Dodaj do ulubionych

Studia w Danii

10.01.05, 06:02
Chcialam dowiedziec sie na ten temat czegos ciekawego od kogos kto wybral sie
na taka wycieczke, tj. studia w Danii, za 1.5 roku mam zamiar zorganizowac
cos takiego, a zalezy mi na jakichs dobrych informacjach z roznej dziedziny i
jesli mozna z roznych zrodel. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • mrjulek Re: Studia w Danii 11.01.05, 00:31
      jestem na Aarhus Universitet w ramach Erasmusa, jest fajnie:) calkowicie inny
      system niz u nas.

pzdr.
      • dexta_highwind Re: Studia w Danii 11.01.05, 05:45
        dzieki za wypowiedz..
        zeby nie zasmiecac forum zadam tu jeszcze jedno pytanie, jak ktos zauwazy i
        zlituje sie to dobrze, a jak nie to trudno, zajme sie zasmiecaniem.

Mam 17 lat, niedlugo planuje wybrac sie na studia. Tak wiec zastanawiam sie nad
        kierunkie - oczywisice czyms co mogloby mnie zainteresowac - podrozowanie,
        kultura, jezyki, komputery, literatura i pare innych. Patrzac na kilka
        kierunkow zdalam sobie sprawe z tego ze kulturoznastwo (chcialam pisac
        kulturystyka :) byloby czyms odpowiednim dla mnie. Czytalam jednak rozne
        wypowiedzi i niektorzy mowia ze tak naprawde niczego sie z tego nie wynosi i
        pracy tez nie bedzie. Czy takie studia nie bylyby czyms wartym mojej uwagi?
        Jaka prace mozna znalezc (proze wymienic jakies konkretne :P). Dziekuje za
        kazda odpowiedz.
        • michal_777 Re: Studia w Danii 11.01.05, 06:20
          Udział w programie Socrates/Erasmus jest dostępny dla studentów, którzy
          ukończyli I rok studiów. Można wyjechać na 3 do max. 12 miesięcy, raz na całe
          studia. Otrzymuje się niewielkie stypendium, ok. 250 - 350 eruo miesięcznie,
          ale nie płaci sie czesnego. Jeśli chcesz wyjechać z Erasmusa i to koniecznie do
          Danii, powinnaś poszukać takiej polskiej uczelni, która ma nie tylko tzw. kartę
          Erasmusa, ale podpisane konkretny umowy z uczelniami duńskimi. Wyjazd na własną
          rękę jest bardziej skomplikowany. Polecam duński serwis dla studentów
          zagranicznych: www.ciriusonline.dk.

Co do kulturoznawstwa - to bardzo ciekawy kierunek, ostatnio popularny.
          Rzeczywiście, z pracą może być różnie, ale trudno przewidzieć co będzie za... 5-
          8 lat, kiedy skończysz studia :) Absolwenci kulturoznawstwa pracują w bardzo
          różnych branżach - w dużych korporacjach tam, gdzie potrzeba tworzyć i
          integrować zespoły składające się z osób o różnej narodowości, ale także w
          agencje promocyjne, domach kultury, klubach, galeriach, wydawnictwach,
          fundacje, stowarzyszeniach, instytucjach międzynarodowych itp.

Myślę, że z powodu wejścia Polski do UE pracy dla absolwentów tego kierunku
          będzie z czasem więcej.
        • michal_777 Re: Studia w Danii 11.01.05, 06:24
          Podaje Ci jeszcze raz adres do Ciriusa - poprzedni link nie działa:
          www.ciriusonline.dk
          Zaglądaj też na edu.info.pl/strona.php?39
    • michal_777 Re: Studia w Danii 11.01.05, 06:04
      W Danii większość uczelni jest państwowa i studia są bezpłatne.
      Nie trzeba znać duńskiego – powszechne są studia w jęz. angielskim, tak samo
      zresztą jest jak w całej Skandynawii. Student może pracować legalnie do 15
      godz. tygodniowo, popularna jest praca na uczelniach, a latem prace sezonowe –
      związane z ogrodnictwem, rolnictwem – można zarobić do 15 euro/godz.
      Pytanie brzmi, czy chcesz wyjechać do Danii indywidualnie, czy w ramach
      któregoś z programów stypendialnych, np. Socratse/Erasmus?
      • dexta_highwind Re: Studia w Danii 11.01.05, 20:22
        Po pierwsze bardzo ci dziekuje :)
        A co do tego w jaki sposob chce wyjechac - z kolezanka indywidualnie. Wynajac
        jakies tanie lokum, dostac prace podczas studiow. Raz jeszcze dziekuje za
        info :))
        • michal_777 Re: Studia w Danii 11.01.05, 21:03
          no problem i cała przyjemność po mojej stronie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka