Dodaj do ulubionych

TAK platnym studiom

IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 04.08.05, 20:30
czemu??
1. bo studiowanie dla wiekszosci to tylko sposob na przetrwanie kolejnych 3
czy 5 lat
2. bo na studiach jest taka samo wielu oszustow jak wszedzie indziej, a
dyplom dostaja wszyscy bez wielkiego napisu SCIAGALEM, moze takim odechce sie
studiowac, jesli bedzie to mialo cos kosztowac
3. bo ludzie z wyzszym wyksztalceniem powinni stanowic elite i ich
wyksztalcenie powinno cos znaczyc, a moze tak byc tylko wtedy jesli bede
przykladac sie do tego co robia - kazdy wie, ze jesli za cos placisz to
cenisz to sobie bardziej.
4. sprawy finansowe moga zalatwic kredyty studenckie i dobry system
stypenidialny, szczegolnie dla tych z mniejszych miejscowosci
5. uczelnie sa biedne, pieniadze mozna przeznaczyc na uzupelninie bibliotek,
sprzetu, innymi slowy inwestycje,
6. nigdy nie wyeliminuje sie, tego, ze bogaci i leniwi (nie trzeba byc jednym
i drugim na raz) beda dostawac sie na studia

Macie inne zdanie, zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • adamzrk Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 20:41
      Ja nie jestem do końća za studiami płatnymi - jestem przeciw temu, że kadra jeździ sobie i uczy na kilku uczelniach. Powinni tylko na jednej uczyć i basta!
    • Gość: lalamiDO Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:43
      TAK
      chociaz tez mam wiele zarzutow.. ale nie chce mi sie pisac:)
    • another_story Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 20:54
      > bo ludzie z wyzszym wyksztalceniem powinni stanowic elite i ich
      > wyksztalcenie powinno cos znaczyc,

A co z równym dostępem do edukacji? Osobiście byłabym w szczęśliwym położeniu,
      bo pieniądze na studia by się znalazły. Ale znam sporo zdolnych osób, którym
      płatna nauka zamknęłaby drzwi do kariery. Elitarność wyższego wykształcenia
      powinna opierać się na kwestiach intelektualnych, a nie finansowych.
      • ver_dad Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 20:57
        Rowny dostep do edukacji do 18 roku zycia... nie kazdy musi isc na studia, tak
        samo jak nie kazdego stac na kursy jezykowe, czy jakiekolwiek inne.
        • Gość: Aga Re: TAK platnym studiom IP: 194.146.128.* 04.08.05, 21:04
          Każdy ma prawo do państwowej edukacji wyższej, jeśli zda stosowne egzaminy.
          Kursy językowe to działalność komercyjna. W przypadku studiów dyskryminacja ze
          względu na zasobnośc portfela byłaby oburzająca - a w ten sprawiedlwy system
          stypendialny wierzę średnio...
          • ver_dad Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 21:09
            A jak wyjasnic to, ze w wielu krajach Europy Zachodniej panuje taka
            dyskryminacja?? Zreszta bezplatna edukacja to jest mit. Placisz fortune za
            ksero, bo nie ma ksiazek w bibliotekach, placisz za stancje akademiki?? Nie ma
            czegos takiego jak bezplatna edukacja.
            A co do dyskryminacji, jesli bedziemy mowic o rozsadnych cenach, to nie bedzie
            to dyskryminacja.
            • another_story Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 21:13
              > Placisz fortune za
              > ksero, bo nie ma ksiazek w bibliotekach, placisz za stancje akademiki??

Właśnie, właśnie... A po wprowadzeniu opłat za samą naukę zapłacisz jeszcze
              więcej.
              • Gość: ver_dad Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 04.08.05, 21:29
                ale to moja kasa moze pojsc na biblioteke... nie sadziesz?
                • Gość: sonka Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:30
                  akurat, pojdzie na biblioteke... Raczej wypcha kieszen tych, ktorzy najszybciej dorwa sie do koryta.
      • Gość: fifi Re: TAK platnym studiom IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.08.05, 01:42
        Właśnie płatne studia + system stypendialny na zwrot czesnego dla np. 500 000
        najlepszych studentów zapewnia równy dostęp do edukacji. Dziś gdy komuś
        zabraknie jednego punktu, by dostać się na studia dzienne, musi przez parę lat
        płacić czesne (chyba że będzie zdawał ponownie, tracąc rok). Nawet jeśli jest
        lepszym studentem od wielu studentów dziennych. Przy powszechnych studiach
        płatnych po roku będzie mógł dostać stypendium, jeżeli będzie dobrze się uczył.
        Powszechne studia płatne wyrównają też jakość studiów dziennych i zaocznych, co
        oczywiście też jest elementem równego dostępu do edukacji.
    • another_story Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 20:56
      I jeszcze jedno: wierzycie w coś takiego jak sprawny system stypendialny w
      Polsce? Ja raczej nie.
      • Gość: hj Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:17
        Płatne studia powinny być finansowane z pieniędzy zaoczniaków, wieczorowych i
        innych osiołków w postaci podwójnego czesnego!Jak się nie chciało uczyć to
        teraz bulić podwójną kasę! Pójdzie ona na stypendia naukowe dla studentow
        dziennych państowych, jako wyraz wdzięczności za trud włożony w naukę.
        • another_story Re: TAK platnym studiom 04.08.05, 21:22
          > Jak się nie chciało uczyć to
          > teraz bulić podwójną kasę!

Nie wiem, czy wielu ludzi by się na to zdecydowało :). Mogliby przecież wybrać
          uczelnie prywatne, z normalnym czesnym.
          • Gość: hj Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:26
            tylko pracowadca nie splunął by na ten papierek
            • Gość: kaizo mazionoputri Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:41
              Ty powinieneś być w tej drugiej kategorii. Po kilkunastu latach nauki nie
              umiesz pisać po polsku. Wymyślasz takie głupoty, że płakać się chce.
            • Gość: K. Re: TAK platnym studiom IP: *.echostar.pl 07.08.05, 01:25
              Masz dziwne poglady... Troche mi jest Ciebie zal no ale coz... tacy jak Ty tez sie rodza.
    • Gość: Bleman Re: TAK platnym studiom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:19
      Jesli wprowadza platne studia bez dopracowania systemu kredytow i stypediow
      to skonczy sie tak ze ci "sredni" dostana po dupie.
      Bogaci oplaca sobie studia, biedni dostana socjal a... średni na socjal sie nie
      zalapia bo ich rodzice zarabiaja np. o 100zl za duzo.
    • Gość: gg Re: TAK platnym studiom IP: *.zeork.com.pl 04.08.05, 21:30
      Jedynym plusem płatnych studiów byłaby zmiana w traktowaniu studenta. Stałby
      się klientem- a klient płaci i wymaga!
      • Gość: ver_dad Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 04.08.05, 21:31
        A czy to nie jest pierwszy krok to lepszej jakos wyksztalcenia na panstwowych?
    • Gość: molk Re: TAK platnym studiom IP: *.crowley.pl 04.08.05, 21:34
      Te wszystko posty popierajace platne studia to zazwyczaj same bzdury i nie ma o czym dyskutowac nawet. Ide o zaklad, ze wszyscy zwolennicy to studenci badz absolwenci prywatnych uczelnii do czego zreszta sami sie przyznaja. No, ale nudzi mi sie wiec odpowiem:
      1. Nie rozumiem o co chodzi z tym przetrwaniem, ale co to za roznica. Dla calej reszty studia sa tylko sposobem na zarabianie w przyszlosci wiekszych pieniedzy. Rownie podla motywacja. I powiedz mi, ze tak nie jest.
      2. Dyplomu nie dostaja wszyscy (chyba, ze na wiekszosci prywatnych uczelnii). A co ma sciaganie do platnych studiow - pojecia nie mam
      3. Cenisz bardziej co nie znaczy, ze sie bardziej przykladasz do nauki, zdarzalo mi sie placic za szkole i jakos sie bardziej nie przykladalem
      4. No co ty, ZARTUJESZ? Dac stypendia jakims tam ludziom z jakichs tam malych miasteczek? Moze jeszcze maja za darmo studiowac??!! Od razu zaczna sciagac i przestana sie przykladac do nauki! Koniec swiata!
      5. No mozna. I co z tego? Kazac placic studentom to moze najprostsze rozwiazanie, ale wcale nie najlepsze. Chociaz wroze ci przyszlosc w polityce, masz tok myslenia rasowego ministra. Brakuje pieniedzy - zrobmy nowe podatki, zabierzmy sierotom, zmniejszmy emerytury i problem zniknie :)
      6. Nie wiem czy nigdy, ale na pewno wprowadzenie platnych studiow nie uderzy w bogatych. A zgadnij w kogo?
      • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 04.08.05, 21:42
        Wyobraz sobie, ze studiuje na panstwowej uczelni i nie pochodze z bogatej
        rodziny, ale z takiej, ktora akurat ma troche za duzo zeby nie zalapac sie na
        social. I koniec tematu mojego pochodzenia, bo ni o to tu chodzi.
        ad 1 po przetrwaniu na studaich wychodzisz z papierkiem i sianem w glowie.
        studia nie sa po to, zeby organizowac Ci zycie, ale po to, zeby sie na nich
        czegos nauczyc.
        ad 2. i 3. to juz twoja sprawa jesli marnujesz swoja kase, znaczy, ze masz jej
        sporo. A temat sciagania to faktycznie osobna kwestia do dyskusji.
        ad 4. nie rozumiem
        ad 5. a skad twoim zdaniem biora sie pieniadze? skads trzeba je wziac
        ad 6. to Ty mowisz jak rasowy polityk, bronmy biednych tzn. nie kazmy im
        placic... to sie nazywa dac rybe zamiast wedki
        • Gość: Myślący Re: TAK platnym studiom IP: *.chello.pl 04.08.05, 22:12
          Ale to nie obrona biednych, a zdolnych, zrozumcie to!
        • althamer Re: TAK platnym studiom 05.08.05, 00:42
          Moim zdaniem doskonale rozumiesz 4 punkt, który idealnie ukazuje paradoks
          Twojej wypowiedzi.

A jeżeli jednak nie rozumiesz: z jednej strony chcesz aby studia były płatne
          (bo jak coś jest za darmo to się ludzie lenią), a z drugiej chcesz tymi
          pieniędzmy dofinansowywać studentów z małych miasteczek i w efekcie może dojść
          do tego, że oni nie będą w ogóle płacić za studia. Według Twojej teorii darmowe
          studia to olewanie. A ci z małych miasteczek jak nie będą płacić to nie będą
          olewać? Ciekawe. Moim zdaniem naginasz sytuacje do własnej tezy.

Studia będą płatne rzeczywiście, ale dlatego że zbliża się niż demograficzny i
          wiele uczelni może przestać istnieć. Niestety nikt tego wprost nie powie, bo
          byłaby to zbyt wielka bezczelność. Niektóre z Twoich punktów są może i słuszne,
          ale dla rządzących są sprawą drugorzędna lub nawet trzeciorzędną.

Poza tym bezpłatne studia są niejako z defnicji bardziej konkurencyjne.

Albo wyobraź sobie jakiegoś super mądrego gościa.
          Sytuacja pierwsza: płatne studia. Gość jest biedny, na studia nie idzie, koniec
          kariery.
          Sytuacja druga: bezpłatne studia. Gość idzie na studia, kończy je, jest
          rozchwytywany przez duże firmy (wyższe wykształcenie warunkiem koniecznym),
          potem dostaje posadę np. w NBP. Albo będzie autorem planu ekonomicznego, który
          rząd wcieli w życie i dzięki temu rozwnie się nasza gospodarka.

Wyższe wykształcenie powinno zależeć tylko od inteligencji i pracowitości.
          • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 05.08.05, 12:53
            Dofinansowac stypenidia ludziom z malych miast(z tych tak zwanych obszarow
            restrukturyzowanych itp. ) to jest wlasnie to co robi Unia (stypendia unijne
            dla studentow.) Te pieniadze ida na zrefundowanie dojazdow, stancji,
            podrecznikow. O takie stypendia mi chodzi w tym przypadku,a nie o to aby dla
            kogoklowiek byly darmowe studia.
            • Gość: molk Re: TAK platnym studiom IP: *.crowley.pl 05.08.05, 16:05
              Na to tez nie moge sie zgodzic. Jasna sprawa - dasz im za darmo ksiazke i bilet miesieczny to ksiazke zniszcza, a autobus pomaluja mazakami. Tak w ogole to cale zlo swiata sie bierze z tego, ze za duzo rzeczy jest za darmo. Gdyby ludzie musieli placic - i to placic slono! - za powietrze, deszcz, snieg, krajobraz, znacznie bardziej by szanowali wszystko co maja!

(-:
              • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 05.08.05, 20:32
                Jesli operujsz takimi argumentami to dyskusja nie ma sensu. Fakt, ze ja uwazam,
                ze jesli studenci musieliby placic za studia to bardziej by sie przykladali nie
                sprowadza sie do tak absurdalnych sytuacji i mysle, ze dobrze o tym wiesz. To
                co mowie opieram nie na wymyslonych teoriach tylko na tym co widze i slysze na
                mojej wlsanej, panstwowejm, darmowej uczelni.
                • mosze_singer Re: TAK platnym studiom 06.08.05, 19:07
                  tja, akurat jest tak że wieczorowi i zaoczniacy, którzy płacą mniej się
                  przykładają niż dzienni studijący "za darmo", vide wyniki sesji egzaminacyjnych

ciekawe, gdzie ty "studiujesz" asala vel van der cos tam ;)
                  • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 07.08.05, 00:18
                    :) rozszyfrowales mnie :), a tak serio podpis zalezy od logowania, stad ta
                    podwojna nazwa. Studiuje w Szczecinie.
                • agataku Re: TAK platnym studiom 08.09.05, 18:37
                  Gość portalu: Asala napisał(a):

> Jesli operujsz takimi argumentami to dyskusja nie ma sensu.
                  >
                  a słyszałaś może o czymś takim jak i r o n i a ?
                  heh
                  • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 09.09.05, 18:59
                    Owszem, zdarzylo mi sie slyszec.
    • Gość: s. Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:34
      A moim zdaniem prawda jest taka, ze ktos po prostu wyczul zrodlo kasy, ubral je w ladny papierek ("sprawiedliwosc, stypendia i obrona biednych") a i tak jesli pomysl zostanie zrealizowany dojdzie do tego, ze studenci beda placic, a biedni zobacza swoje stypendia jedynie w obietnicach przed nastepnymi wyborami.
      • Gość: monopolowy Re: TAK platnym studiom IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:42
        Bo tak oczywiście ma być:/ A popierają to nasi kochani studenci "prywatni
        zaoczni", którzy przez swoje nieróbstwo i lenistwo nie dostali się na dzienne,
        państwowe uczelnie. A czemu nie wprowadzić opłat za podstawówkę, gimnazjum?
        Albo chociaż za ostatnią klasę liceum i za maturę (odnośnie obowiązku
        kształcenia do 18 roku życia)? Niech wszyscy mają równe szanse! Płaćmy za
        wszystko, wtedy na pewno biednym będzie żyło się leppiej!
    • Gość: lord Vader Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:41
      TAK.Dlaczego mam z moich podatków opłacać studia gościom którzy potem będą
      utrzymywać emerytów w UE,USA
    • wiem_co_mowie Nie, a tak w ogóle to.... 05.08.05, 07:52
      Nie, a tak w ogóle to widze że mało kto wie cokolwiek o studiach i studiowaniu.

1. Podatki. Policzmy ile jest miast z państwowymi uczelniami wyższymi, zsumukmu
      liczbe ich mieszkańców i porównajmy do liczby reszty Polaków. 10-20%. Mniej? No
      a podatki płaci sie wszedzie. Kto kogo utrzymuje. Mali dużych? W życiu.

2. Stypendia Socjalne. Ciekawi mnie ile wynoszą na poszczególnych uczelniach ale
      na PK w Krakowie przez 3 lata max to był 230zł. Potem znowu powrócił (po zmianie
      rektora) do 400zł. Może nie ma sie o co gdzieniegdzie bić.

3. Prawda w rzeczywistość. Wszystkie świadczenia socjalne uzyskuje sie na
      podstawie zaświadczeń ze skarbówki (no może zapomogi losowe i stypendia dla
      niepełnosprawnych nie). Tylko że tak łatwo przykombinować jak sie ma lub rodzic
      firme, że sie ma dochody zerowe. Tak było na UJ w tamtym roku gdzie na zaoczne
      za kupe kasy prawie kazdy przyniósł zerowe dochody, bo przyznali stypendia.
      Tylko skąd kasa na zaoczne? Już nie wspomne o tym jak ktoś ma rodzica praującego
      za granicą i nie ma tego w Polsce roizlicznego.

4. Zaoczne stypendia. Prawda jest taka, zaoczni mogą sobie pracować w tygodniu a
      dzienni już nie tak bardzo. Lewe dochody przynosi każdy ale zaoczni mają jeszcze
      czas na prace(np. na czarno). Nauka na zaocznych nie zajmuje tyle czasu co samo
      chodzenie na zajęcia na dziennych. Porównanie poziomów pomijam.

5. Nie wszystkich zdolnych stać. Nie jest kolorowo. Dajemy górnikom, walczymy w
      Iraku, leczymy narkomanóm, dajmy lepszy start tym co będą decydować o
      przyszłości narodu. Edukacja jest chyba najważniejsza.
      • Gość: Poooooooooo Re: Nie, a tak w ogóle to.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:46
        I jeszcze zapomniałeś wspomnieć, że wspieramy edukację Białorusinów na polskich
        wyższych uczelniach. A z nimi to jest bardzo ciekawie. Mądrzy czy głupi, w
        postępowaniu kwalifikacyjnym 100% punktów. Wszystko jest w porządku, dopóki nie
        jesteś na początku listy rezerwowej i kiedy ta lista się nie przesuwa.
    • Gość: wojtek Re: TAK platnym studiom IP: *.bbtec.net 05.08.05, 08:22
      ja tez popieram kroki idace w kierunku odplatnosci za studia. ale sprawa jest
      wyjatkowo zlozona. przede wszystkim potrzeba nam zmiany sposobu myslenia o
      studentach, studiowaniu, dyplomie...

osmielam sie stwierdzic ze dzis wiekszosc studiujacych robi to dla tzw papierka
      a nie dla wiedzy. i trudno ich (wlasciwie nas) winic bo zdecydowana wiekszosc
      studiow nie przygotowuje do pracy a jedynie udowadnia ze delikwent jest w stanie
      zdobywac wiedze ew. udanie manewrowac w zyciu - obie umiejetnosci kluczowe dla
      przyszlych pracodawcow.

fakt ze jakosc ksztalcenia jest naprawde niska (ludzi mlodych, zdolnych i
      ambitnych jest wiele i oni potrafia sie czegos nauczyc mimo niezbyt
      sprzyjajacych warunkow - i dlatego owego niskiego poziomu byc moze golym okiem
      nie widac) sprawia ze studia staja sie niczym wiecej jak czyms w rodzaju sita,
      miarki dla pracodawcow. student studiow panstwowych dziennych to zdolny
      czlowiek. student ktory placi za studia chyba juz tak zdolny nie jest. czy
      takich stereotypow u nas nie ma? a przeciez nie musi byc.

w studiach prywatnych wielka nadzieja. bo edukacja panstwowa jest molochem i
      trudno jej sie zmienic samej. potrzeba jej bodzcow w postaci konkurencji.
      potrzeba tez jednak srodkow.

byloby pieknie gdyby sie udalo dojsc do sytuacji gdzie studenci i panstwo placa
      po czesci za studia (na uczelniach panstwowych lub prywatnych), ci ktorzy sa
      zdolni a niezdolni zeby zaplacic moga liczyc na ulgi, kredyty, wsparcie. i
      sprawiedliwie i konkurencyjnie - poziom edukacji wzrasta a jej potencjalny
      zakres sie rozszerza...

sa rozne drogi patrzenia na edukacje. wolnorynkowa - tu studia sa inwestycja
      warta wielkich pieniedzy. panstwo nie powinno tu miec nic do rzeczy. ameryka
      dala przyklad i nikt na jakosc edukacji tam nie narzeka.

ja uwazam ze jednak panstwo powinno miec wiele do rzecy. edukacja jest tez
      jedank misja - panstwo powinno kreowac elity dla swojego wlasnego dobra. mowi
      sie czesto o ameryce jako o kraju zidiowacialym...

ciesze sie ze rozpoczela sie ta debata
      niech Bog blogoslawi naszych politykow aby potrafili przekonac spoleczenstwo do
      jakiegos zlotego srodka. bo nie wierze ze zdobeda sie na decyzje wbrew wiekszosci.
      • Gość: monopolowy Re: TAK platnym studiom IP: *.chello.pl 05.08.05, 08:26
        No to liczę na to, że wasze dzieci będą chciały iść na studia, a was nie będzie
        na to stać. Poradzicie zapewne wtedy swoim dzieciom, żeby wzięły kredyt
        studencki,prawda? Co z tego, że już na starcie będą kilkanaście tysiów w plecy.
        Ważne, że uczciwie zapłacą za swoje wykształcenie i wyrównają w ten sposób
        szanse,nie?
        • Gość: wojtek Re: TAK platnym studiom IP: *.bbtec.net 05.08.05, 09:13
          pochodze z malego miasta gdzie mozliwosci studiowania tego czym sie interesuje
          nie ma. ludzi takich jak ja jest wiele o ile nie wiekszosc. w takich przypadkach
          rozpoczecie studiow wiaze sie z mieszkaniem w innym miescie. i to sa powazne
          koszty ktore niejednych odwiodly od mysli o studiowaniu (mimo iz za studia jako
          takie nie musieliby placic). reforma szkolnictwa wyzszego ktorej jedna z czesci
          bylabo wprowadzenie czesciowej platnosci za studia moze pomoc w rozwiazaniu tego
          problemu.

pozdrawiam
    • Gość: lord Vader Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:09
      Nie pisałem o podatkach.Pisałem o tym ,że darmowe studia to kasa ze skarbu
      państwa czyli z moich podatków. KOleś jeden z drugim robią dyplom inż,mgr i
      wyjeżdżają budować potancjał gospodarczy innego państwa
      Wiem,że temat płatnych studiów to temat rzeka a szczególnie dla rodziców
      studentów wychowanych w "okresie błędów i wypatrzeń",dla których przywileje i
      należy mi się to norma.
      Wykształcenie jednego powiedzmy farmaceuty na studiach zaocznych to około 12tyś
      a stomatologa 20 razy 5 = 60-100tyś.Potem taki "felek"jedzie na zachód bo
      twierdzi że tu nie ma perspektyw.Może i ma racje,niech jedzie do
      szwecji,angliii gdzie chce ale za wykształcenie zapłać.Gdyby te studia chciał
      skończyć tam też musiałby zapłacić.Zamiast wyuczyć jednego emigranta,zakupmy
      jedną karetkę lub inkubator.
      Następna korzyść to prestiż. Wszyscy będą kończyć to samo i nie ma mgr.po
      dziennych,zaocznych,wieeczorowych i nocnych no i tajnych kompletach.Uzyskał
      dyplom jest GOŚĆ,niech chwali imie ukończonej uczelni tu lub w świecie.
      NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI.
      • Gość: yankiel Re: do lorda Vadera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:02
        mocy mi nie przybyło ale [?] może spłynie he,he,he
        • Gość: NIE Re: do lorda Vadera IP: *.wmc.net.pl 05.08.05, 12:20
          nie rozumiem waszej postawy, czy rzeczywiście kasa już tak rządzi światem?
          Studia dzienne powinny być bezpłatne, o tym jest mowa w konstytucji. W
          stypendia naukowe już dawno nie wierzę, a socjalne są przyznawane dzieciom, u
          których w rodzinie dochód wynisi 500 zł na osobę. A co z tymi u których wynosi
          on 1000 zł?? Średnia klasa, czyli my wszyscy mielibyśmy płacić, co bardzo
          naruszy dochody naszych rodziców, które i tak są niewielkie. Zastanówcie się
          najpierw jak coś piszecie. Jeśli chcecie koniecznie płacić za studia, to
          jeźdzcie za granicę albo idźcie na zaoczne!!
          • Gość: Asala Re: do lorda Vadera IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 05.08.05, 12:49
            Ja bym chciala pojechac za granice na platne studia, bo sa ... lepsze. I mam
            nadzieje, ze pojade.
          • Gość: fifi Re: do lorda Vadera IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.08.05, 01:52
            Przecież jeżeli studia będą płatne, to automatycznie zwiększy się fundusz
            stypendialny. W skrajnym przypadku można z uzyskanych środków dać stypednia na
            pokrycie czesnego WSZYSTKIM, którzy w dzisiejszym systemie studiują bezpłatnie.
            Strata finansowa dla kandydatów na studia żadna. A korzyści ogromne: student
            staje się klientem i może wymagać. Podnosi się poziom studiów, bo żeby utrzymać
            się w puli stypendialnej, trzeba będzie mieć dobre wyniki. Płacić de facto będą
            słabi studenci, a nie ci, którzy z powodów losowych wylądowali na zaocznych.
            Wyrównuje się jakość studiów dziennych i zaocznych. Szkoły prywatne (państwowe
            zresztą też) będą musiały bardziej zabiegać o studentów, w szczególności o
            poziom kształcenia. Itd.
            • Gość: tazza Re: do lorda Vadera IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 07.08.05, 09:18
              jasne :] czy wy wszyscy zpomniekliście w jakim my kraju zyjemy? tutaj nie da
              się p[rzeprowadzić normalnej reformy, bo wszystkie się piep.... tak, wprowadzmy
              systemy stypendialne, socjalne, ciekawe tylko kto na nich skorzysta, okazja do
              korupcji i przekrętów znacznie wzrasta :]
      • Gość: eM Re: TAK platnym studiom IP: *.b.jawnet.pl 06.08.05, 16:33
        gdyby "felek" chcial studiowac w UK i nie nalezal do szczesliwego 1% polskiej
        elity finansowej - zadnego czesnego by nie placil...

kwestie alokacji finansow panstwa polskiego na edukacje czy nauke sa poza
        dyskusja, bo z tego co Ty placisz do skarbu panstwa - student dostanie 1 grosz
        rocznie - zupelnie jak w kraju trzeciego swiata ... - nie masz o co plakac... -
        nic nie o-/przeplaciles -
    • Gość: baton Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 15:46
      jestem za.Wszystkie dyplomy beda rowne;nie bedzie trybow dienne,zaoczne itd
      • raggio.del.sole Re: TAK platnym studiom 05.08.05, 16:36
        no ludzie...wyjasnijcie mi:
        od jakiegos czasu spotykam sie z opinia,że na platnych sa tylko leniwi ktorym
        nei chcialo sie uczyc i nie dostali sie na dzienne.ale osoby ktore sie tak
        wypowiadaja nie zwrocily uwagi na jedna rzecz:miejsc na studiach dziennych jest
        mniej niz chetncy,wiec nawet jesli wszyscy byliby nie wiadomo jak switetni to i
        tak wszyscy sie nie dostaną.tyle.
    • Gość: Soul Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 16:42
      Mi to już tak szczerze nie chce sie dyskutować.
      I tak nic na to nie poradze jak bedzie i tak, więc po co?
      Wiem jedno, nie wierzę w te ich zapewnienia o stypeniach, pomocy itp.
      Nie jest prawdą to,że na studia dzienne chodzą same bogate dzieci.I nie prawdą
      jest również to,że dostają sie tam tylko osoby , które dały łapówkę!!!!
      • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 05.08.05, 20:33
        A kto tak mowi?
        • Gość: Paweł24 Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 00:34
          do Asali->głupia dupa z ciebie ale zycie cie jeszcze nauczy,to że tobie sie cos
          nie udało nie znaczy ze musisz uprzykrzać życie innym,takie wrazenie robisz
          • Gość: Asala Re: TAK platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 07.08.05, 00:20
            Nikomu nie uprzykrzam zycia, szczegolnie Tobie.
            Chce prowadzic wylacznie merytoryczna duskusje, a takimi epitetami mozesz
            czestowac ludzi ze swojego bliskiego otoczenia, a nie kogos o kim nic nie wiesz.
    • Gość: Nicolaus Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 00:40
      kto chce płacic za studia to wypieprzać za granicę jak macie za dużo hajsu a jak
      nie to na zaoczne/wieczorowe/do prywatnej high school
    • emari NIE platnym studiom 06.08.05, 16:20
      Nie wierzę w żadną "państwową" odgórną sprawiedliwość, stypenida i kredyty.
      Jak widzę moich biednych studentów, z których część pracuje nocami w
      hipermarketach (dokładając towar na półki i robiąc tym podobne rzeczy) wołam:
      Nie studiom płatnym. Oni już teraz ledwo dają radę. Nie wyobrażam sobie żeby Ci
      ludzie byli w stanie robić więcej. Uczą się pilnie i pracują - nie daliby rady
      pracować jeszcze więcej...
    • Gość: ktoś Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:48
      dlaczego ?? to proste moja mama zarabia 900 zł miesiecznie i akurat jestem z KRK
      czyli z miasta mam braci i teraz jak wszyscy będą chciec studiowac noo to
      napewno sobie postudiujemy nie ma co ale nie tylko tacy sa większość ludzi na to
      by nie było stać
      o płacenie na tym forum zauważyłam że ubiegają sie bogaci którzy chca wykiwac
      biednych i średnich i być jedynymi wykształaconymi ale i was w życiu może nie
      spotkac zły los i co wtedy?? wtedy też będziecie chcieć żeby płacic?? przeciez
      teraz jednynie po studiach jest szansa na dobrą prace coo wy myślicie że tym
      biedni nie mają tak jak wy co robic z pieniędzmi??
      a co do tego że jak komus braknie ptk to jest pokrzywdzony i musi iśc na
      prywatną a co macie nadzieje że jak wprowadzą płatnośc za studia to będzie mniej
      studentów i ze wtedy się dostaniecie ?? myślicie tylko o sobie i tyle
      aa w stypendium nie wierze a pracy jak by ktos chciał to nie ma
      • Gość: Asala Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 07.08.05, 00:24
        Wiele rzeczy mozesz o mnie powiedziec, ale nie to, ze jestem bogata. Jesli
        Twoich rodzicow nie stac by bylo na utrzymanie sie na studiach, to wlasnie po
        to mialbys dostawc stypendium. Zreszta ludzie, czy po ukonczeniu tych 18, 19
        lat, naprawde nie myslicie o tym, ze rodzice juz nie sa od tego zeby Was
        utrzymywac?
        • Gość: tazza Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 07.08.05, 09:29
          czegoś tu nie rozumiem...

>Jesli Twoich rodzicow nie stac by bylo na utrzymanie sie na studiach, to
          >wlasnie po to mialbys dostawc stypendium.

cyzli to ma wyglądać tak, że wszyscy płacimy za studia, tylko że w
          rzeczywistości wygląda to tak że bogaci płacą za swoje i za ludzi, ktorych na
          to nie stać? (gdyby kasa szła na te całe fundusze socjalne i stypendialne)?

jestem na Nie, bo to bzdurny pomysł, własnie wybieram sie na studia, bedzie
          ciezko, bo z pieniedzmy nie jest wesoło, ale mam zamiar, jak ktos wczesniej
          napisal pracowac wieczorami :> nie wyobrazam sobie zeby wprowadzono platne
          studia... moze za kilkanascie lat, gdy wszyscy w portfelach bedziemy mieli
          wiecej (za sprawą wzrostu gospodarczego <lol> i lepiej bedzie sie zylo w nasyzm
          kraju. I jeszcze jedno, Polska to nie Ameryka u nas nie musi wszytsko wygladac
          tak samo! nie wiem czy zauwazyliscie, ale czesto na filmach o rodzinach jest
          pokazane, że zeby wyslac dzieci na studia od ich urodzenia zaczyna sie zbierac
          pieniadze na ten cel :]
          • Gość: monopolowy Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.chello.pl 07.08.05, 13:23
            Ktoś nam wytknął, że myślimy po komuszemu, bo wszystko nam się należy i mamy to
            dostać za darmo. A czy to nie bolszewicki pomysł, że jeśli ktoś jest bogaty, to
            czemu ma nie płacić?
        • Gość: Martek Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 23:09
          Nie sądzisz, że kwestia bycia utrzymywanym przez rodziców jest sprawą
          indywidualną każdej rodziny? A swoją drogą, pokaż mi możliwość samodzielnego
          utrzymania się w trakcie studiowania w trybie dziennym. Kto cię zechce przyjąć
          do pracy w dziwnych godzinach i tylko w niektóre dni? A jeśli już, starczy może,
          żeby sobie dorobić, ale nie, żeby się utrzymać. No chyba, że studiujesz na jakiś
          śmiesznych studiach, na których nie trzeba nic robić. Właśnie dlatego dzienne są
          bezpłatne, a zaoczne płatne - tam masz możliwość pracy na pełny etat.
          • Gość: Asala Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 09.09.05, 19:04
            No tak oczywiscie to jest indywiduala sprawa. Tyle, ze jesli pojawia sie
            sytuacja, ze twoich rodzicow nie stac, to przeciez masz juz tyle lat, ze mozesz
            im pomoc. Ja nie twierdze, ze to jest latwe, mile i przyjemne. Prace w
            osrodkach akademickich, nawet w dosc dziwnych godzinach mozna znalezc.
            Korepetycje, witryny internetowe, sprzatanie, rozdawanie gazet, promocje
            weekendowe, praca w lokalach (popoludnia weekendy)... przeciez nie musisz
            utrzymywac sie w 100% sam, nikomu tego nie zycze.
          • Gość: fifi Re: NIE i jeszcze raz NIE platnym studiom IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.09.05, 23:13
            Właśnie dlatego dzienne s
            > ą
            > bezpłatne, a zaoczne płatne - tam masz możliwość pracy na pełny etat.

Nie dlatego. Studia zaoczne mają taki sam program, jak dzienne, i pogodzenie
            pracy ze studiami nie jest tam ani trochę łatwiejsze. Studia zaoczne są płatne
            dlatego, że uczelniom brakuje pieniędzy i muszą jakoś zarabiać. Korzystają z
            niedobrego prawa, które nierówno traktuje studentów dziennych i zaocznych.
            Wprowadzenie powszechnego czesnego jest jedynym sposobem na usunięcie
            dyskryminacji studentów zaocznych, którzy nie dość, że płacą, to dostają
            jeszcze gorszy towar, tzn. gorsze studia: mniej zajęć, przy tym samym
            programie. Na dodatek na ogół mniej się od nich wymaga, co jeszcze bardziej
            obniża poziom studiów, za które płacą. A mniej się od nich wymaga z powodów
            ekonomicznych: skreślenie studenta zaocznego zmniejsza dochód uczelni.
            Wprowadzenie powszechnego czesnego zniesie tę różnicę między dziennymi a
            zaocznymi: ubytek studentów zaocznych można będzie rekompensować przyjęciem
            nowych studentów dziennych, bez uszczerbku dla finansów uczelni. Studia zaoczne
            staną się studiami dla tych, którzy autentycznie pracują, a nie dla tych,
            którzy nie dostali się na dzienne.
            • wako3 Zalezy kto i komu płaci 10.09.05, 13:53
              Odpłatność za studia wcale nie musi oznaczać strat i dodatkowego obciążania
              studenta kosztami. Gdyby student dostawał każdego roku bon edukacyjny, za który
              mógłby KUPOWAĆ edukację tam gdzie miałby ochotę lub nauczyć się samodzielnie, a
              pieniążki wydać wedle własnego widzimisię np. na książki, ubranie czy nawet
              piwo (ale po zdaniu egzaminu!), to na płatnych studiach nawet by zarobił.
              Chodzi po prostu o to, by sam zainteresowany decydował jak JEGO (bo
              społeczeństwo JEMU te pieniądze daje) wydawać. Bez pośredników. Student sam
              decydowałby kiedy jaki egzamin zdawać. W jakimś rozsądnym zakresie oczywiście;
              np. miałby bon na 5 przedmiotów pierwszego „roku”, potem na następne 7
              drugiego „roku” itp.. Czy zaliczyłby te przedmioty w rok, dwa miesiące czy w
              trzy lata i na jakie chodziłby zajęcia (jakie by sobie kupił, nikt nie
              kontrolowałby obecności, bo i po co) to jego prywatna sprawa (choć więcej niż
              trzy lata to chyba za dużo). Forsę dostawałby na pięć przedmiotów wg cen w
              chwili otrzymania bonu. Słabsi musieliby być może trochę (ale na pewno mniej
              niż dziś ) dopłacić, ale lepsi jeszcze by na studiach zarobili. Podstawowym
              warunkiem realizacji takiego pomysłu jest oddzielenie nauczania od oceniania.
              Zamiast dotychczasowych egzaminów w uczelni trzeba by wprowadzić centralne,
              wszędzie takie same, egzaminy ogólnopolskie mające maksymalnie obiektywny
              charakter. Dokładny, stale aktualizowany, zakres wymagań powinien być dostępny
              np. w Internecie (najtaniej) lub w specjalnych wydawnictwach, W ten sposób
              sprawdzać można oczywiście tylko wiedzę werbalną, ale dziś i tak nie daje się
              sprawdzić dużo więcej, bo studiuje za dużo studentów w stosunku do liczby
              pracowników uczelni. Wielu przedmiotów (np. języki obce) można by uczyć się w
              różnych szkołach „nieuczelnianych” czy po prostu prywatnie. Ważne byłoby tylko
              to, aby się ich NAUCZYĆ. Obojętnie jak. Więcej szczegółów pomysłu znaleźć można
              pod adresem www.nfa.pl/articles.php?id=64,
              www.nfa.pl/articles.php?id=65.
    • Gość: vx Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 14:16
      Uczelnie biedne? To chyba żart. Taki UJ co chwila stawia jakieś gmachy za 10 milionów.
      • Gość: C4 Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:33
        Tak czytam te wszystkie posty i coraz bardziej sie cieszę, że ide na uczelnie
        niepaństwową. Coraz wiecej ludzi mowi ze nie ma kasy na studia prywatne a na
        panstwowe sie nie dostali. Dziś uczelnie prywatne ida do przodu rozwijają sie
        coraz bardziej. Wiele z tych uczelni ma systemy stypendialne, rozdaje sie nie
        tylko stypedia socjalne ale naukowe czy inne stypedia np. ministra. Wiekszość
        uczelni też bardzo czesto daje możliwość do zdobycia sobie bezpłatnych studiów
        wystarczy tylko sie uczyć , miec wysoka srednia i sie starać.
        Dlaczego uczelnie nie panstwowe coraz czesciej maja wiecje kandydatów niz
        uczelnie państwowe ?/
        A to dlatego, że wiele osob nie stać na studiowanie dlategopodejmuja sie roznych
        prac, które przynosza im mniejszy czy wiekszy dochód w wyniku czego maja
        mozliwość studiowania. Taki student na czesne zarabia przez wakacje wyjeżdzajac
        na zbiory czy zagranice a w roku skzolnym zarabia na utrzymanie.
        Profesorzy którzy wykładają na prywatnych potrafia zrozumiec studenta bo wiedza
        ze on ich utrzymuje. Zreszta popatrzmy na uczelnie panstwowe tam 90 % uczacych
        traktuje studenta jak śmiecia, coraz czesciej trudno jest co kolwiek załatwić.
        Uczeń tam nic nie jest wart bo profesor wie ze na jego miejsce prjdzie inny bo
        duzo chetnych. Na uczelniach prywatnych jest inaczej. Studenci moga liczyc na
        zrozumienie z strony profesorów. Pozatym wcale nie jest tak ze zaplacisz i tak
        sobie skonczysz coraz czesciej na uczelniach prywatnych odpadaja duze grupy osob
        bo nie daja rady. Jak tez można zauważyc coraz wiecej studentów na uczelniach
        prywatnych wczesnie zaczyna zarabiac pierwsze pieniadze, wynika to z tego ze
        sami chca odciazyć rodziców.
        • Gość: Nerrrra Re: TAK platnym studiom IP: *.57.46.215.mpowercom.net 07.08.05, 17:00
          Przekonuja mnie niektore argumenty za placeniem,bo rzeczywiscie stan techniczny
          uczelni(panstwowych) pozostawia wiele do zyczenia.Niestety nie moge sie oprzec
          wrazeniu,ze moje ewentualne wplaty pojda na wszystko tylko nie na konkretne
          pomoce dla studenta.
          • Gość: C4 Re: TAK platnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 00:03
            Wiadomo czesc oplat pojdzie gdzie pjdzie jednak w dzisiejszej polce to na tych
            uczelniach naprawde inwestuje sie w pomoce duze sumy bo wiesz za rok zawsze moze
            byc jakas uczelnia co przeznaczy na pomoce polowe srodkow wiecej niz twoja i
            wtedy zyskuje wiecej studentów.
      • Gość: fifi Re: TAK platnym studiom IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.08.05, 00:30
        uj stawia budynki kosztem płac profesorów. Skutkiem tego niemal wszyscy
        dorabiają w innych szkołach. Ze szkodą dla poziomu zajęć. Tak zresztą jest
        niemal na wszystkich uczelniach państwowych.
    • Gość: aga Re: TAK platnym studiom IP: *.netcontrol.pl 08.08.05, 16:11
      od pażdzienika rozpoczynam wymarzone studia, obecnie pracuje fizycznie aby było mnie stac na jakiekolwiek pomoce naukowe. przy wprowadzeniu opłac bede zmuszona rzucić studia, a wydaje mi się że głupia nie jestem
    • Gość: dr "sprawiedliwe stypendia", taaaaa... IP: *.is.net.pl 08.09.05, 15:07
      heh, no mam wrazenie, że nie wszyscy wiedza do konca jaka jest sytacja w naszym
      kochanym kraju... i ze nawet teraz stypendia socjalne dostają głównie osoby z
      malych miejscowowsci, ktore maja wykazany dochod smiesznie maly albo wrecz
      zerowy, a ich rodzice prowadza niezarejestrowana działalnośąc gospodarczą lub
      siedzą za granica napychając pociechom portwele... I nie bedzie niestety
      inaczej przy tzw" sprawiedliwym systemie stypendialnym", bo jesli rodzice
      pracuja w budzetówce, albo uczciwie odprowadzaja podatki w prywatnych
      przedsiebiorstwach, chociaz realny dochód maja niejednokrotnie niż niż "biedna
      młodzież od wyrównywania szans", nie dostana dalej nic.

Boże, uczczcie się, serio, to jest jedyna droga, jesli chcecie na dziennych
      studiować, które i tak duzo kosztują (dojazdy, akademik, jedzenie, ksero...)

Ja nie brałam żadnych korepetycj, ŻADNYCH - wszyscy widzieli???

A jestem na dziennych, miałam 19 osób na miejsce - może jestem, genialna, co?

jasne.
      • Gość: bidulka NIE !!płatnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:24
        totalna głupota te płatne studia,wlasnie czytałam program PO -chcą płatnych
        studiów, dltego zamierzam glosowac na Cimoszewicza stanowcze NIE płatnym studiom!!!
        • Gość: C4 Re: NIE !!płatnym studiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:16
          Prawda jest taka słonce ze cimoszewicz i inni wywodza sie z takich
          wczesniejszych opartki gdzie luzie byli za platnymi studiami i trzeba byc
          burakiem ludzac sie ze jesli ktos powie nie w rzadzie to faktycznie po wyborach
          zrobi to co obiecał. Ile bylo obietnic przy ostatnich wyborach?? i ile z tych
          obietnic zostalo wypelnionych. Według mnie niezaleznie od tego na kogo
          zaglosujemy to studia tak czy tak w tym 2008 czy kilka lat pozniej beda platne.
        • Gość: Asala Re: NIE !!płatnym studiom IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 09.09.05, 18:58
          W wyborach parlamentarnych na Cimoszewicza raczej nie zaglosujesz ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka