el_szymono 14.05.05, 15:05 Ktoś się wybiera na coś takiego? Wiecie co można po tym robić? Słyszałem, że ostatnimi czasy FT staję się coraz bardziej przydatna w medycynie i nie tylko... Piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Fizyka Techniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:52 ja nie wiem, ale się wybieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
el_szymono Re: Fizyka Techniczna 22.06.05, 14:11 Czekam na lawinę postów w tym wątku :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Fizyka Techniczna IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 16:35 panuje taka opinia ze jak ktos sie nigdzie nie dostane to zawsze go przyjma na fizyke techniczna, ba krazy nawet anegdota o tym jak to w poznaniu pod kaponera rozdawali indeksy na ten kierunek :D Odpowiedz Link Zgłoś
el_szymono Re: Fizyka Techniczna 23.06.05, 01:20 www.uczelnie.pl/nu.asp?p=4100,57 Wcale nie jest na szarym końcu... 2,6 os/miejsce to nie tak mało jak na kierunek techniczny i to mający "fizykę" w nazwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triskel Re: Fizyka Techniczna IP: *.netcontrol.pl 22.06.05, 19:56 z pewnościa jest to kierunek lepszy od fizyki uniwersyteckiej, łatwo sie dostać, ale trza chcieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fizyka Techniczna IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 00:58 dlaczego lepszy od fizyki uniwersyteckiej mugł bys to jakos uzasadnic. Moze lepszy dla tego ze łatwiej sie dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triskel Re: Fizyka Techniczna IP: *.netcontrol.pl 23.06.05, 15:46 mam porównianie, dwóch absolwentów, uniwersytecka to taka sztuka dla sztuki, techniczna ma więcej zastowsowań w praktyce i tacu ludzie prędzej znajdą zatrudnienie, ps jeżeli chodzi o kraków to trudniej sie dostac na techniczną Odpowiedz Link Zgłoś
el_szymono Re: Fizyka Techniczna 23.06.05, 01:21 A co powiesz na fizykę techniczną i do tego na uniwersytecie -> UMK prowadzi ten kierunek już dobrych parę lat... Odpowiedz Link Zgłoś
reindeer86 Re: Fizyka Techniczna 23.06.05, 09:13 Jak chcesz isc na fize to tylko jesli jestes naprawde dobry. A jesli jestes naprawde dobry to osiagniesz naprawde duzo. A jesli osiagniesz naprawde duzo to bedziesz w przyszlosci naprawde szczesliwy ze wybrales ten kierunek. A jesli jestes napalencem ktory nic nie rozumie z fizy to bedziesz naprawde zawiedziony. Fizyka to naprawde potezna nauka. Co Ty wogole chcesz uslyszec o tej fizyce tech?... Nie chce robic sobie konkurencji ale czlowieku. Pytanie o to czy fizyka to dobry wybor to jest godne pobicia. Mam nadzieje ze wiecej takich pytan nie bedzie tu. A dlaczego... bo fizyke to najberdziej wyjebisty kierunek na swiece, ktory ten swiat zmienia, ktory zadowala miliony studentow na calym swiecie i ktory jako jedyny naprawde moze rozwinac nasz mozg. Ale jesli postanowisz isc na fize to dam Ci kilka rad: przygotuj sie do burzy mozgow :D. I nie idz tam gdzie ja ide bo nie chce miec konkurencji duzej :]. Nie wiem, czy mnie zrozumiales, wiec jeszcze raz Ci napisze: jesli dobry z fizy jestes, to idz na nia - naprawde sie nie zawiedziesz. pozdro, uff... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fizyka Techniczna IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 13:54 Agdzie ty sie wybierasz bo ja raszej na UJ moze UW jeszcze wchodzi w gre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Fizyka Techniczna IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 23.06.05, 14:25 Ja skonczylam Fizyke Techniczna. Ale to ogolna nazwa kierunku, istotniejsza jest raczej specjalnosc, czyli optyka, inzynieria biomedyczna, fotonika czy co Cie tam interesuje. Co do medycyny - w zasadzie tylko inzynieria biomedyczna ma z tym cos wspolnego i robia na prawde fajne rzeczy. Reszta - swiatlowody, optyka nieliniowa, lasery itp. To studia dosc interdyscyplinarne, bo wymagaja sporo wiedzy z elektroniki, materialoznawstwa. Dodatkowo sa wybitnie praktyczne - duzo sie siedzi w laboratorium i jak nie masz reki do eksperymentu to nie polecam. Chociaz moi koledzy teraz robia rozne rzeczy, nawet mechanike kwantowa, wiec kierunek Cie nie ograniczy. Jak masz jakies konkretniejsze pytania to slucham. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
el_szymono Re: Fizyka Techniczna 23.06.05, 16:32 Masz rację. W obrębie FT na różnych uczelniach są bardzo różne specjalności i to one ukierunkowują do przyszłej pracy. Mnie osobiście interesuje specjalność Miernictwo i sterowanie komputerowe na UMK. Wiesz może coś więcej na temat FT prowadzonej właśnie na UMK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Fizyka Techniczna IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 24.06.05, 10:38 Sorry, ja skonczylam PWr, wiec nie pomoge Ci w tej kwestii. Poza tym zajmuje sie laserami, wiec calkiem inna bajka. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś