Gość: Richelieu* IP: *.localdomain / 195.117.90.* 28.10.02, 13:48 Jak myślicie. Na jaki rodzaj pracy ma się szansę po takich kierunkach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ugh Re: Geografia + Socjologia IP: *.acn.waw.pl 28.10.02, 15:59 Gość portalu: Richelieu* napisał(a): > Jak myślicie. Na jaki rodzaj pracy ma się szansę > po takich kierunkach ? społeczny przewodnik po jurze krakowsko-częstochowskiej ? a serio : to chyba nie ma wielkiego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Geografia + Socjologia IP: 195.117.90.* 28.10.02, 17:43 Wyżej postawione pytanie kieruję jednak do osób, które studiowały lub jeszcze studiują geografię lub socjologię, lub jedno i drugie. Dlatego, że społeczeństwo raczej nie bardzo orientuje się w temacie tych studiów. Jeśli geografia to przewodnik? Przewodnikiem można zostać po kursie, a nie po 5 latach studiów. I nie po Jurze. Żaden geograf nie powie `jura` na wyżynę krakowsko-częstochowską ;). Więc pytam się tych, którzy skończyli przynajmniej jeden z tych kierunków. Co można robić i co sami robią. A jeżeli chodzi o niezorientowanych w temacie, to ich wypowiedzi są również ciekawe, bo przedstawiają rzeczywisty obraz orientacji w naukach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apsik Re: Geografia + Socjologia IP: server* / 192.168.0.* 28.10.02, 19:57 też sie wybieram na geografię. jak mówie o tym ludziom, to od razu pytaja "a co ty dziecko będziesz robiła po takim kierunku???". śmieje się, że bede nauczycielką. ale tak naprawde, to w ogóle się nad tym nie zastanawiam. po prostu uwielbiam gegre. ja rozumiem, że ty jestes mężczyzną i pewnie czujesz obowiazek, żeby znalezć dobra prace i mieć za co utrzymać rodzine (jesli się myle, to sorry), więc musisz wybrać kierunek studiów, po którym taki dobrobyt bedzie możliwy. ale powiem ci tyle, że i tak nie wiadomo, czy po studiach o danym kierunku uda ci sie pracować w "swoim zawodzie". podam przykład- szefem mojej mamy, dyrektorem banku xxx oddziału xx jest facet, który skończył geografię na UW. widzisz? moja rada: wybierz kierunek, który najbardziej ci odpowiada, który "czujesz" i na którym nauka nie bedzie cie doprowadzała do szewskiej pasji, tylko sprawiała ci przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Geografia + Socjologia IP: 195.117.90.* 28.10.02, 22:59 Po pierwsze nie jestem facetem, ale czuję presję obowiązku utrzymania rodziny, bo to nie facet ją utrzymuje tylko oboje, żona też. A po drugie nie zastanawiam się czy iść na gegrę, bo już ją kończę. Ciekawi mnie tylko jak potoczyły się losy innych magistrów geografii i innych magistrów socjologii. Ten dyrektor banku bardzo mnie podbudował, chociaż nie po to studiuję geografię i socjologię żeby pracować w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Geografia + Socjologia 28.10.02, 21:45 studiuje geografie turyzmu na UŁ. Mój chłopak skonczył ten sam kierunek. Nie pracuje w swoim zawodzie. geografia daje moim zdaniem wiele mozliwosci pod warukiem, ze masz "kontakty". Z tym, ze ja raczej nie myslalam o przyszlym zawodzie wybierajac kierunek studiow. poprostu uwielbialam geografie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek0 Re: Geografia + Socjologia IP: *.acn.waw.pl 29.10.02, 21:13 Gość portalu: Richelieu* napisał(a): > Wyżej postawione pytanie kieruję jednak do osób, > które studiowały lub jeszcze > studiują geografię lub socjologię, niepotrzebnie się unosisz. pisze to co pisze z pewną autoironia, a to dlatego ze sam skonczylem dwa kierunki i jednym z nich byla wlasnie socjologia. i wiem tyle, ze studiowanie dwoch kierunkow nie ma zadnego sensu "zawodowego", to znaczy raczej nie zwieksza szans na znalezienie pracy (no chyba, ze pracuje sie w branzy wymagajacej znajomosci dwoch dziedzin, ale takich jest bardzo mało. a co do jury, z pewnoscia masz racje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Geografia + Socjologia IP: *.localdomain / 195.117.90.* 01.11.02, 11:56 Studiowałem gegrę na UW. Teraz pracuję w biurze planowania przestrzennego razem z architektami. Robię wstępne sondowanie środowiska, w jakom stopniu nadaje się do zbudoania nowego obiektu. Jest super. Robię to co lubię i mi za to płacą niezłą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqueee Re: Geografia + Socjologia 01.11.02, 18:43 Gościu, właśnie jestem na pierwszym roku geografii na UW. Czy mogłabym dostać od Ciebie jakieś inforamcje? A co do tematu wątku, mi też wiele osób mówiło, że studiowanie tego kierunku to bez sensu, ale ja się uaparłam, bo chcę studiować to co lubię :) No i studiuję. Pzodrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: Geografia + Socjologia IP: proxy / *.lublin.mm.pl 04.11.02, 12:32 ja tez kończę geografię i właśnie wdrażam w życie ewakuację . Trza się jakoś wykaraskać z tego błota. Zaczęłam na Politechnice Warszawskiej podyplomowe studium urbanistyczne - kuope kasy to kosztuje ale daje możliwośc zdawania na uprawnienia urb. Chyba stary też zrób sobie cos podyplomowego bo ani po socjologii ani po geografi... szkoda gadać ( wiem co mówię , bo mam socjologa w domu). Trzeba to podeprzeć czymnś konkretnym. Wiekszośc moich znajomych robi w supermarkietach albo czyms takim,. Jeden farciarz pracuje w IMiGW ( jest po meteo) ale odbębnił swoje wojsko i syupermarket też. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqueee Re: Geografia + Socjologia 04.11.02, 21:38 ryża napisał a konczysz może geografię na UW? Jesli tak mogłabym się spytać o kilka spraw? Pozdrawiam serdecznie Moniqueee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: Geografia + Socjologia IP: proxy / *.lublin.mm.pl 04.11.02, 22:26 Sorry ale nie na UW:-) Odpowiedz Link Zgłoś