Dodaj do ulubionych

Ekonomia i zadanie

05.01.06, 07:22
Nie wiem jak sie zabrać za zadanie. Może mi ktoś pomóc. Będe wdzięczna za
każda podpowiedź a nawet rozwiązanie

Konsument dysponuje kwotą 120zł, którą wydaje tylko na zakup dobra x i y.
Cena dobra x=3zł zaś cena dobra y=5zł.

a) Napisz równanie linii budżetowejprzy tych ograniczeniach
b) Jaką postać będzie mieć linia budżetowa gdy dochody spadną o 25% natomiast
ceny dóbr x i y nie zmienią się
Obserwuj wątek
    • Gość: karoleczek Re: Ekonomia i zadanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 08:01
      Hmmmm nie wiem w zyciu nie mialem ekonomii i nie mam z nia nic wspolnego ale to
      chyba jest proste zadanko.
      rozwazasz 2 skrajne przypadki
      1) kupujesz zero dobra x wydajesz na y wylacznie czeli masz pierwszy punkt
      (0,120/5) czyli (0,24)
      2)kupujesz zero dobra y a wydajesz wszytko na x czyli punkt na wspolzedne
      (120/3,0) czyli (40,0)
      laczysz te dwa punkty i masz prosta :)
      A moze chodzi o cos innego nie wiem :)
      • Gość: karoleczek Re: Ekonomia i zadanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 08:05
        laczysz te dwa punkty :) i masaz odcinek nie "ciagniesz" taj prostej poza te
        punkty ;)
    • Gość: gienio Re: Ekonomia i zadanie IP: *.astral.lodz.pl 05.01.06, 08:18
      m=130 dobro nr1 =3x a dobro nr2 =5y
      tak wiec 3x+5y=130 bo wzor mamy taki m=px+py.
      w drugum przypadku jest tak ze obliczasz 25% ze 130 i wstawiasz to z m nie
      zmieniajac wartosc x i y.
      Sorry ze tak zawile ale mam nadzieje ze sie polapiesz :D
      aha mam nadzieje ze wiesz jak teraz narysowac te linie ?:D
      • kolezanka21 Re: Ekonomia i zadanie 05.01.06, 08:58
        m=130 a nie 120?

zaczęłam rozwiazywać ale się gubie

Jaka jest prawidłowa odpowiedź?
        • Gość: gienio Re: Ekonomia i zadanie IP: *.astral.lodz.pl 05.01.06, 09:51
          sorry m=120 pomylka z ,mojej strony :D zle przepisalem
          To jest zwykla funkcja liniowa doprowadza ja do postaci y=(3x-120)/5 i rysujesz
          koniec zadania
          • kolezanka21 Re: Ekonomia i zadanie 05.01.06, 11:11
            chyba jestem za mało inteligentna żeby to rozwiązać :( albo myle się na
            najprostszej rzeczy

Mogłabym prosić o rozwiązanie. Może być tutaj albo na maila
            • Gość: karoleczek Re: Ekonomia i zadanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 11:24
              gienio zasnatow sie :) przeciez podales wzor zwyklej funkcji liniowej :) ona np
              istnieje dla dajmy to np :) x=1000 przeciez na zdrowy chlopski rozum nie kupisz
              1000 dobra x za 120 :))
              Pozdrawiam
              • Gość: gienio Re: Ekonomia i zadanie IP: *.astral.lodz.pl 05.01.06, 17:34
                polecam przeczytac sobie Variana masz tam czarno na bialym m=px+py
                • Gość: gienio Re: Ekonomia i zadanie IP: *.astral.lodz.pl 05.01.06, 17:37
                  To co podalem to rownanie lini budzetowej a wzor na ograniczenie jest nierownoscia
                  m<px+py wiec wszystko jest ok .Rownanie linii budzetowej ma przedstawiac
                  wszystkie zestawy dobr ktore miesza sie w budzecie.A to ze cos jest poza nim to
                  juz inna sprawa.W mikroekonomii niestety tak jest i koniec. Jak nie masz pojecia
                  o czym gadasz to nic nie mow.
                  • Gość: karoleczek Re: Ekonomia i zadanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 19:05
                    Hmmm wiesz szeczerze mowiac nie mam pojecia kto to ten varian :) a z matematyka
                    mialem ostatnio stycznosc jeszcze w XX wieku .
                    Ale spokojnie przeciez napisalismy rownania tych samych prostych ;)
                    Pozdrawiam
                    KAROL
    • Gość: zly Re: Ekonomia i zadanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 19:26
      a co mnie to obchodzi. trzeba rozmawiac o zdjeciu richelieu z funkcji
      kasuje on kazdy watek szanowanej przez wszystkich naszej kochanej prof dr hab
      anny bomboli lichoty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka