Gość: leila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:13 Bardzo proszę studentów biologii o jakąkolwiek informacje!! Jak jest na studiach? Czy dużo matematyki lub fizyki? Co z pracą? Jak Wam się podoba ten kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 11.05.05, 08:58 ja studiuje bio, ale za granica, to pewnie sie nie licze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.mpi-cbg.de 11.05.05, 10:38 za wschodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:56 To napisz jak sie studiuje biologię za granicą! Lepsza taka wiadomośc niż żadna :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 11.05.05, 21:19 za granica zachodnia :). international university bremen (www.iu-bremen.de). nie narzekam, kadra jest swietna, sama sobie wybierasz przedmioty (tzn sa pewne wyznaczniki, ale np. zamiast chemii mozesz wziac biochemie, albo inzynierie biochemiczna), warunki w laboratoriach sa super i mozna dostac niesamowite praktyki - ja jade w czerwcu do Australii. jezyk wykladowy: anigelski. nie wiem, co w biologii cie najbardziej interesuje, ale tu na pewno swietnie cie przygotuja z biochemii i neurobiologii. mam nadzieje, ze sie przydalam choc troche :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.crowley.pl 11.05.05, 21:31 studiuje biologię na UJ, fizyki i matematyki jest nie dużo (tylko przez 1 semestr) i można je przeżyć. Inne zajęcia są zazwyczaj ciekawe ,ale to zależy z jakim prowadzącym. Ogólnie ćwiczenia są bardzo fajne, jeśli bawi cię np. gonienie pod mikroskopem eugleny:) jeśli lubisz biologię to się nie wachaj.jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:57 dzięki! no jasne ze lubię i po angielsku też (ale nie na tyle dobrze aby studiować za granicą:)) A jak jest z pracą?? Co będziecie robić?? I czy trudno się dostać,bo chyba nie jest zbyt dużo chętnych - wszyscy lecą na medycynę,farmacje czy biotechnologię! Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 12.05.05, 22:40 Hm, praca jest, tylko pieniedzy za nia nie ma... Ja tam licze na bogatego meza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vipera.b Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.chello.pl 14.05.05, 19:46 ja studiuje biologie i tez na UJ. z tym dostawaniem sie jest jednak bardzo roznie,bo choc malo osob wybiera biologie jako ten pierwszy kierunek to w konsekwencji wiele tam laduje. co do samych studiow to zalezy co cie interesuje, bo kierunek daje duzo mozliwosci, jak sie uprzesz mozesz nawet robic dokladnie to samo co na biotechnologii. przedmioty roznie, mnie nie palalam wielkim zapalem do nauki botaniki czy zoologii,ale to zalezy co ciebie interesuje, jesli chcesz wiecej informacji pytaj. pozdrawiam i jak sie dostaniesz zycze duzo wytrwalosi, a w czym to juz sama sie przekonasz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila_ Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 00:17 Jestem na pierwszym roku biologii na UŁ. Co do matematyki to jest przez pierwszy semestr, wg. mnie do przejscia, ale przez nią wyleciało ok. 30 osób. Następna w kolejności jest chemia nieorganiczna, ale to wszystko zależy pewnie od prowadzącego, bo ogólnie chemia jest ciekawa, chociaż organiczna na drugim semestrze dużo bardziej. Fizyka jest na drugim semestrze, a biofizyka na czwartym. To mnie akurat w ogóle nie jara, ale to pewnie dlatego, że nie mam żadnych podstaw z liceum. Jeśli idziesz na biologię z powołania to polecam, bo w przewciwnym razie będziesz się tam strasznie męczyć, bo do najłatwiejszych te studia się nie zaliczają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dajmona Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 13.05.05, 17:42 Ja studiuję biologię we Wrocławiu i jestem baaaardzo zadowolona,żałuję tylko, że jestem już na koću :( Fiz. i mat. nie było za dużo, no i do poradzenia sobie. A pracuję po prostu w zupełnie innej branży. Polecem gorąco ten kierunek jeśli Cię naprawdę interesuje biologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:52 Fakt, mnie biologia interesuje jak mało co, ale jakby nie było z czegoś trzeba jednak zyć, a wątpie zebym sie odnalazła w innej branży. Więc nie wiem, co robić. Czy trudno zostać nauczycielem biologii??:) Odpowiedz Link Zgłoś
dajmona Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 14.05.05, 11:30 Nie wiem jak wygląda zapotrzebowanie na nauczycieli.Natomiast w trakcie studiów robisz kurs pedagogiczny, po którym dostajesz uprawnienia do nauczania. Zawsze też możesz zostać Przedstawicielem Medycznym - szukają ludzi też po biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.mpi-cbg.de 15.05.05, 11:49 bedziesz miec 5 lat, zeby sprobowac roznych rzeczy - nie musisz teraz decydowac, co robic jak dorosniesz - moze biologia Ci sie odwidzi... moze wsrod roznych rzeczy, do ktorych sie zaczepisz w czasie studiow, znajdziesz to, co przyniesie satysfakcje a moze nawet pieniadze... wybieraj kierunek pod katem zainteresowan .. a studiujac, rozgladaj sie za zrodlem utrzymania... nie musisz byc nauczycielem biologii, czy przedstawicielem handlowym, jesli nie chcesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 15.05.05, 18:24 nauczycielka bioli??? NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!! tyle jest ciekawszych rzeczy do roboty! ja np. zaczynam praktyke zwiazana z drogami i ich wplywem na zwierzeta (czy drogi przecinaja ich terytoria, czy zwierzaki przyciaga deszczowka na asfalcie, itp) - i co zrobic, zeby zwierzeta masowo na tych drogach nie ginely. poza tym mozna prowadzic np badania nad telefonami komorkowymi i ich wplywem na czlowieka. albo biorytmy, albo elektrofizjologia (to jest dopiero super! mozna sobie pogadac z rybkami!), albo mozna za pomoca robotow porozumiewac sie ze zwierzetami... Tylko ze ci niestety zwierzeta za to nie zaplaca. chyba ze masz zaciecie pedagogiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:15 hehe, no tak, zwierzęta są od nas o wiele mądrzejsze i potrafią żyć bez żadnych głupich pieniędzy:)dlatego nie płacą:). W sumie to mam jeszcze jedną obawę. Mimo ze fascynuje mnie zycie każdego stworzenia to jednak Strasznie boje sie pszczół, os i nie wiem czy bylabym w stanie wziąć pająka do ręki:)Lubię tylko je obserwować! Mam nadzieje ze uda mi się to wszystko przezwyciężyć!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:37 Leilo, a gdzie wybierasz się na biologię? bo ja też będe skladac papiery na ten kierunek i mam te same wątpliwości co Ty. z tym, że ja pewnie na UŚ, z powodów finansowych nigdzie poza Śląsk się ruszyć nie mogę. u mnie (klasa bio-chem) większość idzie na farmację, fizjoterapię, medycynę, chemię.. ale wszyscy też równocześnie składaja papiery na biolgię (jako zabezpieczenie). więc może nie być tak kolorowo. a można wiedzieć, jak poszła Ci matura i z czego zdawałas? pewnie z biologii. a z czegoś jeszcze? pozdrawiam serdecznie! :) Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:38 Ja chcę studiować albo medycynę, albo biologię. Nalezy tu jednak zaznaczyć ze zdałam na maturze tylko biologię, więc na to pierwsze nie mam szans (w tym roku).myślę ze matura poszła mi dobrze, uważam ze zadania nie byly trudne ,ale to oczywiście nie wyklucza głupich błędów(które na bank popełniłam). Spodziewam się nie mniej niz 80%(z rozszerzonej). cóż, mam teraz niezły dylemat, czy zrobić rok przerwy, nauczyć sie chemii, fizyki a potem iść na AM czy też od razu na biologię. Uważam, ze kierunki te są równie pasjonujące i naprawde nie wiem co teraz robić!Jeśli chodzi o studiowanie biologii, to myślałam o Poznaniu, ale tam może być za ciężko (dostać się). Zaznaczam również ze nie jestem z klasy bio-chem. i w sumie całej biologii nauczyłam się sama. Nie chcę tego zaprzepaścić!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:18 możesz studiować biologie ucząc się chemii i fizyki :) a w maju podejść do matury znów. a nuż zdasz dobrze i będziesz miała szanse na medycyne. jesli nie, to zostaniesz na biologii :) można też rok przesiedzieć w domu, pracować gdzieś w MiniMalu i caly czas się uczyć.. :) na Twoim miejscu próbowalabym w tym roku z biologią! ps. wierz mi, ja biologii też uczyłam sie sama.. pomimo tego że klasa bio-chem (tyle tylko mi to dało, że mialam podrecznik z poszerzeniem taniej) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 16.05.05, 13:10 na twoim miejscu wybralabym biologie (ale to dlatego, ze mierzi mnie szpitalna atmosfera, znieczulica lekarzy, glupota pielegniarek i uprzedmiotowienie pacjentow... niechec spowodowana m.in. tym, ze "specjalisci" z gdanskiej AM zabili mi dziadka). naprawde zaczynam watpic, ile medycyna ma wspolnego z checia pomagania innym - wydaje mi sie, ze po kilku latach z pacjentow robia sie "przypadki" i tyle. z gory przepraszam wszystkich nie-znieczulonych lekarzy. z biologia zwiazana jest wieksza dowolnosc, mniejsza biurokracja i lapowkarstwo, pewnie tez i mniejsza odpowiedzialnosc w pewnym sensie. chociaz wydaje mi sie, ze medycyna jako kierunek musi byc niesamowicie ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś