Gość: aga IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.11.05, 14:15 Cześć,mam pytanie,czy trudno jest się dostać na prawo,ile mniej więcej jest osób na jedno miejsce-bo niestety tej wiadomości nie ma na stronie Kul.No i jaki poziom,czy polecacie te studia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: greg Re: Prawo na Kul-u,pytanie do studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:58 Nie studiuje na KUL'u, ale w wakacje widziałem z gazecie, że był dodatkowy nabór na prawo w filiach KUL'u. Więc jęśli bardzo bardzo chcesz to problemu (raczej) nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaa Re: Prawo na Kul-u,pytanie do studentów IP: 83.238.139.* 08.11.05, 08:24 no byl nabor ale w zamiejscowym wydziale w miedzyrzeczu podlaskim (?) i to nie na prawo tylko na nauki prawne :] studiuje na prawo KULu w lublinie i jestem bardzo zadowolona. poziom jest moim zdaniem calkiem wysoki(porownujac do uniwersytetu slaskiego na ktorym mam znajomych),na cwiczeniach nas starsznie pilują,ale atmosfera na uczelni jest niesamowita! bardzo duzo sie dzieje n uczelni - sa organizowane darmowe kursy tanca,jezyka niderlandzkiego itp. poza tym dziala preznie m.in. Kolo Prawnikow, szkola prawa ukrainskiego i amerykanskiego. bylam sceptycznie nastawiona ale teraz bardzo mi sie podoba i z czystym sercem polecam. by the way - nie ma tez zadnej 'propagandy katolickiej' na szczescie :) co do naboru to bylo w zeslzym roku 7 os/miejsce,ja sie dostalam w pierwszym naborze przy wynikach z matury: pol 96/55 ang 94/85 hist 82/40 :) pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga do agaa IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 09.11.05, 20:04 Dzięki za informacje, ja jestem z krakowa, no i cóż, dla nas krakowian UJ to troche przekleństwo, bo zawsze jest tam ponad 10 na 1 miejsce:/, zdawalam w zeszłym roku ale się nie dostałam. A czy orientujesz się mniej więcej czy są osoby, które się tam dostały co mają mniej punktów niż Ty?Ile tak mniej więcej. Bo masz dość wysokie wyniki, ja w sumie też niezłe, ale obawiam się, że moze to nie wystarczyć, a wolałabym mimo wszystko w Lublinie, bo na zamiejscowych to chyba niższy poziom,no chyba,że jest taka możliwość,że mnie przekierują. A czy podczas rekrutacji decydujesz w jakim miejscu będziesz studiować? I jeszcze jedno,ile tam jest miejsc na dziennych? Dzięki za odpowiedz,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaa Re: IP: 83.238.139.* 10.11.05, 10:21 miejsc jest 250... poza tym po ogloszeniu wynikow pierwszej rekrutacji (ja mialam w ich przeliczniki 63 pkt a przyjmowali od 60) byly jeszcze odwolania i troche osob z gorszymi wynikami sie dostalo. z tego co wiem w tym roku mozna jeszcze WOS dodawac,ale to poszukaj na serwisie rekrutacyjnym bo juz sa zasady naboru. i po prostu - tam gdzie zlozysz dokumenty - tam uczestniczysz w rekrutacji,tzn jak chcesz do stalowej woli to skladasz w stalowej. nie slyszalam zeby przydzielali odgornie ;) pozdr,powodzenia,ide wlasnie na wyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noA Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:53 W tym roku jest do wyboru: albo historia albo wos, wiec jesli zdawalas 2 wezma Ci ten z ktorego masz lepszy wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 15:35 cześć Moze ci troche pomoge bo sie dostalem tez w tym roku na prawo i mi8alem zdecydowanie gorsze wyniki od koleżanki z góry. Dostalem sie oczywiscie z odwolania. Moje wyniki z historii byly koszmarne 66 z podst i 30 rozsz. Nadrobilem polakiem i anglikiem bo tam mialem ok 90%. Za drugim naborem prog obnizyl sie znacznie bo chyba cos do 51 czy 52, jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wazne Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 19:51 A jak jest na prawie w Stalowej Woli? Jaki poziom? Ciezko sie utrzymac? Jak z dostaniem sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:24 proboj na normalny KUL w Lublinie. Bo te filie sa bardzo cienkie. Przyjmuja prawie 100% ludzi ktorzy zloza. Nie wiem jak chcesz, ja bym nie ryzykował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wazne Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 07:24 Skad wiesz, ze tak jest:P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bawar Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 12:43 Kul ?? Hehheh, ponoć tam wystarczy umieć "Ojcze nasz" żeby zaliczać egzaminy :D:D Wielkie NIC w porównaniu z moim UW. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.11.05, 13:40 Dzięki Kamil, mnie troche pocieszyłeś, ja niestety nie zdawałam historii, tylko wos, ale zastanawiam się nad podejściem w sesji letniej do historii,chciaż w tym wypadku moze wos wystarczy. Moje wyniki to pl 91/40, fr 71/57, wos 67/57, sam oceń czy sie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 13:45 W tym roku pewnie, ze tak, wos wystarczy, historii Ci nie potrzeba. A duzo sie uczylas do wosu? Ile mialas w tygodniu godzin? Z jakich ksiazek sie uczylas? Historii po 45 roku tez sie uczylas? Od kiedy zaczelas solidne powtorki z wosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 15:10 aga moim zdaniem masz duze szanse. Ja z polaka mialem identyczne wyniki jak ty. Z ang podst mialem 91 a rozsz tyle co ty. No ale ja mialem zdecydowanie mniej z tego trzeciego przedmiotu jak juz wczesniej pisalem. W tym roku nie brali pod uwage WOSu takto bym zapewne sie za pierwszym razem dostał, bo z wosu mialem 80,59. Ale z takimi wynikami sadze ze masz spore szanse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.11.05, 15:32 Dzięki za wiadomość,chyba rzeczywiście spróbuje tam zdawać, ale co do historii to chyba będe i tak ją zdawać ( jeśli oczywiście się da ) bo będe chciałą tez u sibie w kraku złożyć na administracje,a jesteś zadowolony z poziomu?czy wogóle jest trudno?bo z logiki to ja troche jestem taka sobie. A odnośnie pytania kolegi/koleżanki ":)" to powiem,że uczyłam się do wosu równy tydzień przed maturą z tego przedmiotu (ja zwykle wos lubiłam więc oczywiście jak w ciągu roku były sprawdziany to sie tez na bieżąco przygotowywałam ) dlatego,że stierdziłam,że jeśli się bede uczyć np miesiąc przed maturą to połowe zapomne, a akurat tak miałam ustawione egzaminy,że się dało wygospodaroać tydzień.Uczyłam się z książki "WOS"-wyd Operon, poziom podstawowy i poziom rozszezrzony, a oprócz tego radze Ci śledzić wiadomości na bieżąco, czytać gazety. Ja np czytałam Polityke,Wprost,jak byś miał/a jakieś pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.11.05, 15:34 A jeśli chodzi o historie najnowszą to też powtarzałam, przede wszystkim konflikty na świecie, bo to zawsze jest, zresztą kup sobie informator lub zobacz w necie tam są wszystkie zagadnienia, według tego sie uczyłam, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:32 aga jak dla mnie jest super. Nie ma na żadnym uniwersytecie takiej atmosfery jaka panuje na KULu. Na serio. Wykladowcy traktują cie jak przyjaciela, ktoremu zawsze pomogą w potrzebie. Nie co gdzie indziej, tam cie maja za jakiegos dupka czy itp komu nic nie chca pomoc. A co do logiki to ja najlatwiej zdac. Krazy taka jedna historyjka apropo profesora od tego przedmiotu. Zdawalnosc tego przedmiotu jest ogromnie wysoka, wiec sie nie boj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.11.05, 18:50 Dzięki za informacje,a tak z ciekawości to mam dwa pytania. Czy ty jesteś z Lublina, czy mieszkasz w jakimś akademiku tam ( ogólnie jakie są ceny utrzymania się) oraz czy myślisz po tych studiach o jakiejś aplikacji czy tylko mgr? Bo ja tak chipotetycznie to chciałabym być w klasycznym zawwodzie prawniczym, tylko nie wiem co bym wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:52 No wlasnie, ile Ci kasy idzie na miesiac lacznie z mieszkaniem, wyzywieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Prawo na Kul-u W -A-Z-N-E IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 20:50 to moja ostatnia odp na wasze pytania, bo jutro z samego rana wyjezdzam, a tam nie mam Neta wiec nie ebde mogl odpisywac. Wiec tak: marzeniem kazdego prawnika jest zrobienie aplikacji, wiec to sobie stawiam jako glowny cel. A co do utrzymania. Hmmm Nie jestem z Lublina. Mieszkam na stancji, jakies 20 min. od uczelni piechotka. Place 300 zł za miecha i jakies 300-350 idzie na zycie- zalezy jeszcze od tego jak ktos sobie pozwala. Oczywiscie 1 miesiac jest najgorszy. Same jakies oplaty, a do tego cale mnostwo ksiazek. KUL na moje oko jest zdecydowanie bogatszy od UMCSu wiec mam nadzieje ze mnie poratuja jakies stypendia. To na razie tyle. Jesli macie jakies jeszcze pytania to bede mogl odp ale dopiero jak wroce. Najwyzej ze jeszcze dzisiaj cosik napiszecie Odpowiedz Link Zgłoś