Dodaj do ulubionych

lekarski i stoma

31.01.06, 15:58
Witajcie,

studiuje na wydziale lekarskim.Po pierwszym roku chcialam sie przeniesc na
stomatologie,jednakze uzyskalam odpowiedz,iz nie ma takiej mozliwosci,chociaz
wiele przedmiot sie zwyczajnie pokrywalo,a nawet mialam je w zwiekszonej
ilosci.Interesuje mnie w przyszlosci chirurgia twarzowo-szczekowa i z
informacji,ktore zbieram slyszalam,iz warto miec ukonczone oba wydzialu,aby
moc zaistniec w tej "branzy".Czy ktos z Was studiowal badz studiuje oba
kierunki?jak to wyglada?czy pewne przedmioty beda mi przepisane,czy tez musze
uczeszczac na nie jeszcze raz?oczywiscie najpierw musialabym sie dostac na ta
stomatologie,bo na tej zasadzie chyba funkcjonuje przyjmowanie studenta,nawet
wtedy,kiedy dostal sie on na lekarski.
Obserwuj wątek
    • a_ja_nie Re: lekarski i stoma 02.02.06, 17:03
      cześć
      ja studiuje równocześnie na lekarskim i na fizjoterapii. w kwestii
      przeniesienia się to pewnie zależy od uczelni, na mojej dla każdego kto ma
      życzenie zostać studentem jest taka sama procedura rekrutacyjna znaczy egzam.
      jeśli chodzi o przepisywanie przedmiotów to sytuacja wygląda bardzo różnie,
      przeważnie kryterium decydującym jest zakres materiału obowiązującego na danym
      kierunku, czasem natomiast jest to tylko kwestia dobrej woli kogoś kto prowadzi
      zajęcia. generalnie trzeba z uśmiechem, grzecznie i bez nerw wyjaśniać swoją
      sytuację i plany życiowe i da się wtedy większość pozałatwiać. pamiętaj, też że
      2 kierunki to 2 razy więcej imprez :-) powodzenia.
    • sarsur Re: lekarski i stoma 02.02.06, 17:09
      Witaj,

dziekuje bardzo za odpowiedz.Czyli rozumiem,iz musze przysiasc nad ksiazkami z
      biologii ,fizyki i chemii i zwyczajnie przygotowac sie do egzaminu,gdyz nie ma
      innej mozliwosci.Dlugo zastanawialam sie nad swoja decyzja,ale sadze,iz nie mam
      nic do stracenia:)
    • hanwar Re: lekarski i stoma 02.02.06, 19:29
      Cześć!Osobiście problem mnie nie dotyczy.Jestem na stomatologii i nie chcę jej
      zmieniać.Wiem jednak,że u nas na uczelni (PAM) nie było aż tak trudno zmienić
      kierunku.Do nas doszło na II roku sporo"lekarzy" zmieniających profesje
      (musieli nadrobić róznice programowe i tylko, a na zajęcia chodzili z nami).W
      drugą stronę nie było tak łatwo, jednak sporo z nas stomatologów przeniosło się
      na kierunek lekarski po III roku i zafundowali sobie dodatkowy rok nauki
      (nadrabianie róznic programowych wymagało większego poświęcenia).Pozdrawiam i
      życzę powodzenia
      • sarsur Re: lekarski i stoma 02.02.06, 20:26
        Witaj,

ja tez jest na PAM-ie :) mnie interesowala zmiana "profesji",jednakze
        otrzymalam odmowna odpowiedz.Dowiedzialam sie w miedzyczasie,gdyz zbyt pozno
        zlozylam wszelkie dokumenty.

Czy orientujesz sie,czy bede musiala podejsc do egzamin wstepnego jeszcze raz?
        czy musze zaplacic jakas dodatkowo oplate za drugi kierunek?nie bardzo sie
        orientuje w sprawach papierkowych,gdyz nie wiedzialam,czy w ogole taka obcja
        wchodzi w gre,podjecie studiow na dwoch kierunkach.
        Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
        • sarsur Re: lekarski i stoma 02.02.06, 20:27
          oczywiscie opcja,a nie obcja;)
        • hanwar Re: lekarski i stoma 03.02.06, 23:15
          Przykro mi bardzo, ale wszystko, co na ten temat wiedziałam,
          napisałam.Najprościej pójść do dziekanatu i porozmawiać.Ewentualnie dopaść
          kogoś, kto przez to przechodził.Osobiście nie znam nikogo, kto jest na dwóch
          kierunkach na raz(oczywiście mam na myśli dwa z naszej uczelni, bo tacy którzy
          stomatologię i np.zaoczną ekonomię studiują znam).Stomatologia na późniejszych
          latach jest bardzo obciążona godzinowo (wiem cos o tym, jestem już na V roku)i
          trudno by było ją pogodzić z czymś jeszcze(choć ponoć mówią, że dla chcącego
          nic trudnego).Jest bardzo dużo, długich zajęć klinicznych.Wiele osób decyduje
          się najpierw na 5 lat stomatologii, a potem 3 uzupełniające z lekarskiego (tak
          było, czy jest jeszcze nie wiem), by "bawić się" w chirurgię szczękowo-twarzową
          (ponoć teraz 2 kierunki na to nie są wymagane).U nas (PAM)kierownikiem w/w
          zakładu jest laryngolog.Powodzenia, pozdrawiam.
    • dorizzzzz Re: lekarski i stoma 18.02.06, 22:06
      hej:) ja jestem po stomie na leku, ciezko ciezko, uczyc sie juz nie chce, ale
      da sie zyc....ogolnie nie najgorzej, az sie sama dziwie ze i tak mozna,
      oczywiscie do drugich studiow podchodzi sie nieco inaczej, mniej stresuja,
      staram sie uczyc to co mnie ineteresuje, a nie wszystkiego bez sensu, po prostu
      dojrzalsze podejscie do studiow, jednak przy okazji cos sie traci , na stopmie
      i na leku, a to mniej godzin w pracy, bo np trzeba cos przeczytac do
      zaliczenia, a to pada sie z nog i juz nie dam rady przeczytac nowosci
      stomatologicznych , z kolei na studiach, nie chodze na wyklady, a to nie
      przeczytam czegos na zajecia ze zmeczenia, albo po prostu ma sie noeraz juz
      dosc... weekendy starm sie sobie robic wolne, w miare mozliwosci, zeby nie
      zwariowac ;)))))))))))powodzenia, pozdraiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka