21.05.05, 14:27
Ja chcialabym studiowac etnologie. Jesli ktos z Was tez mysli o tym kierunku
to napiszcie dlaczego, jaki uniwerek wybraliscie i jakich wynikow z matury z
historii sie podziewcie. Ja bede próbowała na UW UJ UWr i UAM. Najbardziej
chcialabym dostac sie na UW ale tam z rekrutacją moze byc ciezko bo na samym
starcie trzeba miec 60% z arkusza rozszerzonego z historii aby przejsc do
drugiego etapu a ztym moze byc ciezko...
Obserwuj wątek
    • Gość: słonko Re: etnologia IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 13:58
      ja sie caly czas nie moge zdecydowac czy lepiej na etnologie czy na historie (=>
      na razie mysle i poszukuje i odpowiedzi) wynikow matury nie liczylam, na razie
      nie ma sensu - rozszerzonej nie policze a podstawowa w granicach 80% (moja
      pieta achillesowa to okres PRL) ;) ogolnie nie jestem z siebie dumna, matura nie
      psozla mi tak jak bym tego chciala, moze powinnam byla sie jakos inaczej uczyc,
      albo olac swiadectwo a uczyc sie do matury, teraz to i tak bez sensu. Prbuje byc
      dobrej mysli ;)

a wracajac: mysle o UAMie, UWr, UJ tylko naprawde nie wiem czy historia czy
      etnologia, Uwielbiam historie ale.....

a Ty czym sie kierowalas?
      • mmagdab Re: etnologia 22.05.05, 14:40
        chcialam znalezc kierunek na ktorym mialabym stycznosc z roznymi dziedzinami,
        np elementami filozofii, religiozanwstwa itp. Poza tym w etnologii podoba mi
        sie to, ze jest to nauka która (podobno) pozwala spojrzec na czlowieka z wielu
        roznych perspektyw. Poznawanie kultur pierwotnych czy ludowych tez wydaje mi
        sie interesujace, poza tym enologia zajmuje sie tez wspolczesnymi zagadnieniami.
        To jest moje wyobrazenie o tym kierunku, mam nadzieje ze zgodne z
        rzeczywistoscią.
        • Gość: n Re: etnologia IP: *.aster.pl 22.05.05, 22:09
          no ba..jasne, ze etnologia;).nie wiedzialam co wybrac i w koncu zdecydowalam
          sie na etno. - slusznie!!!
          • Gość: słonko Re: etnologia IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:17
            czy moglabys napisac cos wiecej?? :o) bo z tego co zrozumialam to studiujesz
            wlasnie etnologie? masz jakies porownanie? jaka atmofera? gdzie studiujesz?
            bylabym wdzieczna za odp.
            • Gość: Adziusia Re: etnologia IP: 213.199.252.* 23.05.05, 13:07
              jakby to kogos interesowalo to w sobote o 15:30 lub w niedziele o 18:30 na
              tvn24 w magazynie "praca" bedzie cos o pracy etnologa.
            • Gość: n. Re: etnologia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.05, 11:26
              ;)
              a studiuje,studjuje..
              to moj pierwszy kierunek, ale z tego co wiem od znajomych ,to nasz instytut
              wypada calkiem niezle jezeli chodzi o atmosfere.zna sie prawie wszystkich i
              jest b.b. fajnie;).wykladowcy maja chyba tez nieco inny stosunek do studentów
              niz na innych kierunkach.w sumie nic dziwnego...jak sie wyjezdza z nimi na
              laboratoria, czy inne badania terenowe to sila rzeczy ma sie z nimi lepsze
              uklady. nie bede moze przesadzac w tych ohach i ahach..ale kurcze. fajnie jest!
              szkoda tylko, ze mamy bardzo malo zajec.mogloby tez byc troche
              wiecej 'wspolczesnych' wykladow,czy cwiczen..ale te ktore sa sa boskie!idac na
              etno. nie mialam pojecia czego sie moge spodziewac i musze przyznac, ze przez
              pierwsze dwa tygodnie twierdzilam, ze jest beznadziejnie.ale potem 'pstryk' i
              nagle mi sie odwidzialo;).juz nie chce nic innego!!!!!!!!!!!!!pzdr
              • Gość: słonko Re: etnologia IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 19:36
                przepraszam ze tak mecze, ale czy moglabys jeszcze gdzie studiujesz? dziekuje z
                gory!!! ;o)
                • Gość: n. Re: etnologia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.05, 22:48
                  o.zapomnialam powiedzec;)
                  w IEiAK UW

fajny jejak ;]
                  • eirenne Re: etnologia 27.05.05, 01:14
                    Znasz profesora Mroza?
              • Gość: Ru Re: etnologia IP: *.crowley.pl 27.05.05, 10:14
                Gość portalu: n. napisał(a):
                > jest b.b. fajnie;).wykladowcy maja chyba tez nieco inny stosunek do studentów
                > niz na innych kierunkach.w sumie nic dziwnego...jak sie wyjezdza z nimi na
                > laboratoria, czy inne badania terenowe to sila rzeczy ma sie z nimi lepsze
                > uklady.

Dziecko, jakie laboratoria! Laboratoria to sa na kierunkach scislych a
                wyjezdzanie w teren i prowadzenie "badan" polegajacych na luźnych rozmowach z
                tubylcami to sorry ale to zadne laboratoria. Nauki humanistyczne nie sa naukami
                laboratoryjnymi!!
                • Gość: slonko Re: etnologia IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:41
                  uuuuuuuu, jaka mila.....
              • mmagdab Re: etnologia 27.05.05, 14:40
                fanie ze napisal ktos kto studiuje etnologie na UW :)
                szkoda ze nie aktualizujecie waszej stronki, nawet maili wysylanych na podany
                tam adres nikt chyba nie czyta bo wyslalam pytanie dotyczące rekrutacji i od
                tygodnia czekam na odpowiedz :(
                Droga N, jesli jeszcze zajrzysz do tego wątku, to moze moglabys oddac małą
                przyslugę kandydatom i zapytac na uczelni czy te wymagane 60% z matury
                rozszezronej z historii bedzie liczone razem z arkusza podstawowego i
                rozszerzonego (czyli ze 150 punktów) czy tylko z arkusza rozszerzonego (czyli z
                50 punktów). To baaaardzo wazne :)
                jesli sie dowiesz to koniecznie napisz - bede wdzieczna :)
                • Gość: n. Re: etnologia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.05, 12:19
                  nie mam pojecia jak jest w tym roku z egzaminami,ale zawsze mozna sie przejsc
                  do sekretariatu i sie wszystkiego dowiedziec.to nie boli jakos
                  starsznie...mozna tez byc jeszcze sprytniejszym i zadzwonic, choc o niebo
                  przyjemniej jest zajrzec na nasza sliczna zurawia 4 ;).
                  ---
                  a widac laboratoria nie tylko na scislych... :P
                  ---
                  co do mroza, to jest u nas..jakze by moglo byc inaczej ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka