Dodaj do ulubionych

parada rownosci

03.06.05, 17:36
no wlasnie - co sadzicie, Misie? sledzicie wydarzenia? co mysli na temat
parady i dni rownosci intelektualna elita kraju? :-))) piszcie
Obserwuj wątek
    • agacior_ek Re: parada rownosci 04.06.05, 14:25
      ja jestem na nie. Do homoseksualistów naprawdę nic nie mam.To są ludzie, jak
      wszyscy Ale nie zgadzam się na promowanie ich sposobu życia jako normalnego.
      Moim zdaniem takie akcje mają zgubne skutki i promują "modę na homoseksualizm".
      NIe wiem, czy spotkaliście się z czymś takim, jak 15 letnie lesbijki... Nie
      wiem, czy macie kontakt z pokoleniem trochę od nas młodszym.. to naprawdę
      poważny problem.
      Według mnie walka o tolerancję to co innego, a promowanie homoseksualizmu jako
      normy społecznej to co innego.
      • herrena Re: parada rownosci 05.06.05, 19:26
        ok, rozumiem (prawie)

"Ale nie zgadzam się na promowanie ich sposobu życia jako normalnego.
        Moim zdaniem takie akcje mają zgubne skutki i promują "modę na homoseksualizm".

zastanawiam sie co jest nienormalnego w homoseksualnym sposobie zycia? czy moda
        na homoseksualizm jest gorsza od mody na seksualizm w ogole? a no i jakie to sa
        te zgubne skutki? :-)

"NIe wiem, czy spotkaliście się z czymś takim, jak 15 letnie lesbijki... "

no spotkalam sie, ale nie rozumiem, o co pytasz.

"Według mnie walka o tolerancję to co innego, a promowanie homoseksualizmu jako
        normy społecznej to co innego."

tu masz moze racje, tylko jak inaczej walczyc o tolerancje?
        • agacior_ek Re: parada rownosci 06.06.05, 11:12
          dla mnie normalne oznacza w zgodzie z natura. Normalna para moze miec dzieci i
          tworzy zdrowe warunki dla ich rozwoju.
          mozecie powiedziec, ze jestem konserwatywna.. trudno. Na pewno nie jestem nie
          tolerancyjna. to nie o to chodzi.
          dla mnie moda na homoseksualizm jest zgubna jak kazda moda. czlowiek nie rozwija
          tego, kim naprawde jest, ale to, co dyktuje mu moda. to jest poza... chec
          przypodobania sie srodowisku.
          -nie powiem, ze jestem hetero po powiedza, ze konserwatysta ze mnie! jestem homo
          jestem cool...
          ach, strasznie zawiklane to wszystko, chyba nie forum na takie debaty...
          • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 11:38
            > dla mnie normalne oznacza w zgodzie z natura.

Ten argument wydawał mi się zawsze wyjątkowo zabawny ;). Przecież gejów i
            lesbijki też stworzyła Natura (brrr, nie lubię tych sformułowań, wyczuwam w
            nich jakiś taki anachronizm). Jak więc mogą być z nią niezgodni?

> dla mnie moda na homoseksualizm jest zgubna jak kazda moda.

No, jeśli już rozpatrywać sprawę w ten sposób, to moda na heteroseksualizm jest
            o wiele bardziej rozpowszechniona ;). I często bywa znacznie "zgubniejsza".

> -nie powiem, ze jestem hetero bo powiedza, ze konserwatysta ze mnie! jestem
            homo jestem cool...

Bycie hetero absolutnie nie musi oznaczać konserwatyzmu ;-). A szpanerów można
            spotkać w każdym środowisku.
            • agacior_ek Re: parada rownosci 06.06.05, 11:57
              nieopatrznie dalam sie wciagnac w te dyskusje... musze chociaz sie obronic.
              Natura stworzyla mezczyne i kobiete to tego zeby tworzyli pare i mieli dzieci.
              Wyposazyla ich w cechy, ktorych nie posiada jedna strona a ma druga. Razem sie
              uzupelniaja i tworza idealny zwiazek zeby razem wychowac szczesliwe dzieci.
              Homoseksualizm norma nie jest. nie wiem, czy wiesz z biologii skad biora sie
              sklonnosci homoseksulane. nikogo nie urazajac (mowie jak to jest z biologicznego
              punktu widzenia) tworza sie z nieprawidlowego rozwoju plodu w lonie kobiety. w
              przypadku mezczyzn w ktoryms dniu czy tygodniu zycia, zarodek powinien dostac
              odpowiednia ilosc okreslonych hormonow odpowiadajacych za meskosc. jesli hormony
              nie dotra na czas, mozg rozwija sie tak jak u kobiety. jest to pewna zmiana w
              rozwoju mozgu, ktora w doroslosci moze sie objawiac w sklonnosciach
              homoseksualnych. wiec nie mow mi, ze to jest norma!
              • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 12:14
                > nieopatrznie dalam sie wciagnac w te dyskusje... musze chociaz sie obronic.

Spokojnie, ja przecież nie zamierzam Cię tu maltretować ;). Szanuję Twój punkt
                widzenia. Po prostu lubię dyskutować.

> Homoseksualizm norma nie jest.

Cóż ja poradzę, że dla mnie jest? I nie chodzi mi tu bynajmniej o jakieś
                koncepcje biologiczne, na których (po pierwsze) się nie znam i którym (po
                drugie) nie bardzo ufam wobec ich ciągłej zmienności. Chodzi mi o wartości, by
                tak rzec, humanistyczne: miłość dwóch osób, która dla mnie zawsze będzie czymś
                normalnym. Amen.
                • kawa_malinowa Re: parada rownosci 06.06.05, 12:53

Amen.
                  Zastanawiałam się, czy coś tu napisać, ale jam nie miś, więc.... A teraz
                  napisałas wszystko, co było do napisania :)
                  Gdybym tylko była w Warszawie, to pewnie nawet wzięłabym udział w marszu, żeby
                  podkreślić moją solidarność z branżą i zamanifestować sprzeciw chociażby wobec
                  wyroku poznańskiego (?) sądu. Mam tu na myśli zrównanie homoseksualizmu z
                  nekrofilią.
                  • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 13:02
                    > Mam tu na myśli zrównanie homoseksualizmu z
                    > nekrofilią.

Nie słyszałam o tym chyba. Z nekrofilią? Hm, subtelna różnica jednak
                    istnieje ;).
                    • kawa_malinowa Re: parada rownosci 06.06.05, 13:05

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2745006.html
                      • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 13:14
                        Cóż, dla mnie to jest właśnie potwierdzenie tezy, którą postawiłam niżej: te
                        wszystkie parady, słuszne na poziomie idei, w konfrontacji z rzeczywistością
                        wywołują często głupią agresję. A jeśli na dodatek mamy takie sądy...
              • cptniamo Re: parada rownosci 06.06.05, 13:12
                gacior_ek napisała:

> Razem sie
                > uzupelniaja i tworza idealny zwiazek zeby razem wychowac szczesliwe dzieci.

Hehhe, powiało optymizmem. Dyskusja rozgrywa się gdzieś między słowem
                "błogosławiony" a zgubny" :P
                • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 13:16
                  > Hehhe, powiało optymizmem. Dyskusja rozgrywa się gdzieś między słowem
                  > "błogosławiony" a zgubny" :P

Cholerka, staram się tu unikać tego biblijnie nacechowanego słownictwa, ale
                  kiepsko mi wychodzi.
                  • cptniamo Re: parada rownosci 06.06.05, 16:46
                    another_story napisała:

> Cholerka, staram się tu unikać tego biblijnie nacechowanego słownictwa, ale
                    > kiepsko mi wychodzi.

Węszę chorobliwe poczucie winy :P

A tak na poważnie, co do nienaturalnego homoseksualizmu, wady powstałej w życiu
                    płodowym... ileż skaz jest w naszym DNA? szczęśliwcami jesteśmy, jeśli nie
                    jakieś choróbstko typu fenyloketonurii czy mukowicytozy. A co z rakiem,
                    cukrzycą, depresją, alkoholizmem i Bóg wie, czym jeszcze? Robienie z
                    homoseksualistów rasy Frenkensteinów (no, chyba że założymy, że homoseksualizm
                    powstał w wyniku mody :P), nienormalnych i nienaturalnych ludzi żyjących ze
                    Skazą jest naciągane.
                    Powyższy dowód, wypluty w przerwie od nauki, powstał według wzoru: kto jest bez
                    skazy, niech pierwszy rzuci kamieniem.

Pozdro!
                    • cptniamo Re: parada rownosci 06.06.05, 16:48
                      Aha.
                      To nie jest moje podejscie do homoseksualizmu, tylko próba sprowadzenia do
                      absurduu teorii homoseksualizmu sprzecznego z naturą.
                    • herrena Re: parada rownosci 07.06.05, 01:50
                      mowienie o homoseksualizmie jak o cukrzycy czy raku jest nie na miejscu.
                      homoseksualizm nie jest choroba. to tak jak byc leworecznym czy miec zielone
                      oczy - pewna cecha, w mniejszosci ale nie znaczy od razu ze wada. poza tym nie
                      ma dowodow ze homoseksualizm jest genetyczny!!! to co napisala agacior_ek to
                      nieudowodnione teorie, podobnie jak badania nad plcia mozgu, niestety, do
                      polski nie przenikaja te odkrycia:-(((
              • herrena Re: parada rownosci 07.06.05, 01:45

>>>> (natura) Wyposazyla ich w cechy, ktorych nie posiada jedna strona a ma
                druga<<<

no wlasnie ja bym sie chciala dowiedziec jakie to cechy. bo jezeli chodzi o
                macice czy penisa, to chyba jeszcze nie argument, zeby podporzadkowywac temu
                swoje zycie. dla mnie sa wazniejsze rzeczy w zwiazku niz to ze partner ma
                penisa.
      • another_story Re: parada rownosci 06.06.05, 10:44
        Ja co prawda Misiem nie jestem, ale pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze.

Homoseksualizm uważam za normę i naprawdę zdumiewa mnie, że ów temat budzi
        wciąż takie kontrowersje. Przyczyn tego doszukiwałabym się, paradoksalnie,
        właśnie w akcjach pokroju Parady Równości. Rozumiem intencje środowisk
        gejowskich: zwrócenie na siebie uwagi opinii publicznej i "wymuszenie"
        tolerancji. Ale takie działania przynoszą niestety często wręcz odwrotne
        rezultaty. Widzieliście spot reklamowo-wyborczy PiS-u? Kaczyński szczyci się,
        że zamiast promować gejów, wspiera tradycyjne wartości moralne, takie jak
        rodzina. Chyba podobnie widzi rzecz duża część społeczeństwa. Polacy są ciągle
        mocno konserwatywni, więc szokowanie ich wywołuje raczej negatywne efekty.

Moim zdaniem najrozsądniejsze byłoby zwyczajne "oswajanie" ludzi z parami
        homoseksualnymi w codziennych kontaktach. Pokazanie przez gejów i lesbijki, że
        są jak wszyscy inni, a to, kogo kochają, to ich prywatna sprawa. Bądźmy jednak
        uczciwi: nie każdego uda się przekonać. Zawsze znajdą się jacyś fanatyczni
        czytelnicy "Naszego Dziennika", dla których orientacja heteroseksualna jest
        jedynie słuszną. Z tym trzeba się po prostu pogodzić - ostatecznie, oni też
        mają prawo do własnych poglądów.

> NIe wiem, czy spotkaliście się z czymś takim, jak 15 letnie lesbijki.

Piętnaście lat to faktycznie chyba trochę za wcześnie na inicjację. Niezależnie
        od tego, czy partner miałby być homo-, czy heteroseksualny.
        • herrena Re: parada rownosci 07.06.05, 01:40
          a co w takim razie z faktem, ze poczatkowo kazdy plod jest zenski, a dopiero
          potem poprzez dawki hormonow, staje sie chlopcem lub zostaje dziewczynka? czy w
          takim razie te dziewczynki to wszystkie sa 'niedorbkami'?

>>>Normalna para moze miec dzieci i
          tworzy zdrowe warunki dla ich rozwoju.<<<

a pary bezplodne? zasluguja na potepienie? nikt juz teraz nie krytykuje adopcji
          przez normalne (hetero) pary. a przeciez nikt mi powie, ze w hetero rodzinach
          jest super, tylko dlatego ze sa hetero z mamusia i tatusiem.

poza tym dla mnie normalna para (np moj zwiazek) to dwoje kochajacych sie
          ludzi, planujacych razem jakas przyszlosc, dobrze sie rozumiejacych itd. ale
          dla wielu moich znajomych (i dla mnie kiedys) normalny zwiazek trwal kilka
          miesiecy i na pewno nikt z nich nie myslal o dzieciach. I to wydaje mi sie
          normalne.

>>>czlowiek nie rozwija
          tego, kim naprawde jest, ale to, co dyktuje mu moda. to jest poza... chec
          przypodobania sie srodowisku. >>>

a moze wlasnie odwrotnie? czlowiek nie rozwija sie bo z gory ma narzucone
          wzorce rodziny i zwiazku? bo nawet nie mysli ze moze w innej relacji byloby mu
          lepiej (badz rownie dobrze). poza tym moda minie a wolnosc wyboru zostanie (mam
          nadzieje)

15 lat to moze za malo na seks (choc ja tak zaczelam i nie zaluje) ale juz
          przeciez zaczynasz sie interesowac ta sfera, (nie)smiale proby chodzenia za
          raczki, itd. zupelnie naturalne sa 15 letnie lesbijki jak i 15 letnie hetero
          wzdychajace do brada pitta

a co do mody? coz, ja nie widze nic w tym zlego. co prawda jedni mowia, ze to
          wrodzone, inni ze seksualnosc w ogole jest konstrukcja kulturowa. jakby nie
          bylo ja nie widze zadnego problemu. dla mnie to tylko jeszcze jedna sfera
          wolnosci. moge wybierac partnera z calej populacji a nie polowy:-)

ja na parade jade, bo jak nie zadbamy o swoje prawa, to nikt tego nie zrobi:-)
          jak ktos chcialby, moge sfinansowac podroz (jako kolo naukowe)

ps
          jezeli zwiazki i seks jest tylko do plodzenia szczesliwych dzieci, to do czego
          sluzy seks oralny? :-)
        • herrena Re: parada rownosci 07.06.05, 01:52
          oswajanie ludzi z homo wyglada tak ze dziewczyna ktora pojawila sie na
          plakatach niech nas zobacza zostala wyciagnieta z tramwaju za wlosy
          • another_story Re: parada rownosci 07.06.05, 09:01
            > oswajanie ludzi z homo wyglada tak ze dziewczyna ktora pojawila sie na
            > plakatach niech nas zobacza zostala wyciagnieta z tramwaju za wlosy

Ja rozumiem, że to jest problem. Akcja "Niech nas zobaczą" wydawała mi się
            bardzo fajnym pomysłem i zachodziłam w głowę, jakież to obsceniczne treści
            dostrzegli w niej światli działacze LPR. Ale przecież (mam nadzieję) przypadek
            tej dziewczyny nie był normą. Czytałam kiedyś w "Polityce" artykuł o polskich
            lesbijkach, z którego wynikało, że coraz więcej tych kobiet decyduje się
            na 'coming out', bo tak jest im po prostu łatwiej. To jednak świadczy na
            korzyść społeczeństwa.
            No, dużo zależy jeszcze od miejsca zamieszkania. Na moim kochanym Podkarpaciu
            nigdy nie widziałam, szczerze pisząc, pary homoseksualnej idącej otwarcie
            ulicą. Ludzie się chyba zwyczajnie boją. Małe miasteczka na pewno nie sprzyjają
            tolerancji.
            • herrena Re: parada rownosci 07.06.05, 17:20
              >>>>zytałam kiedyś w "Polityce" artykuł o polskich
              > lesbijkach, z którego wynikało, że coraz więcej tych kobiet decyduje się
              > na 'coming out', bo tak jest im po prostu łatwiej. To jednak świadczy na
              > korzyść społeczeństwa.<<<<

oczywiscie przemoc fizyczna to wypadki skrajne ale jezeli byloby tak super, to
              lesbijki nie musialyby "sie decydowac" na coming out. jezeli wciaz trzeba
              kalkulowac zyski i straty z ujawnienia orientacji to chyba cos jest nie tak...
              Ale dobrze ze sie zmienia, bo ze sie zmienia to widac golym okiem
              • surferka Re: parada rownosci 10.06.05, 08:19
                Ja uważam że każdy ma prawo do manifestowania swoich poglądów czy preferencji
                seksualnych. Gdy wdaję sie w dyskusję na temat parady rownosci(np z moim tatą),
                to pada pytanie:"Ok, przecież niech sobie beda, ale po co oni chcą się z tym
                afiszować?" Wprawdzie nie znam sie na psychologii i mozliwe ze jestem w
                bledzie, ale wydaje mi sie ze wlasnie jest to im potrzebne. Przeciez
                homoseksualisci sie spotykaja z ciaglym jesli nie potepieniem, to dyskryminacja
                czy obrzydzeniem.. W takiej sytuacji publiczna demonstracja, kiedy idzie sie
                ramie w ramie z innymi, takimi jak ty, potwierdzasz swoja tozsamosc. to pomaga.
                dlatego mysle ze jest to potrzebne i nie powinno sie w zadnym wypadku tego
                zabronic. a lechu stracil moj potencjalny glos prezydencki ;) zreszta [na
                szczescie!] wyszlo odwrotnie niz bylo planowane. Prawde mowiac gdyby po prostu
                dali im przejsc, to by bylo cos w stylu 'a, kolejna demonstracja' i po fakcie.
                a tak to stalo sie naglosnione, czyli o homoseksualistach slychac. i bardzo
                dobrze. :) Wiem, ze to porownanie nie jest wystarczajaco trafne [bo
                homoseksualizm to powazny problem- oczywiscie ze wzgledu na anachronizm i
                zacofanie wiekszosci spoleczenstwa.. przeciez nie chodzi oto zeby koniecznie
                pochwalac, tolerancja ma inna definicje !!! wystarczy akceptowac...], ale cos w
                stylu sytuacji, gdy ktos nie pozwolil by sie zgromadzic hiphopowcom czy
                rockerom [hyhy dobrze to brzmi..yeah ;>]na koncercie ukochanego zespolu bo to,
                jak sie ubieraja czy zachowuja uraza uczucia wiekszosci. albo ludziom z
                otyloscia przejsc ulicami miast,a bo naruszaja uczucie estetyczne wiekszosci
                spoleczenstwa ;> co by szkodzil komukolwiek taki marsz.. nie odczuwacie tego
                zakazu w taki sposob?
                pozdrawiam o poranku :)
    • piffpaff Prawo pozwala 10.06.05, 20:33
      A prawa należy przestrzegać. Każdu może manifestować swoje poglądy - jeśli jest
      za równouprawnieniem, jeśli jest przeciw, jeżeli jest za zalegalizowaniem
      związków homoseksualnych i jeżeli opowiada się przeciwko nim; można zorganizować
      manifestację poświęconą kolorowi niebieskiemu - na to pozwala konstytucja i
      umowy międzynarodowe. Jeśli jestem przeciw - nie uczestniczę bądź biorę udział w
      dyskusji. Każdy ma swój model życia i nikt nie może w niego ingerować, jeżeli
      dany styl życia nie krzywdzi innych. To że coś nie jest zgodne z moimi
      poglądami, nie podoba mi się, nie pozwala mi na zakazywanie innym posiadania
      odmiennego stanowiska, o czym Lech Kaczyński zapomniał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka