Dodaj do ulubionych

KTO STUDIUJE BIOLOGIE??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:13
Bardzo proszę studentów biologii o jakąkolwiek informacje!! Jak jest na
studiach? Czy dużo matematyki lub fizyki? Co z pracą? Jak Wam się podoba ten
kierunek?
Obserwuj wątek
    • mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 11.05.05, 08:58
      ja studiuje bio, ale za granica, to pewnie sie nie licze.
      • Gość: eM Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.mpi-cbg.de 11.05.05, 10:38
        za wschodnia?
      • Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:56
        To napisz jak sie studiuje biologię za granicą! Lepsza taka wiadomośc niż
        żadna :)
        • mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 11.05.05, 21:19
          za granica zachodnia :). international university bremen (www.iu-bremen.de).
          nie narzekam, kadra jest swietna, sama sobie wybierasz przedmioty (tzn sa pewne
          wyznaczniki, ale np. zamiast chemii mozesz wziac biochemie, albo inzynierie
          biochemiczna), warunki w laboratoriach sa super i mozna dostac niesamowite
          praktyki - ja jade w czerwcu do Australii. jezyk wykladowy: anigelski. nie
          wiem, co w biologii cie najbardziej interesuje, ale tu na pewno swietnie cie
          przygotuja z biochemii i neurobiologii.

mam nadzieje, ze sie przydalam choc troche :)
    • Gość: monia Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.crowley.pl 11.05.05, 21:31
      studiuje biologię na UJ, fizyki i matematyki jest nie dużo (tylko przez 1
      semestr) i można je przeżyć. Inne zajęcia są zazwyczaj ciekawe ,ale to zależy z
      jakim prowadzącym. Ogólnie ćwiczenia są bardzo fajne, jeśli bawi cię np.
      gonienie pod mikroskopem eugleny:) jeśli lubisz biologię to się nie wachaj.jest
      super
      • Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:57
        dzięki! no jasne ze lubię i po angielsku też (ale nie na tyle dobrze aby
        studiować za granicą:)) A jak jest z pracą?? Co będziecie robić?? I czy trudno
        się dostać,bo chyba nie jest zbyt dużo chętnych - wszyscy lecą na
        medycynę,farmacje czy biotechnologię!
        • mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 12.05.05, 22:40
          Hm, praca jest, tylko pieniedzy za nia nie ma... Ja tam licze na bogatego
          meza :)
        • Gość: vipera.b Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.chello.pl 14.05.05, 19:46
          ja studiuje biologie i tez na UJ. z tym dostawaniem sie jest jednak bardzo
          roznie,bo choc malo osob wybiera biologie jako ten pierwszy kierunek to w
          konsekwencji wiele tam laduje. co do samych studiow to zalezy co cie
          interesuje, bo kierunek daje duzo mozliwosci, jak sie uprzesz mozesz nawet
          robic dokladnie to samo co na biotechnologii. przedmioty roznie, mnie nie
          palalam wielkim zapalem do nauki botaniki czy zoologii,ale to zalezy co ciebie
          interesuje, jesli chcesz wiecej informacji pytaj.
          pozdrawiam i jak sie dostaniesz zycze duzo wytrwalosi, a w czym to juz sama sie
          przekonasz:)
      • Gość: kamila_ Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 00:17
        Jestem na pierwszym roku biologii na UŁ. Co do matematyki to jest przez
        pierwszy semestr, wg. mnie do przejscia, ale przez nią wyleciało ok. 30 osób.
        Następna w kolejności jest chemia nieorganiczna, ale to wszystko zależy pewnie
        od prowadzącego, bo ogólnie chemia jest ciekawa, chociaż organiczna na drugim
        semestrze dużo bardziej. Fizyka jest na drugim semestrze, a biofizyka na
        czwartym. To mnie akurat w ogóle nie jara, ale to pewnie dlatego, że nie mam
        żadnych podstaw z liceum. Jeśli idziesz na biologię z powołania to polecam, bo
        w przewciwnym razie będziesz się tam strasznie męczyć, bo do najłatwiejszych te
        studia się nie zaliczają. Pozdrawiam
    • dajmona Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 13.05.05, 17:42
      Ja studiuję biologię we Wrocławiu i jestem baaaardzo zadowolona,żałuję tylko,
      że jestem już na koću :( Fiz. i mat. nie było za dużo, no i do poradzenia
      sobie. A pracuję po prostu w zupełnie innej branży. Polecem gorąco ten kierunek
      jeśli Cię naprawdę interesuje biologia.
      • Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:52
        Fakt, mnie biologia interesuje jak mało co, ale jakby nie było z czegoś trzeba
        jednak zyć, a wątpie zebym sie odnalazła w innej branży. Więc nie wiem, co
        robić. Czy trudno zostać nauczycielem biologii??:)
        • dajmona Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 14.05.05, 11:30
          Nie wiem jak wygląda zapotrzebowanie na nauczycieli.Natomiast w trakcie studiów
          robisz kurs pedagogiczny, po którym dostajesz uprawnienia do nauczania. Zawsze
          też możesz zostać Przedstawicielem Medycznym - szukają ludzi też po biologii.
        • Gość: eM Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.mpi-cbg.de 15.05.05, 11:49
          bedziesz miec 5 lat, zeby sprobowac roznych rzeczy - nie musisz teraz decydowac,
          co robic jak dorosniesz -
          moze biologia Ci sie odwidzi... moze wsrod roznych rzeczy, do ktorych sie
          zaczepisz w czasie studiow, znajdziesz to, co przyniesie satysfakcje a moze
          nawet pieniadze...
          wybieraj kierunek pod katem zainteresowan .. a studiujac, rozgladaj sie za
          zrodlem utrzymania...

nie musisz byc nauczycielem biologii, czy przedstawicielem handlowym, jesli nie
          chcesz..
        • mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 15.05.05, 18:24
          nauczycielka bioli??? NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!! tyle jest ciekawszych
          rzeczy do roboty! ja np. zaczynam praktyke zwiazana z drogami i ich wplywem na
          zwierzeta (czy drogi przecinaja ich terytoria, czy zwierzaki przyciaga
          deszczowka na asfalcie, itp) - i co zrobic, zeby zwierzeta masowo na tych
          drogach nie ginely. poza tym mozna prowadzic np badania nad telefonami
          komorkowymi i ich wplywem na czlowieka. albo biorytmy, albo elektrofizjologia
          (to jest dopiero super! mozna sobie pogadac z rybkami!), albo mozna za pomoca
          robotow porozumiewac sie ze zwierzetami... Tylko ze ci niestety zwierzeta za to
          nie zaplaca.
          chyba ze masz zaciecie pedagogiczne :)
          • Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:15
            hehe, no tak, zwierzęta są od nas o wiele mądrzejsze i potrafią żyć bez żadnych
            głupich pieniędzy:)dlatego nie płacą:). W sumie to mam jeszcze jedną obawę.
            Mimo ze fascynuje mnie zycie każdego stworzenia to jednak Strasznie boje sie
            pszczół, os i nie wiem czy bylabym w stanie wziąć pająka do ręki:)Lubię tylko
            je obserwować! Mam nadzieje ze uda mi się to wszystko przezwyciężyć!! :))
    • Gość: sabina Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:37
      Leilo, a gdzie wybierasz się na biologię?

bo ja też będe skladac papiery na ten kierunek i mam te same wątpliwości co Ty.
      z tym, że ja pewnie na UŚ, z powodów finansowych nigdzie poza Śląsk się ruszyć
      nie mogę.
      u mnie (klasa bio-chem) większość idzie na farmację, fizjoterapię, medycynę,
      chemię.. ale wszyscy też równocześnie składaja papiery na biolgię (jako
      zabezpieczenie). więc może nie być tak kolorowo.
      a można wiedzieć, jak poszła Ci matura i z czego zdawałas? pewnie z biologii. a
      z czegoś jeszcze?

pozdrawiam serdecznie! :)
      Sabina
      • Gość: leila Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:38
        Ja chcę studiować albo medycynę, albo biologię. Nalezy tu jednak zaznaczyć ze
        zdałam na maturze tylko biologię, więc na to pierwsze nie mam szans (w tym
        roku).myślę ze matura poszła mi dobrze, uważam ze zadania nie byly trudne ,ale
        to oczywiście nie wyklucza głupich błędów(które na bank popełniłam). Spodziewam
        się nie mniej niz 80%(z rozszerzonej). cóż, mam teraz niezły dylemat, czy
        zrobić rok przerwy, nauczyć sie chemii, fizyki a potem iść na AM czy też od
        razu na biologię. Uważam, ze kierunki te są równie pasjonujące i naprawde nie
        wiem co teraz robić!Jeśli chodzi o studiowanie biologii, to myślałam o
        Poznaniu, ale tam może być za ciężko (dostać się). Zaznaczam również ze nie
        jestem z klasy bio-chem. i w sumie całej biologii nauczyłam się sama. Nie chcę
        tego zaprzepaścić!:)
        • Gość: Sabina Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:18
          możesz studiować biologie ucząc się chemii i fizyki :) a w maju podejść do
          matury znów. a nuż zdasz dobrze i będziesz miała szanse na medycyne. jesli nie,
          to zostaniesz na biologii :)

można też rok przesiedzieć w domu, pracować gdzieś w MiniMalu i caly czas się
          uczyć.. :)

na Twoim miejscu próbowalabym w tym roku z biologią!

ps. wierz mi, ja biologii też uczyłam sie sama.. pomimo tego że klasa bio-chem
          (tyle tylko mi to dało, że mialam podrecznik z poszerzeniem taniej)
        • mmaupa Re: KTO STUDIUJE BIOLOGIE?? 16.05.05, 13:10
          na twoim miejscu wybralabym biologie (ale to dlatego, ze mierzi mnie szpitalna
          atmosfera, znieczulica lekarzy, glupota pielegniarek i uprzedmiotowienie
          pacjentow... niechec spowodowana m.in. tym, ze "specjalisci" z gdanskiej AM
          zabili mi dziadka). naprawde zaczynam watpic, ile medycyna ma wspolnego z
          checia pomagania innym - wydaje mi sie, ze po kilku latach z pacjentow robia
          sie "przypadki" i tyle. z gory przepraszam wszystkich nie-znieczulonych lekarzy.
          z biologia zwiazana jest wieksza dowolnosc, mniejsza biurokracja i
          lapowkarstwo, pewnie tez i mniejsza odpowiedzialnosc w pewnym sensie. chociaz
          wydaje mi sie, ze medycyna jako kierunek musi byc niesamowicie ciekawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka