) a mBank nie wymaga zadnych wplywow na konto, juz raczej Inteligo (min. srednie saldo w miesiacu > 100, by nic nie placic za prowadzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:24 poniżej 400zł w kazdym bankomacie opłata 1,5 zł, czyli dosyć zadowalająca... Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 15.10.04, 23:26 darmowe przelewy to nie wszystko :) kiedys zobaczysz, ze np. kupjac jakas potrzebna ksiazke na allegro bedziesz musial zrobic szybki przelew - sprzedawca nie wysle ci tego za pobraniem (bo nie wszyscy wysylaja), a jest piatek i ksiazke powinienes miec najlepiej w poniedzilek, zeby cos na wtorek napisac... (dodajmy wazna uwage: ow sprzedawca ma konto - jak wiekszosc ludzi na allegro - w mBanku) a wiec... robisz (darmowy, prawda) przelew z VW; "wyjdzie" on dopiero w poniedzialek, dotrze pewnie tego samego dnia, a sprzedajacy wysle ci to prawdopodobnie dopiero we wtorek :) dojdzie (prioryet) w srode :) i co z tego, ze nic cie ten przelew nie kosztowal? i teraz, dostalem przed chwilka maila od pewnej milej sprzedajacej: "zgadza sie, - 21,50, ach, ten mBank ....... :))))))))) jutro wysylam priorytetem - ksiazka powinna byc w poniedzialek. Milej lektury :) dziekuje pozdrawiam !!! " no ale... w koncu VW ma darmowe przelewy do wszystkich... i te luksusowe wyplaty za 1,50... wybieraj! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_sobie Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 08:29 A to już inna sprawa, tylko dlatego przelew z VW ma wyjść tak późno? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 16.10.04, 15:44 przelew pewnie pojdzie w piatek (tzn. kasa zniknie tego dnia z twoejgo konta), ale przecie w sobote nie znajdzie sie na innym koncie, prawda? (chyba ze to ten sam bank - ale tez w kazdym banku) moglbys sobie ejszcze ustawic w piatek przelew z data przyszla na poniedzialek, ale nie wiem, czy VW ma takie cos tak cyz siak, przelewy miedzybankowe ida zazwyczja jedne dzien - o ile wyslesz kase rano, a nie np. o 20 wieczorem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 03:03 Ponieważ sesje ELIXIRu, systemu do elektronicznego rozliczania między bankami, są tylko w dni powszednie. Jeśli chcesz, żeby pienieądze dotarły do adresata w innym banku tego samego dnia, musisz je wysłać przed godz. 14-ą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.aster.pl 16.10.04, 16:37 Wszyscy zachwalają ten mBank ale ja mam jedno pytanko!! Pieniądze na konto będę sobie wpłącać sama, a nie żadnym przelewem. W normalnych bankach idę do siedziby i tam wpłacam. I nie ma problemu bo np PKO BP ma pełno oddziałów podobnie np Pekao SA. No a co w takim razie mam zrobić z mBankiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 16.10.04, 21:22 poprosic rodzicow? brata? siostre? aby ci przelali dana kwote na konto, to takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.04, 22:14 jak to co? wplacic w jakimkolwiek banku pieniadze na swoje konto - zaplacisz kilka zlociakow za operacje i po sprawie... niby to kilka zl, ktore trzeba wydac - ale przeciez zaoszczedzisz na prowadzeniu konta, a jak wplat nie bedzie przez kilka miesiecy to tez nikt w mbanku scigal Cie nie bedzie bo wplaty nie sa wymaganem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 03:09 Obecnie mBank jest w trakcie poszerzania sieci wpłatomatów. Docelowo takie urządzenie ma znaleźć się w każdym mKiosku. Nikt tu jeszcze nie zwrócił uwagi na to, że mBank oferuje specjalną karte kredytową dla studentów. Do jej wydania nie są wymagane stałe dochody a jedynie zaliczenie pierwszego roku studiów. Limit ustalany jest na podstawie wyników osiąganych na studiach i historii rachunku. Nie jest to karta kredytowa o pełnej fyunkcjonalności ponieważ działa w systemie VISA Electron (nie zapłacisz nią np. w taksówce), ale płacić w internecie się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.04, 08:27 mam pytanie: o co chodzi z ta kasa (50 lub 30zl) za zalozenie konta???????? a mozna sobie konto zalozyc...odebrac kase a potem je szybko zlikwidowac??? hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 14:11 wplatomaty na razie sa dwa, i to tylko w Lodzi :) a mKiskow nie ma np. w 3city, no moze sa Multibanki, gdzie sa bankomaty i terminale, w kotrych mozna sie zalogowac na banku, ale forsy tam za friko nie wplacisz :) www.mbank.com.pl/oferta/karty/kredytowa/student.html a kredytowką studencką raczej w necie nie zaplacisz :) moge sie mylic, na stronach mBanku nic o tym nie znalazlem - pokaz mi www, a sobie taka karte zaloze :) Odpowiedz Link Zgłoś
pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 17:07 Faktycznie, na stronach mBanku nie wspominają o możliwości płatności tą kartą w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clean Re: mBank czy Inteligo ? IP: 217.153.99.* 17.10.04, 10:41 Wszystko zalezy od potrzeb, przewidywanego sposobu uzytkowania konta. W moim przypadku zdecydowanie najlepiej sprawdza sie mBank. Jesli ktos koniecznie musi wplacac kase na konto gotowka w banku to lepsze wydaje sie inteligo (bezprowizyjna transakcja w oddzialach PKO BP). Dla osob, ktore maja stale dochody (czyli wyjmuja z bankomatu minimum 400 zeta) - tylko VW Direct. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quille Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.10.04, 18:23 a czy za kartę Visa w mBanku się płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 20:10 Nie płaci się za kartę debetową do rachunku eKonto (Visa Electron), za kartę kredytową (Visa) trzeba już płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quille Re: mBank czy Inteligo ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.10.04, 21:06 a debetową Visa Electron do konta IZZY?? Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 21:47 izzy kosztuje chyba 36 za rok, ale masz super czerwono-czarna karte :))) nikt tkaiej pewnie w "poblizu" miec nie ebdzie :))) co do izzy, to konto ma taka sama funkcjonalnosc jak eKonto (przelewy zdefiniowane) - tylko ma platna karte :) platna tez jest karta do rachunkow eMax minusem mBanku jest to, ze wydaja darmowa karte do eKonta AZ na trzy lata :( Odpowiedz Link Zgłoś
pshamack Re: mBank czy Inteligo ? 17.10.04, 23:09 Dlaczego źle że wydaja na trzy lata? Dlatego, że może się fizycznie zużyć w tym czasie? Przecież dyplikat też nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: mBank czy Inteligo ? 18.10.04, 10:38 Posiadam oba konta (mBank, Inteligo) i czynnie ich uzywam. Kazde ma swoje wady i zalety. Dodam jeszcze ze jestem zarowno studentem ktory pracuje i ma jakis tam staly, miesieczny dochod. miesieczne, srednie saldo na obu rachunkach mam powyzej 100 PLN wiec pod wzgledem oplat za prowadzeni oba konta sa dla mnie identyczne mBank: + konto eMax + "bezprowizyjny" Supermarkiet Funduszy Inwestycyjnych + przelewy po 50gr - brak ksiazki adresowej (takiej w ktorej sa numery kont i za kazdym razem nie musze wypelniac przelewow od nowa, tylko wszystkie dane wstawiam sobie z ksiazki z automatu) - wplacanie pieniazkow na konto obarczone prowizja (trzeba albo przez poczte, albo wplacic w okienku jakiegos banku, w kazdym przypadku prowizja wynosi kilka PLN). Mozna tez jak tu niektorzy radza, poprosic kogos z rodziny albo sasiada o wpacenie kasy z innego konta, ale to juz pewien problem zeby za kazdym razem kogos prosic... No i nie kazdy ma konto w VWBank i darmowe przelewy do innych bankow) - wyplacanie pieniedzy wylacznie z bankomatow (co za tym idzie limit dzienny <= 5000PLN) Inteligo: + seriws SMS (platny 5PLN ale w mBanku w ogole go nie ma). Po kazdej operacji na koncie, np. karta platnicza, od razu dostaje potwierdzenie sms o tym jaka kwota zostala zdjeta z konta i jakie saldo jest dostepne. Czasem nie zdaze odejsc od kasy a juz mam smska + ksiazka adresowa z numerami kont i danymi wlascicieli dzieki czemu tylko raz wprowadzam dane a potem z nich korzystam i nie musze ich gdzies zapamietywac, lub kopiowac z historii rachunku) + darmowe wplaty na konto w kasach PKO BP, oraz wyplaty w tych kasach (tu wymagane jest okienko z terminalem zeby podac kod z karty kodow, ale wiekszosc oddzialow takie okienko posiada). + jak dla mnie bardziej przejzysty i intuicyjny interfejs WWW (ale to akurat subiektywna ocena) + wieksza siec bankomatow PKO BP (bez oplat) +mozliwosc posiadania kilku numerow rachunow (do 10) w ramach jednego konta. Dzieki temu mozemy miec np oddzielny numer na pensje, oddzielny na dochody z innego zrodla a jeszcze inne na oplacanie rachunkow lub oszczednosci. przelewy pomiedzy - wyplaty w bankomatach EuroNet po 4,5 PLN - przelewy po 1 PLN - Inwestowanie w funduszach inwestycyjnych obarczone spora prowizja (do 4%) co powoduje ze przy dobrej koniunkturze przez piewsze 2-3 miesiace pieniadze pracuja na odrobienie prowizji. Reasumujac, kontaInteligo uzywam do wzelkich platnosci i bierzacych wydatkow a konto mBanku jest dla mnie kontem do gromadzenia i inwestowania oszczednosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: mBank czy Inteligo ? 18.10.04, 23:21 > - brak ksiazki adresowej (takiej w ktorej sa numery kont i za kazdym razem > nie musze wypelniac przelewow od nowa, tylko wszystkie dane wstawiam sobie z > ksiazki z automatu) a przelwy zdefinowane to nie cos w tym stylu? masz na eKoncie 50 takich do wyboru, wstawiasz raz numer konta, podajesz dane i kiedy chcesz zrobic przelew, to klikasz - wpisujesz tylko kwote i date i przelew idzie :) co do wplat - jestem w identycznej sytuacji co ty (student pracujacy), jeszcze do niedawna pieniadze wplywaly mi na konto, ale teraz dostaje je w taki staroswiecki sposob, czyli do reki :) wiec jakas tam czesc daje ojcu i robie przelew z jego konta na moje (on ma Millennium w necie, wiec przelew kosztuje do 0,50 gr); niezle rozwiaznie, jak dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś