Dodaj do ulubionych

Studia na Śląsku

13.11.05, 18:30
czas zacząć myśleć o studiach... 2 klasa liceum o., matura tuż, tuż...
mieszkam w Gliwicach i pod nosem mam tylko Politechnikę Śląską, ale to nie
dla mnie niestety.
Pozostają Katowice. Tylko co? Skoro ja nawet nie wiem, co mnie dokładnie
interesuje. To jest okropne.
Teraz jestem na profilu humanistycznym (dziennikarsko prawniczy) i słyszałam
co nieco o tym nieszczęsnym dziennikarstwie. To chyba nie dla mnie, nie
jestem taka odważna itd., itp.. Prawo... wolałabym jakieś studia zawodowe,
żeby móc pracować i ewentualnie się dokształcać.
Jestem na razie rozszarpana. Wszyscy wymagają, abyśmy już wiedzieli co chcemy
robić i się dziwią jak ktoś jest w kropce...
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: Studia na Śląsku IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 13.11.05, 19:05
      ad odwaga. Zdążysz się pewnie sto razy zmienić w trakcie studiów. W liceum
      byłam nieśmiałym kłębkiem nerwów, a teraz jestem hm pyskatym kłębkiem ;)
      Zdążysz nabrać ogłady, zwłaszcza, że dziennikarstwo nie wymaga odwagi więcej
      niż pracownik punktu obsługi klienta, których to stanowisk pełno w necie.
      Studia zawodowe a niezawodowe.. Widzisz różnicę? coś mi się zdaje, że nie
      bardzo.
      I nie kłopocz się, że jeszcze nie wiesz.
    • Gość: agnieszka Re: Studia na Śląsku IP: *.devs.futuro.pl 13.11.05, 19:11
      slcuhaj ja tez dlugo nie wiedzialm az wybrlam kulturoznastwo jesli interesuje
      cie historia film literatura lub teatr te studia powiny ci sie spodobac masz
      jeszcze do wyboru socjologie psychologie pedagogike itp z socjologi mozesz sobie
      wybrac kierunke z taka specjalizacja jak np socjologia reklamy oczywiscie mozna
      tez awaryjnei skladac na filologie polska ;p wybor ogolnie jest dosc duzy a ze
      swojego jestem zadowolona i nie boj sie ze teraz nie jestes pewna skoluj
      informator powininnas cos znalesc na stronie usia- www.us.edu.pl tam masz opisy
      kierunkow
      co do sowejgo wydzialu(filologicznego) i kierunku musze powiedziec ze sa super
      polozenie ejst wydzialu zaraz obok gck hipnozy kilku innych barow tez- np guga i
      ludzie sa swietni wiec polecam
      • qwe.zxc Re: Studia na Śląsku 13.11.05, 20:13
        na ktorym jestes roku filologii?
        • Gość: matkakobiet Re: Studia na Śląsku IP: *.devs.futuro.pl 14.11.05, 20:51
          na pierwszym ale kulturoznastwa:)
          • Gość: Karolina Re: Studia na Śląsku IP: *.tuv.com / *.bigserwis.pl 15.11.05, 07:42
            Jak możesz nie wiedzieć, co studiujesz? Kulturoznawstwo, nie 'kulturoznastwo'.
            Dwa razy zrobiony błąd to już nie literówka.
    • Gość: Kaja Re: Studia na Śląsku IP: *.ssnet.pl 13.11.05, 21:46
      Nie martw się, ja jak bylam w II klasie tez jeszcze nie wiedziałam na jakie chce
      iśc studia, większośc znajomych ta decyzje podjęła dopiero w III klasie. Czyli
      masz czas ;)
      W Katowicach masz do wyboru całkiem sporo kierunków (na samym UŚ jest tego dżo,
      a sa jeszcze szkly prywatne bardzo liczne)Rozumiem, że chopdzi Ci o jakies
      studia humanistyczne. Masz do wyboru WNS - ja tu studiję socjologię,
      (pięcioloetnią, ale jest też trzyletnia praca socjalna albo socjologia reklamy)
      ale jest tez politologia, historia i filozofia. Obok jest Wydział Prawa. Oprocz
      prawa jest tez administracja, ale w tym roku przyjmowali tylko na zaoczne.
      Niedlako jest Wydził filologiczny, z tym, że wszystkie filologie obce sa w
      Sosnowcu, w Katowicach tylko filologia polska, kulturoznawstwo, informacja naukowa.
      Jest tez Wydzial Pedagogiki i psychologii (fajne miejsce, tylko konkurencja
      duża), no i Wydział Teologiczny (kolezanka tam studiuje i mowi, że jest
      ciekawie) Jak widzisz możliwości w Katowicach są sporo, w ogole Katowice sa
      całkiem sympatyczne, sa fajne knajpy, jak chocby wspomniane tu juz wcześniej
      Hipnoza czy Gugalander, kluby studenckie na Ligocie i w ogóle nie jest źle.
      Masz jeszcze tyle czasu,że niczym się nie przejmuj, poczytaj informator i pewnie
      cos uda Ci sie wymyślić ;)
      • kasia.jun Re: Studia na Śląsku 15.11.05, 07:21
        Ok. a może ktoś studiuje dziennikarstwo albo psychologię? I opowie jak jest,
        czy jest ciekawie i czy żałuje?
    • mag.woj83 tylko nie GALLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 15.11.05, 11:15
      GALLUS JEST NAJGORSZĄ SZKOŁĄ NA ŚLĄSKU.NIKOMU NIE POLECAM I ODRADZAM.BRONIŁAM
      SIĘ 9 LIPCA I DO TEJ PORY NIE MOGĘ SIĘ DOPROSIĆ O WYDANIE DYPLOMU MIMO, ŻE JEST
      MI BARDZO POTRZEBNY NA INNĄ UCZELNIĘ ALE PANI W DZIEKANACIE NIESTETY NIGDY NIE
      MA CZASU A BARDZIEJ CHĘCI NA WYDANIE GO. ZAWSZE BYŁY TAM PROBLEMY. DZIEKANAT
      ROBIŁ WSZYSTKO ZEBY UTRUDNIC WSZELKIE SPRAWY. POMIJAM FAKT ZE MIŁA PANI W
      DZIEKANACIE PRZED OBRONĄ ZGUBIŁA MÓJ INDEKS, A JAK PO WIELU PRÓBACH ODZYSKANIA
      W KONCU GO DOSTAŁAM TO JESZCZE SIE NA MNIE WYDARŁA. DODZWONIĆ SIĘ TAM GRANICZY
      Z CUDEM,ALBO NIKT NIE ODBIERA ALBO ZAJĘTE.PRZEZ 3 LATA UDAŁO MI SIĘ MOŻE 3
      RAZY.ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ CO TYDZIEŃ CZASEM W GODZINACH 8-21!NA WYKŁADY JEZDZI
      SIĘ OD GALLUSA DO KOPALNI WUJEK,NA 1000-LECIA,NA GISZOWIEC,NA GLIWICKĄ
      ITD.KOSZMAR!!!ZDANIE EGZAMINU ZA 1 PODEJŚCIEM GRANICZY Z CUDEM, BEZ WZGLĘDU CZY
      SIĘ COŚ UMIE CZY NIE,TAKŻE NIE OPŁACA SIĘ NAWET PRZYGOTOWYWAĆ BO TAM NIE MA
      REGOŁ KTO ZDAJE A KTO NIE. SZKOŁA MUSI W KOŃCU ZAROBIĆ NA POPRAWKACH.NA IV
      SEM.MIAŁAM 15 PRZEDMIOTÓW.ZALICZENIE OD EGZAMINU RÓŻNI SIĘ TYLKO TYM ZE MNIEJ
      KOSZTUJE.NA III SEM. BYŁO POWTARZANIE KILKU PRZEDMIOTÓW PONIEWAŻ KAPNĘLI SIĘ ZE
      WCZEŚNIEJ BYŁO ZA MAŁO GODZIN, OD NOWA CHODZENIE NA WYKŁADY ORAZ EGZAMINY Z
      PRZEDMIOTOW, Z KTÓRYCH JUŻ SIĘ ZDAWAŁO. BEZNADZIEJNA SZKOŁA, BEZNADZIEJNA
      ORGANIZACJA (A PRZECIEŻ TEGO TAM UCZĄ). NIE POLECAM NIKOMU.SZCZERZE
      ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • kasia.jun Re: tylko nie GALLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 15.11.05, 15:25
        dzieki!!
        • Gość: ja Re: tylko nie GALLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:41
          jestem za !! tą dłuuga wypowiedzią :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka