Gość: maturzysta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:03 Czy ktorys z forumowiczow moglby w miare dokladnie objwsnic mi roznice miedzy przekazem literackim a nieliterackim? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hej Re: POMOCY!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.06, 22:22 pie..sie wysil sie sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:07 na googlech nie ma nic sensownego.Nie chcecie,to nie pomagajcie,a nie bez sensu wyjezdzacie z glupimi tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 08.02.06, 11:50 to moze z tym pytankiem na forum matura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:27 Zawsze wydawalo mi sie,ze studenci wiedza wiecej,ale coz...;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 18:49 Jasne, że wiedzą więcej od licealistów, ale primo, licealista sam powinien się wysilić i zrobić, segundo, studenci za maturzystów zadań domowych odwalać nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 09.02.06, 19:29 czas powiedziec dosc! studenci tu sie z sesja mecza a nie beda po jakichs googlach latac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:22 Na goolach nic mie na. Zdaje sobie sprawe,ze studenci maja sesje,ale pomyslalem sobie,ze jesli ktos studiuje polonistyke,moje pytanko bedzie dla niego banalem i moze poswieci mi chwilke. Ja niestety nigdzie nie moge znalezc tych cholernych roznic,a czas nagli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 09.02.06, 20:46 to moze do bilbioteki pojdziesz i jakis slownik wezmiesz i tam cos musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:18 Marcy,uwazasz mnie za totalnego idiote?Myslisz,ze nie wiem w jakim celu chodzi sie od biblioteki/czytelni?Przewertowalem slowniki, podreczniki do poetyki,ale nie znalazlem niczego konkretnego. Niestety mieszkam w malym miasteczku i nasza bibliteka nie jest zbyt dobrze wyposazona. Pomyslalem zatem,ze jesli na forum wymieniacie sie wiadomosciami,moze znajdzie sie jakas dobra dusza i pomoz zdesperowanemu maturzyscie (jak juz wczesniej pisalem na googlach tez nie ma nic na en temat).Ale widze,ze potraficie dawac tylko "dobre rady",sugerujac zarazem,jakim jestem polglowkiem.Przykre to troche,ale i tak dzieki wszystkim,ktorzy tak "aktywnie" udzelaja sie w mojej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:38 to zapraszam na forum polonistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza_pedagogika2006 Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 13:46 Przekaz literacki-ma formę intelektualnej gry z czytelnikiem, w przekazie tym język jest kwiecisty ,rozbudowany oraz bogaty w środki stylistyczne: przenośnie, metafory, gradacje, ukryte znaczenia, porównania, a także melodyczność tekstu, jego nastrój, itd. Przekaz literacki jest przekazem często filozoficznym i zmusza czytelnika do wyciągania wniosków ukrytych z tekstu o niejednolitym znaczeniu. Np: ponury żniwiarz obejmuje zasięgiem ..., co również może oznaczać, iż śmierć dotyka każdego człowieka, objemuje wszystkich prędzej, czy później ... Przekaz literacki nie zawiera zwrotów slangowych oraz znaczeń potocznych. Jeśli chodzi o nieliteracki przekaz, napewno jest mniej "artystyczny" od literackiego, nie ma takiego nagromadzenia metafor, uniesień, gradacji, melodyczności, występuje slang i słowa potoczne. Można powiedzieć,że przekaz nieliteracki to przekaz np: dosłowny, jednoznaczny, rzeczywisty ze stanem faktycznym. Ale czasem gdy w tekście jest nagromadzenie zbyt specjalistycznego słownictwa, to taki język również jest nieliteracki, bo jest za sztuczny, za mało przekonywujący, dialogi są sztuczne. Przekaz nieliteracki często utrudnia zakwalifikowanie dzieła do naprawdę wybitnych, mimo iż ma wysoki poziom merytoryczny. To tyle co udało mi się wymyśleć w wolnym czasie. Mam nadzieję, że się przyda. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:12 Dziekuje Ci bardzo,Izo:) Odpowiedz Link Zgłoś