www36 18.09.05, 11:28 Czy jest tu ktoś kto jest na filologii klasycznej lub już ją ukończył? Wybieram się na ten kierunek na UMK i mam kilka pytań. Proszę o kontakt: gg 5857036 lub mail www36@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: evoe Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 12:33 jeżeli wybierasz się tam za rok, to radze się rozmyślic... natomiast jeżeli już wybrałas i zaczynasz od pazdziernika... to coz... good luck. chyba ze jestes pasjonatka i stac Cie zeby studiowac f. klasyczną. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 12:39 Po 1 Jestem płci męskiej ;) No właśnie obawiam się tego co tam będzie. Nie jestem pasjonatem łaciny, z kolei jestem pasjonatem języków obcych. Także zobaczymy. Zaczynam od października. A idę na ten kierunek bo na filologię angielską zabrakło mi 1 pkt. I klasyczna to koło zapasowe. mam nadzieję, ze uda mi się przenieść na angielską po pół roku lub po roku tylko nie wiem na jakiej zasadzie działa przenoszenie się z kierunku na kierunek. I czy będę miał szanse. jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o informacje. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.09.05, 13:32 racze z fil. klasyczne nie przeniosa cie na fil. angielska...jak juz to bedziesz musial zaczynac to od poczatku, moze byc tak, ze dziekan sie zgodzi, zeby przeniesc cie na fil. ang. z klasycznej, ale bedziesz musial pozaliczac wszystkie przedmioty i egzaminy, chociaz watpie czy cie przeniosa, moze pozwola ci na podstawie dobrej sredniej (np. 4.5 i wyzej) dobrac sobie 2 kierunek (tak robia na UŚ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borowik Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.udn.pl 18.09.05, 13:46 tacy ludzie jak TY zajmują miejsca pasjonatom jak JA wielki FAK dla Ciebie bo zjąłeś miejce :( a je musze teraz robić f. klasyczna nie w Toruniu a w Lublinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uksdgfkla Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.aster.pl 18.09.05, 13:51 Jak jestes pasjonata to dlaczego sie nie dostałes tam gdzie chciałes?? Chyba kiepski jestes zważywszy że na filologie klasyczną to duzej konkurencji nie było. Nawet na UW był dodatkowy nabór we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.udn.pl 18.09.05, 14:26 nie stac mnie na wa-we. a na uMK duzo osob mialo jako awaryjny dopiero odwolanie mi dalo UMK Odpowiedz Link Zgłoś
www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 18:04 Sorry ale ja tez chce studiowac. niekoniecznie jestem pasjonatem laciny ale lubie jezyki obce. poza tym chyba naprawde miales kiepskie oceny bo ja na klasyczna skladalem na drugi nabor. i dostali sie nawet ludzie ktorzy mieli same tróje. wiec nie wiem jakim cudem ty sie nie dostales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evoe Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 18:30 Bez kitu! Jak to zrobiłeś/aś że się nie dostałeś/aś na f. klasyczną!?! No nie lada wyczyn! Naprawde gratuluje! A skoro w Lublinie, na KULu, to na Twoim miejscu cieszyłabym się - bo tam łacina jest na baaardzo wysokim poziomie jeśli nie na najwyższym w Polsce gdy chodzi o ten kierunek. a na UMK?? eeetam! a wracając do www36... to miałeś wogóle łacinę w ogólniaku, że się rzucasz na to koło ratunkowe? Ja wiem, tonący brzytwy się chwyta, no ale nie licz, że jeśli nie miałeś łaciny w szkole to na kole ratunkowym-filologii klasycznej bez problemu "dopłyniesz do brzegu", bo jeszcze Ci roku nie zaliczą! Ludzie na innych kierunkach ledwo sobie radzą z łaciną! np. na historii! No ale cóż, Twój wybór. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 21:53 Oczywiście, że miałem łacinę w ogólniaku. Gdybym jej nie miał w ogóle nie składałbym papierów na klasyczną. I nie sprawiała mi większych trudności. Nie wiem dlaczego się mnie czepiacie. Lubię języki. Tam będę miał trzy i jestem zadowolony. A jeśli ktoś jest pasjonatem to mógł się przyłożyć i się dostać. Ja się dostałem bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hin Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:58 łacinę, grekę i angielski? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 23:01 Na UWR wcale nie było łatwo się dostać... To jakiś mit. Na 35 miejsc, w pierwszym naborze przyjęli tylko 27 osób, bo reszta nie przeszła rozmowy kwalifikacyjnej. Stąd drugi nabór. Sama znam pare osób, które pasjonatami nie są, a chciały sie gdzieś zaczepić i im sie udało. Dla mnie to był wymarzony kierunek i na szczęście nie miałam z egzaminem wstępnym porblemów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 18.09.05, 23:04 BTW. Są tu jacyś studenci filologii klasycznej na UWR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marge_85 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 23:29 Ja zdalam na UG- nie mialam nigdy wczesniej łaciny , za to znam wloski, choc u mnie lacina ma byc od podstaw. Na 2 roku wchodzi mi wloski, ale angielskiego w ogole nie bede miala. Boje sie...:((( Odpowiedz Link Zgłoś
wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 10:56 Hmmm... Ja tez nie miałam łaciny, ale się nie boję. Dodatkowo, oprócz oczywiście greki, na UWR będziemy mieli angielski plus czearty język do wyboru. Mam nadzieje, że się nam w głowach nie pomiesza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
malpka326 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 15:57 witajcie wkretacze. czepiacie sie mojego kumpla www36 ze sobie nie poradzi ale zapewniam was ze umie lacine i angielski lepiej niz wyrazem wzieci i mozecie mu tylko pozazdroscic!!!!!!!! wiec nie czepiajcie sie!!!!!! zazdrosnicy. narka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziw Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:39 Idziecie na filologię klasyczną, chociaż nie uczyliście się nigdy łaciny?! spoko... looz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.09.05, 18:13 a co sie ich czepiacie, zazdroscicie im czy jak??? gdzie jest napisane, ze idac na fil. klasyczna trzeba znac perfkt lacine, przeciez tam ucza tez greki, ktorej raczej malo osob sie uczylo...martwcie sie o siebie bo oni pewnie sobie poradza... Odpowiedz Link Zgłoś
www36 Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 17:03 Ja się bronie. Sorry ale łaciny uczyłem się przez cały ogólniak. Powtarzam. I wiem czym to śmierdzi a czym pachnie. Nie składałbym tam papierów gdybym nie chciał. Było wiele innych kierunków na które też mógłbym się dostać. Ale ja wolę języki. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wiaszcz Re: FILOLOGIA KLASYCZNA 19.09.05, 17:34 Zawsze lubiłam naukę języków obcych, a łaciny już dawno chciałam sie uczyć, tyle, że nie miałam takiej mozliwości. Poza tym historia starożytna i kultura śródziemnomorska stanowi w dużej mierze obiekt moich zainteresowań. Uważam także, iż znajomośc łaciny ułatwi mi w przyszłości nauke innych języków. Jestem przy tym realistka i nie uważam, że sa to studia proste. Na UWR była mozliwośc rozpoczęcia nauki łaciny na tych studiach od zera, dlaczego więc miałabym nie skorzystać z takiej mozliwości? Odpowiedz Link Zgłoś