Dodaj do ulubionych

matematyka na SGH

IP: *.lama.pl 13.02.06, 21:38
czy matematyka na sgh jest do przejscia dla osoby, ktora skonczyla juz jedne
humanistyczne studia, a w liceum chodzila do klasy humanistycznej? dodam, ze
osoba ta jest inteligentna i zdeterminowana, i bardzo by jej sie matematyczne
umijętności przydaly. przy czym osoba ta pracuje bardzo duzo, i nie dysponuje
wolnym czasem.. chodzi o studia zaoczne. jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: nowaczek Re: matematyka na SGH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 15:29
      Matematyka do przejścia jest prosta w porównaniu ze statystyką i ekonometrią:P
      • Gość: Martynka Re: matematyka na SGH IP: *.lama.pl 14.02.06, 16:30
        no tak :) czyli jak widzisz szanse takiej osoby na statystyce? czy jest w ogole
        sens sie w to pakowac?
        • Gość: sgh-owiec Re: matematyka na SGH IP: 193.0.117.* 14.02.06, 16:44
          wiele zależy od osoby. Dla niektórych nawet po mat-fiz itp. są to trudne
          przedmioty. W sumie dobrze, że się zastanawiasz nad tym, ale moim skromnym
          zdaniem, jeśli przejdziesz przez sito rekrutacyjne, to znaczy, że będziesz
          startować z podobnego poziomu co świeżo wyjęci maturzyści. Z 2 str. studia
          humanistyczne to też specyficzny sposób myślenia i rozwiązywania różnych
          kwestii, dlatego trudno mi powiedzieć jednoznacznie :wchodź albo nie wchodź w
          to. Radzę też nie sugerować się innymi, bo jak wcześniej pisałem zdania na
          temat statystyki, matmy, ekonometrii, makroekonomii są podzielone.
          • Gość: Martynka Re: matematyka na SGH IP: *.lama.pl 14.02.06, 16:51
            czyli na zaocznych tez jest sito rekrutacyjne? wiem o testach, ale konkurencja
            jest rzeczywiscie taka duza?

wiesz, prawda jest taka, ze ja oczekuje ze mi ktos napisze ze mial same dwoje w
            liceum, i przez kilka lat nie mial do czynienia z matematyką, aa, i ze
            tabliczki mnozenia nie umie, to nabiore trochę pewnosci siebie :)

pocieszam sie, ze ja chce isc na te studia zeby czegos sie nauczyc i umieć tą
            wiedzę wykorzystać, a nie po to zeby miec papierek sgh. z takim nastawieniem
            powinno byc latwiej, prawda? tylko ta matematyka mnie tak stresuje, mimo ze
            bardzo, ale to bardzo by mi sie przydala...
            • Gość: mamba Re: matematyka na SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 19:59
              mam znajomego na sghu, sama studiuję na AE ;). Jeśli chodzi o matmę to jest ona
              przeważnie do przejścia na studiach ekonomicznych, tylko nie licz że jak
              zdobędziesz zaliczonko, zdasz exam z matmy to kończy Ci się przedmiot. Matma i
              jej elemanty sa potem przemycane dalej ;]. Próbować można, ale generalnie
              lepiej radzą sobie na takich studiach ludzie, którzy co nieco kapują ;). Of
              kors bez obrazy. Ale spróbować możesz :)
              • pielach Re: matematyka na SGH 15.02.06, 13:11
                do sghowiec: o tym ze zaoczne napisalam w pierwszym poscie :)

do mamba:
                > tylko nie licz że jak
                > zdobędziesz zaliczonko, zdasz exam z matmy to kończy Ci się przedmiot

wiesz, ja NAPRAWDE chce sie tego nauczyc, wiec wcale nie licze ze matma sie
                skonczy :)

matematyki nigdy nie lubilam, ale tez nigdy jej sie nie uczylam. liczę więc na
                to ze nie lubilam bo bylam uprzedzona, bo przeciez glupia nie jestem...

dzieki wam za wszelkie opinie, jeszcze mam czas na zastanowienie sie, jak nie
                sgh, to inna ekonomiczna. wiem, ze jakbym dysponowala wiekszym wymiarem czasu
                to bym sie nie wahala, bo bym mogla tej matematyce poswiecic tyle ile bym
                chciala, a tak to nie wiem.. W kazdym razie zdecydowalam sie nie isc tylko na
                uzupelniające magisterskie, bo z nadrabianiem z materialem z licencjackich na
                pewno bym sobie nie poradzila. ale licencjat, kto wie, kto wie.

jak ktos ma jeszcze jakies przemyslenia to niech napisze prosze.
                • pielach Re: matematyka na SGH 15.02.06, 13:13
                  to ja, Martyna, tylko zalogowana
            • Gość: sgh-owiec Re: matematyka na SGH IP: 193.0.117.* 15.02.06, 12:40
              szkoda, że od razu nie napisałaś, że chodzi ci o studia zaoczne.
              Nie wiem jak to tam wygląda.
              • Gość: eia Re: matematyka na SGH IP: *.ds.univ.gda.pl 15.02.06, 19:57
                napisala to w pierwszym poscie, ale to nic....
    • Gość: beatrycze123 Re: matematyka na SGH IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.02.06, 17:05
      Nie oszukujmy się, studia zaoczne na esgiehu SĄ łATWIEJSZE. Są też drogie. Nie
      ma ZADNEGO sita, przyjmują wszystkich.
      Matematyka jest do przejścia, statystyka i ekonometria też. Paradoksalnie, te
      dwa ostatnie przedmioty to takie, które a;bo się lubi, albo nienawiczi. jest
      mnóstwo osób, typowych humanistów, które statę zaliczają na 5,5 a akonomtrię na
      4 lub 4,5.
      Na dziennych w ekonometrii jest legendarny, budzący grozę test. Na zaocznych- po
      prostu 3 zadania do rozwiązania, bez głupiego teoretycznego rozważania założeń
      jakichś twierdzeń. Za to staty ma się aż 3 semestry :/ Zgłupieć można.
      Udzielałam korepetycji zaocznym stąd wiem, że tam naprawde jest łatwiej.

Jeśli ktoś nie dysponuje wolnym czasem, to po co w ogóle pchać się na studia?
      Tak zupełnie bez nauki to nie przejdzie...
      • Gość: Martynka Re: matematyka na SGH IP: *.lama.pl 15.02.06, 17:14
        dzieki za odpowiedz.

> Jeśli ktoś nie dysponuje wolnym czasem, to po co w ogóle pchać się na studia?
        > Tak zupełnie bez nauki to nie przejdzie...

piszę po raz piąty :) ja chce sie uczyc!! poza tym, moj pracodawca tego ode
        mnie wymaga, i to on bedzie mi finansowal te studia (albo inne, jesli na sgh
        sie nie wybiore). troche wolnego przed sesja bede mogla dostac. ale jak placi,
        to tez wymaga, dlatego to dla mnie wazna decyzja, bo jak mi sie nie uda, to kto
        wie jakie bedą konsekwencje... dlatego zbieram przerozne opinie. jeszcze raz
        dzieki za twoją! pomoglas mi.
        • agul86 Re: matematyka na SGH 15.02.06, 20:30
          Rowniez potwierdzam teze, ze studia zaoczne na sghu sa latwiejsze. Mialam okazje sie o tym przekonac po tym, jak do trojki z examu z matmy braklo mi 2 punkty a ocena z cwiczen byla zadowalajaca :) kochana pani doktor powiedziala: zrobi mi pani zadanie z egzaminu dla zaocznych i po sprawie. Na prawde zero problemu. Najwieksze podstawy, zadania latwe i przejrzyste. Nawet dla humanistow :)
    • Gość: Aga Re: matematyka na SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 09:59
      Jaasne, na zaocznych studjuja same glaby a na dziennych geniusze... Matma na
      zaocznych nie jest latiwejsza. Jest po prostu mniej godzin i skromniejszy
      zakres. Na studia poszlam po 8 latach od skonczenia liceum i nic prawie z matmy
      nie pamietalam. Ale pare korkow oraz "grupa naukowa" z pozostalymi studentami w
      kazdy wolny weekend i srednia w naszej grupie na koniec byla 4,5. Z tym ze
      mielismy pomoc w kolezance, ktora byla po fizyce. No i mielismy fantastycznego
      wykladowce, ktory wiedzial jak nam prosto wytlumaczyc :-) Jesli sie przylozysz,
      zdasz. Gorsza jest ekonometria i statystyka.
      Powodzenia! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka