Dodaj do ulubionych

Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:49
Niby kredyty powinny być dla biednych studentów.Mam trudną sytuację
finansowę,rodzice nie pracują-chciałam wziąć kredyt i niestety nic z tego nie
wyszło,bo nie miałam poręczycieli.Wszyscy dookoła sa albo za
starzy/babcia/albo maja za małe dochody/800zł/albo w ogóle nie pracują.Gdyby
rodzice dobrze zarabiali i mieli prace to nie potrzebowałabym kredytu-to
wszystko jest bez sensu.A swoja droga dzisiaj znależć kogoś kto poręczyłby
kredyt to małomożliwe.
Obserwuj wątek
    • franek31 Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 22.11.05, 21:09
      1) w którym banku składałaś wniosek?
      2) czy próbowałaś starać się o poręczenie z Banku Gospodarstwa Krajowego?
      • Gość: zosia Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 21:44
        potwierdzam wszystko na 100%!!!!

te kredyty to jedna wielka ściema, najbardziej potrzebujący nie mają szans ich
        otrzymać! a poręczenia z BGK to pic na wodę - w zeszłym roku na wszystkie
        wnioski w moim oddziale banku, które zakładały takie zabezpieczenie dostały z
        BGK decyzję odmowną :/

mi również odmówiono kredytu :(

w tym roku złożyłam nowy wniosek, znalazłam poręczyciela-rencistę (1300zł), ale
        pani w banku też kręciła nosem, że pewnie nie przejdzie :(

chciałabym kiedyś zobaczyć w wyborczej artykuł jak to NAPRAWDĘ i w praktyce
        wygląda z tym kredytem, bo te ich wszystkie hura-optymistyczne poradniki nadają
        się tylko do kosza...
        • Gość: adam_nar Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.pl / *.sieci.fonet.pl 24.11.05, 18:51
          W PKO BP nie robią problemów, przynajmniej w moim oddziale.
          • gibkasuka Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 24.11.05, 20:44
            To normlane w tym kraju, tak jak akademiki niby przydzielane najbiedniejszym a
            trudno znaleźć miejsce do parkowania
      • oko21 [...] 25.11.05, 16:46
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.05, 22:27
      Nie straszcie mnie. JA naprwde potrzebuje tych pieniedzy. Skłałam wniosek is
      taram sie o poreczenie z BGK (nie mam własnych poreczycieli, w ostateczności
      mama z dochodem 890zł. netto :/ ale wiadomo, że gdyby udało sie bez własnych
      poreczycieli to bym wolała bo nie chce, żeby ktokolwiek (nawet mama) maił cos
      wspólnego z moimi sprawami finansowymi) i kobieta w BgŻ (tam składam wniosek)
      powiedział, że jest przekonana, że mam kredyt w kieszeni. Coprawda mój ojciec
      nie żyje, więc to tez ma znaczenie. A teraz zaczynam sie naprwde obawiac
      • Gość: mario Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 16:52
        A nie wiecie jak to jest z poreczycielami? Tzn. czy oni osobiscie mają byc w
        banku czy wystaczy, że po prostu złoża podpis na odpowiednich papierach? Bo u
        mnie poreczycielami sa dzadkowie z drugiego konca Polski i musieliby specjalnie
        przyjezdzac do Wawy, a tak po prostu przysłali by mi potrzebne dokumenty.
    • Gość: Aga Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.is.uw.edu.pl 23.11.05, 16:37
      Jest całkiem wielu studentów, których rodzice zarabiają wystarczająco, by bank
      nie robił im problemów z poręczeniem, ale za mało, by zafundować dziecku studia
      w innym mieście. Kredyty są właśnie dla nich. Trochę bez sensu...
      • Gość: ... Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:28
        Ja skladalem wniosek BZWBK i zeby przeszedl przez system weryfikacji w banku
        suma dochodow moich poreczycieli musiala wynosic 3500 PLN ... i w momencie
        planowanego zakonczenia splaty nie moga miec wiecej niz 70 lat i z tego co wiem
        tak jest w kazdym banku bo wszedzie zaostrzyli kryteria zwiazane z zyratantami
        • tomasik20 Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 24.11.05, 23:25
          W PKO nie postawili mi takiego wymogu. Chcieli poręczycieli to zaproponowałem
          im jako poręczenie: poręczenie osoby fizycznej i BGK.
    • ewax100 Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 23.11.05, 20:31
      Tak trzeba mieć 2 poręczycieli w odpowiednim wieku/nie emeryci/Jesli ktos ma
      rodziców,którzy zarabiają ponad 1300 zł to OK ale tym chyba nie jest tak bardzo
      konieczny kredyt jak tym którzy maja rodziców bez dochodów bo tata akurat
      stracił prace a mamie zabrali rentę.Poręczycieli nie znalazłam bo tak naprawde
      każdy sie boi poreczać albo ma za mały dochód lub jest za stary.A tak szumnie
      mówi sie o kredytach studenckich-dla kogo one są?napewno nie dla biednych czy
      bedących w tragicznej sytuacji finansowej.
    • Gość: Ewa Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 11:41
      Bank Gospodarstwa Krajowego porecz tylko jesli wogóle 80% wiec i tak potrzebny
      jest poręczyciel,którego nie miałam.
      • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.05, 13:00
        Mi jak szukałam info na temam tego kredytu pani z infolinii (no własnie z
        iinfolinii więc moze nizbyt konpetentna) powiedziała, że juz jak sie ma
        poreczcienie z BGK to nie potrzeba innego poreczycila. Nia pamietam co
        odpowiedziłą na moje pytanie o to co z pozostałż częscią kredytu, której nie
        porecza BGK
    • kamaoka Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 24.11.05, 15:21
      haha, pisalam o tym samym rok temu:)
      te kredyty to jest jednak wielka paranoja, niedawno zalozylam watek w ktorym
      opisywalam moje przeboje z tego roku z PKO BP (bioer kredyt od zeszlego roku),
      ktory to ZGUBIL moje zaswiadczenie o zapisie na kolejny semestr w zwiazku z
      czym wstrzymali mi kredyt:> do 10 sa wyplacane pienaidze, poszlam zarz po
      swiecie 11 list w pon, do pt sprawa sie wlokla, w koncu pani mnie zapewnila ze
      pieniadze ebda NA PEWNO w pon z rana (czyli 21.11), dzis ejst 24 - DWA TYGODNIE
      po terminie z umowy a pienidzey wciaz nie ma! dzownie do nich non stop a oni
      mnie caly zcas zbywaja, mam juz tego dosc, wystosowalam do nich w pt pismo ze
      prosze zeby prowadzili mi konto bez oplat przze trzy miesiace, pani pismo
      pzryjela, i obiecala ze pieniadze beda w pon....swietnie, mam ochote napiasc do
      wyborczej
      a co do poreczycieli - hehe, ja tez mialam z tym przygode - moi rodzice nie
      nadawali sie, bo wg banku nie maja zdolnosci kredytowej (hehe, splacaja kredyt
      20tys (ale zbity z 30tys:>), ale zaciagniety na dzialalnosc gospodarcza, to tak
      btw ze nie na konsumpcje:>, musalam prosic wujka, ale sami wiecie jak to ejst -
      stajac sie moim poreczycielem ogranicza sobie troche tez zdolnosc kredytowa, a
      poza tym, to jednak niezreczna sytuacja:/ dodac do tego nalezy skrajna powolnosc
      dzialania mojego oddzialu - w ostatniej chwili zwrocili mi dokumenty, odrzucajac
      moich rodzicow:>
      przepraszam ze to takie chaotyczne, ale moja historia zwiazana z tym kredytem
      jest zbyt dluga zeby ja jakos sparwne opowiedziec:/
      pzdr
      Kama
      ps. aten ktredyt jest dla tych ktorzy go nie potrzebuja, to tak podsumowujac:)
      • Gość: deelaylah Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.pool8021.interbusiness.it 24.11.05, 18:03
        Ja zaciagnelam kredyt "przy pomocy" BGZ, gdzie warunki poreczenia DLA OSOB Z
        TERENOW WIEJSKICH (tj. do ilus tam mieszkancow czy jakos tak, juz nie pamietam)
        byly nastepujace:
        1) poreczenie rodzicow (moj tata jest rencista, a mama nie zarabia wiele, ale
        to bylo bez znaczenia, mieli byc rodzice i juz) - poreczaja 20%;
        2) zaswiadczenie z Urzedu Miasta i Gminy o pochodzeniu z "terenu wiejskiego",
        co pozwala na zlozenie wniosku o poreczenie do Agencji Restrukturyzacji i
        modernizacji Rolnictwa - poreczaja 80%.
        Kredyt przestalam brac w tym roku (jako ze zostalam "magazynierem";)),
        wiekszych problemow nie bylo.

Pozdrawiam,
        Dee
    • k.rosz Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 24.11.05, 18:53
      Przechodziłam to samo w tamtym roku, moje dochody były za wysokie o 50 zł...na
      szczęście udało się, ponieważ zmieniono wskaźnik...cholera by wzięła to
      wszystko...nic więcej nie da się na to powiedzieć...powodzenia ci życzę...r.
      • Gość: ktostam Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:30
        a jaki mialas dochod ??? bo gdzies czytalem ze prog byl 1600 a ostatecznie
        dostali ci co mieli 960 ....
        • Gość: GREGOR Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.netia.com.pl / 83.238.168.* 06.01.06, 20:32
          TEN KREDYT STUDENCKI TO JEST JEDNA WIELKA LIPA. STARALEM SIE O KREDYT W BANKU
          PEKAO SA (ODDZIAL W JAWORZNIE). SWOJ WNIOSEK ZLOZYLEM W PLACOWCE W BEDZINIE NA
          POCZATKU PAZDZIERNIKA. W DNIU 5 STYCZNIA 2006 ROKU WYKONALEM KOLEJNY Z RZEDU
          TELEFON DO ODDZIALU I DOWIEDZIALEM SIE ZE MAM KREDYT ODMOWNY...POWODEM ODMOWY
          BYLO FIGUROWANIE MOJEJ MAMY NA LISCIE NW<---(JAK OKRESLA TO PRZEDTAWICIEL
          BANKU) GDY ZAPROPONOWALEM ZMIANE PORECZYCIELA NA MOJEGO KUZYNA TEZ IM TO
          NIEPASAWALO..CHOC WCZESNIEJ ZAPEWNIALI ZE MOGE W KAZDEJ CHWILI ZMIENIC
          PORECZYCIELA...GDY BYLEM NAMOLNY I RZADALEM WYJASNIEN STWIERDZILI ZE KREDYTU
          NIEMOGE DOSTAC BO BEDE MUSIAL PLACIC ALIMENTY NA RODZICOW...BO JESTESMY ZBYT
          BIEDNI...UWAZAM IZ OSOBA ZAJMUJACA SIE TYMI KREDYTAMI NIE JEST KOMPETENTNA... Z
          POWAZANIEM GREGOR...ODRADZAM SKLADANIA WNIOSKOW W TYM BANKU...A KREDYTY TO
          NAJLEPIEJ JAK BEDE SOBIE BRALY SYNOWIE OSOB WYSOKO POSTAWIONYCH BO WTEDY
          NIEBEDA SPRAWDZAC CZY KTOS FIGURUJE W NW CZY NIE. BO DLA MNIE JEST
          NIEZROZUMIALE ZE JA MAM PONOSIC KONSEKWENCJE ZA RODZICOW PRZECIERZ TO JA SIE
          KSZTALCE A NIE ONI. JA BEDE TO SPLACAL A NIE ONI...W RZADZIE JAK ANROBIA
          MACHLOJEK TO ICH DZIECI NIE PONOSZA ZA TO KONSEKWENCI.
    • Gość: Tomcio Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 24.11.05, 23:16
      Ja starałem się o kredyt o PKO BP. Jako poręczyciela wziąłem mame
      (wynagrodzenie około 800,- zł.) i BGK. W kwestii poręczenia BGK to żeby z tego
      skorzystać to dochód nie może przekroczyć pewnej kwoty.
      Moje staranie o kredyt skończyły się powodzeniem.
      Muszę też przyznać, że osoba która udzielała mi informacji też nie była
      zadowolona z wyskości wynagordzenia poręczyciela, ale osoba, która przyjmowała
      wniosek tylko przejżała dokumenty i bez problemu powiedziała, że kredyt się
      należy.
      • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.05, 23:24
        To mnie pocieszyłes bo ja mam tak smo. Mój jedyne poreczyciel to mama z
        niecałymi 900zł netto miesiecznie i poreczenie BGK (mój ojciec nie zyje więc
        tez to pewnie wezmą pod uwagę) A i znalazłam strone jak to było z tym
        kredycikiem w ubiegłych latach gdyby ktos był zainteresowany
        www.edu.info.pl/strona.php?989
        • Gość: Tomcio Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 24.11.05, 23:32
          Wiadomość dla gościa JA :) Napisz jak się skończyła Twoja przygoda z kredytem:
          tomasik20@gazeta.pl
          • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.05, 23:47
            Ok. A to mój adres gazetowy jakby co justyna0001@gazeta.pl Pozdrawiam :-)
    • Gość: Anka Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.aster.pl 24.11.05, 23:46
      Wzięłam niegdyś kredyt studencki na łącznie 4000 zł. Papierków, cudów z
      załatwianiem formalności i poręczaniem (przez łącznie bodajże 5 osób) było tyle,
      że ta cała impreza wydaje mi się funta klaków nie warta. Generalnie zatem
      odradzam...
    • Gość: schalker Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.siec2000.pl 25.11.05, 08:51
      witam, a ja w tym roku po raz pierwszy skladalem papiery i chyba nie dostane
      kredytu bo mamy wysokie dochody (mama odchodzila na emeryture i dostala
      odprawe) :/

ale mi w banku wogole nie kazali skladac oswiadczenia poreczyciela. moze
      pozniej beda go chcieli.
      • Gość: Aniek Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.server.ntli.net 25.11.05, 10:24
        Ja mialam to szczescie, ze udalo mi sie znalezc poreczycieli i wszystko bylo
        ok, aczkolwiek tych wszystkich formalnosci co niemiara.

Bylo to jednak spory czas temu. Wzielam kredyt na 4 lata, po 400 zl miesiecznie
        przez 10 miesiecy w roku. Uzbieralo sie jakies 160 000 plus odsetki oczywiscie.
        Moje kolejne szczescie, ktore jednak zawdzieczam samej sobie to znalezienie sie
        w gronie 5 procent najlepszych studentow na roku. Dzieki temu umorzono mi 20%
        kredytu, zdaje sie, ze ok. 4000.
        Jednak splacanie kredytu przez 8 lat po niecale 200 zl miesiecznie to spory
        wydatek, ale coz... I tak sie ciesze, ze udalo mi sie dostac ten kredyt, bo
        nie wiem, co bym bez niego zrobila.
        • Gość: Misiek Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 25.11.05, 13:17
          chyba 16 000 a nie 160 000 bo 0,2*x=4000 <=> x=4000/0,2 <=> 20000 :)
          • Gość: Aniek Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.server.ntli.net 25.11.05, 19:27
            Tak, tak , masz racje - o jedno 0 za duzo. Oczywiscie, chodzi o 16 000.
        • czuk1 Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 27.11.05, 11:10
          Dla tak myślących i tak potrzebujących, jak ANIEK, pomyślane są te kredyty.
          m
    • Gość: GoSiAcZeK Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 10:19
      Zycie jest dla bogatych!!! Wogóle całe życie biednych jest skazane na jedną
      wielką porażkę!!!!!!!!!!!!!
      • simon.robins Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 28.11.05, 22:16
        Nic tylko siasc i plakac...piekne:]..wiem...ze czasem spirala sama sie nakreca....ale mimo wszystko trzeba probowac...zawsze...
    • ac.ac Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 25.11.05, 10:40
      PROPONUJE ZGLOS SIE DO NAJBLIZSZEGO PUNKTU CARITAS. PRZEDSTAW SWOJA SYTUACJE .
      MYSLE ZE NIE POZOSTAWIA CIE SAMEJ SOBIE
    • Gość: radekso Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:47
      Tak to prawda. Znaleźć poręczyciela to prawdziwy cud na taką kwotę jaką żądają
      w bankach. Czy te kredyty są dla biednych studentów czy też dla tych bogatych
      tylko dlatego żeby mogli jeszcze potem spłacać go z niskimi procentami.
      • Gość: kasiek.pe kredyt studencki ... IP: 80.51.255.* 27.11.05, 22:55
        Wzięłam kredyt w ubiegłym roku. Z poręczycielami był duży problem, ale po
        poszukiwaniach udało się znaleźć osoby, które chciały poręczyć (i to nie z
        rodziny!). Gdyby nie te kredyt, nie miałąym pieniędzy na studia. Najgorsze było
        to czekanie na decyzję.
        Teaz sytuacja się troche zmieniła, bo dostałam stypendium socjalne, dopłatę do
        akademika i stypendium naukowe. Wiec łącznie z kredytem wychodzi spora ilośc
        pienidzy - połowa jest odkładana. Bo cały czas am w świadomości to, że zaczynam
        dorosłe zycie z kredytem.
        • radiolog22 Re: kredyt studencki ... 28.11.05, 00:22
          Witam serecznie!!

Tak czytam wasze posty o kredytach i jestem troszke przestraszony. Chce podjac
          studia w przyszlym roku ale jeszcze nie wiem czy beda to studia dzienne czy
          zaoczne. Na chwile obecna pracuje w szpitalu i jesli dostane lepsza prace(mam
          nadzieje ze tak) to wybieram studia zaoczne. Nie mniej przy moich niskich
          zarobkach (pracuje w szpitalu jako technik radiolog) ciezko mi bedzie oplacic
          drogie studia na kierunku medycznym. Moja sytuacja rodzinna jest taka ze mama
          zarabia 800 i mieszkam z mama i siostra(ojciec od rozwodu sie nami nie
          interesuje zreszta z wzajemnoscia). W zwiazku z tym mam pytanie czy jest
          mozliwosc ubiegania sie o kredyt jesli sie pracuje i czy wogole jest jakas
          szansa go dostac.
          • Gość: ja Re: kredyt studencki ... IP: *.aster.pl 28.11.05, 18:09
            Ubiegac się możesz ale czy pryznają to sie dopiero dowiesz jak złożysz wniosek
            • Gość: tapirka Re: kredyt studencki ... IP: *.chello.pl 28.11.05, 21:18
              Mnie poinformowano (2 razy) w Kredyt Banku, ze rodzice nie mogą być
              poręczycielami. Na pytanie czy tylko u nich, czy również w innych bankach
              odpowiedzieli, ze wszędzie. Jak to w końcu wygląda?
              • Gość: ciekawa Re: kredyt studencki ... IP: *.toya.net.pl 28.11.05, 22:05
                a jakie w ogole trzeba spelniac kryteria, zeby sie ubiegac o taki kredyt?
                i jak to wszystko wyglada? pieniadze wyplacane sa ratami czy jednorazowo?
                • Gość: ja Re: kredyt studencki ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 22:18
                  Musisz miec niski dochód w rodzinie (chyba 1600zł. na osobe to max a to wg mnie
                  jest duzo)No i znaleźc poreczycieli. A i tak wydaje mi sie, że nie ma jakichs
                  bardzo "sztywnych" kryteriów (poza maxymalnym dochodem oczyswicie) co do
                  przyznawania kredttów, więcej chyba zalezy od widzimisie bnanku.A kreyt
                  bwypłacja co miesiąc od października do lipca w ratach po 600zł. Z tego co wiem
                  poreczycielem może być KAŻDY nawet rodzice. Generalnie to zauwazyłam, że w tych
                  bankach to nie ma kompetentnych ludzi, wszedzie udzielją sprecznych informacji
                  a niby warunki dla tego kredytu sa wszedzie identyczne narzucone z gór przez
                  państwo. Ja np. chciąłm ten kredyt tylko na rok (a jestem na I roku) i wszedzie
                  mi mówili, że na rok nie mozna tylkko musze na całe studia. A w BGŻ
                  powiedzianomi, że nie tylko moge dostac go na rok ale nawet o jedna rate moge
                  sie starc jak mam taka potrzebe
                  • Gość: ciekawa Re: kredyt studencki ... IP: *.toya.net.pl 28.11.05, 22:29
                    no dobrze. a jak mieszkam sama? czyli gospodarstwo domowe prowadze sama? jak to
                    wtedy wyglada?
                    • Gość: ja Re: kredyt studencki ... IP: *.aster.pl 28.11.05, 22:40
                      A to tego juz nie wiem :-) Musisz się kogos kompetentnego zapytac. Ale tak na
                      zdrowy rozum to chyba biora wtedy pod uwage tylko Twoje dochody. Może zechcą
                      jkiegos dowodu, że mieszkasz sama, np.zaświadczenia, że tylko Ty jestes
                      zameldowana w tym mieszkaniu a rodzice gdzie indziej. Ale to tylko moje
                      gdybanie więc nie sugeruj sie zbytnio. Zresztą w tym roku juz i tak nawet
                      wniosku nie złożysz bo mozna bylo tylko do 15listopada
                      • Gość: Magda Re: kredyt studencki ... IP: *.mofnet.gov.pl 29.11.05, 11:51
                        To prawda,że termin składania wniosku o kredyt szkolny upłynął 15 listopada:-(
                        Niestety jest też jeszcze jeden warunek, o którym tu nikt nie wspomniał-w
                        chwili rozpoczęcia studiów nie można mieć więcej niż 25 latek.
                        Niby rozumiem, sama nazwa wskazuje,że to kredyt studencki,jednak sama studiuję
                        (zaocznie)i widzę,że ludzi 30,40-letnich jest bardzo wiele.A jednak wydatek np.
                        400zł miesięcznie(nawet pracując)i mając na utrzymaniu rodzinę to jest
                        kwota,która zostawia dziurę w domowym budżecie.
                        Teraz ktoś może powiedzieć,że po co dopiero w tym wieku ktoś podejmuje
                        studia,niby racja.Jednak patrząc na nasze polskie realia, czasem człowiek jest
                        do tego zmuszony i nie ma tu znaczenia jego metryka.Po prostu tak jest...
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Kris Re: kredyt studencki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 09:11
                          Siema a wiecie wogule którego dokladnie grudnia bedzie wiadomo czy dostaniemy
                          kredyt???
                          • Gość: ... Re: kredyt studencki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:51
                            no wlasnie kiedy bedzie cos wiadomo??
                            • Gość: ja Re: kredyt studencki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 14:32
                              Mi przy skłądaniu wniosku powiedzili że w połowie grudnia bedą sie odzywac
    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:56
      Jakby kogos interesowało to włąsnie dzwoniłam do BGZ-u i mi kobieta powiedziła,
      że minister edukacji jesscze nie ogłosił jaki jest maxymalny dochód aby dostac
      ten kredyt, o oni najpierw na to muszą poczekac, żeby cokolwiek zacząć
      rozpatrywac
      • Gość: no i jak? Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:31
        Witajcie,

Strona MENiS blank, zero info..może Wy macie krewnych w ministerstwie i wiecie
        coś więcej? ;)

Pozdrawiam!

Wujek Dobra Rada
        • Gość: up Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 14:50
          Ktos juz cos wie?
          • Gość: ... Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:48
            dzwonilem dzis do MENISu i powiedziano mi ze komisja ustalila prog dochodu na
            1600 czyli taki jak rok temu ... jutro ma to zatwierdzic minister i bedzie
            podana informacja na stronie www ... pozdrawiam
            • Gość: SA Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 10:15
              Faktycznie, 1600pln...

Odezwal sie do kogos w Was bank w ktorym zlozyliscie dokumenty?

Pozdrawiam!

SA
              • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 12:33
                Do mnie nikt nie dzwonił, chociaż załapałam sie w tym progu co podali
                • Gość: Szpaq Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: 212.160.196.* 18.12.05, 16:07
                  Mi od razu powiedzieli ze po 15 grudnia moge przyjsc po papiery dla poreczycieli
                  bo sami puzniej zadzwonia :P a poreczycieli bedzie mozna przyprowadzic po 1
                  stycznia jak sie wyrobie do 15 stycznia to w styczniu daja kase jak po 15 to
                  kasa dopiero w lutym :( (PKO)
                  • Gość: Kris Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 08:43
                    Czyli jak mam w PKO to moge isc sam? już po te papierki?
    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:41
      Własnie dzwoniłam do BGŻ (chociaz to oni mieli dzwonic :D) i powiedzieli, że
      się zakwalifikowałam. Jutro jade po papiery dla poreczyciela :)
      • cade Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 20.12.05, 17:41
        Mi wczoraj bank przysłał mejlem, informacje że musze donieść papiery dotyczące
        poręczycieli, to chyba oznacza, że mi także przyznali kredyt:)
        • Gość: support.agent Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: 80.51.233.* 23.12.05, 13:08
          Nie chce Was martwic, ale droga pomiedzy "zakwalifikwoaniem" a "przyznaniem"
          jest jak z Katowic do Stanu Ohio.

Wiedziałem że mnie zakwalifikują zanim złożyłem dokumety, dochód na osobę nie
          przekraczał 1600pln, wiedziałem że zwykle podnoszą próg o 200pln, ale mimo że w
          tym roku po raz pierwszy tak nie było i tak się udało zmieścić.

Teraz Bank będzie weryfikował zdolność kredytową Twoich poręczyciceli, sprawdzi
          ich zadłuzenie w banakch, raty i tak dalej...

Chcąc uniknąć przykrych rozczarowań polecam wstrzymać się z euforią..

Pozdrawiam,

SA
        • Gość: Justyna Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:16
          Ja dzwoniłam do banku(PKO) w srode i tam mi powiedzieli, ze oni jeszcze nic nie
          wiedza i ze beda dzwonic do nas bo maja numery.Kobieta kazala mi cierpliwie
          czekac...tylko ile do lutego pewnie im zejdzie
          • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:25
            To dziwne bo jest tak jak napisał support agent. Na kredyt kwalifikuja sie
            WSZYSCY ponizej 1600 dochodu na osobe a teraz zaczynają sie tylko negocjajce
            poręczęń. Chyba ze w tym PKO od razu składaliscie dokumenty do poręczeń i teraz
            wszystko bank rozpatruje i wtedy dotaniecie ostateczna odpowiedz czy kredyt
            przyznany czy nie
            • Gość: Szpaq Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: 212.160.196.* 23.12.05, 21:58
              W PKO przynajmniej moim jest tak ze jak skladalem papiery to jedna babka
              wszystko co trzeba powiedziala lacznie z tym ze po 15 grudnia moge juz przyjsc
              po papiery dla poreczycieli ze musza miec oni dochody przynajmniej 1500 przyczym
              conajmniej 1300 po odliczeniu ich zobowiazan i rowniez to ze poreczyciele musza
              przyjsc z malzonkami do podpisu :P, teraz bylem w banku 21 grudnia poprosilem o
              papierki dla poreczycieli a tu inna babka z tekstem ze jeszcze nic niewie :P po
              czym spytala sie czy podawali juz prog dochodu i dopiero potym jak podalem 1600
              to sie spytala czy mialem mniej, poczym dala mi te swistki (nie sprawdzajac
              nawet w papierach czy sie naprawde zalapalem nawet niwiedziala kim jestem) i
              kazala przyniesc je dopiero w styczniu.

Po prostu zalezy na kogo sie trafi najczesciej sa jakies niemoty co nic nie
              powiedza nic nie wiedza i trzeba od nich wsystko wyciagac, taka jest moja opinia.
              • Gość: support.agent Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:34
                Witajcie,

Jak tam Wasze kredyty? Jakieś rozstrzygnięcia?

Pozdr,

SA
                • Gość: ... Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:45
                  W moim banku (BZ WBK) ciagle kaza czekac ... a jak u was ??
                  • Gość: somebody Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.5com.pl 06.01.06, 22:30
                    nie dajcie sie zwodzic,bo w głównej mierze te opoznienia to opieszalosc
                    urzednikow;przynajmniej w moim przypadku tak bylo:poszlam spytac sie,czy juz
                    zapadla decyzja,a pani odpowiedziala,ze tak,ale ona jeszcze tego nie
                    przegladala,wie jedynie,ze 3osoby zostaly odrzucone i z wielka łaska moze mi
                    sprawdzic,czy do tych osob nie naleze(przed swietami bylam);27.12 dostalam
                    oficjalna decyzje,ze sie nadaje,ale...ta sama pani stwierdzila,ze nie zdarzy
                    przygotowac wniosku w tak krotkim czasie,jakby sie chcialo(w ta srode zaniosłam
                    deklaracje poreczycieli);dopiero po dlugich przekonywaniach obiecala(argument,ze
                    te pieniadze sa mi potrzebne teraz,a nie w okolicach lutego-zreszta cala
                    sytuacja wyplacania to absurd!),ze przygotuje ta cholerna umowe i czekam na
                    przyszly czwartek,zobaczymy ,czym tym razem mnie zaskocza(PKO BP);zycze
                    powodzenia w katordze kredytowej(skandal,robia takie problemy jakby to byla
                    darowizna,a nie dlug jaki bedzie sie za nami ciagnac po ukonczeniu
                    studiow),pozdrawiam
                    • Gość: Justyna Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:42
                      Czy ktos mi powie do kiedy trzeba ostatecznie zaniesc dokumenty poreczycieli?Bo
                      jedna kobieta mi powiedizal ze do 15 stycznia a inna znowu ze moge to zrobic do
                      poczatku lutego...
    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 16:24
      He he mi własnie przyszedł meil z banku, że prosza o kontakt bo sie załapłam na
      kredyt. Szkoda, że wiem o tym juz od jakich 3tygodni. Mają refleks :)
      • Gość: Kris Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:24
        A oddał ktoś z was już papiery poręczycieli?? Jak tak to ile wam kazała czekac?
        • pina-colada Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 21.01.06, 11:50
          Ja już od ponad tygodnia z tych pieniędzy korzystam, nie wiem na co wy jeszcze
          czekacie...
          • Gość: kicia Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.sierp.LANx.pl / 82.177.167.* 21.01.06, 16:05
            Zostalam zakwalifikowana do kredytu w PKO BP.Byłam po kwitek dla
            poręczyciela.Żyrantem jest BGK i moja mama.Czy mam isc do banku zanieść
            zaSwiadczenie o zarobkach ,razem z mamą?Czy tata też musi być jako
            współmałżonek?Denerwujące jest to że w tym banku kaZdy podaje inne informacje.
            • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 16:13
              Ja mam w BGZ i same papiery o zarobkach moge sama przyniesc (tylko musze miec
              dowód albo jego xero poreczciela) Dopiero bank bedzie wszytsko weryfikował i na
              samo podpisanie umowy pordczyleil musi sie stawic osobiscie
              • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 21:47
                No i wszytsko wyjasniło sie. Kredytu nie dostane :( Okazało sie, ze porecznie
                BGK mi sie nie nalezy (po krótce chodzi o to, że jak wypełaniałm wniosek to
                wpisałm ze w gospodarstwie domowym sa 3 osoby-ja, mama, siostra, teraz jak
                donosiłam papiery zaniosłam zaswiadczenie o dochodach siostry a facet z banku
                na to, że jesli siostra pracuje to juz niw wlicza sie do naszego gospodarstwa i
                de facto sa w nim 2 a nie 3 osoby a BGK porecza tylko gdy sa conajmniej 3 osoby
                w gospodarswie domowym) Czy ktos moze to potwiedzic? To, że siostra nie jest
                juz wliczna do naszego gospodarstwa rozumiem, ale pierwsze słysze zeby BGK
                poreczało, gdy jest powyzej 2 osób w rodzinie. Teraz bez tego poreczenie BGK
                żeby dostac 10 rat kredytu musze im przyprowdzic 2 poreczycilei z łącznym
                dochodem 2500zł netto co jest dla mnie awykonalne :/
                • anciaahk Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 31.01.06, 08:34
                  Prawdą jest, ze ustawa określa jedynie zasady przyznawania kredytów
                  studenckich, ich wykorzystania i spłacania. W kwestii zabezpieczeń każdy bank
                  postępuje indywidualnie, zależy to od jego polityki i oceny ryzyka kredytowego.
                  Co do poręczenie BGK - decyzją albo BGK albo rządu został obniżony próg
                  dochodu, do jakiego mozna ubiegać się o poręczenie, kiedyś było to 60%
                  maksymalnego dochodu na osobę w rodzinie, teraz jest to 40%.
                  Wasze żale są po części niesłuszne, nie dziwcie się, że ktoś odrzuca waszych
                  poręczycieli, bo figurują na listach BR, niesolidnych klientów itd. Kto
                  poniesie takie ryzyko? Jak wy nie spłacicie, to małe są szanse, że taki
                  poręczyciel spłaci za was kredyt.
                  Bank nie jest instytucją charytwatywną, jedynie pośredniczy w przyznawaniu
                  kredytów. Raczej ciskałabym gromy na rząd - przy opracowaniu ustawy o kredytach
                  nikt nie pomyślał o ich zabezpieczeniu, a tak naprawdę to jest główny problem
                  przy udzielaniu kredytów - mówię to z doświadczenia.
                  • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:05
                    Ja to rozumiem. Ale ja spełanim WSZYsTKIE warunki abo otrzymac poreczenie BGK
                    (jestem tez pół-sierota co chyba tez ma znaczenie) Jedyny powód, dla którego
                    poreczenie BGK zostrało mi przyznane niesłusznie (wg słów faceta z BGZ) to to,
                    ze u mnie w gospodarstwie domowym jest 2 a nie 3 osoby (wyliczając dochód na
                    osobe zarówno przy 2 jak i przy 3 osoabch załapuje sie na te 40 % potrebnych do
                    poreczenia BGK, zreszta oni ten dochód obliczali na podastwie zaświadczeń z US
                    za 2004 rok, a siostra wtedy jeszce nie pracowała i jej jedynym tak jak i moim
                    dochodem była renta po ojcu) Chodzi mo o to, żeby któs potwiedził słowa pana z
                    BGZ że poreczenie BGK mi sie nie należy, bo w gospodarstiwe sa 2 osoby , a BGK
                    moze poreczyc gdy jest conajmniej 3 (a spełniam wszystkie inne warunki) Po
                    prostu nigdy nie słyszałm o takim przepisie. JEstem zła, bo wczesniej mówili
                    mi, że spoko dostane, mamy dochody tez, obok poreczenia BGK wtsraczą żeby mi
                    poreczyła. MAma na żadnym rejestrze dłużników nie figuruje, więc byłam pewno co
                    do kredytu. A żeby dostac teraz ten kredyt bez poreczenia BGK, musze znaleźc 2
                    poreczycili, co jest niemozliwe, gdyz nie mamy bliskiej rodziny, babcia ma 84
                    lata; mama przeciez nie bedzie pytac znajomych w pracy czy by mi nie poreczyli
                    amoi znajomi to tez studenci, więc tez nie zarabiają ( o ile wogóle zarabiajaa)
                    potrzebnych kwot.
                    • anciaahk Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 31.01.06, 18:29
                      Liczba osób w rodzinie nie ma znaczenia przy poręczaniu kredytów przez BGK,
                      znaczenie ma tylko dochód, to że jesteś pół sierotą tez nie ma znaczenia. Jeśli
                      bez względu na to czy wezmą dwie osoby czy trzy spełniasz kryterium dochodwe,
                      to masz prawo ubiegać się o poręczenie BGK. Dzwoniłaś na infolinię?
                      • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:20
                        Jutro zadzwonie.Ale nawet jak mi powiedza ze poreczenie mi sie nalezy to co mam
                        zrobi? Isc do faceta z BGZ i sie kłocic znim? Przeciez i tak jak zachca to mi
                        kredytu nie przyznają. Jeszce raz podkreslam ze spelnaim wszytskie warunki,
                        zeby dostac ten kredyt (dochody mamy wytarcza na poreczenie go jesli bede miala
                        poreczenie BGK) nawet pan z BGZ to potiwerdził, jedyne 'ale' wg niego top
                        cytuje " formalnie u mnie domu sa 2 a nie 3 osoby wiec BGK nie mogło mi
                        przyznac poreczenia"
                        • anciaahk Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 31.01.06, 20:59
                          Upewnij się na 150% że kryterium dochodu masz spełnione, nie wiem czemu on się
                          przyczepił tych osób.
                          Może chodzi o to, że dane dotyczące Twojego kredytu zostały przekazane do BGK
                          tuz po złożeniu wniosku (bo taka jest procedura), teraz dochód jest
                          przeszacowany - i wysokość obu dochodów jest różna. Powtarzam, na pewno liczba
                          osób w rodzinie nie ma znaczeni.
                          Powiedz, że dzwoniłeś/aś na infolinię i do Centrali i zostałaś poinformowana,
                          że liczba osób w rodzinie nie ma znaczenia. Tutaj nie ma dowolności,
                          porozmawiaj z Naczelnikiem/Kierownikiem. Jakie to miasto??
                          • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:49
                            Probowalam dzis zadzownic jakos po 17 (bo tak wrocilam ze szkoly) i juz tam
                            nikogo nie było. Jutro spróbuje. Tak, chodzilo tylko o to ze sa 2 a nie 3 osoby
                            w rodzinie. Po pierwsze, jak juz wczesniej pisalam dochód ten wyliczali na
                            podstwie tych oswidczen dotsrczonych z US za 2004 rok . a moja siostra jeszcze
                            wtedy nie pracowala (wiec de facto w 2004 roku bylo u mnie w rodzinie 3 osoby)
                            I nasze dochody wyniosly razem ok 20000tys. zl (to jest ok 12 tys pensja mamy +
                            ok. 8000 naszej renty po ojcu) Siostra zaczela prace dopiero w połowie
                            2005roku. To jak powinnien nam wyliczyc BGK?? Z siotra jeszcze jako czlonkiem
                            gospodarstwa domowego czy nie? Na dzien dziesiejszy razem z mama (nie licze juz
                            siostry, która wg prawa jest juz na swoim utrzymaniu) to równo 1450 zl (taka
                            jest srednia z ostatnich 3 miesiecy, gdyz pensja mojej mamy w duzej czesci
                            sklada sie z premii wiec raz jest mniej raz wiecej)- na co sklada sie dokladnie
                            340zl,50 groszy mojej renty po ojcu i 1110zl. srednia wynagrodzenia mamy z
                            3ostatnich m-cy. No i tu nawet liczac, ze tylko ja i mam jestem w gospodarswie
                            wychodzi ze poreczenie BGK mi sie nalezy. 1450:2=725 zl a 40% z 1600=740zl. No
                            i nie wiem, co robic. Jutro dzwonie do BGK ale nie wiem czu to soc da. Jestem z
                            Warszawy
                            • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:54
                              I na pewno facetowi od kredtow nie chodzi absoltnie o dochod a o liczbe osob.
                              Pwiedzial cos takiego, że BGK nie moze dac porecznia jesli sa tylko 2 osoby w 1
                              gospodarstwie, ze gdyby to teraz jakos zataił to w momencie kontroli przez BGK
                              i on i ja mielibysmy problemy.
                              • anciaahk Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 31.01.06, 22:06
                                Po pierwsze : 40% x 1600 = 640 zł
                                Po drugie do ustalenia prawa do korzystania z poręczenia bierze się ten dochód,
                                który zostaje wyliczony do przyznania kredytu studenckiego: a więc dochód
                                brutto wszystkich członków rodziny za rok poprzedni (2004), pomniejszony o
                                składki na ubezpieczenia społeczne
                                Po trzecie : do liczby członków rodziny zalicza się rodziców studenta oraz
                                rodzeństwo uczące się do ukończenia 26 roku życia. Nie wiem czy w momencie
                                składania wniosku o kredyt studencki zażądano od Ciebie zaświadczenia
                                potwierdzajacego naukę Twojej siostry?
                                Po czwarte: jakie kłopoty? Niech koleś zapozna się z przepisami a potem
                                wymyśla.
                                Po piąte: po co było teraz potrzebne zaświadczenie o dochodach Twojej siostry?
                                Po szóste: bierze się pod uwagę rok 2004, ewentualnie jeśli ktoś utracił źródło
                                dochodu w 2005 to wtedy inaczej liczy się dochód na osobę w rodzinie. W
                                regulaminie nie ma mowy o tym, aby kogoś wykluczyć z gospodarstwa domowego,
                                jeśli podjął pracę w nowym roku!
                                • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:21
                                  Ok. Masz racje, 1600*40%=640, pomysliylam sie. Tak, gdy skladalam wniosek
                                  donisolam tez aswiadczenie, ze szkoły siostry. A teraz po co zaswidczenie o
                                  dochodach siostry? Gdy dowiedzialam, sie za zalapalam sie na kredyt i
                                  poreczenie BGK facet przeprowadzal symulacje zdolnosci kredytowe mojej matki.
                                  No i móaie ze mama ma dochodu 1100 zł. około. No to facet ze matki 1100 + nasze
                                  680 renty to za mało, ze minimum socjalne w Warszawie jest wyzsze niz suma,
                                  ktora by pozostala, gdyby trzeba było zaczac splacac. No i ja mówie ze siostra
                                  tez pracuje. No to on na to ze jesli siostra pracuje to juz sie nie wlicza jej
                                  do dochodu rodzinnego tylko bierze sie pod uwage pensje mamy i moja rente i
                                  dzieli na 2. No i gdy podzielil te 1450 na 2 powiedzial, że ok w takim razie
                                  wystarczy. Pozbieralam wszytskie dokumenty, lacznie z zaswiadczeniem z pracy
                                  siostry, żeby w razie czego miec dowod ze rzecywiscie pracuje i pojechalam
                                  wczoraj do banku. I dopiero tam na miejscu, facet "dopatrzyl" sie ze w tym
                                  momencie przeciez nie nalezy mi sie porecznie BGK
                                  • anciaahk Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA 31.01.06, 22:32
                                    Ok, teraz rozumiem. Wg mnie nie miał racji. Poproś, aby upewnił się u
                                    przełozonych, jak jest faktycznie. Poręczenie BGK na pewno Ci się należy.
                                    Minimum socjalne jest z pewnością większe, na każdą osobę musisz mieć ok.520 zł
                                    (przy 2-os.gosp.). Może dochód mamy nie wystarczy, żeby była Twoim
                                    poręczycielem, ale co do poręczenia BGK nie mam żadnych wątpliwości!
                                    Masz prawo odwołać się, negocjować itd., nie spowoduje to odebrania Ci prawa do
                                    skorzystania z kredytu.
                                    Powodzenia!
                                    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:39
                                      Ok. Dziekuje. Rzeczywiscie najlepiej tam pojechac i sie dowiedziec. Wydaje mi
                                      sie ze mama by sie zalapala na poreczciela, nawet sam facet w banku powiedział,
                                      gdy przeprowadzal symulacje, że sie powinna wyrobic> Dopiero problemy zaczely
                                      sie wczoraj jak pojechalam z wszystkimi dokumentami, a ten dopatrzyl sie ze BGK
                                      przyznalo mi nieslusznie poreczenie.
    • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:55
      Czyli jeszce raz czy dobrze zrozumialam : do kredytu liczy sie liczba czlonków
      rodziny w 1 gospodarstwie w roku poprzedzjacym zlozenie wniosku (tj. 2004) a
      nie ma to znaczenia, że w chwili obecnej jest ich mniej (czytaj: siostra jest
      juz na swoim, co jest tylko na papierku, bo i tak wszytsko idzie do wspólnego
      gara)
      • Gość: ancia Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:56
        dokładnie :)
        • Gość: ja Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:25
          Dzwonilam do BGK i tam potwerdzono, ze poreczenie BGK mi sie nalezy. PAni
          powedziala, ze po pierwsze, jesli juz zostalo mi przyznane to nikt (nawet
          facet z banku) nie ma prawa go odebrac, po drugie potwierdzila, ze siostra tez
          sie wlicza do naszej rodziny. Wczoraj bylam w BGZ, jeszcze raz przedstatilam
          sprawe, wyjasnilam. Fecet powiedzial, ze musielismy sie zle zrozumiec ( a na
          100% jestem pewna, ze powiedxzial mi, ze poreczenie BGK mi sie nie nalezy,
          nawet przy moim wniosku mial adnotacje "stwierdzono, ze rodzina 2 a nie 3-
          osobowa" tylko nie kojarzyl a propos czego ja zrobil) W kazdym razie po
          wyjasnieniach doszedl do wqniosku ze sie nalezy porecznie BGK. Wyliczyl, ze
          mama moze tez byc poreczycielem, zabral dokumenty zeby wszystko sprawdzili i do
          konca tygodnia mam dostac ostateczna decyzje. Dzieki za to, ze mi tu pomoglas,
          bo gdyby nie to bym wszystko zostawila tak jak jezt i teraz kombinoiwala skad
          wziac 3 tysiaki na szkole. Jeszcze raz dziekuje.
          • Gość: ancia Re: Dla kogo kredyty studenckie?PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 07:55
            na zdrówko :)))) Cieszę się, że mogłam pomóc i że Ci się udało!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka