Dodaj do ulubionych

FILOLOGIA KLASYCZNA

18.09.05, 11:28
Czy jest tu ktoś kto jest na filologii klasycznej lub już ją ukończył?
Wybieram się na ten kierunek na UMK i mam kilka pytań. Proszę o kontakt: gg
5857036 lub mail www36@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: evoe Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 12:33
      jeżeli wybierasz się tam za rok, to radze się rozmyślic... natomiast jeżeli już
      wybrałas i zaczynasz od pazdziernika... to coz... good luck. chyba ze jestes
      pasjonatka i stac Cie zeby studiowac f. klasyczną. pozdrawiam cieplutko
    • www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 12:39
      Po 1 Jestem płci męskiej ;) No właśnie obawiam się tego co tam będzie. Nie
      jestem pasjonatem łaciny, z kolei jestem pasjonatem języków obcych. Także
      zobaczymy. Zaczynam od października. A idę na ten kierunek bo na filologię
      angielską zabrakło mi 1 pkt. I klasyczna to koło zapasowe. mam nadzieję, ze uda
      mi się przenieść na angielską po pół roku lub po roku tylko nie wiem na jakiej
      zasadzie działa przenoszenie się z kierunku na kierunek. I czy będę miał
      szanse. jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o informacje. pozdrawiam :)
      • Gość: studentka Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.09.05, 13:32
        racze z fil. klasyczne nie przeniosa cie na fil. angielska...jak juz to
        bedziesz musial zaczynac to od poczatku, moze byc tak, ze dziekan sie zgodzi,
        zeby przeniesc cie na fil. ang. z klasycznej, ale bedziesz musial pozaliczac
        wszystkie przedmioty i egzaminy, chociaz watpie czy cie przeniosa, moze pozwola
        ci na podstawie dobrej sredniej (np. 4.5 i wyzej) dobrac sobie 2 kierunek (tak
        robia na UŚ)
    • Gość: borowik Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.udn.pl 18.09.05, 13:46
      tacy ludzie jak TY zajmują miejsca pasjonatom jak JA wielki FAK dla Ciebie bo
      zjąłeś miejce :( a je musze teraz robić f. klasyczna nie w Toruniu a w Lublinie
      • Gość: uksdgfkla Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.aster.pl 18.09.05, 13:51
        Jak jestes pasjonata to dlaczego sie nie dostałes tam gdzie chciałes?? Chyba
        kiepski jestes zważywszy że na filologie klasyczną to duzej konkurencji nie
        było. Nawet na UW był dodatkowy nabór we wrzesniu
        • Gość: df Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.udn.pl 18.09.05, 14:26
          nie stac mnie na wa-we. a na uMK duzo osob mialo jako awaryjny dopiero
          odwolanie mi dalo UMK
    • www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 18:04
      Sorry ale ja tez chce studiowac. niekoniecznie jestem pasjonatem laciny ale
      lubie jezyki obce. poza tym chyba naprawde miales kiepskie oceny bo ja na
      klasyczna skladalem na drugi nabor. i dostali sie nawet ludzie ktorzy mieli
      same tróje. wiec nie wiem jakim cudem ty sie nie dostales.
      • Gość: evoe Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 18:30
        Bez kitu! Jak to zrobiłeś/aś że się nie dostałeś/aś na f. klasyczną!?! No nie
        lada wyczyn! Naprawde gratuluje! A skoro w Lublinie, na KULu, to na Twoim
        miejscu cieszyłabym się - bo tam łacina jest na baaardzo wysokim poziomie jeśli
        nie na najwyższym w Polsce gdy chodzi o ten kierunek. a na UMK?? eeetam! a
        wracając do www36... to miałeś wogóle łacinę w ogólniaku, że się rzucasz na to
        koło ratunkowe? Ja wiem, tonący brzytwy się chwyta, no ale nie licz, że jeśli
        nie miałeś łaciny w szkole to na kole ratunkowym-filologii klasycznej bez
        problemu "dopłyniesz do brzegu", bo jeszcze Ci roku nie zaliczą! Ludzie na
        innych kierunkach ledwo sobie radzą z łaciną! np. na historii! No ale cóż, Twój
        wybór. powodzenia
    • www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 21:53
      Oczywiście, że miałem łacinę w ogólniaku. Gdybym jej nie miał w ogóle nie
      składałbym papierów na klasyczną. I nie sprawiała mi większych trudności. Nie
      wiem dlaczego się mnie czepiacie. Lubię języki. Tam będę miał trzy i jestem
      zadowolony. A jeśli ktoś jest pasjonatem to mógł się przyłożyć i się dostać. Ja
      się dostałem bez problemu.
    • Gość: hin Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:58
      łacinę, grekę i angielski? ;)
    • wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 23:01
      Na UWR wcale nie było łatwo się dostać... To jakiś mit. Na 35 miejsc, w
      pierwszym naborze przyjęli tylko 27 osób, bo reszta nie przeszła rozmowy
      kwalifikacyjnej. Stąd drugi nabór. Sama znam pare osób, które pasjonatami nie
      są, a chciały sie gdzieś zaczepić i im sie udało. Dla mnie to był wymarzony
      kierunek i na szczęście nie miałam z egzaminem wstępnym porblemów.
    • wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 23:04
      BTW. Są tu jacyś studenci filologii klasycznej na UWR?
      • Gość: marge_85 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 23:29
        Ja zdalam na UG- nie mialam nigdy wczesniej łaciny , za to znam wloski, choc u
        mnie lacina ma byc od podstaw. Na 2 roku wchodzi mi wloski, ale angielskiego w
        ogole nie bede miala. Boje sie...:(((
    • wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 10:56
      Hmmm... Ja tez nie miałam łaciny, ale się nie boję. Dodatkowo, oprócz
      oczywiście greki, na UWR będziemy mieli angielski plus czearty język do wyboru.
      Mam nadzieje, że się nam w głowach nie pomiesza. :)
    • malpka326 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 15:57
      witajcie wkretacze. czepiacie sie mojego kumpla www36 ze sobie nie poradzi ale
      zapewniam was ze umie lacine i angielski lepiej niz wyrazem wzieci i mozecie mu
      tylko pozazdroscic!!!!!!!! wiec nie czepiajcie sie!!!!!! zazdrosnicy. narka
      • Gość: dziw Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:39
        Idziecie na filologię klasyczną, chociaż nie uczyliście się nigdy łaciny?!
        spoko... looz...
        • Gość: studentka Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.09.05, 18:13
          a co sie ich czepiacie, zazdroscicie im czy jak??? gdzie jest napisane, ze idac
          na fil. klasyczna trzeba znac perfkt lacine, przeciez tam ucza tez greki,
          ktorej raczej malo osob sie uczylo...martwcie sie o siebie bo oni pewnie sobie
          poradza...
    • www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 17:03
      Ja się bronie. Sorry ale łaciny uczyłem się przez cały ogólniak. Powtarzam. I
      wiem czym to śmierdzi a czym pachnie. Nie składałbym tam papierów gdybym nie
      chciał. Było wiele innych kierunków na które też mógłbym się dostać. Ale ja
      wolę języki. Tyle.
    • wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 17:34
      Zawsze lubiłam naukę języków obcych, a łaciny już dawno chciałam sie uczyć,
      tyle, że nie miałam takiej mozliwości. Poza tym historia starożytna i kultura
      śródziemnomorska stanowi w dużej mierze obiekt moich zainteresowań. Uważam
      także, iż znajomośc łaciny ułatwi mi w przyszłości nauke innych języków. Jestem
      przy tym realistka i nie uważam, że sa to studia proste. Na UWR była mozliwośc
      rozpoczęcia nauki łaciny na tych studiach od zera, dlaczego więc miałabym nie
      skorzystać z takiej mozliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka