Dodaj do ulubionych

Filologia polska na UJ

IP: *.crowley.pl 31.10.04, 19:45
Mam kilka pytań,do (szczęśliwych?) studentów polonistyki na UJ : Czy wiecie
może ile osób w tym roku było na 1 miejsce?,Jaki klimat panuje na owym
kierunku (studenci,nauczyciele,poziom nauki).
Obserwuj wątek
    • vilya1 Re: Filologia polska na UJ 31.10.04, 21:23
      Ze statystyk można wyczytać, że najwięcej chętnych było tradycyjnie na
      edytorstwo (6,60 kandydata na miejsce), dalej plasowały się kolejno
      komparatystyka (3,53), wiedza o kulturze (2,60) i specjalizacja nauczycielska
      (1,53). Źródło: www.uj.edu.pl/dydaktyka/rekrutacja.php?id=5
      Powiem tak: nie studiuję na samej polonistyce, tylko na MISHu, co pozwala mi
      wybierać do woli zajęcia z innych kierunków, tym samym zaś poszerzyć swoją
      wiedzę i nie dać zamknąć się w polonistycznym getcie. ;) Sama polonistyka może
      być nieco ograniczająca - zwłaszcza jeśli wybierze się zajęcia np. z
      komparatystyki ;), minimum jest niewielkie i tylko od woli studenta zależy, ile
      wyniesie ze studiów. Może wynieść bardzo wiele, może przemknąć przez te kilka
      lat minimalnym nakładem sił, tylko jaki to ma sens? Poziom - sądzę, że wysoki.
      Ogólnie rzecz biorąc, często spotykasz specjalistów w swojej dziedzinie, część
      z nich ma większy, część zaś mniejszy talent pedagogiczny, ale kwestionowanie
      wiedzy jest czynnością pozbawioną sensu - sądzę, że to samo w sobie stanowi
      gwarancję dobrego poziomu. Oczywiście, zdarzają się nudne zajęcia, mam jednak o
      nich o niewiele do powiedzenia. Zdarzają się także zajęcia pasjonujące - np.
      opcje prof. Szturca lub dr Mroczkowskiej - Brand :), żeby wymienić dwa
      przykłady, które mi się natychmiast nasuwają. Albo na I roku wykłady z
      literatury staropolskiej u prof. Borowskiego. :D To również zajęcia u innych,
      mniej znanych prowadzących, którym udaje się opowiadać o tym, czym się
      interesują z przejęciem i poczuciem humoru. Jak wszędzie, bardzo dużo zależy od
      tego, do kogo się trafi na ćwiczenia, ale ogólnie polecam polonistykę wszystkim
      tym, którzy zdają sobie sprawę z tego, że i te, jak każde studia filologiczne,
      wymagają czegoś więcej niż sentymentu do literatury. ;)
      Pozdrawiam

szczęśliwa studentka :)

--
      Mishowe forum dla wszystkich Misiów ;)
      Biblionetka :)
    • Gość: sals Re: Filologia polska na UJ IP: *.crowley.pl 31.10.04, 21:56
      Serdeczne dzięki!!!!!!!!! Mam nadzieje że się kiedyś tam spotkamy!!!!!!!!!!!!
      • vilya1 Re: Filologia polska na UJ 31.10.04, 22:07
        W takim razie powodzenia w realizacji planów. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka