IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:53
mam marzenie, chciałbym w przyszłości zajmować się badaniem mózgu ludzkiego.
Wiem, że marzenie mało realne i trudne do spełnienia, ale co tam... to jedyna
rzecz która mnie ciekawi.
Jedyna droga którą widzę to medycyna - a potem neurologia. Niestety to
obecnie niemożliwe abym tam sie dostał.
Więc mam pytanie, zainteresowały mnie studia biologiczne, ale szczerze mówiąc
nie mam pojęcia czy można tam wybrac jakąs specjalizacje, co dotyczyłaby
człowieka itd.
więc po jakich studiach mozna robić to co ja chce???
Obserwuj wątek
    • tocqueville antropologia 19.02.06, 20:12
      • Gość: gosc Re: antropologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:22
        dzieki za odpowiedż, ale mnie raczej nie interesuje badanie pojemnosci mozgu
        austalopiteka.... ale po prostu praca naukowa dotycząca mózgu, badanie różnych
        procesów, obszarów, odpowiedzialnych za coś itd.
    • very_martini Re: MÓZG 19.02.06, 20:22
      biologia?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • Gość: Tawananna* Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:25
      Jeśli nie medycyna, to może psychologia?

Biologia, wydaje mi się, mogłaby być dla Ciebie nieciekawa, jeśli chciałbyś się
      zająć mózgiem, i niekoniecznie interesują Cię glony, ameby, grzyby ;)
      • Gość: z. Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:29
        A czemu nie możesz zdawać na medycynę?

• Gość: Tawananna* Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:31
          Obstawiam, że nie zdaje chemii/fizyki/obu ;).
          • r.richelieu Re: MÓZG 19.02.06, 21:57
            powiem głupio. A może naoglądał się Milczenia owiec i dlatego go mózg interesuje
            ;)
            Psycholog nie zna się na procesach tak jak lekarz, zna się na rezultatach tych
            procesów
            • Gość: gosc Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 22:52
              nie naogladałem się Milczenia owiec, w przeciwnym razie wolałbym zostać
              patologiem. Albo psychopatą.

nie zdaje tego co na medycyne potrzeba. chodze do klasy o porąbanym profilu
              gdzie biol, chem, fiz było tyle co kot napłakał, te przedmioty skończyły mi się
              ponad rok temu, NIC nie pamiętam. Do psiej d*py ta reforma liceum niepodobna.
              Jeżeli chce na medycyne czeka mnie cieżki rok samodzielnego kucia po maturze
              aby sie przegotować, albo i więcej.
              • Gość: Tawananna* Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 03:15
                > te przedmioty skończyły mi się
                > ponad rok temu, NIC nie pamiętam.
                > Do psiej d*py ta reforma liceum niepodobna.

Reforma reformą, ale pod tym względem nic się nie zmieniło - ani na lepiej, ani
                na gorzej.

Kiedy ja byłam w liceum, rok przed maturą kończyły się przedmioty takie jak:
                biologia, chemia, fizyka, geografia, jeden język obcy (!). Jeśli nie miało się
                z tego przedmiotu rozszerzenia (a wybierało się z tego przedmiotu, z którego
                zdawało się maturę, ew. z dwóch), to trzeba było się przygotowywać samemu...

Może warto na medycynę za rok? :) A na razie na coś biologicznego albo na
                psychologię? Zdajesz w ogóle maturę z biologii?
              • Gość: Water Proof Re: MÓZG IP: *.icpnet.pl 20.02.06, 20:07
                Na biologii UAM maożesz wybrać specjalność Biologia Człowieka, ale tam bardziej
                zajmują się chyba osteometrią.. Chociaż, gdybyś popytał, poszukał, to może by
                się udało coś znaleźć. Z tego co wiem, można też szukac promotora poza wydziałem
                czy nawet uczelnią, np. moja koleżanka kończyła biologię, a pracę pisala na AM.
                Moim zdaniem, (choć można się ze mną nie zgadzać :)), biologia jest duuuuuuużo
                ciekawsza niż psychologia. :)
            • Gość: Tawananna* Re: MÓZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 03:10
              > Psycholog nie zna się na procesach tak jak lekarz, zna się na rezultatach
              > tych procesów

Jasne. Ale jeśli medycyna odpada, to psychologia wydaje mi się trafniejszym
              wyborem niż biologia... mogę się mylić :)

• Gość: hh Re: MÓZG IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 20.02.06, 09:50
                na biologii UJ jest bodajze specjalizacja z neuorbiologii, tam zajmuja sie
                dokladnie tym, co Ciebie intersuje, tzn procesy, neuroprzekazniki itp.
              • theresathe Re: MÓZG 20.02.06, 14:39
                W jakim sensie "psycholog nie zna sie na procesach tak, jak lekarz"? To jakies
                stereotypowe rozumienie psychologii. Neuropsychologia zajmuje sie własnie
                procesami mózgowymi, a nie rezultatami tych procesów. Tyle, ze jeśli chodzi Ci o
                neuropsychologię (w ramach studiów psychologicznych), to polecam nast. ośrodki:
                UW, UMCS i ewentualnie UG. I tyle... Na innych studiach psychologicznych
                liźniesz tylko podstaw neuropsychologii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka