Dodaj do ulubionych

MISH UJ - proszę o radę

26.07.05, 20:33
Od października będę szczęśliwą (mam nadzieję) studentką MISH-u w Krakowie.
Być może wcześniej zbyt idealizowałam te studia i wyobrażałam sobie, że dają
niesamowite możliwości. Teraz natomiast jestem pełna niepokoju i w sumie
zdezorientowana. Mam w związku z tym kilka pytań:

1) Czy tutora mamy wybierać z listy na "chybił-trafił" (oczywiście w miarę
zgodnie z zainteresowaniami?). Chodzi o to, że studenci I roku nie znają
wszystkich tych osób, nie wiedzą jakimi są ludźmi, czy ich pomoc będzie
wartościowa... Jak więc mają podjąc decyzję? Czy można się dowiedzieć tzw.
pocztą pantoflową z kim najlepiej współpracować, a kogo unikać? Interesuje
mnie szczególnie psychologia, lingwistyka i europeistyka...

2) Jeżeli już wybiorę z listy dane nazwisko, to czy mam pewność, że ta osoba
zgodzi się być moim tutorem? Jak wygląda w praktyce poinformowanie profesora,
że go wybrałam?

3) Skąd mam na I roku wiedzieć, które przedmioty z interesujących mnie
kierunków wybrać i jak pogodzić to czasowo? Jak się uzyskuje zgodę osoby
prowadzącej zajęcia na mój udział w nich? Czy mogę spotkać się z odmową?

4) Czy muszę od I roku wiedzieć jaki kierunek wybiorę na wiodący po III roku?
Czy jeżeli chciałabym pisać pracę magisterską z psychologii, to muszę wybrać
wszystkie przedmioty z I roku psychologii + inne które mnie interesują? Czy
jeżeli np. w połowie II roku preferencje dot. kierunku wiodącego zmienią mi
się powiedzmy z psychologii na europeistykę, to czy będę miała z tego powodu
duże trudności?

5) Jak wygląda WF na tych studiach?

Przepraszam za multum pytań i chaos w nich zawarty. Proszę o porady i
wzkazówki, może one zmniejszą mój niepokój. Myślałam, że dostałam się na
wymarzone studia, a teraz sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • nefelin Re: MISH UJ - proszę o radę 26.07.05, 21:27
      mysle ze czuje dokladnie to samo co Ty i jeestem w bardzo podobnej sytuacji, ja
      jeszcze dodalabym jedno pytanie:

Panie w sekretariacie powiedzialy mi, ze plan ukladam sama w ostatnim tygodniu
      wrzesnia, sama za wszystkim biegam,a od 1 pazdziernika, zanim tenze plan
      zostanie zatwierdzony mam chodzic na wybrane zajecia. Skad pewnosc, ze to co
      robie ma sens, ze dobrze wybralam i mi zatwierdza? Sa jakies kryteria?
      • vilya1 Re: MISH UJ - proszę o radę 26.07.05, 22:57
        Naprawdę trzeba się postarać, żeby Ci tego nie zatwierdzili. :] O poczuciu
        pewności zapomnij na MISHu, w zasadzie jedynie od Ciebie zależy, czy jesteś
        zadowolona ze swojego wyboru. Kryteria słuszności planu są więc tylko dwa -
        Twój wobec niego entuzjazm oraz to, czy wybrane zajęcia pokrywają się chociaż
        minimalnie z jakimś konkretnym minimum. Jeżeli tak jest, to nie ma się czego
        obawiać. :)
    • tatuum1 Re: MISH UJ - proszę o radę 26.07.05, 22:06
      1) Czy tutora mamy wybierać z listy na "chybił-trafił" (oczywiście w miarę
      > zgodnie z zainteresowaniami?). Chodzi o to, że studenci I roku nie znają
      > wszystkich tych osób, nie wiedzą jakimi są ludźmi, czy ich pomoc będzie
      > wartościowa... Jak więc mają podjąc decyzję? Czy można się dowiedzieć tzw.
      > pocztą pantoflową z kim najlepiej współpracować, a kogo unikać? Interesuje
      > mnie szczególnie psychologia, lingwistyka i europeistyka...

O ile mi wiadomo,to na I roku z wyborem tutora nie ma takiego pośpiechu, można
      poczekać jakieś 2 tyg. i trochę sie rozejrzeć, chociaż to i tak koszmarnie
      niewiele czasu. Na szczęście tutora można zmienić:)

2) Jeżeli już wybiorę z listy dane nazwisko, to czy mam pewność, że ta osoba
      > zgodzi się być moim tutorem? Jak wygląda w praktyce poinformowanie profesora,
      > że go wybrałam?

Pewności to nigdy mieć nie można, bo na szacownym UJ zdarzają się różne
      przypadki. Trzeba wybraną jednostkę poinformować werbalnie, wymusić podpisanie
      papierka i już. Zazwyczaj trzeba też informować delikwenta co to jest MISH
      (ale - nie zawsze:)). Można też wybierać spoza listy - w praktyce nie ma z tym
      żadnego problemu.

3) Skąd mam na I roku wiedzieć, które przedmioty z interesujących mnie
      > kierunków wybrać i jak pogodzić to czasowo? Jak się uzyskuje zgodę osoby
      > prowadzącej zajęcia na mój udział w nich? Czy mogę spotkać się z odmową?
      Najlepiej wybierać kursy podstawowe dla danego roku w takiej kolejności, w
      jakiej są już uporządkowane dla normalnych studentów. Nie jest to zawsze
      zasada, ale tak jest zazwyczaj najwygodniej. Na konkretnych kierunkach są też
      wyznaczane zajęcia podstawowe, któe należy zaliczyć, żeby móc zapisać się na
      inne-"dodatkowe". (To Mishowcy mogą czasem omijać!)Co do zgody-może ona nie
      nastąpić, ale wtedy należy mocno nalegać i nie odpuszczać, użyć argumentu
      odwołania się do dyrektora Instytutu i używać innych dziwnych podstępów.
      Generalnie, w większości przypadków udaje się w końcu zdobyć podpis na
      deklaracji programowej, co równa się zapisowi na zajęcia.

4) Czy muszę od I roku wiedzieć jaki kierunek wybiorę na wiodący po III roku?
      > Czy jeżeli chciałabym pisać pracę magisterską z psychologii, to muszę wybrać
      > wszystkie przedmioty z I roku psychologii + inne które mnie interesują? Czy
      > jeżeli np. w połowie II roku preferencje dot. kierunku wiodącego zmienią mi
      > się powiedzmy z psychologii na europeistykę, to czy będę miała z tego powodu
      > duże trudności?
      Tak, należy decydować się od początku, ewentualnie w ciągu I roku. Na UJ jest
      tak, że do końca IIIr. studiów trzeba wybrać kierunek wiodący i mieć zrobiony
      program tego kierunku w zakresie trzech lat (mogą być małe wyjątki do
      nadrobienia po III roku).

5) Jak wygląda WF na tych studiach?
      Jak wszędzie:)

Nie martw się, na pewno przyślą Wam jeszcze szczegółową instrukcję obsługi
      Mishu, chociaż nie przywiązywałabym się do niej zbytnio, a już szzególnie do
      Regulaminu (który ma wiele wad:)). Pierwszy tydzień jest potworny i dla mnie
      nawet bardziej stresogenny niż sesja, ale da się przeżyć. Trzeba tylko
      przywyknąć do "ciemnych stron" krakowskiego Mishu:)
      • vilya1 Re: MISH UJ - proszę o radę 26.07.05, 22:54
        Może ja się tylko dopiszę, skoro na dobrą sprawę odpowiedź już jest. :)

1. Czasu na wybór tutora faktycznie jest bardzo mało na I roku, dlatego warto
        dopomóc losowi na co najmniej dwa sposoby: (a) sprawdzasz, kogo kojarzysz z
        instytutów, które Cię interesują, może jest tam obiekt od dawien dawna
        upragniony ;))), przeglądasz tematy prac doktorskich, artykułów, itp. - dobrze
        jest, jeśli zainteresowania tutora zbliżone są do Twoich. (b) Poczta pantoflowa
        to bardzo dobra rzecz - my dostaliśmy listy z mailami do studentów starszych
        lat i to było dobre, w zeszłym roku ponoć ich nie było, ale mam nadzieję, że
        zwyczaj ten powróci. Zresztą, jeśli nie mailowo, to zawsze można się integrować
        towarzysko pod koniec września/ na początku października. Z lingwistyki pomóc
        zupełnie nie umiem, zastanawiam się, czy znam kogoś, kto studiuje
        psychologię... Kolega miał kiedyś kontakt - chociaż przelotny - z europeistyką,
        mogę Cię spróbować z nim skontaktować, ale to dopiero za kilka dni - na razie
        jest w wakacyjnych rozjazdach. :)
        Swoją drogą, ja tu gdzieś niedawno pisałam o wybieraniu tutora...

2. Oui, zgadzam się z przedmówczynią.

3. Jak wyżej. Jeżeli są jakieś problemy (nie udawajmy, że się nie zdarzają,
        chociaż rzadko, zwłaszcza jednak w wypadku, gdy chodzi o konwersatoria, na
        które teoretycznie może się zapisać określona ilość osób albo wtedy, gdy do
        przeprowadzenia ćwiczeń potrzebne są np. komputery) zawsze można przywołać minę
        biednego i poszkodowanego mishowca (klasyczne "Niech mnie ktoś przytuli ;D),
        bywa że działa. ;)

4. Niestety, im szybciej wiesz, tym lepiej dla Ciebie. Jeżeli równolegle i w
        miarę równomiernie będziesz realizowała psychologię i europeistykę, nie powinno
        być problemu - szybko zdążysz uzupełnić to, czego Ci brakuje. Gorzej, gdy
        całkowicie zmienisz zainteresowania...

5. WF - moje koszmarne wspomnienia z I roku. ;) Ale jest go niedużo,
        obowiązkowo tylko 60h. Ogólnie rzecz biorąc wielkiego wyboru nie ma - albo
        sekcje (do co niektórych trudno się zapisać), albo zajęcia na sali (przytrafia
        się to większości, nieliczni mogą marzyć o basenie, chociaż widmo wstawania
        świtem bladym i podążania na drugi kraniec miasta, zwłaszcza zimą, nie jest już
        takie kuszące). Ogólnie o wszystkim dowiecie się na pierwszych zajęciach z WF-u.

Co do naszego Regulaminu, a ma on w ogóle jakieś zalety? ;P
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie
        • abi.gail Re: MISH UJ - proszę o radę 27.07.05, 12:13
          Dziękuję bardzo za pomoc, ale przyznam, że nadal jestem trochę zdezorientowana.
          Powiedzmy, że znalazłam osobę, która mogłaby być moją tutorką - z Instytutu
          Socjologii, zajmująca się gender studies i sytuacją kobiet na Bliskim
          Wschodzie. Czy wybierając temat mojej pracy rocznej będę musiała kierować się
          jej zainteresowaniami? Bo przecież w regulaminie jest napisane, że to tutor(ka)
          pisze recenzję pracy i ją ocenia. Czy będę musiała wybrać temat stricte
          socjologiczny? I co jeżeli na II roku zamarzy mi się praca o filozofii muzyki,
          a tutorka nie będzie w stanie jej ocenić?

I dlaczego MISH nie prowadzi działalności wydawniczej? Szkoda przecież żeby
          tyle prac się marnowało, a z tego co wyczytałam na forum piszemy je właściwie
          dla samych siebie... Może by tak założyć jakąś gazetkę, jak np. jest na UW i
          tak publikować pracę z najlepszymi notami?

Mam jeszcze wiele wątpliwości, więc pewnie niedługo c.d.n... Pozdrawiam
          serdecznie.
          • tatuum1 Re: MISH UJ - proszę o radę 27.07.05, 14:31
            > Powiedzmy, że znalazłam osobę, która mogłaby być moją tutorką - z Instytutu
            > Socjologii, zajmująca się gender studies i sytuacją kobiet na Bliskim
            > Wschodzie. Czy wybierając temat mojej pracy rocznej będę musiała kierować się
            > jej zainteresowaniami? Bo przecież w regulaminie jest napisane, że to tutor
            (ka) pisze recenzję pracy i ją ocenia. Czy będę musiała wybrać temat stricte
            > socjologiczny?

Raczej tak, trudno napisać recenzję czegoś, o czym się nie ma większego
            pojęcia:) Chociaż zdarzają się różne przypadki łamania tej zasady, tutor
            powinien zajmować się tym, czym najbardziej interesujesz się Ty i właśnie na
            tym polu Ci pomagać. O to przecież głównie tu chodzi, o przełamanie stereotypu
            nieosiągalnego profesjonalisty na rzecz bardziej bezpośrednich jego kontaktów z
            wybranymi studentami. Moim zdaniem to najlepsze. co na Mishu wymyślono:) Jeśli
            marzy Ci się praca z filozofii muzyki, zapisz się na takie zajęcia (są na
            filozofii) i wtedy nie ominie Cię pewnie praca roczna z tego przedmiotu, wtedy
            będziesz miała już dwie prace=dwa razy więcej satysfakcji, hehe:)

I dlaczego MISH nie prowadzi działalności wydawniczej? Szkoda przecież żeby
            > tyle prac się marnowało, a z tego co wyczytałam na forum piszemy je właściwie
            > dla samych siebie... Może by tak założyć jakąś gazetkę, jak np. jest na UW i
            > tak publikować pracę z najlepszymi notami?
            >
            Kiedyś była działalność wydawnicza, lecz zamarła... Tu zaczynasz wkraczać
            właśnie w zawiłości prawno-organizacyjne Mishu na UJ.

> Mam jeszcze wiele wątpliwości, więc pewnie niedługo c.d.n... Pozdrawiam
            > serdecznie.

Nie martw się, wątpliwości są zupełnie naturalne:) Pytaj śmiało. Pozdrowienia
            (dla Vilyi także:)),
            tatuum.
    • vilya1 Re: MISH UJ - proszę o radę 26.07.05, 22:59
      Aha, jeszcze jedno - poczuciem dezorientacji proszę się zupełnie nie
      przejmować, obawami wszelakimi również, forum to pełne jest i moich lęków z
      czasów, kiedy na MISH się dostałam, a pojęcia nie miałam, jak toto wygląda.
      Wszystko się wyjaśni stosunkowo szybko, a Wy, jako mishowcy, nabierzecie
      zadziwiającej wprawy w łączeniu rzeczy pozornie niemożliwych, omijaniu pewnych
      niewygodnych przepisów i dość kreatywnej interpretacji Jedynego Słusznego, acz
      Bardzo Niespójnego i Nieco Sprzecznego Wewnętrznie Regulaminu. ;)
      • tatuum1 Re: MISH UJ - proszę o radę 27.07.05, 14:32
        Popieram przedmówczynię:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka