Dodaj do ulubionych

absolutorium

22.03.06, 03:54
1. czy dostaje sie jakis papierek jak sie ma absolutorium?
2. ile zwykle jest czasu na napisanie pracy: a) licencjackiej, b)
magisterskiej od zakończenia studiów?

PS tylko nie piszcie że do 10 września, bo nie o to chodzi. na licencjat są
chyba 3 lata, a magisterkę 5, czy tak?
Obserwuj wątek
    • Gość: podbijam podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 00:54
    • alex_koz Re: absolutorium 23.03.06, 08:29
      pierwsze pytanie -nie wiem
      drugie pytanie- nie rozumiem pytania.
      • Gość: Bartek Re: absolutorium IP: *.ngm.net.pl 06.09.13, 21:49
        to na ch... się odzywasz?
    • acomi Re: absolutorium 23.03.06, 08:44
      Mozesz dostac papierek, ze masz absolutorium. To niewiele. Dalej nie masz
      wyzszego wykształcenia. Studia konczą sie obrona pracy. I to dopiero jest
      podstawa do uzyskania dyplomu. Od momentu uzyskania absolutorium tracisz status
      studenta. I masz rok na obrone pracy bez koniecznosci reaktywacji. Mozesz pisac
      prace i 5 lat, tak. Ale Regulamin nie zezwala na jej obrone. Wyjsciem jest
      wtedy reaktywacja i uzupelnienie roznic programowych. Obowiazuje dany rok
      akadademicki.
      Wszystko jest zapisane w regulaminie. wszystko. I nie da sie tego przeskoczyc.
      • Gość: terry Re: absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 14:34
        w naszym regulaminie nie ma nic na temat czasu jaki jest po absolutorium na
        napisanie pracy. przeczytałam wszystko i problem właśnie w tym, że nasz
        regulamin jest jakiś taki niekompletny.

wiem, że absolutorium to nie wyższe wykształcenie. mi tam ten papierek
        wystarczy. przynamniej jest zaświadczenie, że nie obijałam się przez te parę
        lat, nie siedziałam w domu gapiąc sie w tv. a dyplom mi do niczego z tego
        kierunku, więc nie chce mi się pisać... dla samego papierka - nie opłaca się.
      • hippeastrum Re: absolutorium 27.03.06, 18:12
        acomi napisała:

> Studia konczą sie obrona pracy. I to dopiero jest
        > podstawa do uzyskania dyplomu. Od momentu uzyskania absolutorium tracisz
        > status studenta.

Sama sobie przeczysz, bowiem piszesz, że studia kończą się obroną pracy. I tak jest - zgodnie z ustawą "Prawo o szkolnictwie wyższym" datą ukończenia studiów jest data obrony pracy magisterskiej (lub licencjackiej w przypadku studiów I stopnia). Tak więc do momentu obrony pracy student ma prawa studenta. Inną sprawą jest, że z chwilą upływu ostatecznego terminu obron prac wyznaczonego przez organy uczelni (senat, Rada Wydziału, Rada Instytutu (kierunkowego)) studenci, którzy nie obronili (lub nie złożyli) prac, powinni zostać skreśleni z listy studentów, co oznacza utratę uprawnień. Ew. obrona powinna zostać przeprowadzona po wznowieniu studiów (reaktywacji) w celu obrony pracy. I tutaj znajdują zastosowanie postanowienia uczelnianego Regulaminu studiów, w tym i dotyczące zasad reaktywacji oraz upływu jej możliwego dokonania.

• alex_koz Re: absolutorium 27.03.06, 18:37
          hippeatstrum jak zwykle madrze pisze! pozdrawiam!
          • Gość: arytmia666 Re: absolutorium IP: *.bbs.com.pl 27.03.06, 18:52
            ...a moze wiecie cos na temat LLM???
            jezeli tak to bardzo prosze o odpowiedz...interesuje mnie kwastia tego, co faktycznie oznacza posiadanie takiego wykształcenia...czy realnie jest to atrakcyjne i dajace nowe możliwosci ...???
            • Gość: egipt Re: absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:23
              co to jest w ogóle to LLM?
        • poozerka Re: absolutorium 27.03.06, 21:45
          Przepraszam, nie dosc jasno sie wyrazilam. Z chwilą uzyskania absolutorium
          dokonuje sie skreslenia studenta. Program nauczania został wyczerpany. I od
          chwili uzyskania absolutorium/skreslenia masz rok na obronę.
          • hippeastrum Re: absolutorium 27.03.06, 23:55
            poozerka napisała:

> Przepraszam, nie dosc jasno sie wyrazilam. Z chwilą uzyskania absolutorium
            > dokonuje sie skreslenia studenta. Program nauczania został wyczerpany. I od
            > chwili uzyskania absolutorium/skreslenia masz rok na obronę.

Nie, nie i jeszcze raz nie!!!

Przestań traktować absolutorium jako element procesu dydaktycznego (finalny), bowiem w Ustawie (i systemie szkolnictwa wyższego) czegoś takiego jak absolutorium po prostu nie ma! Absolutorium jest jedynie zwyczajem podkreślającym moment powszechnego żegnania się studentów z Uczelnią i podziękowaniem za pracę profesorów. Ale to nie ona (Uczelnia) tą uroczystość organizuje, a studenci sami dla siebie - sam dokument absolutoryjny (tzw. tablo)ma znaczenie czysto pamiątkowe i - jak samo absolutorium - studenci go sobie sami przygotowują. Tak więc absolutorium nie ma żadnej mocy sprawczej - w tym i do skreślania z listy studentów. Student może być skreślony jedynie z powodu rażącego naruszenia Regulaminu, być może - wykroczeń dyscyplinarnych i karnych, niewywiązywania się wobec Uczelni z obowiązków dydaktycznych i zobowiązań finansowych - nigdy dlatego, że 'uzyskał' absolutorium (zwykle ta uroczystość ma miejsce nawet przed uzyskaniem wszystkich zaliczeń ostatniego roku). Na pewno powinien zostać skreślony dopiero wtedy, gdy w terminie nie wywiąże się z obowiązku (dyplomowego), o którym pisałem poprzednio. A gdy już student obroni pracę, nie tyle jest skreślany, co stwierdza się fakt ukończenia przez niego studiów wyższych (z datą obrony dyplomu) i wpisuje się go w poczet absolwentów; powiedzmy sobie jasno, że z wyjątkiem rezygnacji ze studiów, fakt skreślenia z listy studentów ma konotację wyraźnie negatywną. Czy taką chcesz stosować wobec osób przygotowujących swoje dyplomy po zaliczeniu wszystkich - z wyjątkiem obrony - obowiązków dydaktycznych? - pamiętaj, że ostatnim elementem procesu dydaktyczego jest właśnie obrona dyplomu i przed nią nie następuje skreślenie studenta z listy - małó tego, zachwuje on nawet swoje uprawnienia stypendialne (o ile obrona dyplomu zbiega się z końcem okresu, na jaki przyznano stypendia - np. do końca semestru) - te wygasają z dniem obrony nawt wtedy, gdy nastąpiła ona przed końcem okresu, na który studentowi przyznano świadczenia.

W innym wątku (i na innym forum) kogoś zachęcałem do przeczytania przynajmniej niektórych artykułów Ustawy - teraz widzę, że taka zachęta powinna dotyczyć wszystkich koleżanek i kolegów studentów. Ludzie - przynajmniej przerzućcie Ustawę!!!

Swoją drogą ciekawe, skad wynosisz takie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka