IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:30
Jakie są dla studenta konsekwencje NIE dostarczenia do WKU zaświadczenia o
studiowaniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: WKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 19:34
      Potencjalnie nieskończenie wielkie (czytaj: wezwanie do odbycia służby, wcześniej pewnie na dodatkową komisję lekarską), choć kiedyś czytałem o osobie, która zaniosła coś takiego tylko na pierwszym roku i nikt się nie czepiał. Ja bym jednak grzecznie dostarczał taki papierek co roku. Po co kusić los? Pewnie, że można by to potem jakoś odkręcać, ale szkoda nerwów.
      • Gość: gościu Re: WKU IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:47
        Heh, rzecz w tym, że jestem już studentem IV roku. Dostarczyłem ten papier
        osobiście na I roku, na II roku wysłałem pocztą, a na III zlekceważyłem sprawę
        i nie dostarczyłem zaświadczenia:)
        • Gość: student Re: WKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:31
          A no widzisz. Ja nie jestem taki twardy i zanoszę co roku.
        • Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:47
          masz obowiazek donosic co roku, ale jak nie doniesiesz to zapewne nawet nie zauwaza, uznaja ze studiujesz. jak ktos zauwazy to dostaniesz wezwanie, wtedy bierzesz papier i zanosisz... ja w zeszlym roku zanioslem w pazdzierniku a pozniej dostalem powolanie w grudniu, bo ktos zgubil papier i musialem doniesc kolejny...
          jesli studia sa dwustopniowe i masz juz licencjata to idz z nim do wku - przeniosa Cie do rezerwy i po sprawie...
          • Gość: gościu Re: WKU IP: *.chello.pl 28.09.05, 20:59
            ciekaw jestem czy będą wyciągać wobec mnie jakieś konsekwencje gdybym teraz na
            początku roku dowiózł im zaświadczenie za IV rok studiów, skoro wcześniej nie
            dowiozłem im zaświadczenia za III
            • Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 19:57
              nie beda wyciagali zadnych konsekwencji... ja po liceum zaczalem jedne studia, donioslem papier i tyle. podarowal sobie tamte studia po drugim semestrze, zaczalem inne, na innym wydziale. przez 2 kolejne lata zadnego zaswiadzczenia nie donosilem, nie dostawalem tez wezwan. teoretycznie dziekanat ma obowiazek poinformowac, ze studia przerwalem... ale jakos tego nie zrobil wtedy, dopiero po dwoch latach ;) dostalem wiec wezwanie, donioslem zaswiadczenie z obecnych studiow i nikt nie robil mi problemu... no, poza faktem, ze je zgubili i musialem przyniesc jeszcze jedno zeby nie dostac w lapke karty powolania :)
              wiec jesli Cie nie wzywaja to sie nie pchaj, jak dostaniesz wezwanie to zanies papier i juz...
    • Gość: Adam21 Re: WKU IP: *.cytanet.com.cy 29.09.05, 18:51
      Jak to jest z tym wojskiem. Czy jezeli skoncze studia i dostane dyplom
      (licencjat przykladowo) i pojde do WKU i im pokaze czy automatycznie przenosza
      do rezerwy ?. Bo slyszalem ze studentow wojsko dotyczy do 28 roku zycia, czyli
      po ukonczeniu studiow jezeli sie nie ma 28 lat to biora na 3 miesieczne
      przeszkolenie do wojska, a dopiero po tym do rezerwy. Jak to jest naprawde ?
      Czy jest ktos zorientowany w tych sprawach ?

Z gory dziekuje za odpowiedz
      Pozdrawiam
      • Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 19:52
        sprawa zalezy troche od rocznika z ktorego jestes... ale od kilku lat jest tak, ze jezeli masz juz dyplom licencjacki (albo wyzej) to to wystarcza w WKU zeby dostac pieczatke ze przenosza do rezerwy. ja jestem 82 i w zeszlym roku dostalem od nich papierek, ze mam doniesc zaswiadczenie z dzoekanatu lub pokazac dyplom....
    • Gość: Adam21 Re: WKU IP: *.cytanet.com.cy 29.09.05, 20:15
      Jestem z rocznika 84. Czyli jak skoncze studia to mam isc do WKU z dyplomem lub
      zaswiadczeniem ze szkoly ze skonczylem studia, czy czekac az wku sie upomni o
      te dokumenty ?
      • Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 21:27
        oni sobie przypomna o tym, ale mozesz sam sie przejsc... ja wychodze z zalozenia, ze lepiej unikac tej instytucji :)
        • Gość: de_zerter Re: WKU IP: *.crowley.pl 10.10.05, 13:43
          Ja mam lat 28 (rocznik 78) i zadnego licencjata, inzyniera, magistra jeszcze
          nie zrobilem. Od ponad roku nie ucze sie tylko pracuje, wku mnie sciga,
          przysylaja wezwania, ja sie nie zglaszam i nie odpowiadam na ich wezwania i do
          tego normalnie pracuje.

To jak to jest? Przyjada po mnie, czy maja tam taki balagan lub nadmiar
          poborowych ze postawili juz na mnie + i nic juz mi nie zrobia?
          • ayumiayaki Re: WKU 28.11.05, 13:30
            Witam,

A teraz mam taki problem, napisali na studiach ze jest jakieś rozporządzenie, że
            jak się konczy w 2005 roku studia to przenoszą do rezerwy i fajnie. Poszedłem na
            WKU, pytam a tam pan mi mówi ze licencjaci [na mgr mnie nie stać] są
            przenoszenie do rezerwy od stycznia i ok
            dzwonie ponownie po prau miesiacach bo chciałem się cos zapytac i Pani mi mowi
            ze nie przeniosą mnie bo zacżąłem studia w 2002 roku. Jakas paranoja.
            Dodam ze wyjeżdzam do UK do pracy.
            A ostanio jeszcze czytam ze będą ścigać ludzi do 60 roku zycia. Totalna porażka
            w ogóle

O co chodzi, napiszcie cos :)

Bo w końcu nie wiem czy przenosza po licencjacie czy nie...

Adam
            • sutekh1 Re: WKU 28.11.05, 13:50
              zawsze jest Trybunał Praw Człowieka..
              no i tak , jeśli chcą wiedzieć czy studiujesz to wystarczy że skontaktują
              się z uczelnią z której papierek przynosiłeś raz czy dwa. po co masdz chodzić
              kiedy można np. pod koniedc listopada wziąć listę osób które są studentami
              danej uczelni i są zarazem w ewidencji wku. tak mi się wydaję że tak to wygląda.
              • Gość: janeq Re: WKU IP: *.czuby.net / *.czuby.net 28.11.05, 18:53
                Nie orientuje sie ktos jak jest z rocznikiem 86? Czy po ukonczeniu studiow jest
                sie automatycznie przeniesionym do rezerwy? I czy wystarczy miec licencjat, czy
                koniecznie magistra? Niby jeszcze mam czas, ale milo byloby miec nerwy juz z
                glowy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka