Dodaj do ulubionych

Wycena nieruchomości

IP: *.rawa-mazowiecka.sdi.tpnet.pl 02.03.05, 11:05
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat:
-gdzie można podjąć studia podyplomowe z zakresu wyceny nieruchomości
-ile to kosztuje
-które uczelnie polecacie a które lepiej omijać
-jak wygląda egzamin państwowy, i czy trudny jest
-i wszelkie informacje z tej dziedziny
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: GaDarek Re: Wycena nieruchomości IP: *.rawa-mazowiecka.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 09:48
      Czy nikt nic nie wie na ten temat?
      plz :)
    • rr.richelieu Re: Wycena nieruchomości 03.03.05, 13:10
      podyplomówek z wyceny jest po czubki uszu, na większości wydziałów prawa,
      bardzo często na wydziałach zarządzania. Cena typowa dla podypl. rocznych 4-5
      tys.
      Dziwe pytanie jeśli chodzi o to "gdzie"

Egzamin państwowy nie może być trudny widząc odsetek osób go zdających bez
      problemu. Nie znam pytań szczegółowych, ale ci, którzy zdawali na uprawneinia
      budowlane śmieli się w nos tym pytaniom. Choć osoba po marnej podyplomówce może
      mieć naturalnie problemy
      • Gość: NANA Re: Wycena nieruchomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.05, 23:59
        Akademia Rolnicza we Wrocławiu....cos przypadkiem słyszlam ostatnio...na
        wykladzie...z Wyceny...no i slyszlam ze nie jest łatwo zdac panstwowy....a ja
        mam pytanie, co to i czy jest łatwe wykonanie....operatu szacunkowego....??
        Pewnie dla Ciebie to banal, ale ja studiuje Zarzadzanie i Marketing....i nie
        bardzo na razie jestem w temacie:)))Bede wdzieczna za odp. pozdrawiam
        • Gość: Richelieu* Re: Wycena nieruchomości IP: *.zyg.brewet.pl 06.03.05, 02:18
          co to znaczy "czy jest łatwe wykonanie". Pod jakim kątem łatwe?
          Operat szacunkowy to jest właśnie inaczej wycena, znaczy dokument powstały na
          podstawie wyceny i tu łatwość odniesiona do porządności wykonania może
          wskazywać na to, że jeden z punktów dotyczący określenia stanu nieruchomości
          może zostać źle wykonany przez osoby bez wykształcenia budowlanego i
          pokrewnego. Wszystko inne można sprawdzić w planach miejscowego
          zagospodarowania i aktach własności. Naturalnie ta podyplomówka jest po to aby
          nauczyć określania stanu, ale przy 10 zjazdach nie sposób nauczyć człowieka na
          przykładach teoretycznych jak odróżnić choćby grzyb od popaćkania farbowanym
          tynkiem albo grunt podmokły do delikatnego skorygowania melioracją od takiego
          na którym lepiej staw wykopać na hodowlę karpii.

i też nie jestem w temacie;) bo wycena nieruchomości prawdę mówiąc mnie nie
          interesuje
    • Gość: Zeth Re: Wycena nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 15:50
      Cześć...
      Studia podyplomowe ze specjalnością "Wycena nieruchomości" można studiować na
      AE w P-niu. Więcej informacji uzyskasz na stronce:
      www.ae.poznan.pl/pages/i/1/2124.php
      Wbrew opinii jednej z osób, która się tu wypowiadała, egzamin jest bardzo
      trudny... Zdaje go średnio 3% osób. Składa się z dwóch części: pierwsza to test
      wielokrotnego wyboru z przepisów prawa i wiedzy powiedzmy ekonomicznej (100
      pytań/100 min, na zaliczenie 71%), druga to obrona operatów szacunkowych... to
      ponoć znacznie trudniejsze. W skład tych przepisów prawa wchodzą rzecz jasna
      wszystkie ustawy związane z nieruchomościami... które trzeba znać na blachę, bo
      pytanka są szczegółowe i niektóre wręcz z kosmosu... typu: jak często należy
      zmieniać piasek w piaskownicy dla dzieci.
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś pomogłam.
      • Gość: Richelieu* Re: Wycena nieruchomości IP: *.zyg.brewet.pl 06.03.05, 16:38
        3%? To co robi pozostałe 97 po wydaniu kilku tys na podypl i zostaniu bez
        uprawnień? To dlaczego wycena i zarządzanie są jedną z najbardziej modnych
        obecnie podyplomówek?
        • Gość: ineskaa Re: Wycena nieruchomości IP: 82.177.85.* 06.03.05, 18:23
          jesli chodzi o miejsce to Szczecin, polibuda i uniwerek, Poznań Akademia
          Ekonomiczna i polibuda w Warszawie polibuda nie wiem czy uniwerek. Polecam
          polibude w Poznaiu pewnie zastanawiasz się dlazcego akurat ta uczelnia
          dlatego ze wybierajac się na studia podyplomowe człowiek powinien być
          tarktowny w pewnym sensie jak klient który przyszedł zapłacił i powinnien
          otrzymać "towar - naukę" na najwyższym poziomie, tam nawet cała otoczka na
          uczelni jest miła. Z doświadczenia wiem że nie wszędzie jest taka atmosfera a o
          kadrze to szkoda gadać .
          Natomiast jesli chodzi o egzaminy teraz są wstrzymane nie wiadomo kiedy to znów
          ruszy , znaczy wiadmomo wtedy kiedy nasz ukochnay rząd zatwierdzi
          rozporządzenie do znowelizowanej ustawy . Pewnie sobie poczekamy ( tak na
          marginesie od 22 września 2004 roku zmieniły się przepisy i czekam na
          rozporządznie a ze mna wiele ludzi) .
          Praktyki kosztuja w zależności gdzie można liczyc jeszce po starych cenach od
          3,5 tysiąca grupowa organiozowana na uczelni , górnej granicy nie znam .

Jeśli starczy Ci sił na to wszystko to polecam takie sudia podyplomowe.
          Podsumowując
          studia 3-4 tys czasami mozna znalezć taniej a nie zawsze warto . ( około 2,5
          tys.)
          praktyka 3,5 górna garnica nieokreślona
          egzamin państwowy stara cena 2,1 tys.

• Gość: Zeth Re: Wycena nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:21
          co z resztą? reszta próbuje szcześcia jeszcze raz... Bywa, że i 6 razy. No a
          dwa... nikt Tobie po podyplomówce nie każe zaraz zdobyć uprawnień państwowych.
          Jeszcze jedna rzecz... ta podyplomówka na AE w Poznaniu obejmuje także
          pośrednictwo w obrocie nieurchomosciami i zarządzanie nieruchomościami. Popyt
          na te specjalności jest większy, bo i łatwiej... Skąd mam te informacje - moja
          promotor pracy magisterskiej jest przewodniczącą komisji państwowej. Więc
          informacja prosto z ręki.
          A odnośnie praktyki... mają ją wydłużyć do 2 lat... A jest ona płatna przez
          nas, bywa że i 500 - 600 zł na miesiąc
          Pozdrawiam...
          • Gość: jok Re: Wycena nieruchomości IP: *.ksw.edu.pl 07.03.05, 13:14
            Dlaczego są modne??? Bo żeby zdobyć uprawnienia rzeczoznawcy, pośrednika, albo
            zarządcy to musisz mieć 1 studia wyższe ( chyba wystarczy licencjat) prawnicze
            ekonomiczne albo budowlane a po nich zrobić podyplomowe o specjalności
            gospodarka nieruchomościami ( nazwa pewnie może się trochę różnić ), albo od
            razu zrobić jakieś studia o takiej specjalności. Bez nich nie dopuszczą cię do
            egzaminu państwowego. 2 musisz zrobić projekty (opis, stan fizyczny, prawny
            idt.)
            Z tego co wiem egzamin nie jest łatwy. Oczywiście najtrudniejszy jest na
            rzeczoznawcę no i sam egzamin nie jest tani!!! a dlaczego ludzie chcą to robić??
            1 Wielu pewnie dlatego że to może być naprawdę interesująca praca. 2 rynek
            nieruchomości coraz bardziej się otwiera, i ci ludzie będą niezbędni . 3
            rzeczoznawcy liczą pewnie na wprowadzenie podatku katastralnego bo wtedy będą
            mieć masę pracy.
      • Gość: krakuska Re: Wycena nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 23:10
        A ja słyszałam, że zdawalność jest na poziomie 30%...
        Co nie zmienia faktu, że pytania są kosmiczne, np. słuszałam takie: Co to jest
        starachowicka metoda wyceny sadu? Ponieważ nikt z prowadzących kursy nie
        potrafił na nie odpowiedzieć po długich poszukiwaniach udało się ustalić, że
        kiedyś był jakiś profesor X który wymyślił jakąś metodę wyceny sadu i pochodził
        ze Starachowic...
        I tym podobne kwiatki.

A piasek w piaskownicy jest niezły - ciekawe co to ma do wyceny.
        • Gość: prawie_rzeczoznawc Re: Wycena nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 13:27
          Może jednak chodziło o skierniewicką - to wcale nie takie trudne, wystarczy książki poczytać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka