Dodaj do ulubionych

na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz sie

IP: *.may.ie / *.nuim.ie 05.03.05, 11:59
NUIM Irlandia
Obserwuj wątek
    • Gość: ilecka Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.cust.tele2.it 05.03.05, 12:03
      Università degli Studi di Firenze / Włochy
      • Gość: olo Humber College - Toronto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.05, 05:04
        Humber - Toronto
    • Gość: GOSKA Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.05, 12:15
      RWTH Aachen- Niemcy
      • beate1 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 05.03.05, 17:21
        TU Bergakademie Freiberg
        • Gość: blaubeere Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.13.14.univie.teleweb.at 05.03.05, 17:49
          Uniwersytet Wiedenski
          • Gość: Zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:43
            University of Leeds, UK
            • Gość: _..._ Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.chello.pl 06.03.05, 20:15
              Moze nie powinnam tutaj sie pytac ale zainteresowalo mnie studiowanie w leeds w
              anglii, jaki jest poziom? Co tam studiujesz? Tez tam sie wybieralam ale mnie
              troche miasto zniecheilo... Ile placisz za studia?
              • Gość: zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:44
                moze zbyt optymistycznie.. studia zaczynam od pazdziernika, chociaz w samym
                leeds bywam dosc czesto ze wzgledu na faceta.
                Jezeli chodzi o oplaty to mam nadzieje placic duzo mniej niz ustawowe 1200
                funtow, gdyz DfES oferuje oplacanie kursow lub czesciowe finansowanie w
                zaleznosci od twoich/rodzicow incomes itp.
                Miasto jest wedlug mnie super- je po prostu trzeba poznac.Sami anglicy tez sie
                zachwycaja. Po prostu niezwykle zywe miejsce.
                Aha, bede studiowac Fine Arts :)
                • Gość: Olin Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 65.160.122.* 12.06.05, 12:12
                  University of California, Berkley.
      • Gość: Margaret Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 195.205.190.* 12.03.05, 16:33
        Europa Univeristaet Viadrina -Frankfur(Oder)
        POLECAM!
    • mmaupa International University Bremen... 06.03.05, 21:10
      ... I jest super :)
    • Gość: maciek Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 09.03.05, 11:03
      UCD irlandia
      • Gość: ika a co na UCD? IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 10.03.05, 20:45
        A co dokladnie na UCD studiujesz? I jestes Postgrad czy Undergrad?
    • mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 10.03.05, 16:10
      A w przyszlym semestrze: Rice University, Houston, Texas!
      • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 10.03.05, 16:57
        to jak ty to robisz ze juz na kolejny roczek wyprowadzasz sie do stanow?;-)
        • mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 10.03.05, 17:31
          wymiana po prostu. nasze uniwerki wspolpracuja ze soba, i dzieki temu mam
          lepszy uklad finansowy z Rice.
          • Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:57
            Uniwersytet Erlangen ! jst rowniez super !!
            • Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:02
              jak sobie radzicie z pozwoleniem na prace podczas studiow w NIEMCZECH ?
              jest tylko mozliwosc pracowania przez 90 dni w roku !!ja wyjechalam na studia
              na wlasna reke nie byla to rzadna wymiana! mam mozliwosc pracy, ale ylko z
              pozwoleniem a te 90 dni to bardzo malo i co dalej ??
              • Gość: Justyna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.mis.prserv.net 12.03.05, 02:02
                Central Connecticut State University

Pozdrawiam
              • Gość: GOSKA Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 12.03.05, 09:30
                Hej,pozwolenie na prace dostajesz na 90dni w roku albo na 180 "pol-dni" w roku,
                co oznacza okolo 180*8h pracy. A tak naprawde nikt tego dokladnie nie
                kontroluje! Studiuje od 3 lat w niemczech,tez na wlasna reke, pracuje kilka razy
                w tygodniu,i jeszcze nie mialam tym problemow!
                • Gość: kasia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 16:18
                  Gosiu czy mozna sie z Toba poprzez maila skontaktowac ? moze bysmy sie
                  wymienily informacjami ? jezeli tak to odpisz i ja podac Ci moj adres a gdzie
                  studiujesz w Niemczech i co ? pozdrowienia !!!!
                  • mmaupa Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 15.03.05, 18:22
                    kasia, jestem w tej chwili w norymberdze!!! mam wyklady z prof. Ganslosserem,
                    etologia ssakow, spedzam 10 dni w zoo. chcesz sie spotkac? bede tu do przyszlej
                    srody.
          • Gość: mama Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 12.04.05, 19:55
            nie wiem z czego sie cieszysz ze bedziesz studiowac w stanach?
            to z tad uciekamy zeby studiowac w europie ,ale sami sie przekonacie
            • Gość: gp Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 00:28
              racja
    • Gość: Lina Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:35
      jakis czas temu wrocilam z University of Central Lancashire (UK)
      • Gość: geniee Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 15.03.05, 19:35
        uniwersytet techniczny w dreznie
    • Gość: kajtek Mannheim IP: *.uni / *.rz.uni-mannheim.de 15.03.05, 21:58
      ja studiuje w manhheim i jest bardzo fajnie papapa
    • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 22:03
      MIT. Cambridge, USA :)
      Ale dopiero od dwoch dni... ;)
      • Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 13:03
        jak udało Ci sie tam dostac?mozesz troche napisac o realiach,wymaganiach i
        mozliwosciach?
        • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:49
          Jest bardzo, bardzo ciezko.

Pracowalem w laboratorium biologii molekularnej jeszcze w liceum, w ostatniej
          klasie zdalem egzamin na studiach doktoranckich z bardzo egzotycznej dziedziny
          na pograniczu biologii i fizyki ;), wczesniej chodzilem na zwyczajne cwiczenia
          na uniw. ale nie zdawalem egzaminow, nie myslalem, ze mi sie przydadza. :/
          Zrobilem kilka prac badawczych w liceum, prostych, bo bez funduszy. Ale bardzo
          pomyslowych i ciekawych :).

Pracowalem spolecznie, bardzo intensywnie i dlugo. Zdarzalo sie nawet ponad 120
          godzin [to nie jest zart!] na tydzien. Bylem druzynowym zuchowym, i wymyslilem
          pare rzeczy ktore im wyslalem, glownie biotechnologia, ale tez jeden algorytm
          kompresji. Mialem tez pare dodatkow, ktore uczynily moja aplikacje ciekawsza,
          jak zaawansowany certyfikat nurkowania, dobre wyniki w bieganiu
          dlugodystansowym.

Musialem oczywiscie zdac egzaminy [z fizyki max, 800/800, z matematyki 790/800
          i 770/800], TOEFL [minimum dla MIT to 577]. Ale te testy zdaje praktycznie
          kazdy kto chce zdawac na MIT i nic nie znacza. To tylko formalnosc.

Musialem tez pojechac do szwecji na rozmowe kwalifikacyjna. I napisac
          kilkanascie esejow, podan, dodatkowych materialow. Mialem tez oczywiscie rozne
          konkursy fizyczne, matematyczne. Ale to nie byly moje najwazniejsze osiagniecia.

I jeszcze troche tego bylo...

Musze przyznac, ze bardzo sie napracowalem. Wiecej polakow w tym roku nie
          przyjeli.

zajrzyj na strone web.mit.edu/admissions

a potem na talk.collegeconfidential.com >> CC top colleges >> MIT i tam sa
          informacje o innych ktorzy zostali przyjeci. International [czyli my :/] maja o
          wiele ciezej. Dostaje sie ok 4,5-5,0% ludzi, a wierz mi startuja tylko
          najlepsi...

W tym roku odrzucili np. mojego znajomego z indii ktory mial 3 olimpiady
          miedzynarodowe, chlopaka z indii ktory jest na prawde swietnym czlowiekiem
          [licza tez osobowosc, zamilowanie do nauki, pasje i standarty moralne. Patrza
          na calosc czlowieka, co nie jest ulatwienie. Wprost przeciwnie.]. Ma jakies
          wysokie miejsce w TopCoders, jest w pierwszej dziesiatce programistow, a
          pierwszy komputer widzial na oczy jak mial nascie lat. Niestety odrzucony. Z
          indii jest duzo niesamowitych kandydatow.

Srednio z Polski przyjmuja od 0 do 2 osob na rok [bez odchylenia standartowego:
          ok 0,8 , troche wyzej bo rok temu przyjeli az 4.].

Linki:
          web.mit.edu
          www.3-107.com
          talk.collegeconfidential.com
          blogs.mit.edu/madmatt

Na 2 i 4 stronie mozesz zadac pytania ludziom ktorzy zajmuja sie przyjmowaniem
          na MIT. Ale z mojego doswiadczenia latwiej sie dostac na Princeton, a byc moze
          i na Harvard. Nie trzeba tak bardzo zajmowac sie badaniami i dodatkowymi
          zajeciami. Wystarcza swietne osiagniecia w nauce, dobre testy, praca spoleczna,
          i pewnie jakies wyroznienia w konkursach [chociaz na Princeton rok temu dostala
          sie dziewczyna ktora nie miala jakis szczegolnych osiagniec w konkursach. Po
          prostu nie bylo jak sie do niej przyczepic.]

Mam nadzieje, ze pomoglem :). Nie chce Cie zrazac, ale jezeli jestes starszy
          niz 15-16 lat, to lepiej zacznij sie przygotowywac, chyba, ze liczysz na
          pomylke admissions office, albo jestes maniakiem nauki i juz od dawna rozwijasz
          sie w jakiejs konkretnej dziedzinie. Przy tym oczywiscie musisz zachowac wysoka
          srednia w szkole, indywidualny tok tez pewnie by pomogl. itd.

Pod uwage jest brane wszystko co tylko mozliwe!
          • Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 14:20
            z tego wynika,ze to kawał ciezkiej harówki przez tych kilka lat.otwarcie moje
            realia sa takie:kocham przedmioty scisle,jestem dopiero w 1 klasie LO,zamierzam
            brac udzial w olimpiadach przedmiotowych i marze o MIT.tylko po tym jak to
            przeczytalem,to po pierwsze OGROMNIE GRATULUJE Tobie!dzieki za wiele cennych
            informacji,czytalem cos na stronie MIT,ale zawsze to poznac od tej ludzkiej
            strony jest lepiej.
            wysoka srednia sie znajdzie,z pracami spolecznymi-gorzej.czy to jest az tak
            wymagane?domyslam sie ze sama wariacka pasja nie wystarczy,a Twoje osiagniecia
            na tle laboratorium,prac i badan sa imponujace! teraz to ja stracilem resztki
            zludzen,ze mam jakiekolwiek szanse,eh.
            jesli mozesz jeszcze napisac,ile lat zajelo Ci gruntowne przygotowanie do
            ubiegania sie o przyjecie?rozumiem,ze cale liceum?czy patrzy sie na
            wszechstronnosc kandydata(tj.czy trzeba sie tez wykazywac czyms np.z pogranicza
            literatury,historii)?
            a tak juz od czlowieczej strony,czy licealista z przecietnej rodziny,z
            przecietneo miasta ma szanse,nie tylko w promilach?obiektywnie,z perspektywy
            studenta MIT(raz jeszcze gratuluje!),czy warto meczyc sie i dawac z siebie
            wszystko,chodzi mi czy od poczatku ma to jakis sens i nadzieje?

dzieki za rozwianie watpliwosci i chyba paru zludzen(to dobrze)
            dzieki wielkie!
            • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:36
              Boze, pewnie ze warto!

Nawet jezeli cie nie przyjma [trzeba sie z tym liczyc. Na princeton mnie
              odrzucili.] to mnostwo sie nauczysz. I skorzystasz na tym.

Nic nie 'musisz' miec. Rob to co lubisz. Tylko nie trac czasu, wykorzystuj
              kazda chwile do osiagania swoich celow. 1 klasa jest jeszcze ok.

Ja tak na prawde przygotowywalem sie do studiow dopiero w III klasie, w drugiej
              zdalem egzaminy, ale to bylo nic... Do fizyki poszedlem bez przygotowania :)
              [ale nie rob tego, zapoznaj sie z egzaminem, i przygotuj bo jest 75 pytan na 60
              minut, i ani sekundy dluzej.]

Proces skladania podan, pisania ich i zdobywania rekomendacji najlepiej zaczac
              we wrzesniu III klasy, bo potem nie bedzie na to czasu.
              Deadline na podania jest 31 grudnia.

Moje personalne rady:
              - Uczyc sie tego co chcesz, po kilka godzin dziennie, do momentu kiedy bedzie
              przeskakiwac studentow tego wydzialu na lokalnym uniwersytecie.
              - Chodzic na wyklady na uniwerek, robic znajomosci wsrod kadry naukowej.
              - Jezeli zrobisz dostatecznie duzo znajomosci i jednoczesnie dobre wrazenie to
              powinno ci sie udac znalezc prace w laboratorium :). Mysle, ze 12 miesiecy to
              racjonalny czas przygotowan do tego. Jak bedziesz potrzebowal, to pomoge ci to
              skoordynowac w wakacje.

MIT nie patrzy na ciebie jako kogos kto cos zrobil, i dlatego jest niesamowity.
              Widzi co robiles, i wie czego sie nauczyles, jak to na ciebie wplynelo.
              A teraz uwaga - tak samo rozpatruja olimpiady i konkursy. jak to kogo spotkales
              na olimpiadzie wplynelo na Ciebie...
              Dobrze jest miec oczywiscie pomysly na wynalazki i wiedziec co chce sie robic.
              Dokladnie.

Podaj mi email, to w wolnej chwili wysle ci pytania z poprzedniej application
              for admission. I skorzystaj z linkow.

na talk.collegeconfidential.com , napisz tez wiadomosc do goscia z loginem
              tedjj. To polak mieszkajacy w stanach, ktory zdawal na MIT, byc moze cos wiecej
              Ci powie.
            • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:43
              Kazdy ma szanse... o ile dostatecznie mocno bedzie pracowal, i o ile bedzie
              mial pewne predyspozycje [99%/1% according to Edison. I would say 90%/10%].

Np. Wczoraj paczke z akceptacja dostal jakis chlopak z Nepalu :), przedwczoraj
              z Kirdzystanu. Pewnie nie mieli najlepszych warunkow, swiatlowodowego dostepu
              do internetu i zaawansowanych laboratoriow uniwersyteckich na kazdym rogu.
              Ale obydwaj sa na MIT - class of 2009. :)

Poczytaj te Blogi, i pozadawaj pytania.
              • Gość: elliot Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 16.03.05, 16:48
                naprawde wielkie dzieki,bede wdzieczny za te pytania. prosze wyslij mi je na
                mail: kaac@vp.pl
                warto-to czuje i bede dazyl do tego,tylko aktualnie moje warunki sa znikomo
                male i musze to wszystko dobrze rozegrac.
          • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 20.03.05, 00:23
            witam wszystkich,

> i pewnie jakies wyroznienia w konkursach [chociaz na Princeton rok temu dostala
            >
            > sie dziewczyna ktora nie miala jakis szczegolnych osiagniec w konkursach. Po
            > prostu nie bylo jak sie do niej przyczepic.]'

przepraszam, ale nie wiem, co autor chcial osiagnac zdaniem o 'przyczepianiu
            sie'. btw, gratuluje osiagniec i dostania sie na mit, ale przepraszam, czy kazda
            osobe niebedaca laureatem jakiejs olimpiady, a studiujaca w ivy league itp,
            sprowadzilbys do tego, ze po prostu nie bylo sie o co do niej przyczepic?

nie myslcie prosze, ze sie czepiam, ale powiem tyle:
            do class of 2009 pewnej uczelni :) przyjeto przez early action 2 osoby z polski.
            jedna jest obsypana laurami z roznych olimpiad, drugiej w ogolniaku nie udalo
            sie zakwalifikowac przez pierwsze 2 lata nawet do olimpiady rejonowej. jako 'ta
            druga' stwierdzam z cala stanowczoscia, ze bez problemu mogli sie mnie o cos
            przyczepic, ale prawda jest taka, ze amerykanie naprawde analizuja dokladnie
            aplikacje (pomimo tego, ze ich liczba czesto przekracza 20000, w zaleznosci od
            szkoly). nie bede wymieniac, co moglo admissions committee do mnie przekonac,
            nie o to zreszta chodzi. po prostu mysle, ze trzeba miec jakas pasje, cel i
            motywacje. i chyba charakter. i wcale nie jest zle, jak maja sie o co
            przyczepic. w koncu chodzi tez w duzym stopniu o diversity; ivies nie chca
            samych idealow ;-) wiec wszyscy glowa do gory :)

o.

ps. a ja mialam interview w berlinie :) a szwecja... szkoda, nigdy nie bylam :)
            • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 20.03.05, 11:00
              a tak btw, to gdzie zdawales sats's? moze sie przypadkiem widzielismy :)

pozdrawiam wszystkich

o.
              • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:52
                W Konstancinie, TOEFL w P205 w Sierpniu.

Jedno jest pewne, raczej niewiele ludzi ktorzy sie dostaje nie jest w stanie
                sobie poradzic, a szkoly nie spadaja w rankingach. Wiec rekrutacja dziala jak
                nalezy...

Na ktore Ivies? Czekam na wyniki Brown'a i Princeton. Chociaz na 99% tam nie
                pojde. MIT mi pasuje idealnie :D.
            • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:49
              Chcialem wlasnie przez to powiedziec, ze nie trzeba koniecznie miec
              olimpiady :). Nasza rodaczka na Princeton miala tez swietna work-ethics, co jej
              dalo ponad 1500 punktow z SAT, swietne wyniki matury IB, i pasje w pewnym
              racjonalnym zakresie [moj jest nieracjonalny - MIT. hehe ;)].
              • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 21.03.05, 13:31
                Czesc,

ja na jakies 99% takze bede w Cambridge, tyle ze nie ma MIT :) Tez czekam
                jeszcze na decyzje, Yale, Princeton i Columbia, ale biorac pod uwage moj brak
                zaangazowania w te aplikacje (decyzje z H. mialam 14 grudnia) nie oceniam moich
                szans zbyt wysoko, zwlaszcza na Columbii, ktora nie jest need-blind dla
                studentow z zagranicy. Zreszta H. to spelnienie moich najmniej realnych marzen,
                wiec how could I say 'no'? :) Poza tym moj financial aid package jest z gatunku
                tych, ktore wywoluja szeroki usmiech na twarzy, a i mechanizm przywiazywania
                przyjetych osob do uczelni sie na mnie doskonale sprawdza (te wszystkie message
                boards, telefony, naklejki (!) i generalnie bombardowanie miloscia :) ). Nie
                sadze wiec szczerze mowiac, ze wybiore inna uczelnie, jesli zostane naturalnie
                przyjeta.

SATs zdawalam w Gdansku, Toefla jeszcze gdzie indziej, ciekawa jestem, jak
                powiodlo sie osobom, ktore spotkalam w Gdansku. A czy wiecej Twoich znajomych
                wybiera sie tez do US? Pewnie robisz IB? I kojarze jedna freshman'ke z
                Princeton, tez aktywna na forum GW, swego czasu odpowiadala mailowo na moje
                pytania :) Bardzo sympatyczna i pomocna dziewczyna! Jesli to czyta, to jeszcze
                raz dziekuje :)

Pozdrawiam wszystkich,
                O.

PS: Specjalne pozdrowienia dla osoby z Colby C., tez planowalam tam zlozyc
                aaplikacje! W zwiazku z tym, ze nie jestem science freak :),
                wszelkie 'nieginantyczne' liberal arts colleges to dla mnie takie male niebo na
                ziemi:)
                • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:09
                  Nikt z moich znajomych sie nie wybiera do US. Nie robie IB, jestem w zwyklej
                  Polskiej szkole :D. Moja financial aid moglaby byc ladniejsza... Ale trzeba
                  bylo nie oszczedzac ;). Sam sobie jestem winien. hehe

Ja na 99% bede po drugiej stronie ulicy :). Jedyne na co moglbym zamienic MIT
                  to Caltech :).
                • Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 01:10
                  ten koles z Colby to ja :)
                  tez cie pozdrawiam!
                  gdy ja zdawalem, akurat wolalem dostac sie do jak najbardziej prestizowych, bo
                  myslalem, ze poziom bedzie wyzszy
                  dopiero gdy spedzilem tam rok, pomyslalem, ze moze to dobrze, ze mnie odrzucili
                  i w MIT i w Harvardzie
                  zdaje sie, ze gdybym trafil np. do MIT to nie dowiedzialbym sie tylu rzeczy o
                  swiecie, nie nauczylbym sie byc wrazliwy, nie zmienilbym swoich zakorzenionych
                  przekonan itp.
                  widze to, bedac teraz w Oxfordzie, gdzie bardzo latwo jest zamknac sie we
                  wlasnym swiecie i koncentrowac sie tylko na nauce i imprezach
                  natomiast zycie w takiej szkole jak Colby po prostu zmusza cie do ponownego
                  przemyslenia wszystkich waznych rzeczy, a nie tylko tych, za ktore dostajesz oceny
                  nawet mialem zamiar aplikowac o przeniesienie do Harvardu po roku, ale zrezygnowalem
                  moja kolezanka to zrobila i pozniej na pytanie, czy jej tam dobrze, mowila
                  "lepiej niz w zeszlym semestrze", a na konkretniejsze "czy zalujesz decyzji?"
                  nie chciala odpowiadac :)

ale co tam, pewnie pieprze bzdury :)
                  na pewno ci sie spodoba Harvard!

a tak poza tym, strasznie sie ciesze, ze teraz az tyle ludzi wyjezdza
                  ja nieskromnie powiem, ze chyba bylem jednym z pierwszych, ktorzy zaczeli tu
                  pisac o studiach w stanach
                  w "moich czasach" nikt nie wiedzial, co sie dzieje, jakie sa realia, co to jest
                  SAT itp.
                  gdy ja aplikowalem, nie mialem pojecia, czego oczekiwac, bo na tym forum nikt
                  nie dostal sie do zadnej porzadnej szkoly
                  to dlatego zaczalem o tym pisac i zachecac ludzi do wyjazdu do stanow
                  mam nadzieje, ze pomoglem w ten sposob kilku ludziom, a ci ludzie pomogli innym...
                  naprawde sie ciesze, ze teraz jesli ktos chce jechac, jest mu duzo latwiej, bo
                  pewnie moze znalezc wiecej informacji jak i wsparcia
                  kiedys tak nie bylo
                  • Gość: nick Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.klmzmi.ameritech.net 22.03.05, 04:54
                    dolaczam sie do grona "studentow amerykanskich", od wrzesnia studiuje na
                    uniwersytecie stanowym w Michigan, w czerwcu odebralem mgr w Polsce i teraz
                    robie tutaj swoj drugi Master's, dzieki przepisanym przedmiotom i ukonczonym
                    tutaj praktykom odbieram dyplom w kwietniu, czyli po 8 miesiacach od rozpoczecia
                    studiow, i to jest chyba najwieksza zaleta studiowania na "zwyklym" uniwerku, bo
                    jak wiadomo cos takie na zadnym "ivy" by nie przeszlo i utkwilbym na 2lata, a
                    tak to w wakacje zaczynam moj OPT , uderzam do NYC wiec nie powinno byc
                    problemow ze znalezieniem pracy z zawodzie, zachecam wszystkich do startowania
                    na uniwerki stanowe, zwlaszcza do aplikowania bezporednio na wydzialach o GA
                    (Graduate Assistantship), dzieki temu ma sie oplacone studia i dodatkowo
                    wyplacane jest stypendium ktore starcza na wyzywienie i zakwaterowanie, na
                    stanowych uniwerkach jest duzo swobody i czasu wolnego, szkola nie jest
                    najwazniejsza rzecza, imprezujesz, poznajesz wielu ludzi, wszyscy sie razem
                    trzymaja, np Spring Break spedzilem ze znajomymi ze studiow w Miami Beach, a w
                    przerwie swiatecznej pojechalem do Ameryki Srodkowej, moze sie myle i na "ivy"
                    uniwerkach jest tak samo, ciekaw jestem jak to wyglada, ale cos mi sie wydaje ze
                    nie wytrzymalbym tej atmosfery rywalzacyji o to kto jest najlepszy, nie mniej
                    jednak gratuluje dostania sie na najlpesze uniwerki amerykanskie, mowie to
                    zupelnie szczerze, i raz jeszcze zachecam wszystkich do aplikowania na studia
                    w usa, zarowno na uniwerki stanowe jak i na te zaliczane do "ivy"... pozdro
                    • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 22.03.05, 23:11
                      witam wszystkich,

sklamalabym mowiac, ze jestem przekonana, ze pojscie wlasnie na harvard to dla
                      mnie najlepszy pomysl. wrecz przeciwnie, jestem pelna obaw, m.in. dlatego, ze
                      nie jestem pewna czy dobrze bede sie czuc w takim srodowisku. szczerze? mam
                      ogromne poczucie, ze ja po prostu... don't belong. wyscig szczurow itp. to nie
                      jest to, czego szukam ani na uczelni, ani w zyciu. w wielu punktach moge sie
                      wiec z przedmowcami zgodzic. mialam szczescie odwiedzic middlebury college w
                      vermont i mam wrazenie, ze wiele szczesliwsza bylabym np wlasnie tam. czy
                      wspomniany colby c., gdzie co prawda nie bylam, ale zrobilam bardzo dokladny
                      research. tak wiec wydaje mi sie, ze nie wybralam opcji najbardziej dla siebie
                      wlasciwej. z drugiej strony wiem, ze uczelnie amerykanskie, a harvard pomiedzy
                      nimi, daja niezliczone mozliwosci i przede wszystkim, co najbardziej lubie w
                      ameryce, jest mniejsza lub wieksza diversity. wierze, ze i w otoczeniu ludzi,
                      ktorzy nigdy nie dostali B, sa jednostki, ktore beda nie tylko intimidating, ale
                      uczynia nastepne 4 lata bardzo cennym dla mnie doswiadczeniem. mam nadzieje.

w moim wypadku wiele amerykanskich szkol w ogole nie wchodzilo w rachube (rozne
                      financial aid policies), a harvard /REKLAMA! ;-) / ma od zeszlego roku
                      fenomenalna oferte dla rodzin z dochodami ponizej 40K rocznie! polecam :)

nie wiem, studiow jeszcze nie zaczelam, ale mysle, ze za pare miesiecy bede
                      mogla rownie goraco polecac droge za ocean :) przede wszystkim: multum
                      mozliwosci; tu sie chyba wszyscy zgodzimy :)

O.

PS. caltech? mmm, chyba troche przyjemniejszy klimat, co? ;-)
                      • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 00:28
                        Brr Caltech. Caltech to ma dopiero overwhelming workload ;).

HYP ma w ogole taka financial aid jak mowisz. Pomysl pochodzi z Princeton.

Pojdziemy sobie na kawe do Cambridge za pol roku i zdecydujemy ktora uczelnia
                        jest fajniejsza :). ok?

Ja bym nie znalazl miejsca na Harvardzie. Pal licho wyscig szczurow. Sprawdz
                        dochod na glowe studenta... Dziewczyny ze wzrokiem miss liceum... Szpanerska
                        bizuteria Harvardu, podnoszenie statusu w kierunku samca alfa przez
                        wysokoprestizowe [i drogie] akcesoria. :/

wejdz na Coop i porownaj oferte sklepow MIT i Harvard. Tego bym sie bal
                        najbardziej. Nie wyscigu szczurow, bo do tego po prostu mozesz nie wstepowac.
                        Cheers. :)
                        • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 12:37
                          czesc,

powoli dochodzilam do moich przemyslen n/t studentow w takich 'elitist'
                          szkolach, zaczelam juz nawet pisac o $$$, ale zorientowalam sie, ze ten post sie
                          ciaaaaagnal w nieskonczonosc :) nie wydaje mi sie, ze tego zjawiska da sie tak
                          naprawde uniknac gdziekolwiek, choc zapewne na h wystepuje ono w poteznym
                          stopniu. sam fakt wplywu 'alumni affiliation' na admissions na amerykanskich
                          uniwersytetach juz o czyms swiadczy. ale jaka ma czlowiek satysfakcje, jak sie
                          dostanie wlasnymi silami! :)

co do sklepow to obydwa sa moim zdaniem lekko CAH-RAZY :) 'harvard chair' vs
                          'mit chair'... o, niebiosa! :)

o.

see ya in cambridge!

ps. m.in. ze wzgledu na klimat zlozylam papiery do pomona c (CA). :) ja lubie
                          miec cieplo, choc caltech to chyba nie dla mnie, ale i z pomony aplikacje wycofalam
                          ps2. a propos 'cheers' i przyszlych znajomych... pewien amerykanin na admitted
                          students message board zwrocil mi subtelnie uwage, ze to przeciez brytyjski
                          angielski! z tym panem chyba mi sie nie uda zaprzyjaznic ;-)
                          • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:29
                            Mhm. Ojej... To beda mnie mieli za Brytyjczyka.

Chair to jeszcze nie wszystko. Ile Harvard ma kategorii... Brr...
                            Tez lubie miec cieplo. Myslalem o Princeton, ale MIT to moje marzenie. Od
                            dawna, marzen nie zmienia sie z dnia na dzien. Wiec ide do zimnego Bostonu, do
                            najtrudniejszej szkoly ze srednia pomoca finansowa. I jestem szczesliwy.

To sie nazywa true love.

• the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 24.03.05, 20:38
                              Ja jako Angielka wiarygodna nie bede, nie ten akcent :) Gratuluje true love,
                              jakos szczegolnie oddana sie mojej nowej uczelni nie czuje, choc to wlasnie
                              Harvard ktos mi kiedys pokazal, zeby mi podzialac na ambicje. To wlasnie w
                              Cambridge zobaczylam ten inny standard, te inna droge. I to wlasnie tam,
                              rozmawiajac ze studentami, uwierzylam, ze to sie moze udac. A ze sie po 3 latach
                              pracy udalo, to tez jestem szczesliwa :)

Cheers za szczesliwych 'Kambridzjanow' (i innych!)! :)
                              • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:41
                                True love to wynik aspiracji. Po prostu nigdzie indziej na swiecie nie laczy
                                sie biologii z elektronika, fizyka informatyka i filozofia, po to zeby swiat
                                byl lepszy i bardziej zaawansowany technicznie. Z braku laku zakochalem sie w
                                MIT.
                                • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 26.03.05, 22:12
                                  "Z braku laku" ? "nigdzie indziej na swiecie" ?

Nie wydaje mi sie, zeby MIT bylo jedyna uczelnia na swiecie, gdzie poprzez
                                  studia interdyscyplinarne ulepsza sie w jakis sposob swiat. Powiedzialabym
                                  raczej, ze na MIT sa do tego prawdopodobnie warunki duzo lepsze, niz gdzie
                                  indziej. Choc sam wiesz najlepiej, co cie ciagnie wlasnie tam :)

Wesolych swiat / udanego dlugiego weekendu wszystkim zycze! :)

o.

PS. Dlaczego Princeton nie ma online decisions? Ugh, rejection bedzie szla ze
                                  dwa tygodnie!
                                  • Gość: banal Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.student.yale.edu 27.03.05, 07:47
                                    Gratuluje Harvardu i MIT :) Kolejny raz okazuje sie, ze stare posty Mikeya
                                    cialge pokazuja droge do gwiazd! Osobiscie uwazam, ze wszyscy pownnismy sie
                                    zlozyc na wielki tort i w koncu go poznac twarza w twarz ;) Tak wiec, Mikey,
                                    kiedy wracasz z Oxfordu?, to wszyscy wpadniemy Cie odwiedzic w Colby:)

Tomek
                                    • Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 01:52
                                      banal, no juz nie przesadzaj :)
                                      ale dzieki!
                                      wracam we wrzesniu i serdecznie zapraszam do colby kiedy tylko chcecie! (no,
                                      podpowiem wam tylko, ze nie chcecie jechac do Maine w zime :))
                                      pozdrawiam
                                      • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:22
                                        Ja moge pojechac do Maine i w zime ;). Nie jest to taka straszna wyprawa :D.
                • jersey.girl Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 27.03.05, 09:17
                  Mialam sie nie wypowiadac w tym temacie,

The.crimson.one gratuluje H. :D. To bylo moje marzenie do 2. klasy liceum, a
                  potem sie wszystko przekrecilo. Dziekuje za mile slowa o mnie, przynamniej jedna
                  osoba zorientowala sie, ze bede czytac ten watek i nie bedzie podobac, to, co
                  zostalo o mnie napisane.
                  • Gość: banal Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.student.yale.edu 27.03.05, 09:52
                    Witaj Jersey,

Wiem, ze znajda sie tacy, ktorzy posadza mnie o brak obiektywnosci, ale znajda
                    sie tez tacy, ktorzy przyznaja mi racje, ze zeby sie dostac na uczelnie #1 w
                    Stanach, to trzeba soba cos reprezentowac. Princeton co roku wybiera tylko 1000
                    ludzi z calego swiata; przypadkow nie ma. You got in, you belong there.

Tomekk
                    • Gość: M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.proxy.lucent.com 12.04.05, 20:10
                      :)

Szkoly typu MIT, Princeton itd. zawsze maja wymagania bardzo wysokie. Zeby
                      skonczyc w nich studja to naprawde nie potrzeba duzo wiedzy ani pracy.
                      Wiekszosc z tych szkol nie chce miec "graduating ratio" zbyt nisko i wobec tego
                      pozion nauki i wymagan jest wmiare niski. Njlepszym przykladem jest Harvard
                      gdzie wiekszosc uczniow dostaje A+. Harvard nie chce podniesc poziomu zbut
                      wysoko bo szybko dosc duzo ludzi by oblalo. Dobrym przykladem jest obecny
                      prezydent Bush. Skonczyl Yale ale po angielsku mowi jak Walesa po Polsku.
                      Drugim dobrym przykladem jest to ze powoli Harvard, MIT itd. spadaja
                      w "ranking" a inne szkoly sie pna w gore np. Northwestern.

Having said that...nie da sie zaprzeczyc temu ze najlepsze szkoly w USA maja
                      super studentow, zwykle "top 50," (ja bylem 28 z 1300 (BS), MBA Suma Cum
                      Laude) :) Zwykle tez jest tak ze reszta jest zwykle taka sama w MIT, CalTech,
                      Cornell, Stamford, UC Berkley itd. itd. w koncu ile mozna wiecej sie
                      dowiedziec o tym ze F=m*a :) Graduate work to inna rzecz, ale to juz jest
                      bardzo uzaleznione od kombinacji kierunku i szkoly.

M

• the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 28.03.05, 17:33
                    czesc!

w moim wypadku h. byl nie tyle marzeniem, co raczej... je symbolizowal :) przez
                    dobrych pare lat. cos na zasadzie: that's something YOU'll never get. i tu chyba
                    dala znac o sobie wrodzona przekora ;-) najciekawsze jest jednak to, ze ostatnio
                    zaczelam zmieniac zdanie, ale chyba juz nie mam wyboru. naaah, jakos to bedzie :)

a propos maine, to nawet zima nie pogardze :)

o.
                    • Gość: z w Polszcze jesteś, to zapierda... po polsku ! IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:08
                      z
      • Gość: Mikey Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 14:32
        hej, gratulacje!
        kiedys tam tez skladalem aplikacje, ale mnie odrzucili
        w sumie i tak moje osiagniecia mialy sie nijak do twoich
        raczej nie zaluje, ale moze pojde tam na studia doktoranckie
        powodzenia na twoich studiach!

P.S. studiuje w Colby College w Maine, USA, a teraz jestem przez rok na study
        abroad w Oxford University, UK
        • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 23:08
          Dziekuje :) :) :).
          Ja tez najbardziej sie interesuje doktoratem [i dalszymi badaniami] na MIT, a
          nie studiami undergrad. Ale na pewno nie zaszkodzi...
          • Gość: Maria M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 22:57
            Dla JS. W jakim akademiku mieszkasz? Znam dwie POLKI ( Ole) z MIT - class 2008.
            Właśnie lecą z pobytu na wyspach Galapagos.
            • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:23
              Wiem o ktorych mowisz. Jeszcze tam nie mieszkam, zgodnie z danymi na loterie
              2008, mam 75% szans na Simmons Hall ;).
              • Gość: Maria M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:34
                Powodzenia. Na Harvardzie jest Klub Polski. Na MIT - w trakcie tworzenia.
                • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:37
                  Na MIT - byl klub Polski ;).
                  • Gość: Hilary Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:34
                    Czekamy na Ciebie. Przyjmiemy odpowiednio
                    • Gość: tommy Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.freedom2surf.net 25.04.05, 01:52
                      University of Nottingham, UK jak jakies pytania to

lextj@nottingham.ac.uk
        • Gość: FJG Carleton University w Ottawie w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 29.03.05, 21:09
          studiuje politologie w stolicy Kanady...nudnawe miasto, ale przynajmniej na
          ksiazkach mozna sie skoncentrowac....
          • Gość: lenin i jak tam socjalizm ? IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:07
            .
    • spongia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 00:37
      University of Chicago
      • carnivore69 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.03.05, 18:25
        spongia napisała:

> University of Chicago

Brawo, wygral(a) Pan(i) nasz konkurs.
        ;-)
        Pozdrawiam
        • Gość: Kulo Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 26.03.05, 23:39
          a ja studiuje na Univesity of Mars,tzn. tu robie doktorat, wczesniej zrobilem
          magistra na Universitate di Mercurio :D
          żal mi niektorych ludzi tu, takie rzeczy wypisuje.
          pozdrawiam, zycze udanego zycia :D
        • spongia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 23.05.05, 23:52
          A czego konkurs dotyczy i dlaczego akurat ja?
          spongia

PS. Sluze pomoca w zdobywaniu materialow, wysylaniu, kontakcie etc z
          administracja w UoC jezeli ktos z osob mieszkajacych w Polsce ma powazne checi
          starac sie o przyjecie.
    • Gość: bakalia Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 84.4.15.* 27.03.05, 19:17
      A wiec Universite Paris 8 ( pierwszy rok antropologii). jak dotad bardzo
      fajnie, z tym , ze nowa reforma edukacji chce nas zmieszac z socjologami, co nam
      sei nie specjalnie podoba....jak to we francji strajkujemy!!
    • Gość: ABBA Re: STOCKHOLMS UNIVERSITET IP: 130.236.117.* 28.03.05, 10:54
      Stockholms universitet - po szwedzku
    • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 28.03.05, 14:56
      o boze,zdolowalam sie jak czytam te posty o cambridge,harvard itd
      zazdroszcze wam;-)
      • the.crimson.one Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 28.03.05, 17:45
        zielona irlandia! chyba rzeczywiscie kobiete ciezko zadowolic ;-)

o.

ps. a i tak chyba najfajniej jest w maine ;-)
        • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 29.03.05, 14:50
          juz kochanie nie taka zielona;-)coraz wieciej budynkow i za pare latek jedno
          ogromnie miasto powstanie,kobiete to prawda ze ciezko zadowolic ale kochany w
          porownaniu moja uczelnia to twoja uczelnia to hoho...fajowo masz
      • Gość: Js Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:24
        Ale wyobraz sobie, ze siedzisz codziennie do 2-3 nad ranem i piszesz glupie
        zadanka z analizy matematycznej... To poprawia humor :).
        • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 29.03.05, 14:48
          i tak zazdroszcze;-)cholera trzeba jakos wykombinowac zebys sie dostac na jakis
          high university;-)
    • Gość: benka Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.05, 16:18
      RWTH Aachen (Niemcy)
      • Gość: przemres Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.uni-greifswald.de 29.03.05, 20:23
        EMA Universität Greifswald (Niemcy)
        troche zadupie, ale mi sie mimo to podoba, niektore kierunki sa calkiem
        prestizowe w kraju, poza tym blisko do Polski:)
        • grreenn Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 03.04.05, 17:51
          mam pytanie jak sie tam dostales czy jakas wymiana czy na wlasna
          reke??....bardzo zalezy mi na studiach w niemczech, mozesz udzielic mi jakiejs
          wskazowki, bede bardzo wdzieczna!!!
        • mary_an Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 05.04.05, 21:10
          ooo ja tez Greifswald :)))) Zadupie to fakt, ale mi sie podoba, na pewno wole
          od Berlina, do ktorego lubie wypady na imprezki :))) A co studiujesz????
          • nakarm_nutrie Austria 06.04.05, 14:47
            Karl-Franzes Universitaet, Graz
            :)
    • Gość: joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 11.04.05, 17:14
      Institute for Law and Finance we Frankfurcie
      • kool Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 14.04.05, 11:26
        LL.M. in Finance?

prosze o kontakt ..@dres j.w.

bede zobowiazany
    • Gość: Papaya Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz? IP: 141.76.121.* 20.04.05, 17:05
      Techniczny Uniwersytet w Dreznie
      • Gość: waw ja i moi znajomi IP: 217.17.46.* 20.04.05, 17:20
        Warszawa - ja i moi znajomi
        www.vizja.pl
        www.vizja.net
        www.wsseuczelnia.edu.pl
        www.swps.edu.pl
        www.wszp.edu.pl
        www.wsp.pl
        www.wsp.edu.pl
        www.wse.waw.pl
        www.civitas.edu.pl
        www.kozminski.edu.pl
        www.janski.edu.pl
        www.wsei.pl
        www.lazarski.edu.pl
        Wyzsza Szkola TEchniczo-Ekonomiczna

• Gość: niki Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.Stanford.EDU 22.04.05, 21:16
      Stanford University, California :)
      • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 22.04.05, 22:09
        ale masz cieplutko,bylam tam kiedys;-)moze i wroce;-)
        • Gość: jk Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 10:16
          snoby i tyle
          • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 23.04.05, 14:15
            a dlaczego snoby?moze tak bys ujawnil swoj poglad dokladniej!!!!
            • Gość: zadra Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 14:41
              wlasnie dlaczego snoby? od kiedy ambicja to snobizm? Nie kazdy ma aspiracje by
              skonczyc w podrzednej szkole prywatnej
      • mmaupa @niki 23.04.05, 18:26
        A co studiujesz? Moj ukochany bedzie od wrzesnia na environmental engineering
        (M.Sc.).
        • Gość: studenta a polsku, to koszenie trawników ? IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:07
          mam cpe ale nie kapuje...
    • Gość: Ćśog Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.bulldogdsl.com 25.04.05, 01:30
      City University London, może być jak nie pada ;)
      • Gość: macsue Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.near.uiuc.edu 25.04.05, 02:15
        University of Illinois, Champaign-Urbana, College of Law, drugi rok.....
        Czy sa tu jeszcze jacys studenci prawa z USA? Chetnie sie powymieniam
        doswiadczeniami.
    • Gość: S............ Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.04.05, 04:35
      Elmhurst College, IL Chicago
    • paula_83 Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 25.04.05, 09:15
      Aalborg University Copenhagen, Dania
    • Gość: agata Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.may.ie / *.nuim.ie 25.04.05, 12:20
      kurcze,a czy ktos jest jeszcze z irlandii?
      no chyba ze nie doczytalam;-)
    • freshman.yyx Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 25.04.05, 18:21
      Witam Wszystkich :)

Musze przyznac, ze bardzo fajnie sie czyta to co tu piszecie. Od 2 tygodniu
      zagladam tu prawie codziennie zeby zobaczyc czy nie ma nowych postow a te
      napisane juz przez „Js” czy the.crimson.one czytalem po kilka razy i na prawde -
      podbudowuja mnie one.

Ciesze sie, ze niektorym ludziom sie udalo i dopiero teraz dostrzegam ze studia
      u wuja sama ( i to takie za ktore najlepiej zaplaci wlasnie on! :) ) to nie
      tylko mrzonki ale cel, ktory mozna sobie smialo postawic, ba! cel nawet do
      osiagniecia realny jezeli tylko wstarczy czlowiekowi samozaparcia i wewnetrznej
      dyscypliny. Ja... wlasnie nie wiem czy mam to w sobie w wystarczajacych
      ilosciach? Jestem juz w II klasie ogolniaka za rok matura a deadline skladania
      podan na amerykanskie uniwerki jeszce blizej...

Studiowac w stanach chcialem odkad pamietam... a moze, tak tylko mi sie wydaje,
      moze obejrzalem o jeden serial o amerykanskich nastolatkach za duzo a moze to
      Tomasz Lis Fakty witam Panstwa! nakladl mi do glowy zbyt wiele proamerykanskich
      sloganow... nie wiem juz nie pamietam. Badz co badz odmienilo mi sie to w
      ostatnim roku gimnazjum, stwierdzielm no cholera, przeciez to polska wlasnie
      Kraj ktory mnie wychowal, ktorym wychowac chce swoje dzieci wreszcie kraj w
      ktorym de facto zyje ( z perspektywy lat powinienem dodac "... tfu! gnije" jak
      spiewa Gutek )
      Stwierdzilem, ze jezeli studiowac w stanach to tylko po to, zeby juz tam
      zostac, ale ja nie chcialem zostawac. ( Tak przynajmniej mi sie wtedy
      wydawalo ) To tez mimo, ze bez probelemu moglem isc do klasy IB, wybralem
      humana w, nie da sie ukryc najlepszym ogolniaku mojego miasta.
      Teraz kiedy zostal mi rok nauki w mojej "kochanej" szkole decyzje swa zmienilem
      ( ostatecznym bodzcem do tego byl wlasnie ten temat, ktory wlasnie czytacie!
      dlatego to tu wlasnie pytam o rade :) ) I... nie jestem pewny co poczac
      dalej :)

Bardzo bym byl wdzieczny gdyby ktos sposrod tych osob ktorym sie udalo i od
      nowego roku akademickiego uczyc beda sie w US odezwal sie do mnie na maila ( <-
      *patrz naglowek* ) gdyz mam jeszce pare nurtujacych mnie pytan. Szukalem juz
      sporo na sieci i rozmawialem z amerykanami ale intersuje mnie rozmowa z kims
      kto to widzi z polskiej perspektywy. Jakie sa dla polaka ralne szanse dostania
      stypendium ? Gdzie udac sie najlepiej po pomoc, informacje... bardzo chcialbym
      wiedziec.

Pozdrawiam
      Niezdecydowany :)
      • Gość: studenta u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:10
        przecież tam jeden ogólniak na krzyż...
        idź w kącik, dziecinko, potrząchaj sobie...
        • Gość: dr vanilia Re: u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: 65.54.154.* 24.05.05, 22:12
          Twoj poziom jest zalosny, bez pozdrowien
        • Gość: Astrid Re: u CIebie na prowincji w Piździuchowie ? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 25.05.05, 18:55
          a studiuje ktoś medycynę w Szwecji, Danii ,Norwegii albo Finlandi????napiszcie
          jak tam jest i czy warto :))
      • Gość: Maria. M Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:14
        Nie pękaj. Może nawet warto przedłużyć naukę o rok, ukończyć IB (polecam
        Gdynię), przygotować się do SAT I aplikować na kilka uczelni u wuja sama. Na te
        z pierwszej dziesiątki w USA. Za następne aplikacje zapłacisz tylko kilka
        dolarów więcej. Uczelnie, do których chcesz sie dostać podajesz przy zdawaniu
        SAT. O stypendium się nie martw. 35-45 tys dolców rocznie otrzymasz od wuja
        sama. Przy kwalifikacji najpierw cię przyjmują, póżniej patrzą na twoje dochody
        (PITY twojej rodziny)i otrzymujesz informację o wysokości przyznanego
        stypendium. A póżniej- świat przed Tobą. Nie pękaj. Do roboty.
      • Gość: wdorek Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 24.05.05, 14:48
        Columbia, USA, 4 rok, kierunek prawo miedzynarodowe
        • Gość: Joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 27.05.05, 15:36
          w sierpniu zaczynam studia w Columbia Law School - bede wdzieczna za kontakt:
          joanna102@tlen.pl
          • Gość: Joanna Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: 217.110.53.* 27.05.05, 15:39
            Ps.
            jakis czas temu ktos prosil o info nt. LLM (Finance) - prosze o kontakt pod tym
            samym adresem
      • Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 09.06.05, 10:55
        Hej freshman.yyx , jestem w podobnej sytuacji jak Ty (no moze raczej bylam rok
        temu, bo własnie zdalam mature). POd koniec 2 klasy zdecydowalam sie aplikowac
        do US ale jednak SAT zdam tej jesieni... bo admission deadlines minely. Ciekawa
        jestem Twojej decyzji. Mysle, ze czasem warto poczekac, edukacja w Stanach jest
        warta poswiecenia i pracy? Do jakich szkol bedziesz skladac aplikacje?
        • freshman.yyx Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 01.07.05, 21:04
          Summmer - cieszylbym sie jakbys napisala mi jakiegos maila :)
          Wyglada na to ze bedziemy startowac na ten sam rok akademicki, wiec moglibysmy
          wymienic sie doswiadczeniami ewentualnie skonfrontowac poglady na pewne
          sprawy :)

Pozdrawiam
          Arek
          • Gość: Js Ulatwienie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 21:46
            MIT, Harvard*, Princeton*, Yale*, Williams College, Stanford, Caltech,
            Columbia, Cornell^, JHU^, Duke University.

^ Mniejsza pomoc finansowa
            * Bombowa pomoc finansowa :)
            Bez niczego: Znosna lub niezla.

A generalnie
            Us News best Colleges 2005 -> Mo|na wykupic wersje premium za $20 i juz mozna
            ogladac dokladne rozklady punktow SAT, ilosc miejsc, rodzaj stypendiow, miejsce
            w rankingu. na prawde sie oplaca. Mozna placic karta kredytowa.
          • Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 05.09.05, 17:19
            Witam Arek :) Maila Ci napisałam na skrzynke gazetowa wiec jak cos to daj znac
            chetnie wymienie sie doswiadczeniami. :)
        • Gość: frygija Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 02:00
          summer, czy ty nie jestes ze stalowej woli przypadkiem? albo z okolic??? ktore
          lo konczylas i gdzie bedziesz zdawac? :)

• Gość: summer Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.tvkdiana.net.pl 03.09.05, 11:32
            Witam frygijo :) na jakiej podstawie tak sądzisz? pozdrawiam :)
      • sandraa1 Ile kosztuja studja w USA? 23.10.05, 00:23
        Chcialam sie zapytac studentow z USA ile kosztuja same studja i utrzymanie?
        Moja rodzina nie jest bogata wiec nawet jakbym bardzo chciala to pewnie nie mam
        na to szans.
    • Gość: studenta Pie..vo na Słowacji ! IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:05
      /\
      • Gość: studenta ... = rdelo ! Pie..vo na Słowacji ! IP: *.aster.pl 25.04.05, 19:06
        zajebista uczelnia !
    • Gość: ivie Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 23:58
      A ja studiuje w Berlinie na Uniwersytecie Humboldta. Jest super. Mieszkam w Szcecinie wiec na weekendy wracam co weekend :) Polecam !!!
      • Gość: annulka.88@op.pl Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:00
        Witam!!!
        Myśle o studiach w Berlinie i byłabym wdzieczna za informacje:
        > czy jest bardzo ciężko
        > CZy są problemy z językiem
        > czy w Berlinie jest duzo drozej niz w innych niem. miastach???
    • akabe Re: na jakiej uczelni za granica studiujesz?wpisz 24.05.05, 18:12
      Kolejny raz Greifswald. Pozdrawiam Mary_An, z którą chyba chodzę na zajęcia
      oraz Pana Przemka:):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka