Dodaj do ulubionych

psychologia...

26.03.06, 11:22
w przyszłym roku będe zdawała maturę, ale już teraz musze się zastanowić, do nauki których przedmiotów muszę się przyłożyć bardziej.;)perspektywa nauki w ostatniej chwili nie jest zbyt kusząca, dlatego chciałabym się dowiedzieć, jak wyglądają studia na psychologii. nie chodzi mi o odpowiedz:jak wszedzie, wyklady sesje itp. po prostu interesuje mnie czy to naprawde jest interesujace, czy ma cos wspolnego z psychiatria, jesli juz wybiore np psychologie kliniczna, czy cos w tym rodzaju. zawsze sie tym interesowalam, wiec prosze o odpowiedz, najlepiej studentow, ktorzy zdawali nowa mature. chcialabym tez wiedziec co najlepiej na maturze zdac na poziomie rozszerzonym, aby bez problemu sie na te studia dostac. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes10131 Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:35
      ja tez zdawalam na psychologie i tak samo jak ty bylam zainteresowana
      psychologia kliniczna. musisz przylozyc sie do biologii i polskiego, chyba ze
      zamiast bilogii wolisz historie....
      • Gość: M. Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:35
        Niektóre uczelnie biorą też matme pod uwagę. Ale najwazniejszy jest rozszerzony
        polski - wszędzie. Drugi przedmiot na poziomie podstawowym. Czasem angielski.
        Musisz popatrzeć w oferty różnych uczelni.
        Ja jestem na pierwszym roku społecznej psychologii klinicznej i jest świetnie.
        Nie wiem, czy podobna do psychiatrii, bo psychiatrii nie studiuję. :) Na
        pierwszym roku z resztą trudno cokolwiek powiedzieć. Wiem, że wykłady są bardzo
        interesujące, chętnie na nie chodzę. Książki doczytuję dla własnej
        przyjemności, bo są niezwykle ciekawe. Trzeba jednak chcieć się tego uczyć,
        żeby to sprawiało przyjemność... :)
        Jak wszystko... :)
        • Gość: BeBe Re: psychologia... IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:07
          NIeprawda. Na UW liczy sie tylko polski podstawowy!
          • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:49
            Pytanie było ogólne a nie szczegółowe. Poza UW prawie wszędzie liczy się
            polski, a sądzę, że koleżanka tylko w jedno miejsce nie złoży papierów...
      • paulaa10 Re: psychologia... 26.03.06, 16:22
        ja myśle o zdawaniu biologii na rozszerzonym, ale jesli chodzi o polski to musislabym nadrobic czytanie lektur z poziomu rozszerzonego, bo ja na podstawowym jestem, poza tym chyba nie powinno byc trudno.;) a gdzie studiujecie psychologie??
        • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 17:13
          Hej. Uważam, że z przedmiotami tak to wygląda: polecam bardzo przyłożyć się do
          języka polskiego, angielskiego (inny też może być, ale psychologia bez
          angielskieg... nie wyobrażam sobie raczej tego)i dowolnie wybranego przedmiotu
          z grupy (historia, biologia, matematyka). Ja bym wybrała biologię, bo np. na
          maturze to różnie bywa z historią. Poza tym biologia się potem przydaje na
          studiach :) Poza tym zainwestowała bym w jeszcze jeden przedmiot, dowolnie
          wybrany, tak na wszelki wypadek. A nuż się przyda przy rekrutacji. Pozdrawiam :)
          Mam do Ciebie pytanie: A gdzie chcesz studiować?? To ułatwi podanie
          dokładniejszych informacji.
          • paulaa10 Re: psychologia... 27.03.06, 12:18
            ;) chcialabym studiowac w krakowie, co nie znaczy, ze nie biore innych opcji pod uwage. na maturze zdecydowanie zdaje biologie, angielski i polski(wszystko na poziomie rozszerzonym) a zastanawiam sie czy oplaca mi sie wybrac matme na podstawowym lub jakis inny przedmiot np chemie lub fizyke(chociaz to chyba zbedne).wydaje mi sie, ze biologia mi sie przyda, a mam pytanie jesli chodzi o angielski. czy sa jakies zajecia z ang, jesli tak to czy poziom na ktorym mozna sie czegos nauczyc, czy raczej czeka mnie ciagla inwestycja w prywatna nauke jezykow? ;) nie znaczy ze mi sie to nie podoba, tak z ciekawosci pytam. pozdrawiam i czekam na odpowiedz ;)
          • Gość: M. Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:58
            Podałaś wymagania UW, a z tego, co mi wiadomo raczej niewiele, o ile jakies
            jeszcze, uczelni wymagało tak restrykcyjnie angielskiego. Nie za bardzo wiem
            szczerze mówiąc, czemu angielski miałby być taki ważny w psychologii... :>
            • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:53
              To chyba jeszcze nie korzystałaś z EBSKO i z innych baz, poza tym każde
              streszczenie ważniejszego badania pisze się po angielsku. Poza tym są tacy,
              którzy myślą o doktoracie :)
              • Gość: M. Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:56
                No w sumie, masz rację, jeśli chodzi o EBSCO... :) (nie, ze nie korzystałam, a
                że jest potrzebny, żeby skorzystać. :))
          • Gość: Snowwhite Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:40
            Mam pytanko.Czy jeśli ktoś zdaje 2 języki na maturze{niemiecki i angielski na
            rozszerz.}to biorą je pod uwagę przy rekrutacji?Są za to jakieś dodatkowe
            punkty?Najbardziej interesował by mnie Uniwersytet Śląski i Wrocławski.

Z góry dziękuję
            • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:59
              Nie wiem jak jest we Wrocawiu i w Katowicach. Sprawdz na str. uczelni.
    • paulaa10 Re: psychologia... 27.03.06, 12:30
      mam prośbe, jesli ktos mialby ochote podzielic sie wrazeniemi jesli chodzi o studia na psychologi, prosze o maila ironia0@vp.pl bo nie zawsze mam czas na forum zagladac, pozdrawiam ;))
      • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:41
        Hej. Ja zdawałam matematykę i historię i polski i angielski :) Z językami to
        zależy od uczelni. Ja jestem na pierwszym roku i mam zajęcia z języka na
        poziomie zaawansowanym, tj. słownictwo psych, etc. Co do prywatnej nauki- na
        uczelni nie zrobisz certyfikatu, jeśli jeszcze go nie masz. Pozdrawiam :)
    • Gość: archi_joa Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 00:30
      witam...jestem również zainteresowana psychologią, ale jako drugim
      kierunkiem...tylko ciagle zastanawiam się, czy ja się do tego
      nadaję..hmm..powodem decyzji jest głównie to, że chciałabym wiedzieć coś więcej
      o ludziach, o sobie, o mechanzmach tym rządzących, o psychoanalizie - ale nie
      chcę pracować w zawodzie, bardziej traktuje to jako pomoc w życiu i ewentualnie
      w zawodzie (rozmowy, kontakt z klientami -architektura)
      i w związku z tym mam pytanie- czy Waszym zdaniem to wystarczajaca motywacja
      a poza tym - jakiego typu to są studia? głównie wykłady i praca własna? czy
      raczej jakieś ćwiczenia, laboratoria, seminaria? na co jest główny nacisk?
      i ile zajmują (czasowo) na uczelni tygodniowo, np. na UW albo SWPS?, bo nie
      wiem, czy uda mi się to pogodzić...dzieki za odpowiedzi:)
      • Gość: studiuję psych Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 12:52
        Myślę, że przeznaczany na naukę czas zależy od Ciebie- możesz poświęcać go
        studiom bardzo dużo i uczyć się dla siebie, zaliczać wszystko w terminach,
        pogłębiać wiedzę, niepoprzestawać na wykładach i lit. obowiązkowej. Możesz też
        zakuć, zdać i zapomnieć... DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE. Co do Twojej
        motywacji...hmm. Pomyśl co chcesz z tych studiów wyciągnąć- może wystarczy
        przeczytać kilka dobrych książek i zrobić jakiś kurs?? Z drugiej strony-
        psychologia przydaje się w życiu :) Dużo też zależy od planu zajęć i np. ilości
        okienek. Poza tym jeśli ukończyłaś już jeden kierunek to np. SWPS
        proponuje "skróconą" wersję studiów- nie są one jakieś gorsze, realizuje się
        normalny materiał, tylko w krótszym czasie!!Chodzi tu o to, że zaliczasz tylko
        te przedmioty, których nie miałaś na pierwszych studiach, no i masz więcej
        zajęć naraz. Ja swoim studiom poświęcam dużo czasu, ale dlatego, że to moja
        pasja :) Pozdrawiam
      • Gość: psyche Re: psychologia... IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 22:50
        > i ile zajmują (czasowo) na uczelni tygodniowo, np. na UW albo SWPS?

www.psychologia.pl/o_studiach.php?id=1&sub_id=1.0#start
        • Gość: M. Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:00
          Ja jestem na pierwszymm roku na SWPS i mam zajęcia przez 3 dni tylko i to też
          nie tak, że od rana do wieczora codziennie... (jeden dzień siedzę na uczwlni od
          8 do 19, ale to ze względu na źle ustawiony [przeze mnie] plan, bo mam rano
          angielski, a potem kilka godizn czekam na resztę zajeć). Zależy więc jaki plan
          wybierzesz. Ale jeśli chodzi o godziny, to jest powiedzmy koło 8 - 10 zajęć
          tygodniowo po 1,5h (warsztaty 3h).
        • Gość: archi_joa Re: psychologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 00:00
          dzieki za ten adres:) bardzo pomógł...jak narazie jestem zajęta moimi studiami a
          psychologię widzę w dalszej perspektywie (nie od października 2006, ale 2007,
          może nawet 2008..więc jeszcze pomyślę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka