Gość: agata IP: *.may.ie / *.nuim.ie 05.03.05, 11:59 NUIM Irlandia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ilecka Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.cust.tele2.it 05.03.05, 12:03 Università degli Studi di Firenze / Włochy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Humber College - Toronto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.05, 05:04 Humber - Toronto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSKA Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.05, 12:15 RWTH Aachen- Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
beate1 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 05.03.05, 17:21 TU Bergakademie Freiberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blaubeere Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.13.14.univie.teleweb.at 05.03.05, 17:49 Uniwersytet Wiedenski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:43 University of Leeds, UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _..._ Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.chello.pl 06.03.05, 20:15 Moze nie powinnam tutaj sie pytac ale zainteresowalo mnie studiowanie w leeds w anglii, jaki jest poziom? Co tam studiujesz? Tez tam sie wybieralam ale mnie troche miasto zniecheilo... Ile placisz za studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:44 moze zbyt optymistycznie.. studia zaczynam od pazdziernika, chociaz w samym leeds bywam dosc czesto ze wzgledu na faceta. Jezeli chodzi o oplaty to mam nadzieje placic duzo mniej niz ustawowe 1200 funtow, gdyz DfES oferuje oplacanie kursow lub czesciowe finansowanie w zaleznosci od twoich/rodzicow incomes itp. Miasto jest wedlug mnie super- je po prostu trzeba poznac.Sami anglicy tez sie zachwycaja. Po prostu niezwykle zywe miejsce. Aha, bede studiowac Fine Arts :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 65.160.122.* 12.06.05, 12:12 University of California, Berkley. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margaret Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 195.205.190.* 12.03.05, 16:33 Europa Univeristaet Viadrina -Frankfur(Oder) POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 09.03.05, 11:03 UCD irlandia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika a co na UCD? IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 10.03.05, 20:45 A co dokladnie na UCD studiujesz? I jestes Postgrad czy Undergrad? Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 10.03.05, 16:10 A w przyszlym semestrze: Rice University, Houston, Texas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 10.03.05, 16:57 to jak ty to robisz ze juz na kolejny roczek wyprowadzasz sie do stanow?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 10.03.05, 17:31 wymiana po prostu. nasze uniwerki wspolpracuja ze soba, i dzieki temu mam lepszy uklad finansowy z Rice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:57 Uniwersytet Erlangen ! jst rowniez super !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:02 jak sobie radzicie z pozwoleniem na prace podczas studiow w NIEMCZECH ? jest tylko mozliwosc pracowania przez 90 dni w roku !!ja wyjechalam na studia na wlasna reke nie byla to rzadna wymiana! mam mozliwosc pracy, ale ylko z pozwoleniem a te 90 dni to bardzo malo i co dalej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.mis.prserv.net 12.03.05, 02:02 Central Connecticut State University Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSKA Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 12.03.05, 09:30 Hej,pozwolenie na prace dostajesz na 90dni w roku albo na 180 "pol-dni" w roku, co oznacza okolo 180*8h pracy. A tak naprawde nikt tego dokladnie nie kontroluje! Studiuje od 3 lat w niemczech,tez na wlasna reke, pracuje kilka razy w tygodniu,i jeszcze nie mialam tym problemow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 16:18 Gosiu czy mozna sie z Toba poprzez maila skontaktowac ? moze bysmy sie wymienily informacjami ? jezeli tak to odpisz i ja podac Ci moj adres a gdzie studiujesz w Niemczech i co ? pozdrowienia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 15.03.05, 18:22 kasia, jestem w tej chwili w norymberdze!!! mam wyklady z prof. Ganslosserem, etologia ssakow, spedzam 10 dni w zoo. chcesz sie spotkac? bede tu do przyszlej srody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 12.04.05, 19:55 nie wiem z czego sie cieszysz ze bedziesz studiowac w stanach? to z tad uciekamy zeby studiowac w europie ,ale sami sie przekonacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 00:28 racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:35 jakis czas temu wrocilam z University of Central Lancashire (UK) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geniee Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 15.03.05, 19:35 uniwersytet techniczny w dreznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Mannheim IP: *.uni / *.rz.uni-mannheim.de 15.03.05, 21:58 ja studiuje w manhheim i jest bardzo fajnie papapa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 22:03 MIT. Cambridge, USA :) Ale dopiero od dwoch dni... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 13:03 jak udało Ci sie tam dostac?mozesz troche napisac o realiach,wymaganiach i mozliwosciach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:49 Jest bardzo, bardzo ciezko. Pracowalem w laboratorium biologii molekularnej jeszcze w liceum, w ostatniej klasie zdalem egzamin na studiach doktoranckich z bardzo egzotycznej dziedziny na pograniczu biologii i fizyki ;), wczesniej chodzilem na zwyczajne cwiczenia na uniw. ale nie zdawalem egzaminow, nie myslalem, ze mi sie przydadza. :/ Zrobilem kilka prac badawczych w liceum, prostych, bo bez funduszy. Ale bardzo pomyslowych i ciekawych :). Pracowalem spolecznie, bardzo intensywnie i dlugo. Zdarzalo sie nawet ponad 120 godzin [to nie jest zart!] na tydzien. Bylem druzynowym zuchowym, i wymyslilem pare rzeczy ktore im wyslalem, glownie biotechnologia, ale tez jeden algorytm kompresji. Mialem tez pare dodatkow, ktore uczynily moja aplikacje ciekawsza, jak zaawansowany certyfikat nurkowania, dobre wyniki w bieganiu dlugodystansowym. Musialem oczywiscie zdac egzaminy [z fizyki max, 800/800, z matematyki 790/800 i 770/800], TOEFL [minimum dla MIT to 577]. Ale te testy zdaje praktycznie kazdy kto chce zdawac na MIT i nic nie znacza. To tylko formalnosc. Musialem tez pojechac do szwecji na rozmowe kwalifikacyjna. I napisac kilkanascie esejow, podan, dodatkowych materialow. Mialem tez oczywiscie rozne konkursy fizyczne, matematyczne. Ale to nie byly moje najwazniejsze osiagniecia. I jeszcze troche tego bylo... Musze przyznac, ze bardzo sie napracowalem. Wiecej polakow w tym roku nie przyjeli. zajrzyj na strone web.mit.edu/admissions a potem na talk.collegeconfidential.com >> CC top colleges >> MIT i tam sa informacje o innych ktorzy zostali przyjeci. International [czyli my :/] maja o wiele ciezej. Dostaje sie ok 4,5-5,0% ludzi, a wierz mi startuja tylko najlepsi... W tym roku odrzucili np. mojego znajomego z indii ktory mial 3 olimpiady miedzynarodowe, chlopaka z indii ktory jest na prawde swietnym czlowiekiem [licza tez osobowosc, zamilowanie do nauki, pasje i standarty moralne. Patrza na calosc czlowieka, co nie jest ulatwienie. Wprost przeciwnie.]. Ma jakies wysokie miejsce w TopCoders, jest w pierwszej dziesiatce programistow, a pierwszy komputer widzial na oczy jak mial nascie lat. Niestety odrzucony. Z indii jest duzo niesamowitych kandydatow. Srednio z Polski przyjmuja od 0 do 2 osob na rok [bez odchylenia standartowego: ok 0,8 , troche wyzej bo rok temu przyjeli az 4.]. Linki: web.mit.edu www.3-107.com talk.collegeconfidential.com blogs.mit.edu/madmatt Na 2 i 4 stronie mozesz zadac pytania ludziom ktorzy zajmuja sie przyjmowaniem na MIT. Ale z mojego doswiadczenia latwiej sie dostac na Princeton, a byc moze i na Harvard. Nie trzeba tak bardzo zajmowac sie badaniami i dodatkowymi zajeciami. Wystarcza swietne osiagniecia w nauce, dobre testy, praca spoleczna, i pewnie jakies wyroznienia w konkursach [chociaz na Princeton rok temu dostala sie dziewczyna ktora nie miala jakis szczegolnych osiagniec w konkursach. Po prostu nie bylo jak sie do niej przyczepic.] Mam nadzieje, ze pomoglem :). Nie chce Cie zrazac, ale jezeli jestes starszy niz 15-16 lat, to lepiej zacznij sie przygotowywac, chyba, ze liczysz na pomylke admissions office, albo jestes maniakiem nauki i juz od dawna rozwijasz sie w jakiejs konkretnej dziedzinie. Przy tym oczywiscie musisz zachowac wysoka srednia w szkole, indywidualny tok tez pewnie by pomogl. itd. Pod uwage jest brane wszystko co tylko mozliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 14:20 z tego wynika,ze to kawał ciezkiej harówki przez tych kilka lat.otwarcie moje realia sa takie:kocham przedmioty scisle,jestem dopiero w 1 klasie LO,zamierzam brac udzial w olimpiadach przedmiotowych i marze o MIT.tylko po tym jak to przeczytalem,to po pierwsze OGROMNIE GRATULUJE Tobie!dzieki za wiele cennych informacji,czytalem cos na stronie MIT,ale zawsze to poznac od tej ludzkiej strony jest lepiej. wysoka srednia sie znajdzie,z pracami spolecznymi-gorzej.czy to jest az tak wymagane?domyslam sie ze sama wariacka pasja nie wystarczy,a Twoje osiagniecia na tle laboratorium,prac i badan sa imponujace! teraz to ja stracilem resztki zludzen,ze mam jakiekolwiek szanse,eh. jesli mozesz jeszcze napisac,ile lat zajelo Ci gruntowne przygotowanie do ubiegania sie o przyjecie?rozumiem,ze cale liceum?czy patrzy sie na wszechstronnosc kandydata(tj.czy trzeba sie tez wykazywac czyms np.z pogranicza literatury,historii)? a tak juz od czlowieczej strony,czy licealista z przecietnej rodziny,z przecietneo miasta ma szanse,nie tylko w promilach?obiektywnie,z perspektywy studenta MIT(raz jeszcze gratuluje!),czy warto meczyc sie i dawac z siebie wszystko,chodzi mi czy od poczatku ma to jakis sens i nadzieje? dzieki za rozwianie watpliwosci i chyba paru zludzen(to dobrze) dzieki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:36 Boze, pewnie ze warto! Nawet jezeli cie nie przyjma [trzeba sie z tym liczyc. Na princeton mnie odrzucili.] to mnostwo sie nauczysz. I skorzystasz na tym. Nic nie 'musisz' miec. Rob to co lubisz. Tylko nie trac czasu, wykorzystuj kazda chwile do osiagania swoich celow. 1 klasa jest jeszcze ok. Ja tak na prawde przygotowywalem sie do studiow dopiero w III klasie, w drugiej zdalem egzaminy, ale to bylo nic... Do fizyki poszedlem bez przygotowania :) [ale nie rob tego, zapoznaj sie z egzaminem, i przygotuj bo jest 75 pytan na 60 minut, i ani sekundy dluzej.] Proces skladania podan, pisania ich i zdobywania rekomendacji najlepiej zaczac we wrzesniu III klasy, bo potem nie bedzie na to czasu. Deadline na podania jest 31 grudnia. Moje personalne rady: - Uczyc sie tego co chcesz, po kilka godzin dziennie, do momentu kiedy bedzie przeskakiwac studentow tego wydzialu na lokalnym uniwersytecie. - Chodzic na wyklady na uniwerek, robic znajomosci wsrod kadry naukowej. - Jezeli zrobisz dostatecznie duzo znajomosci i jednoczesnie dobre wrazenie to powinno ci sie udac znalezc prace w laboratorium :). Mysle, ze 12 miesiecy to racjonalny czas przygotowan do tego. Jak bedziesz potrzebowal, to pomoge ci to skoordynowac w wakacje. MIT nie patrzy na ciebie jako kogos kto cos zrobil, i dlatego jest niesamowity. Widzi co robiles, i wie czego sie nauczyles, jak to na ciebie wplynelo. A teraz uwaga - tak samo rozpatruja olimpiady i konkursy. jak to kogo spotkales na olimpiadzie wplynelo na Ciebie... Dobrze jest miec oczywiscie pomysly na wynalazki i wiedziec co chce sie robic. Dokladnie. Podaj mi email, to w wolnej chwili wysle ci pytania z poprzedniej application for admission. I skorzystaj z linkow. na talk.collegeconfidential.com , napisz tez wiadomosc do goscia z loginem tedjj. To polak mieszkajacy w stanach, ktory zdawal na MIT, byc moze cos wiecej Ci powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:43 Kazdy ma szanse... o ile dostatecznie mocno bedzie pracowal, i o ile bedzie mial pewne predyspozycje [99%/1% according to Edison. I would say 90%/10%]. Np. Wczoraj paczke z akceptacja dostal jakis chlopak z Nepalu :), przedwczoraj z Kirdzystanu. Pewnie nie mieli najlepszych warunkow, swiatlowodowego dostepu do internetu i zaawansowanych laboratoriow uniwersyteckich na kazdym rogu. Ale obydwaj sa na MIT - class of 2009. :) Poczytaj te Blogi, i pozadawaj pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 16:48 naprawde wielkie dzieki,bede wdzieczny za te pytania. prosze wyslij mi je na mail: kaac@vp.pl warto-to czuje i bede dazyl do tego,tylko aktualnie moje warunki sa znikomo male i musze to wszystko dobrze rozegrac. Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 20.03.05, 00:23 witam wszystkich, > i pewnie jakies wyroznienia w konkursach [chociaz na Princeton rok temu dostala > > sie dziewczyna ktora nie miala jakis szczegolnych osiagniec w konkursach. Po > prostu nie bylo jak sie do niej przyczepic.]' przepraszam, ale nie wiem, co autor chcial osiagnac zdaniem o 'przyczepianiu sie'. btw, gratuluje osiagniec i dostania sie na mit, ale przepraszam, czy kazda osobe niebedaca laureatem jakiejs olimpiady, a studiujaca w ivy league itp, sprowadzilbys do tego, ze po prostu nie bylo sie o co do niej przyczepic? nie myslcie prosze, ze sie czepiam, ale powiem tyle: do class of 2009 pewnej uczelni :) przyjeto przez early action 2 osoby z polski. jedna jest obsypana laurami z roznych olimpiad, drugiej w ogolniaku nie udalo sie zakwalifikowac przez pierwsze 2 lata nawet do olimpiady rejonowej. jako 'ta druga' stwierdzam z cala stanowczoscia, ze bez problemu mogli sie mnie o cos przyczepic, ale prawda jest taka, ze amerykanie naprawde analizuja dokladnie aplikacje (pomimo tego, ze ich liczba czesto przekracza 20000, w zaleznosci od szkoly). nie bede wymieniac, co moglo admissions committee do mnie przekonac, nie o to zreszta chodzi. po prostu mysle, ze trzeba miec jakas pasje, cel i motywacje. i chyba charakter. i wcale nie jest zle, jak maja sie o co przyczepic. w koncu chodzi tez w duzym stopniu o diversity; ivies nie chca samych idealow ;-) wiec wszyscy glowa do gory :) o. ps. a ja mialam interview w berlinie :) a szwecja... szkoda, nigdy nie bylam :) Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 20.03.05, 11:00 a tak btw, to gdzie zdawales sats's? moze sie przypadkiem widzielismy :) pozdrawiam wszystkich o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:52 W Konstancinie, TOEFL w P205 w Sierpniu. Jedno jest pewne, raczej niewiele ludzi ktorzy sie dostaje nie jest w stanie sobie poradzic, a szkoly nie spadaja w rankingach. Wiec rekrutacja dziala jak nalezy... Na ktore Ivies? Czekam na wyniki Brown'a i Princeton. Chociaz na 99% tam nie pojde. MIT mi pasuje idealnie :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:49 Chcialem wlasnie przez to powiedziec, ze nie trzeba koniecznie miec olimpiady :). Nasza rodaczka na Princeton miala tez swietna work-ethics, co jej dalo ponad 1500 punktow z SAT, swietne wyniki matury IB, i pasje w pewnym racjonalnym zakresie [moj jest nieracjonalny - MIT. hehe ;)]. Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 21.03.05, 13:31 Czesc, ja na jakies 99% takze bede w Cambridge, tyle ze nie ma MIT :) Tez czekam jeszcze na decyzje, Yale, Princeton i Columbia, ale biorac pod uwage moj brak zaangazowania w te aplikacje (decyzje z H. mialam 14 grudnia) nie oceniam moich szans zbyt wysoko, zwlaszcza na Columbii, ktora nie jest need-blind dla studentow z zagranicy. Zreszta H. to spelnienie moich najmniej realnych marzen, wiec how could I say 'no'? :) Poza tym moj financial aid package jest z gatunku tych, ktore wywoluja szeroki usmiech na twarzy, a i mechanizm przywiazywania przyjetych osob do uczelni sie na mnie doskonale sprawdza (te wszystkie message boards, telefony, naklejki (!) i generalnie bombardowanie miloscia :) ). Nie sadze wiec szczerze mowiac, ze wybiore inna uczelnie, jesli zostane naturalnie przyjeta. SATs zdawalam w Gdansku, Toefla jeszcze gdzie indziej, ciekawa jestem, jak powiodlo sie osobom, ktore spotkalam w Gdansku. A czy wiecej Twoich znajomych wybiera sie tez do US? Pewnie robisz IB? I kojarze jedna freshman'ke z Princeton, tez aktywna na forum GW, swego czasu odpowiadala mailowo na moje pytania :) Bardzo sympatyczna i pomocna dziewczyna! Jesli to czyta, to jeszcze raz dziekuje :) Pozdrawiam wszystkich, O. PS: Specjalne pozdrowienia dla osoby z Colby C., tez planowalam tam zlozyc aaplikacje! W zwiazku z tym, ze nie jestem science freak :), wszelkie 'nieginantyczne' liberal arts colleges to dla mnie takie male niebo na ziemi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:09 Nikt z moich znajomych sie nie wybiera do US. Nie robie IB, jestem w zwyklej Polskiej szkole :D. Moja financial aid moglaby byc ladniejsza... Ale trzeba bylo nie oszczedzac ;). Sam sobie jestem winien. hehe Ja na 99% bede po drugiej stronie ulicy :). Jedyne na co moglbym zamienic MIT to Caltech :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 01:10 ten koles z Colby to ja :) tez cie pozdrawiam! gdy ja zdawalem, akurat wolalem dostac sie do jak najbardziej prestizowych, bo myslalem, ze poziom bedzie wyzszy dopiero gdy spedzilem tam rok, pomyslalem, ze moze to dobrze, ze mnie odrzucili i w MIT i w Harvardzie zdaje sie, ze gdybym trafil np. do MIT to nie dowiedzialbym sie tylu rzeczy o swiecie, nie nauczylbym sie byc wrazliwy, nie zmienilbym swoich zakorzenionych przekonan itp. widze to, bedac teraz w Oxfordzie, gdzie bardzo latwo jest zamknac sie we wlasnym swiecie i koncentrowac sie tylko na nauce i imprezach natomiast zycie w takiej szkole jak Colby po prostu zmusza cie do ponownego przemyslenia wszystkich waznych rzeczy, a nie tylko tych, za ktore dostajesz oceny nawet mialem zamiar aplikowac o przeniesienie do Harvardu po roku, ale zrezygnowalem moja kolezanka to zrobila i pozniej na pytanie, czy jej tam dobrze, mowila "lepiej niz w zeszlym semestrze", a na konkretniejsze "czy zalujesz decyzji?" nie chciala odpowiadac :) ale co tam, pewnie pieprze bzdury :) na pewno ci sie spodoba Harvard! a tak poza tym, strasznie sie ciesze, ze teraz az tyle ludzi wyjezdza ja nieskromnie powiem, ze chyba bylem jednym z pierwszych, ktorzy zaczeli tu pisac o studiach w stanach w "moich czasach" nikt nie wiedzial, co sie dzieje, jakie sa realia, co to jest SAT itp. gdy ja aplikowalem, nie mialem pojecia, czego oczekiwac, bo na tym forum nikt nie dostal sie do zadnej porzadnej szkoly to dlatego zaczalem o tym pisac i zachecac ludzi do wyjazdu do stanow mam nadzieje, ze pomoglem w ten sposob kilku ludziom, a ci ludzie pomogli innym... naprawde sie ciesze, ze teraz jesli ktos chce jechac, jest mu duzo latwiej, bo pewnie moze znalezc wiecej informacji jak i wsparcia kiedys tak nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.klmzmi.ameritech.net 22.03.05, 04:54 dolaczam sie do grona "studentow amerykanskich", od wrzesnia studiuje na uniwersytecie stanowym w Michigan, w czerwcu odebralem mgr w Polsce i teraz robie tutaj swoj drugi Master's, dzieki przepisanym przedmiotom i ukonczonym tutaj praktykom odbieram dyplom w kwietniu, czyli po 8 miesiacach od rozpoczecia studiow, i to jest chyba najwieksza zaleta studiowania na "zwyklym" uniwerku, bo jak wiadomo cos takie na zadnym "ivy" by nie przeszlo i utkwilbym na 2lata, a tak to w wakacje zaczynam moj OPT , uderzam do NYC wiec nie powinno byc problemow ze znalezieniem pracy z zawodzie, zachecam wszystkich do startowania na uniwerki stanowe, zwlaszcza do aplikowania bezporednio na wydzialach o GA (Graduate Assistantship), dzieki temu ma sie oplacone studia i dodatkowo wyplacane jest stypendium ktore starcza na wyzywienie i zakwaterowanie, na stanowych uniwerkach jest duzo swobody i czasu wolnego, szkola nie jest najwazniejsza rzecza, imprezujesz, poznajesz wielu ludzi, wszyscy sie razem trzymaja, np Spring Break spedzilem ze znajomymi ze studiow w Miami Beach, a w przerwie swiatecznej pojechalem do Ameryki Srodkowej, moze sie myle i na "ivy" uniwerkach jest tak samo, ciekaw jestem jak to wyglada, ale cos mi sie wydaje ze nie wytrzymalbym tej atmosfery rywalzacyji o to kto jest najlepszy, nie mniej jednak gratuluje dostania sie na najlpesze uniwerki amerykanskie, mowie to zupelnie szczerze, i raz jeszcze zachecam wszystkich do aplikowania na studia w usa, zarowno na uniwerki stanowe jak i na te zaliczane do "ivy"... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 22.03.05, 23:11 witam wszystkich, sklamalabym mowiac, ze jestem przekonana, ze pojscie wlasnie na harvard to dla mnie najlepszy pomysl. wrecz przeciwnie, jestem pelna obaw, m.in. dlatego, ze nie jestem pewna czy dobrze bede sie czuc w takim srodowisku. szczerze? mam ogromne poczucie, ze ja po prostu... don't belong. wyscig szczurow itp. to nie jest to, czego szukam ani na uczelni, ani w zyciu. w wielu punktach moge sie wiec z przedmowcami zgodzic. mialam szczescie odwiedzic middlebury college w vermont i mam wrazenie, ze wiele szczesliwsza bylabym np wlasnie tam. czy wspomniany colby c., gdzie co prawda nie bylam, ale zrobilam bardzo dokladny research. tak wiec wydaje mi sie, ze nie wybralam opcji najbardziej dla siebie wlasciwej. z drugiej strony wiem, ze uczelnie amerykanskie, a harvard pomiedzy nimi, daja niezliczone mozliwosci i przede wszystkim, co najbardziej lubie w ameryce, jest mniejsza lub wieksza diversity. wierze, ze i w otoczeniu ludzi, ktorzy nigdy nie dostali B, sa jednostki, ktore beda nie tylko intimidating, ale uczynia nastepne 4 lata bardzo cennym dla mnie doswiadczeniem. mam nadzieje. w moim wypadku wiele amerykanskich szkol w ogole nie wchodzilo w rachube (rozne financial aid policies), a harvard /REKLAMA! ;-) / ma od zeszlego roku fenomenalna oferte dla rodzin z dochodami ponizej 40K rocznie! polecam :) nie wiem, studiow jeszcze nie zaczelam, ale mysle, ze za pare miesiecy bede mogla rownie goraco polecac droge za ocean :) przede wszystkim: multum mozliwosci; tu sie chyba wszyscy zgodzimy :) O. PS. caltech? mmm, chyba troche przyjemniejszy klimat, co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 00:28 Brr Caltech. Caltech to ma dopiero overwhelming workload ;). HYP ma w ogole taka financial aid jak mowisz. Pomysl pochodzi z Princeton. Pojdziemy sobie na kawe do Cambridge za pol roku i zdecydujemy ktora uczelnia jest fajniejsza :). ok? Ja bym nie znalazl miejsca na Harvardzie. Pal licho wyscig szczurow. Sprawdz dochod na glowe studenta... Dziewczyny ze wzrokiem miss liceum... Szpanerska bizuteria Harvardu, podnoszenie statusu w kierunku samca alfa przez wysokoprestizowe [i drogie] akcesoria. :/ wejdz na Coop i porownaj oferte sklepow MIT i Harvard. Tego bym sie bal najbardziej. Nie wyscigu szczurow, bo do tego po prostu mozesz nie wstepowac. Cheers. :) Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 12:37 czesc, powoli dochodzilam do moich przemyslen n/t studentow w takich 'elitist' szkolach, zaczelam juz nawet pisac o $$$, ale zorientowalam sie, ze ten post sie ciaaaaagnal w nieskonczonosc :) nie wydaje mi sie, ze tego zjawiska da sie tak naprawde uniknac gdziekolwiek, choc zapewne na h wystepuje ono w poteznym stopniu. sam fakt wplywu 'alumni affiliation' na admissions na amerykanskich uniwersytetach juz o czyms swiadczy. ale jaka ma czlowiek satysfakcje, jak sie dostanie wlasnymi silami! :) co do sklepow to obydwa sa moim zdaniem lekko CAH-RAZY :) 'harvard chair' vs 'mit chair'... o, niebiosa! :) o. see ya in cambridge! ps. m.in. ze wzgledu na klimat zlozylam papiery do pomona c (CA). :) ja lubie miec cieplo, choc caltech to chyba nie dla mnie, ale i z pomony aplikacje wycofalam ps2. a propos 'cheers' i przyszlych znajomych... pewien amerykanin na admitted students message board zwrocil mi subtelnie uwage, ze to przeciez brytyjski angielski! z tym panem chyba mi sie nie uda zaprzyjaznic ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:29 Mhm. Ojej... To beda mnie mieli za Brytyjczyka. Chair to jeszcze nie wszystko. Ile Harvard ma kategorii... Brr... Tez lubie miec cieplo. Myslalem o Princeton, ale MIT to moje marzenie. Od dawna, marzen nie zmienia sie z dnia na dzien. Wiec ide do zimnego Bostonu, do najtrudniejszej szkoly ze srednia pomoca finansowa. I jestem szczesliwy. To sie nazywa true love. Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 24.03.05, 20:38 Ja jako Angielka wiarygodna nie bede, nie ten akcent :) Gratuluje true love, jakos szczegolnie oddana sie mojej nowej uczelni nie czuje, choc to wlasnie Harvard ktos mi kiedys pokazal, zeby mi podzialac na ambicje. To wlasnie w Cambridge zobaczylam ten inny standard, te inna droge. I to wlasnie tam, rozmawiajac ze studentami, uwierzylam, ze to sie moze udac. A ze sie po 3 latach pracy udalo, to tez jestem szczesliwa :) Cheers za szczesliwych 'Kambridzjanow' (i innych!)! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:41 True love to wynik aspiracji. Po prostu nigdzie indziej na swiecie nie laczy sie biologii z elektronika, fizyka informatyka i filozofia, po to zeby swiat byl lepszy i bardziej zaawansowany technicznie. Z braku laku zakochalem sie w MIT. Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 26.03.05, 22:12 "Z braku laku" ? "nigdzie indziej na swiecie" ? Nie wydaje mi sie, zeby MIT bylo jedyna uczelnia na swiecie, gdzie poprzez studia interdyscyplinarne ulepsza sie w jakis sposob swiat. Powiedzialabym raczej, ze na MIT sa do tego prawdopodobnie warunki duzo lepsze, niz gdzie indziej. Choc sam wiesz najlepiej, co cie ciagnie wlasnie tam :) Wesolych swiat / udanego dlugiego weekendu wszystkim zycze! :) o. PS. Dlaczego Princeton nie ma online decisions? Ugh, rejection bedzie szla ze dwa tygodnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banal Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.student.yale.edu 27.03.05, 07:47 Gratuluje Harvardu i MIT :) Kolejny raz okazuje sie, ze stare posty Mikeya cialge pokazuja droge do gwiazd! Osobiscie uwazam, ze wszyscy pownnismy sie zlozyc na wielki tort i w koncu go poznac twarza w twarz ;) Tak wiec, Mikey, kiedy wracasz z Oxfordu?, to wszyscy wpadniemy Cie odwiedzic w Colby:) Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 01:52 banal, no juz nie przesadzaj :) ale dzieki! wracam we wrzesniu i serdecznie zapraszam do colby kiedy tylko chcecie! (no, podpowiem wam tylko, ze nie chcecie jechac do Maine w zime :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:22 Ja moge pojechac do Maine i w zime ;). Nie jest to taka straszna wyprawa :D. Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 27.03.05, 09:17 Mialam sie nie wypowiadac w tym temacie, The.crimson.one gratuluje H. :D. To bylo moje marzenie do 2. klasy liceum, a potem sie wszystko przekrecilo. Dziekuje za mile slowa o mnie, przynamniej jedna osoba zorientowala sie, ze bede czytac ten watek i nie bedzie podobac, to, co zostalo o mnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banal Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.student.yale.edu 27.03.05, 09:52 Witaj Jersey, Wiem, ze znajda sie tacy, ktorzy posadza mnie o brak obiektywnosci, ale znajda sie tez tacy, ktorzy przyznaja mi racje, ze zeby sie dostac na uczelnie #1 w Stanach, to trzeba soba cos reprezentowac. Princeton co roku wybiera tylko 1000 ludzi z calego swiata; przypadkow nie ma. You got in, you belong there. Tomekk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.proxy.lucent.com 12.04.05, 20:10 :) Szkoly typu MIT, Princeton itd. zawsze maja wymagania bardzo wysokie. Zeby skonczyc w nich studja to naprawde nie potrzeba duzo wiedzy ani pracy. Wiekszosc z tych szkol nie chce miec "graduating ratio" zbyt nisko i wobec tego pozion nauki i wymagan jest wmiare niski. Njlepszym przykladem jest Harvard gdzie wiekszosc uczniow dostaje A+. Harvard nie chce podniesc poziomu zbut wysoko bo szybko dosc duzo ludzi by oblalo. Dobrym przykladem jest obecny prezydent Bush. Skonczyl Yale ale po angielsku mowi jak Walesa po Polsku. Drugim dobrym przykladem jest to ze powoli Harvard, MIT itd. spadaja w "ranking" a inne szkoly sie pna w gore np. Northwestern. Having said that...nie da sie zaprzeczyc temu ze najlepsze szkoly w USA maja super studentow, zwykle "top 50," (ja bylem 28 z 1300 (BS), MBA Suma Cum Laude) :) Zwykle tez jest tak ze reszta jest zwykle taka sama w MIT, CalTech, Cornell, Stamford, UC Berkley itd. itd. w koncu ile mozna wiecej sie dowiedziec o tym ze F=m*a :) Graduate work to inna rzecz, ale to juz jest bardzo uzaleznione od kombinacji kierunku i szkoly. M Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 28.03.05, 17:33 czesc! w moim wypadku h. byl nie tyle marzeniem, co raczej... je symbolizowal :) przez dobrych pare lat. cos na zasadzie: that's something YOU'll never get. i tu chyba dala znac o sobie wrodzona przekora ;-) najciekawsze jest jednak to, ze ostatnio zaczelam zmieniac zdanie, ale chyba juz nie mam wyboru. naaah, jakos to bedzie :) a propos maine, to nawet zima nie pogardze :) o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z w Polszcze jesteś, to zapierda... po polsku ! IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:08 z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 14:32 hej, gratulacje! kiedys tam tez skladalem aplikacje, ale mnie odrzucili w sumie i tak moje osiagniecia mialy sie nijak do twoich raczej nie zaluje, ale moze pojde tam na studia doktoranckie powodzenia na twoich studiach! P.S. studiuje w Colby College w Maine, USA, a teraz jestem przez rok na study abroad w Oxford University, UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 23:08 Dziekuje :) :) :). Ja tez najbardziej sie interesuje doktoratem [i dalszymi badaniami] na MIT, a nie studiami undergrad. Ale na pewno nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 22:57 Dla JS. W jakim akademiku mieszkasz? Znam dwie POLKI ( Ole) z MIT - class 2008. Właśnie lecą z pobytu na wyspach Galapagos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:23 Wiem o ktorych mowisz. Jeszcze tam nie mieszkam, zgodnie z danymi na loterie 2008, mam 75% szans na Simmons Hall ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:34 Powodzenia. Na Harvardzie jest Klub Polski. Na MIT - w trakcie tworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:37 Na MIT - byl klub Polski ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hilary Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:34 Czekamy na Ciebie. Przyjmiemy odpowiednio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.freedom2surf.net 25.04.05, 01:52 University of Nottingham, UK jak jakies pytania to lextj@nottingham.ac.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FJG Carleton University w Ottawie w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 29.03.05, 21:09 studiuje politologie w stolicy Kanady...nudnawe miasto, ale przynajmniej na ksiazkach mozna sie skoncentrowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
spongia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 00:37 University of Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 18:25 spongia napisała: > University of Chicago Brawo, wygral(a) Pan(i) nasz konkurs. ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulo Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 26.03.05, 23:39 a ja studiuje na Univesity of Mars,tzn. tu robie doktorat, wczesniej zrobilem magistra na Universitate di Mercurio :D żal mi niektorych ludzi tu, takie rzeczy wypisuje. pozdrawiam, zycze udanego zycia :D Odpowiedz Link Zgłoś
spongia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.05.05, 23:52 A czego konkurs dotyczy i dlaczego akurat ja? spongia PS. Sluze pomoca w zdobywaniu materialow, wysylaniu, kontakcie etc z administracja w UoC jezeli ktos z osob mieszkajacych w Polsce ma powazne checi starac sie o przyjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakalia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 84.4.15.* 27.03.05, 19:17 A wiec Universite Paris 8 ( pierwszy rok antropologii). jak dotad bardzo fajnie, z tym , ze nowa reforma edukacji chce nas zmieszac z socjologami, co nam sei nie specjalnie podoba....jak to we francji strajkujemy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABBA Re: STOCKHOLMS UNIVERSITET IP: 130.236.117.* 28.03.05, 10:54 Stockholms universitet - po szwedzku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 28.03.05, 14:56 o boze,zdolowalam sie jak czytam te posty o cambridge,harvard itd zazdroszcze wam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 28.03.05, 17:45 zielona irlandia! chyba rzeczywiscie kobiete ciezko zadowolic ;-) o. ps. a i tak chyba najfajniej jest w maine ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 29.03.05, 14:50 juz kochanie nie taka zielona;-)coraz wieciej budynkow i za pare latek jedno ogromnie miasto powstanie,kobiete to prawda ze ciezko zadowolic ale kochany w porownaniu moja uczelnia to twoja uczelnia to hoho...fajowo masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:24 Ale wyobraz sobie, ze siedzisz codziennie do 2-3 nad ranem i piszesz glupie zadanka z analizy matematycznej... To poprawia humor :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 29.03.05, 14:48 i tak zazdroszcze;-)cholera trzeba jakos wykombinowac zebys sie dostac na jakis high university;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benka Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.05, 16:18 RWTH Aachen (Niemcy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemres Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.uni-greifswald.de 29.03.05, 20:23 EMA Universität Greifswald (Niemcy) troche zadupie, ale mi sie mimo to podoba, niektore kierunki sa calkiem prestizowe w kraju, poza tym blisko do Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
grreenn Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 03.04.05, 17:51 mam pytanie jak sie tam dostales czy jakas wymiana czy na wlasna reke??....bardzo zalezy mi na studiach w niemczech, mozesz udzielic mi jakiejs wskazowki, bede bardzo wdzieczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 05.04.05, 21:10 ooo ja tez Greifswald :)))) Zadupie to fakt, ale mi sie podoba, na pewno wole od Berlina, do ktorego lubie wypady na imprezki :))) A co studiujesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 11.04.05, 17:14 Institute for Law and Finance we Frankfurcie Odpowiedz Link Zgłoś
kool Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 14.04.05, 11:26 LL.M. in Finance? prosze o kontakt ..@dres j.w. bede zobowiazany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papaya Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz? IP: 141.76.121.* 20.04.05, 17:05 Techniczny Uniwersytet w Dreznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw ja i moi znajomi IP: 217.17.46.* 20.04.05, 17:20 Warszawa - ja i moi znajomi www.vizja.pl www.vizja.net www.wsseuczelnia.edu.pl www.swps.edu.pl www.wszp.edu.pl www.wsp.pl www.wsp.edu.pl www.wse.waw.pl www.civitas.edu.pl www.kozminski.edu.pl www.janski.edu.pl www.wsei.pl www.lazarski.edu.pl Wyzsza Szkola TEchniczo-Ekonomiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Stanford.EDU 22.04.05, 21:16 Stanford University, California :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 22.04.05, 22:09 ale masz cieplutko,bylam tam kiedys;-)moze i wroce;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 10:16 snoby i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 23.04.05, 14:15 a dlaczego snoby?moze tak bys ujawnil swoj poglad dokladniej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 14:41 wlasnie dlaczego snoby? od kiedy ambicja to snobizm? Nie kazdy ma aspiracje by skonczyc w podrzednej szkole prywatnej Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa @niki 23.04.05, 18:26 A co studiujesz? Moj ukochany bedzie od wrzesnia na environmental engineering (M.Sc.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenta a polsku, to koszenie trawników ? IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:07 mam cpe ale nie kapuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ćśog Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.bulldogdsl.com 25.04.05, 01:30 City University London, może być jak nie pada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macsue Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.near.uiuc.edu 25.04.05, 02:15 University of Illinois, Champaign-Urbana, College of Law, drugi rok..... Czy sa tu jeszcze jacys studenci prawa z USA? Chetnie sie powymieniam doswiadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S............ Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.04.05, 04:35 Elmhurst College, IL Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
paula_83 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 25.04.05, 09:15 Aalborg University Copenhagen, Dania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 25.04.05, 12:20 kurcze,a czy ktos jest jeszcze z irlandii? no chyba ze nie doczytalam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
freshman.yyx Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 25.04.05, 18:21 Witam Wszystkich :) Musze przyznac, ze bardzo fajnie sie czyta to co tu piszecie. Od 2 tygodniu zagladam tu prawie codziennie zeby zobaczyc czy nie ma nowych postow a te napisane juz przez „Js” czy the.crimson.one czytalem po kilka razy i na prawde - podbudowuja mnie one. Ciesze sie, ze niektorym ludziom sie udalo i dopiero teraz dostrzegam ze studia u wuja sama ( i to takie za ktore najlepiej zaplaci wlasnie on! :) ) to nie tylko mrzonki ale cel, ktory mozna sobie smialo postawic, ba! cel nawet do osiagniecia realny jezeli tylko wstarczy czlowiekowi samozaparcia i wewnetrznej dyscypliny. Ja... wlasnie nie wiem czy mam to w sobie w wystarczajacych ilosciach? Jestem juz w II klasie ogolniaka za rok matura a deadline skladania podan na amerykanskie uniwerki jeszce blizej... Studiowac w stanach chcialem odkad pamietam... a moze, tak tylko mi sie wydaje, moze obejrzalem o jeden serial o amerykanskich nastolatkach za duzo a moze to Tomasz Lis Fakty witam Panstwa! nakladl mi do glowy zbyt wiele proamerykanskich sloganow... nie wiem juz nie pamietam. Badz co badz odmienilo mi sie to w ostatnim roku gimnazjum, stwierdzielm no cholera, przeciez to polska wlasnie Kraj ktory mnie wychowal, ktorym wychowac chce swoje dzieci wreszcie kraj w ktorym de facto zyje ( z perspektywy lat powinienem dodac "... tfu! gnije" jak spiewa Gutek ) Stwierdzilem, ze jezeli studiowac w stanach to tylko po to, zeby juz tam zostac, ale ja nie chcialem zostawac. ( Tak przynajmniej mi sie wtedy wydawalo ) To tez mimo, ze bez probelemu moglem isc do klasy IB, wybralem humana w, nie da sie ukryc najlepszym ogolniaku mojego miasta. Teraz kiedy zostal mi rok nauki w mojej "kochanej" szkole decyzje swa zmienilem ( ostatecznym bodzcem do tego byl wlasnie ten temat, ktory wlasnie czytacie! dlatego to tu wlasnie pytam o rade :) ) I... nie jestem pewny co poczac dalej :) Bardzo bym byl wdzieczny gdyby ktos sposrod tych osob ktorym sie udalo i od nowego roku akademickiego uczyc beda sie w US odezwal sie do mnie na maila ( <- *patrz naglowek* ) gdyz mam jeszce pare nurtujacych mnie pytan. Szukalem juz sporo na sieci i rozmawialem z amerykanami ale intersuje mnie rozmowa z kims kto to widzi z polskiej perspektywy. Jakie sa dla polaka ralne szanse dostania stypendium ? Gdzie udac sie najlepiej po pomoc, informacje... bardzo chcialbym wiedziec. Pozdrawiam Niezdecydowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenta u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:10 przecież tam jeden ogólniak na krzyż... idź w kącik, dziecinko, potrząchaj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr vanilia Re: u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: 65.54.154.* 24.05.05, 22:12 Twoj poziom jest zalosny, bez pozdrowien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 25.05.05, 18:55 a studiuje ktoś medycynę w Szwecji, Danii ,Norwegii albo Finlandi????napiszcie jak tam jest i czy warto :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria. M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:14 Nie pękaj. Może nawet warto przedłużyć naukę o rok, ukończyć IB (polecam Gdynię), przygotować się do SAT I aplikować na kilka uczelni u wuja sama. Na te z pierwszej dziesiątki w USA. Za następne aplikacje zapłacisz tylko kilka dolarów więcej. Uczelnie, do których chcesz sie dostać podajesz przy zdawaniu SAT. O stypendium się nie martw. 35-45 tys dolców rocznie otrzymasz od wuja sama. Przy kwalifikacji najpierw cię przyjmują, póżniej patrzą na twoje dochody (PITY twojej rodziny)i otrzymujesz informację o wysokości przyznanego stypendium. A póżniej- świat przed Tobą. Nie pękaj. Do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdorek Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 24.05.05, 14:48 Columbia, USA, 4 rok, kierunek prawo miedzynarodowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 27.05.05, 15:36 w sierpniu zaczynam studia w Columbia Law School - bede wdzieczna za kontakt: joanna102@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 27.05.05, 15:39 Ps. jakis czas temu ktos prosil o info nt. LLM (Finance) - prosze o kontakt pod tym samym adresem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 09.06.05, 10:55 Hej freshman.yyx , jestem w podobnej sytuacji jak Ty (no moze raczej bylam rok temu, bo własnie zdalam mature). POd koniec 2 klasy zdecydowalam sie aplikowac do US ale jednak SAT zdam tej jesieni... bo admission deadlines minely. Ciekawa jestem Twojej decyzji. Mysle, ze czasem warto poczekac, edukacja w Stanach jest warta poswiecenia i pracy? Do jakich szkol bedziesz skladac aplikacje? Odpowiedz Link Zgłoś
freshman.yyx Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 01.07.05, 21:04 Summmer - cieszylbym sie jakbys napisala mi jakiegos maila :) Wyglada na to ze bedziemy startowac na ten sam rok akademicki, wiec moglibysmy wymienic sie doswiadczeniami ewentualnie skonfrontowac poglady na pewne sprawy :) Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Ulatwienie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 21:46 MIT, Harvard*, Princeton*, Yale*, Williams College, Stanford, Caltech, Columbia, Cornell^, JHU^, Duke University. ^ Mniejsza pomoc finansowa * Bombowa pomoc finansowa :) Bez niczego: Znosna lub niezla. A generalnie Us News best Colleges 2005 -> Mo|na wykupic wersje premium za $20 i juz mozna ogladac dokladne rozklady punktow SAT, ilosc miejsc, rodzaj stypendiow, miejsce w rankingu. na prawde sie oplaca. Mozna placic karta kredytowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 05.09.05, 17:19 Witam Arek :) Maila Ci napisałam na skrzynke gazetowa wiec jak cos to daj znac chetnie wymienie sie doswiadczeniami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frygija Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 02:00 summer, czy ty nie jestes ze stalowej woli przypadkiem? albo z okolic??? ktore lo konczylas i gdzie bedziesz zdawac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 03.09.05, 11:32 Witam frygijo :) na jakiej podstawie tak sądzisz? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa1 Ile kosztuja studja w USA? 23.10.05, 00:23 Chcialam sie zapytac studentow z USA ile kosztuja same studja i utrzymanie? Moja rodzina nie jest bogata wiec nawet jakbym bardzo chciala to pewnie nie mam na to szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenta ... = rdelo ! Pie..vo na Słowacji ! IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:06 zajebista uczelnia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivie Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 23:58 A ja studiuje w Berlinie na Uniwersytecie Humboldta. Jest super. Mieszkam w Szcecinie wiec na weekendy wracam co weekend :) Polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annulka.88@op.pl Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:00 Witam!!! Myśle o studiach w Berlinie i byłabym wdzieczna za informacje: > czy jest bardzo ciężko > CZy są problemy z językiem > czy w Berlinie jest duzo drozej niz w innych niem. miastach??? Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 24.05.05, 18:12 Kolejny raz Greifswald. Pozdrawiam Mary_An, z którą chyba chodzę na zajęcia oraz Pana Przemka:):) Odpowiedz Link Zgłoś