Gość: gościu IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:30 Jakie są dla studenta konsekwencje NIE dostarczenia do WKU zaświadczenia o studiowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: WKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 19:34 Potencjalnie nieskończenie wielkie (czytaj: wezwanie do odbycia służby, wcześniej pewnie na dodatkową komisję lekarską), choć kiedyś czytałem o osobie, która zaniosła coś takiego tylko na pierwszym roku i nikt się nie czepiał. Ja bym jednak grzecznie dostarczał taki papierek co roku. Po co kusić los? Pewnie, że można by to potem jakoś odkręcać, ale szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: WKU IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:47 Heh, rzecz w tym, że jestem już studentem IV roku. Dostarczyłem ten papier osobiście na I roku, na II roku wysłałem pocztą, a na III zlekceważyłem sprawę i nie dostarczyłem zaświadczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: WKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:31 A no widzisz. Ja nie jestem taki twardy i zanoszę co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:47 masz obowiazek donosic co roku, ale jak nie doniesiesz to zapewne nawet nie zauwaza, uznaja ze studiujesz. jak ktos zauwazy to dostaniesz wezwanie, wtedy bierzesz papier i zanosisz... ja w zeszlym roku zanioslem w pazdzierniku a pozniej dostalem powolanie w grudniu, bo ktos zgubil papier i musialem doniesc kolejny... jesli studia sa dwustopniowe i masz juz licencjata to idz z nim do wku - przeniosa Cie do rezerwy i po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: WKU IP: *.chello.pl 28.09.05, 20:59 ciekaw jestem czy będą wyciągać wobec mnie jakieś konsekwencje gdybym teraz na początku roku dowiózł im zaświadczenie za IV rok studiów, skoro wcześniej nie dowiozłem im zaświadczenia za III Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 19:57 nie beda wyciagali zadnych konsekwencji... ja po liceum zaczalem jedne studia, donioslem papier i tyle. podarowal sobie tamte studia po drugim semestrze, zaczalem inne, na innym wydziale. przez 2 kolejne lata zadnego zaswiadzczenia nie donosilem, nie dostawalem tez wezwan. teoretycznie dziekanat ma obowiazek poinformowac, ze studia przerwalem... ale jakos tego nie zrobil wtedy, dopiero po dwoch latach ;) dostalem wiec wezwanie, donioslem zaswiadczenie z obecnych studiow i nikt nie robil mi problemu... no, poza faktem, ze je zgubili i musialem przyniesc jeszcze jedno zeby nie dostac w lapke karty powolania :) wiec jesli Cie nie wzywaja to sie nie pchaj, jak dostaniesz wezwanie to zanies papier i juz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam21 Re: WKU IP: *.cytanet.com.cy 29.09.05, 18:51 Jak to jest z tym wojskiem. Czy jezeli skoncze studia i dostane dyplom (licencjat przykladowo) i pojde do WKU i im pokaze czy automatycznie przenosza do rezerwy ?. Bo slyszalem ze studentow wojsko dotyczy do 28 roku zycia, czyli po ukonczeniu studiow jezeli sie nie ma 28 lat to biora na 3 miesieczne przeszkolenie do wojska, a dopiero po tym do rezerwy. Jak to jest naprawde ? Czy jest ktos zorientowany w tych sprawach ? Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 19:52 sprawa zalezy troche od rocznika z ktorego jestes... ale od kilku lat jest tak, ze jezeli masz juz dyplom licencjacki (albo wyzej) to to wystarcza w WKU zeby dostac pieczatke ze przenosza do rezerwy. ja jestem 82 i w zeszlym roku dostalem od nich papierek, ze mam doniesc zaswiadczenie z dzoekanatu lub pokazac dyplom.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam21 Re: WKU IP: *.cytanet.com.cy 29.09.05, 20:15 Jestem z rocznika 84. Czyli jak skoncze studia to mam isc do WKU z dyplomem lub zaswiadczeniem ze szkoly ze skonczylem studia, czy czekac az wku sie upomni o te dokumenty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: WKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 21:27 oni sobie przypomna o tym, ale mozesz sam sie przejsc... ja wychodze z zalozenia, ze lepiej unikac tej instytucji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de_zerter Re: WKU IP: *.crowley.pl 10.10.05, 13:43 Ja mam lat 28 (rocznik 78) i zadnego licencjata, inzyniera, magistra jeszcze nie zrobilem. Od ponad roku nie ucze sie tylko pracuje, wku mnie sciga, przysylaja wezwania, ja sie nie zglaszam i nie odpowiadam na ich wezwania i do tego normalnie pracuje. To jak to jest? Przyjada po mnie, czy maja tam taki balagan lub nadmiar poborowych ze postawili juz na mnie + i nic juz mi nie zrobia? Odpowiedz Link Zgłoś
ayumiayaki Re: WKU 28.11.05, 13:30 Witam, A teraz mam taki problem, napisali na studiach ze jest jakieś rozporządzenie, że jak się konczy w 2005 roku studia to przenoszą do rezerwy i fajnie. Poszedłem na WKU, pytam a tam pan mi mówi ze licencjaci [na mgr mnie nie stać] są przenoszenie do rezerwy od stycznia i ok dzwonie ponownie po prau miesiacach bo chciałem się cos zapytac i Pani mi mowi ze nie przeniosą mnie bo zacżąłem studia w 2002 roku. Jakas paranoja. Dodam ze wyjeżdzam do UK do pracy. A ostanio jeszcze czytam ze będą ścigać ludzi do 60 roku zycia. Totalna porażka w ogóle O co chodzi, napiszcie cos :) Bo w końcu nie wiem czy przenosza po licencjacie czy nie... Adam Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: WKU 28.11.05, 13:50 zawsze jest Trybunał Praw Człowieka.. no i tak , jeśli chcą wiedzieć czy studiujesz to wystarczy że skontaktują się z uczelnią z której papierek przynosiłeś raz czy dwa. po co masdz chodzić kiedy można np. pod koniedc listopada wziąć listę osób które są studentami danej uczelni i są zarazem w ewidencji wku. tak mi się wydaję że tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeq Re: WKU IP: *.czuby.net / *.czuby.net 28.11.05, 18:53 Nie orientuje sie ktos jak jest z rocznikiem 86? Czy po ukonczeniu studiow jest sie automatycznie przeniesionym do rezerwy? I czy wystarczy miec licencjat, czy koniecznie magistra? Niby jeszcze mam czas, ale milo byloby miec nerwy juz z glowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś