Dodaj do ulubionych

mikrobiologia (?)

07.02.06, 18:45
Moim marzeniem sa studia biologiczne, niestety zaocznie, bo nie mam innej
mozliwosci...ale do rzeczy - przegladajac oferty pracy i tematy z tym
zwiazane, coraz czesciej pojawia sie mikrobiologia jako specj. porzadana i
teraz mam dylemat, poniewaz nie wiem gdzie moglabym zaocznie studiowac
mikrobiologie i czy w ogole sie da gdzies, a jesli tak, to czy w trakcie
studiow wybiera sie ta specjalizacje, czy jak? I czy mikrobiologia bardziej
powiazana jest z biologia czy z biotechnologia? Szczerze mowiac ide na
biologie, bo jest tam mniej chemii....ale jak to jest w przypadku
mikrobiologii z chemia...? Porownywalnie jak z biotechnologia...? Chemia to
moja zmora...
Obserwuj wątek
    • Gość: masumi Re: mikrobiologia (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:03
      Zapewniam Cię,że na biologii jest chemii w ful i trochę.Wiem,bo sama studiuję
      biologię na I roku i też marzy mi się mikrobiologia.Specjalność na mojej
      uczelni wybiera się dopiero na IV roku.Powodzenia,masumi
      • irin Re: mikrobiologia (?) 08.02.06, 11:18
        Czesc masumi, a gdzie studiujesz? Dopiero po lic. wybierasz specj. i do
        magistra tylko 2 lata tego sie uczysz...? Chyba, ze te studia dluzej trwaja...
        I myslisz, ze na studiach zaocznych mikrobiologia jest mozliwa (albo
        ewentualnie w trakcie specj. mozna sie przeniesc na dzienne)? Kurcze, nie wiem
        jak to zrobic...Co do chemii....na biologii jest jej z pewnoscia mniej niz np.
        na biotechnologii...w koncu chemia to juz osobne studia..chociaz mikrobiologie
        mozna studiowac i na biotechnologii i na biologii ( w zaleznosci od uczelni),
        ja wybieram biologie..
        • honi_29 Re: mikrobiologia (?) 08.02.06, 12:33
          Studiuję na URz i tak jak mówiłam,wybieram specjalność dopiero po
          licencjacie.Nie wiem czy w ogóle będzie możliwa mikrobiologia,ale bardzo mi na
          tym zależy.Co do przeniesienia na studia dzienne nie wiem,ale to chyba zalezy
          od średniej,tzn im wyższa,tym łatwiej się przenieść.Chemii jest jak dla mnie
          b.dużo-I semestr chemia ogólna z analityczną,II semestr chemia organiczna.Do
          tego biofizyka(tagedia!)i nie jest lekko.Jeden z wykładowców porównał kierunek
          biologii do medycyny.Wiem,że niektórym wyda się to śmieszne,ale zważywszy na
          ilość nauki i poziom,myślę że się nie myli.Na pewno nie dorównuje URz UJ-
          owi,ale i tak jest ciężko.Pozdrawiam,masumi
          • honi_29 Re: mikrobiologia (?) 08.02.06, 12:34
            Tak,masumi i honi_29 to to samo:)
        • Gość: aga Re: mikrobiologia (?) IP: 87.207.40.* 08.02.06, 12:59
          ja studiuje zaocznie biologię na UJ a raczej juz kończę :) i co do chemii- to
          nie powiedziałabym, że jest jej mniej-jeśli chodzi o ćwiczenia to tak- jest ich
          zdecydowanie mniej -na szczęście :)
          u mnie jest tak: rok nieorganiczna i kolejny rok organiczna
          materiał taki sam jak na dziennych więc lekko nie ma
          Biofizyka, matma i fizyka do przejścia
          Jesli chodzi o przeniesienie się na dzienne to lipa- nam przed zapisaniem się
          na studia (zaznacze że mój rok był królikiem doświadczalnym -byliśmy pierwszym
          rokiem rozpoczynającym zaoczne) i powiedziano nam, że bedzie taka możliwość
          przeniesienia -poczym okazało się że jednak nie - bo zmienił się program i ze
          względu na chemie -bo nam rozwalili ją na dwa lata ta możliwość zniknęła -no a
          ponieważ ja marzyłam o biologii totez zostałam juz na zaocznych -a startowanie
          na dzienne było utrudnione przez konkurs świadect :(

U mnie są takie specjalności:
          ANTROPOLOGIA
          BIOCHEMIA
          BIOFIZYKA
          BIOLOGIA KOMÓRKI
          BIOLOGIA ROŚLIN
          BIOLOGIA ŚRODOWISKOWA
          GENETYKA I BIOLOGIA ROZRODU
          NEUROBIOLOGIA

pozdrawiam
    • Gość: kaja Re: mikrobiologia (?) IP: *.marton.net.pl / 80.50.255.* 09.02.06, 13:31
      Ja studiuję dziennie biologię na UŁ i na trzecim roku wybiera się
      specjalizacje. Na zaocznych niestety nie ma za dużego wyboru, bo są tylko dwie
      i nie ma wśród nich mikrobiologii.
      • irin Re: mikrobiologia (?) 10.02.06, 12:40
        I teraz jestem w kropce...nie wiem jak to zrobic, zeby miec specjalizacje z
        mikrobiologii po/na biologii zaocznej(a bardzo mi na tym zalezy)...Najlepiej
        studiowalabym gdzies przez pierwsze lata zaocznie, a pozniej przeniosla na inny
        uniwersytet, gdzie jest mikrobiologia ('na inny' , bo w zasadzie od jakiegos
        czasu juz bylam nastawiona na biologie zaocznie na UMK, ale tam niestety nie ma
        tej specjalizacji....). Czy da sie np. po licencjacie zaocznie, robic gdzies
        specjalizacje z mikrobiologii...? Kurcze, zla jestem, bo te zaoczne studia
        cholernie to ograniczaja...co robic..? ;(
    • Gość: kaja Re: mikrobiologia (?) IP: *.marton.net.pl / 80.50.255.* 10.02.06, 14:28
      A można wiedzieć czemu zależy Ci właśnie na studiach zaocznych?
      • irin Re: mikrobiologia (?) 11.02.06, 13:55
        Przez pierwsze lata rzadko bede w Polsce, a zagranica nie chce
        studiowac...zwlaszcza biologii w innym jezyku..
        • Gość: masumi Re: mikrobiologia (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 16:38
          A myślisz,że studia zaoczne nie wymagają Twojej obecności na zajęciach?ja mam
          zjazdy co dwa tygodnie od piątku do niedzieli(3 dni co 2 tyg.)Raj na ziemi,co?
        • Gość: aga Re: mikrobiologia (?) IP: 87.207.40.* 11.02.06, 17:24
          to mam pytanie -jak sobie wyobrażasz studiowanie skoro Ciebie nie będzie?
          Ja mam np. zjazdy co tydzień -sobota, niedziela
          Odnosze wrażenie -być może mylne, że jesteś jedną z osób, które uważają, że jak
          są na zaocznych to mogą się nie pokazywac wogóle i przechodzić sobie bez
          problemów z roku na rok?

• irin Re: mikrobiologia (?) 11.02.06, 21:46
            'rzadko' moze zle powiedziane, ale za to krotko i z duza czestotliwoscia -
            specjalnie na zjazdy....rzeczywiscie wiele osob moglo to tak odebrac, jak Ty,
            Aga.
            Pozdr.
            • irin Re: mikrobiologia (?) 13.02.06, 11:34
              up!
              • Gość: niunka Re: mikrobiologia (?) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.02.06, 23:53
                studiuje mikrobiologie na UWr, a raczej studiuje biologie a mikro to moja
                specjalizacja, ktora wybrałam na III roku i wlasnie w Zakladzie Mikro robie
                licencjat
                jestem tez na 1 roku biotechnologii i przyznaje ze wiecej jest na niej chemii i
                matematyki

a na biologii miałam zajecia z chemii:
                -organicznej
                -nieorganicznej i ogolnej
                -analitycznej
                -fizycznej
                -biochemii

a specjalizacje wybiera sie po II roku :
                - biologia człowieka=antropologia
                - botanika
                - zoologia
                - mikrobiologia
                (ekologie wycofali)

istnieje tryb zaoczny na UWr i mozliwosc przeniesienia na dzienne

polecam, choc łatwo nie jest...
    • Gość: studentka Re: mikrobiologia (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 16:52
      ja tez studiuje biologie,dziennie na Uj i chemii naprawde jest duzo.W tej
      chwili jestem na 2roku i moja zmora jest biochemia,jeszcze gorsza od chemii
      nieorganicznej,analitycznej i organicznej z ktorymi nie mialam problemow.A
      mikrobilogia to u nas specjalizacja z biologii komorki.Dostanie sie na
      specjalizacji zalezy od ocen z wybranych przedmiotow
      • Gość: niunka Re: mikrobiologia (?) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.02.06, 16:54
        a dla mnie najłatwiejsza i najprzyjemniejsza była własnie biochemia, natomiast
        do dzis nie rozumiem za wiele z chemii fizycznej:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka