Dodaj do ulubionych

płatne studia dzienne!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:44
Ostatnio oglądałam w telewizji debatę. Wypowiadali się młodzi studenci,
którzy studiują w trybie zaocznym. Domagali się tego, aby studenci uczący się
w trybie dziennym płacili czesne za edukację, by odciążyć trochę tych
studiujących zaocznie. Co o tym sądzicie? Słyszałam, że istnieje realna
groźba (przynajmniej dla mnie jest to groźba) wprowadzenia tego pomysłu w
życie.
Obserwuj wątek
    • Gość: dzienny Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:54
      qrcze, przeciez nikt zaocznym nie bronil studiowac dziennnie, a to ze sa troszke 'mniej madrymi' to juz nie jest wina dziennych. przeciez jak im sie nie podoba placenie za studia w kazdej chwili moga sie przeniesc na dzienne :) no, moze niektorzy zmuszeni studiowac zaocznie gdyz musieli pojsc do pracy, takie osoby powinny dostawac stypendium socjalne, ktore pokrywa koszty nauki, przynajmniej w wiekszosci(nie wiem czy tak jest w rzeczywistosci)ale takie osoby to chyba zdecydowana mniejszosc
      • Gość: M. Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:42
        > qrcze, przeciez nikt zaocznym nie bronil studiowac dziennnie, a to ze sa
        troszk
        > e 'mniej madrymi' to juz nie jest wina dziennych.

Sam jesteś "mniej mądry". Na zaocznych studiują często ludzie, którzy muszą
        pracować, bo nie stać ich jest na to, żeby imprezować za pieniądze rodziców. No
        bo na tym w większości przypadków polegają studia dzienne...

Zirytował mnie Twój post... :|
    • d0n Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 15:54
      moga sie odciarzyc sami, rezygnujac
      • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 16:22
        buahaha - wiedzialem ze sie zaraz dzienni odedzwa w tym tonie i tutaj nie boje
        sie uzyc slowa - dzienni darmozjady. od razu widac ze wiekszosc dziennych nie ma
        pojecia jak sprawa wyglada w NORMALNYCH, rozwinietych krajach europejskich. po
        primo - tam student zaoczny nie jest traktowany jako gorszy, u nas tak - co
        widac po poscie osobnikow powyzej. "mniej madrzy" to i tak jedno z
        łagodniejszych określen, brawo. oczywiscie argumenty o tym, że zaoczni działają
        w org. poarządowych, jako wolontariusze w samorządach etc do "bardziej mądrych"
        dziennych nie docierają. to ze student zaoczny ma swoje fascynacje zwiazane z
        kierunkiem który studiuje i realizuje je (często przyczyniając się do szybszej
        budowy społeczeństwa obywatelskiego) do dziennych nie dociera. dla nich zaoczny
        to ten głupszy który nie dostał się na dzienne, podczas gdy wielu (większość!)
        zaocznych jest tam z własnej woli. teraz o demokracji, czyli generalnie równości
        - jaką mamy równość jezeli chodzi o studia i tarcie zaoczni-dzienni w Polsce?
        Żadna! Zaoczni utrzymują dziennych i tyle. Na zachodzie studia są płatne i
        koniec - nie może jeden obywatel płacić za drugiego. Bo z jakiej racji? To sie
        nazywa wolny rynek, dzienne studenciaki, ale chyba wy nadal tego nie pojmujecie.
        Z takim podejściem socjalizm w Polsce jeszcze długo będzie miał się dobrze. Bo
        skoro młodzi chcą... Ale na szczęście Uniwerki w Estonii, na Łotwie czekają na
        zaocznych realizujących się w życiu publicznym. A wy pasożytujcie nadal na
        dziennych, wożąc jednocześnie mamusi ubrania do wyprania co 2 tygodnie :-) Zero
        kreatywności, ciągle tylko roszczenia, roszczenia...
        • Gość: o2 Re: płatne studia dzienne!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 16:44
          Chłopcze, toś mnie teraz zdenerwował. Licz się trochę z tym, co piszesz!! Ja
          nie uważam wcale, żeby zaoczni studenci byli głupsi. Mój chłopak studiuje
          zaocznie i ja wcale nie zwracam na to uwagi, po prostu tak wybrał, ok. Ale to
          nie znaczy, że jeśli ja dostałam się na dzienne, to będę za nie płacić tylko
          dlatego, że Tobie i innymi takim jak Ty fakt ten jest nie na rękę. Studiuję
          medycynę, nie mam wyboru - muszę studiować dziennie, bo zaocznej medcyny póki
          co jeszcze nie ma (i dobrze). Uważasz, że studiuję za darmo? A myślisz sobie,
          że utrzymanie w dużym mieście nie kosztyje? Myślisz, że moi rodzice nie ponoszą
          kosztów edukacji, tylko dlatego, że moja nauka jest bezpłatna? Prawda jest
          taka, że mimo, iż mój chłopak studiuje zaocznie, jego studia "kosztują" w
          ogólnym rozrachunku dużo mniej niż moje (bo płaci tylko 1300zł za
          semsetr+dojazdy raz na 2 tygodnie, co razem daje najwyżej jakieś 400zł
          miesięcznie, podczas gdy ja na utrzymanie potrzebuję ok.1000zł na miesiąc; ile
          jeszcze mogę brać od rodziców?A niestety na moim kierunku praca jest
          wykluczona, chyba że chcesz, żeby w przyszłości leczył Cię jakiś konował; i nie
          nazywaj mnie darmozjadem, ja Cię nie obrażam, więc Ty też tego nie rób).
          Zastanów się człowieku troszkę nad tym, jaki jest sposób Twojego rozumowania i
          Twojej bezsensownej kalkulacji. Pozdrawiam
        • alex_koz Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 17:01
          Gość portalu: zaoczny-liberał napisał(a):
          >Na zachodzie studia są płatne i
          >koniec - nie może jeden obywatel płacić za drugiego

nie wszedzie na zachodzie studia sa platne. zdziwilbys sie gdybys sie owemu
          zachodowi blizej przyjrzal.
    • alex_koz Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 16:37
      pomysl z platnymi studiami pojawia sie od lat, ale szanse zeby je wprowadzili
      sa nikle. zreszta mnie to malo juz interesuje bo mnie to nie dotyczy.

a do zaocznych: trzeba sie bylo - studenci zaoczni - dostac na dzienne!
      • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 17:05
        a co mnie obchodzi kto za ciebie placi - mnie obchodzi ze ja place NA CIEBIE, a
        to jest chore. albo wszytskie studia darmowe, albo wszystkie platne, a jako ze
        zdwoa sytuacja i wysoki poziom jest mozliwy tylko przy platnych, sklaniam sie ku
        nim. kalkulacja? sracja nie kalkulacja. socjalisci potrafia tylko w kolko
        powtarzac o dogmacie wolnego rynku, bezsensownej kalkulacji i jeszcze cie
        posadza ze ie jestes wrazliwy spolecznie ;)a pisze to co uwazam, wolny kraj -
        przynajmniej w sferze wypowiedzi, bo gospodarki i edukacji jak widac na pewno nie!
        • creckk Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 17:13
          hm jak ci sie nie podoba to ze placisz za studia dlaczego poszedles na platne?? to ja proponuje, dzienni zrobmy teraz my debate: zlikwidowac studia platne! (zaoczne, niepanstwowe). niech pozostana tylko dzienne, ale bez zwiekszania liczby miejsc na nich. wtedy na studia pojda tylko ci najzdolniejsi, przestanie tez istaniec problem bezrobotnych absolwentow poniewaz bedzie ich o 2/3 mniej, zatem pewnie pracodawcy beda sie bic o studenta juz na 3 roku :)
          • Gość: o2 Re: płatne studia dzienne!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:20
            Bardzo dobry pomysł:) tylko szkoda, że nie da się tego wprowadzić w życie.....a
            szkoda, bo wtedy edukacja byłaby coś warta.
        • alex_koz Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 17:16
          za mnie nie placisz, place podatki i ja i moi rodzice, i stad moje studia sa
          oplacane.
        • Gość: o2 Re: płatne studia dzienne!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:18
          Dobrze.....dyskusja z kimś takim, jak Ty nie jest warta strzępienia sobie
          nerwów. Weź się chłopie do roboty i nie przesmradzaj. Gdybyś się uczył, byłbyś
          dzisiaj na moim miejscu i na pewno nie pisałbyś tego, co piszesz. A że Tobie
          się nie chciało, bądź z innych powodów wylądowałeś nie na dziennych,a na
          zaocznych, to już nie móh problem. Teraz płać i nie marudź. Przy okazji, nie
          płacisz za mnie, bo jak już pisałam, nie ma zaocznej medycyny, więc wykładowców
          tego kierunku i mojej uczelni nie sponsorujesz. A jak szukasz sprawiedliwości,
          to wyjedź na zachód i daj spokój ludziom takim, jak ja. Tak głośno jak Ty
          krzyczą tylko Ci, którzy nic nie robią, a wszystko chcieliby mieć za darmo. Baw
          się dobrze
          • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 17:33
            oczywiscie ze place - podatki? to ulamek. gros kasy od zaocznych idzie na
            dziennych, glownie na ich stypendia. z kolei na stypendia dla zaocznych idzie
            kasa z podatkow za co wam, placacym podatki dziekuje :)

"Teraz płać i nie marudź" - hehe typowa postawa pro-soziala, o postawie
            roszczeniowej. plac na mnie, a jak nie to won! ;) wiem ze na ciebie konkretnie
            nie, bos na medycynie - obrazowo piszę.

"niech pozostana tylko dzienne, ale bez zwiekszania liczby
            miejsc na nich. wtedy na studia pojda tylko ci najzdolniejsi" - no jasne, a
            jakże, dalej stereotypowe myślenie. dzienni = najzdolniejsi. a ja nie chce iść
            na dzienne, bo uważam to za stratę czasu. wole dzialac w organizacjach i uczyc
            sie w domu (edukacja domowa - takie coś swoja drogą w tym socjalistycznym kraju
            nigdy by nie przeszło) i co? mam isc na dzienne skoro nie chce placic? a ja moze
            chce placic? nadąrzasz? chce placic i chce zeby inni placili, bo mamy
            kapitalizm. nie jestem robolem, który robi na pana. pomysl o czym pisze i
            poczytaj troche ksiazek o ekonomii (polecam hayek, mises, friedman) a potem
            krzycz. bo na razie nie dasz sobie nic powiedziec, prowokujesz swoim piskiem i
            myslisz ze to co ty piszesz jest świete, a innego zdania miec nie mozna i nie
            wolno z takim gadac, oszołomem ;) ale rozumiem cie - jestes na medycynie, wiec
            masz prawo nie miec pojecia o nowoczesnej panstwowosci i wolnym rynku, ale to
            przez takich jak tym ten kraj to sozial-area (czytanie misesa i friedmana
            powinno byc w krajach postkomunistycznych obowiazkowe dla szerokich mas LUDU)
            • Gość: hehe Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:46
              gadasz jak korwin mikke :P
            • Gość: o2 Re: płatne studia dzienne!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:46
              Jesteś beznadziejny......już szczerze nie mam siły, więc niech inni się z Tobą
              męczą. Masz rację, jestem totalną idiotką, nic nie wiem o życiu i ekonomii:)
              Niech tak zostanie. Jakbyś więcej pracował, to może chociaż ortografii byś się
              nauczył, liberale..."Radyklane" masz poglądy, jak na tego, za kogo się uważasz,
              ale trudno, wyżej dupy nie podskoczę prawda? Możesz mieć swoje zdanie, masz
              rację, jednak to właśnie Ty narzucasz Twoje zdanie innym, nie ja. Ty krzyczysz
              i się irytujesz (tak przynajmniej wnioskuję z Twoich wypowiedzi) i Ty jesteś
              bezczelny i niewyrozumiały. Rozumiesz? Nie, chyba nie rozumiesz.....Nie
              nadajesz się do życia tutaj, wyjedź. Na zachodzie jest przecież tak pięknie.
              Ciekawe tylko, czy na studiach zaocznych jest kilka chwil w tygodniu na
              szlifowanie języków obcych, skoro tak wiele czasu poświęca się nauce w domu ;)
              • alex_koz Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 17:48
                pewnie nie ma czasu na nauke jezykow obcych bo dziala w organizacjach, slowem
                pewnie nosi teczke za "kims waznym" liczac ze mu to w zalatwieniu stolka
                pomoze;)))
              • mmalicka21 uważam ze studia powinny być płatne 18.04.06, 17:50
                na całym świecie tak jest
                edukacja jest zupełnie inna
                wykładowcy wysokie pensje
                świetnie wyposażone pracownie i aule,dziedzińce,akademiki
                dobrze prosperujące kuźnie talentów,biura karier
                i tak dalej i tak dalej i tak dalej
                oczywście polacy maja taką mentalność że im sie nalezy wszytko i za darmo- a to
                błąd
                • Gość: dzienny Re: uważam ze studia powinny być płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:03
                  to przypuscmy ze wszystkie studia bylyby platne, byloby zapewne tak, ze im lepsza uczelnia tym wiecej sie placi, wtedy kto by studiowal? sami syneczki i curunie bagaczy, czesto majacy wiecej kasy niz rozumu, a zdolni a biedni mlodzi ludzie nie mieli by szans na dobre wyksztalcenie, albo nie mieli by szans ukonczyc wogole zadnych studiow. dla ciekawskich, przeczytajcie sobie program wyborczy janusza korwin mikke, ktory chcialby doslownie wszystko sprywatyzowac, a z PL zrobic drugie USA :) niestety nie bierze pod uwage ze PL, i wogole cala Europa, to cakiem inne kraje, calkiem inaczej wychowane, majace calkiem inne poglady na swiat,zeby to zmienic trzeba by bylo kilku pokolen
                  • mmalicka21 Re: uważam ze studia powinny być płatne 18.04.06, 21:52
                    przepraszam ale w inych krajach studiuje o wiele większy odsetek osób aniżeli w
                    polsce a studia sa właśnie płatne
                    i zapewniam cię że to nie są sami bogacze
                    • creckk Re: uważam ze studia powinny być płatne 18.04.06, 22:50
                      hehe czyli podsumowujac, przekonalismy liberała, przynajmniej troche :)) Widzisz o2, poco bylo sie denerwowac ? :) pozdrowka dla wszystkich :)
                    • Gość: Ania do mmalickiej... nie przy takim bezrobociu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 11:43
                      Czy chcesz, żeby w Polsce byli sami ludzie z wyższym wykształceniem? Przecież
                      jest zapotrzebowanie na ludzi po zawodówkach... Przy takim bezrobociu jak w
                      Polsce osoby z wyższym wykształceniem powinny być zredukowane (mniej na
                      prywatnych, mniej na zaocznych) i powinny byc to osoby, które poradziły sobie z
                      selekcją (matura, wstępne). Wejdź na forum praca i poczytaj. Nikt z wyższym nie
                      chce worków przenosić, za bardzo się cenią. Chcesz żeby w Polsce większośc
                      miała wyższe, no dobrze, ale bezrobocie wzrośnie...Kumoterstwo też,skoro
                      znajomy ma wyższe (a więc spełnia wymagania) to po co mi kto inny - zatrudnie
                      go [bez wzgledu na inne kwalifikacje]!

Studiuję dziennie. Czy moja w tym wina, że w Polsce są studia płatne i nie
                      płatne i że przebrnęłam przez selekcje? Wierz mi, że gdyby z dnia na dzień
                      wprowadzono studia płatne musiałabym zrezygnować na jakiś czas...

Ogólnie nie mam nic przeciwko studiom płatnym pod warunkiem, że pociągną za
                      sobą inne reformy i niech to nie będzie z dnia na dzień (niech nowe pokolenie
                      dorasta z ta wiadomością). Jakie reformy? Ok, niech dzienne będą płatne, ale
                      ograniczmy miejsca na zaocznych i zlikwidujmy prywatne. Przynajmniej dopóki
                      bezrobocie się stanowczo zmniejszy, dopóki Polska nie zacznie kwitnąć
                      gospodarczo, by móc zaoferowac wystarczajaco miejsc pracy dla wyższych. By
                      wyższi nie musieli uciekać za granicę (sic! przecież to za nasze pieniądze ich
                      edukacja była!). Przepraszam, ale podatki my - dzienni tez płacimy. Wracając do
                      mojego pomysłu reformy - zaoczni i prywatni mają wszystkie studia płatne tak
                      jak chcieli, ale i tak będą się pienić => wielu z nich nie przjedzie selekcji i
                      z kolei nie bedzie mogło mieć wyższego, a zostaną tylko najlepsi niwaznie czy
                      dziennie czy zaocznie, ale najlepsi! Jednak, wszystkim i tak się nie dogodzi...
    • gdabski Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 18:07
      Nasza oświata jest na tę chwilę, i jeszcze długo będzie, niedojrzała do takiego
      ruchu.

/Gdabski
      • Gość: zaoczny-liberał v2 Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 18:27
        hehe mam niezłą polewkę z tego tematu, szczegolnie z niejakiej o2 no i z tego
        "pewnie nie ma czasu na nauke jezykow obcych bo dziala w organizacjach, slowem
        pewnie nosi teczke za "kims waznym" liczac ze mu to w zalatwieniu stolka
        pomoze;)))"

jak latwo wyprowadzic ludzi z rownowagi gadajac niepopularne rzeczy ;) dobra
        dyskutujcie dalej, bo ciekawie sie czyta argumenty za darmowymi studiami.
        niedlugo znowu cos napisze jak zaoczny-liberal ;)
        • Gość: o2 Re: płatne studia dzienne!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:32
          Argumenty mam takie, jakie mam. I tak nie rozumiesz:), ale nie pozwolę sobie na
          to, żeby z Twoich ust wydobywał się śmiech skierowany pod mój adres, więc
          żegnaj:).....jesteś intrygujący, jednak nie będę Ci proponować spotkania na
          kawie i przedyskutowania naszych poglądów na żywo (kto wie, może mieszkamy
          blisko siebie), bo boję się, że znowu obrzucisz mnie mięsem, a na to nie
          zasługuje chyba nawet taka niedouczona kretynka jak ja prawda?
          • Gość: dzienny Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:38
            o2, nie denerwuj sie tak, czasami warto sobie tak podyskutowac, poczytac argumenty 2 strony, mawet jezeli sa 'dziwne' :)) ja tam do wsystkiego podchodze na luzie, nie ma sensu sie denerwowac, co najwyzej mozna sie troche posmiac i humor poprawic :)
        • Gość: zaoczny-liberał v2 Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 18:40
          hehe jeszcze jedno do o2 - robie bledy bo niestety szybko pisze i nie mam czasu
          sprawdzac tego co pisze ;) nie udawaj jasnie oswieconej ;) a co do tego ze sie
          nie nadaje do zycia tutaj - owszem, cos w tym jest - powtorzez a kazikiem
          staszewskim, jeden z ostatnich wywiadow - jesli sie nic tutaj nie zmieni,
          pierdziele, nie bede sie uzeral. z tym ze kaziu celuje w hiszpanie. ja
          bynajmniej nie w zachód tak jak proponujesz. calkiem przyzwoitym miesjcem jest
          reformujaca sie estonia z jej reformujhacym sie spoleczenstwem (w
          przeciwienstwie do tych tutaj tubylcow) radze poczytac rankingi, wskazniki i
          charakterystki rozwiazan 'celujacych w tym instytutow, moze pozniej wsrzuce
          linki. alex_koz - daj se na wstrzymanie, pisze odnosnie twojej wypowiedzi ze
          niby za kims tam biegam w organizacjach, no chyba ze to ty jestem tym zaocznym
          chlopcem o2 to wtedy nie dawaj sobie siana ;) a do tego pana co napisal, ze
          gadam jak jkm - slusznie prawisz i masz dobrze rozwinieta percepcje, chlopie.
          pozdrawiam wszystkich i dziennych i zaocznych ;)
          • Gość: zaoczny-liberał v2 Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 18:48
            o2, cholera, czy ty caly czas siedzisz na tym forum? ;) bo ja tylko po pracy ;)
            a co odswieze to twoj nowy post, to irytujące ;) po przeczytaniu posta
            dziennego - tak myslalem, ze skonczy sie na tym, ze wypowiedzi skrajnie
            liberalne beda traktowane tutaj jako okazja do poprway humoru ;) no coz, co
            zrobic, katolo-sozial (lzejszy i ciezszy) czyli pis i po ma razem o jakies 60
            punktow procentowym wyzsze poparcie niz upr - odpowiednika estonskiej reform
            easti, ktora w przeciwienstwie do polskiej upr w estonii RZADZI i reformuje. ;)
            • Gość: zaoczny-liberał v2 Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 18:56
              aha, pozycja obowiazkowa dla socjalistow z tego forum:

www.albertus.pl/?d=produkt&id=25330
    • Gość: Tawananna* Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:54
      Oj, ten sam temat po raz tysięczny; do niczego już tu nie dojdziemy chyba... :)

> zaoczny-liberal
      "oczywiscie argumenty o tym, że zaoczni działają
      w org. poarządowych, jako wolontariusze w samorządach etc do "bardziej mądrych"
      dziennych nie docierają. "
      "a ja nie chce iść
      na dzienne, bo uważam to za stratę czasu. wole dzialac w organizacjach i uczyc
      sie w domu "

A czy studenci dzienni nie działają w organizacjach pozarządowych?

"Na zachodzie studia są płatne i
      koniec - nie może jeden obywatel płacić za drugiego."

Proszę, nie pisz "na Zachodzie", tylko wymieniaj konkretne miejsca. Zachód nie
      jest identyczny.

"to ze student zaoczny ma swoje fascynacje zwiazane z
      kierunkiem który studiuje i realizuje je (często przyczyniając się do szybszej
      budowy społeczeństwa obywatelskiego) do dziennych nie dociera. dla nich zaoczny
      to ten głupszy który nie dostał się na dzienne, podczas gdy wielu (większość!)
      zaocznych jest tam z własnej woli."
      " A wy pasożytujcie nadal na
      dziennych, wożąc jednocześnie mamusi ubrania do wyprania co 2 tygodnie :-) Zero
      kreatywności, ciągle tylko roszczenia, roszczenia..."

Nie podoba Ci się, jak zaoczni są postrzegani przez dziennych, tymczasem sam
      widzisz dziennych jako grupę identycznych ludzi - niesamodzielnych i
      niekreatywnych pasożytów o postawie roszczeniowej. Nie domagaj się
      obiektywizmu, jeśli Ciebie samego na niego nie stać.

">>niech pozostana tylko dzienne, ale bez zwiekszania liczby
      miejsc na nich. wtedy na studia pojda tylko ci najzdolniejsi<< - no jasne, a
      jakże, dalej stereotypowe myślenie. dzienni = najzdolniejsi"

Przeczytaj jeszcze raz propozycję Creckka. Nie: dzienni = najzdolniejsi, tylko:
      robimy wyłącznie studia bezpłatne. Liczba miejsc taka, jak teraz - kto chce i
      dostanie się, niech studiuje. Możemy nawet założyć, że część grup ma zajęcia w
      weekendy jak w systemie zaocznym - ale bezpłatne.

"chce placic i chce zeby inni placili, bo mamy
      kapitalizm."

To może bezpłatne szkolnictwo średnie też zlikwidujemy? W końcu część osób
      płaci za prywatne szkoły i chce, żeby inni też płacili. Kapitalizm przecież!

Moim zdaniem obecny system jest sprawiedliwy, bo:

DAJE KAŻDEMU MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNYCH STUDIÓW

a ci, którzy z tej możliwości nie korzystają, to:

1. ci, którzy są za słabi, żeby dostać się na te studia - więc nie można mówić,
      że są poszkodowani;

2. ci, którzy z własnej woli wybierają inne studia - więc dobrowolnie rezygnują
      z oferty bezpłatnej i, chcąc zdobyć lepsze wykształcenie / mieć lepszą bazę
      lokalową / studiować w weekendy i pracować w tygodniu / itd., decydują się na
      dopłatę za usługę luksusową (analogia: opieka lekarska bezpłatna i wizyty
      prywatne).

A skoro każdy ma możliwość zrobienia studiów na koszt państwa, może sobie tylko
      pluć w brodę, że ze swojej możliwości nie skorzystał - nikt mu nie zakazywał.
      • Gość: zaoczny-liberał v2 Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 18.04.06, 19:01
        zapomnialem wbic fragmentu: www.republika.pl/kapitalizm/laar.html

tawananna, ja to wszystko wiem, ja tylko chcialem dac upust swoim liberalnym
        zapedom. wiem ze studia darmowe moglyby byc ok, ale nie beda bo ktos musi
        utrzymywac dziennych, a platne tez nie beda, bo LUD wyjdzie na ulice, wiec
        lepiej niech bedzie jak jest.

ja tutaj tylko propaguje idee upr! zostawcie mnie! ;)
        • tawananna Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 19:10
          Widzisz, a ja nie propaguję idei żadnych partii, tylko moje własne pomysły i
          opinie :)

Zaproponuj, jak zmienić system, żeby był lepszy, sprawiedliwszy i w ogóle
          wspaniały :) Sloganów typu "płatne studia dla wszystkich" czy "każdy ma prawo
          studiować za darmo" wystarczająco dużo serwują nam nasi politycy.

Pozdrowienia!

Tawi
    • alex_koz Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 18:57
      to ja sie przyznaje ze bylam zlosliwa i to bardzo;)))

a do rzeczy, poki co jest jak jest, wiec dziwie sie ze Ci zaoczni ktorzy
      narzekaja na oplaty nie poszli na studia dziennie, i niestety pewnie jest tak
      ze wiekszosci z nich zabraklo punktow by sie na owe dzienne dostac.

a co przyszlosci: oczywiscie byloby lepiej gdyby studia byly platne plus jakies
      sensowne rozwiazania stypendialne, kredyty etc. ale ja tam po prostu nie wierze
      ze uda sie to jakos sensownie w zycie wprowadzic (nie mam zaufania do politykow
      i rzadu) i skonczy sie tak jak skonczyly sie inne takie plany
      (wiecie, "mieszkania dla mlodych", "kazdemu po 100 milionow" i podobne). wiec
      poki co niech lepiej nie ruszaja tego co jest.

a pobocznych poroblemow jest wiele np.
      dlaczego w Polsce na kazdym wydziale jest 30 profesorow, ale jak chcesz z
      ktorym kolwiek z Nim pogadac to nie mozesz (bo jest zajety, albo go nie ma bo
      zajmuje sie mnozeniem swojej wlasnej kieszeni), przeciez pracownik naukowy ze
      stopniem doktora moze byc i czesto jest doskonalym wykladowca i moze byloby
      lpeije gdyby mial pelen etat i byl zawsze dostepny (pod mailem,na dyzirach
      etc.) a nie taki balagan jak obecnie. stworzenie stanowiska wykladowcy jako
      stanowiska pracy byloby lepszym rozwiazaniem.

inny problem: jako ze studia sa bezplatne (dzienne) jako student dzienny czuje
      sie jak bym to ja robila komus problem ze studiuje, i ze uczelnia nie jest dla
      mnie ale dla pani sekretarki co kawe parzy. wolalabym placic i wymagac.
      • jersey.girl Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 23:48
        Ktos napisal, ze Polska "jest inaczej wychowana" niz USA, dlatego u nas studia
        platne nie maja sensu. Owszem, Polska jest nie tyle wychowana, ile rozpuszczona
        przez socjalizm, wychowac ja jeszcze trzeba...

Po pierwsze, w swietle prawa oplaty za studia zaoczne na panstowych uczelniach
        powinny pokrywac tylko faktyczne koszty nauki (co byloby fair). W praktyce mija
        sie to z prawda - czesne pokrywa np. remonty, bo uczelnia skarzy sie na brak
        pieniedzy i musi skads to czerpac, ale jakim prawem z pieniedzy studentow
        zaocznych? Podstawowy problem to finasowanie polskiej nauki, poki to nie
        zostanie rozwiazane, nie ma co liczyc na wykorzenienie tej i podobnych patologii
        (np. tego, ze UW ma wiecej miejsc na wieczorowym prawie niz na dziennym, dla
        mnie to skandal).

Kolejna sprawa jest oczywiscie fakt, ze na studia dzienne dostaja sie nie tylko
        Ci madrzejsi, ale czesto Ci, ktory maja uklady, i jakos nie pali mi sie placic
        podatkow na ich nauke, aby odziedzczyli kancelarie czy gabinent tatusia.

Uwazam, ze zadne studia nie powinny byc oplacane z podatkow, tylko byc odplatne
        z prawdziwym systemem stypendialnym i kredytowym. Owszem, wprowadzenie tego w
        zycie mozne zajac wiele lat, ale to nie znaczy, ze nalezy pozwalac szerzyc sie
        bezprawiu.

Pozdrawiam,

Libertarianka
        • lol_niezly Re: płatne studia dzienne!! 18.04.06, 23:51
          Popieram :)
          • Gość: misha Re: płatne studia dzienne!! IP: *.chello.pl 19.04.06, 11:54
            zabawa 'zaocznego liberala' dalej trwa...czekamy na ciag dalszy prowokacji :>
            • Gość: m3lm4k Re: płatne studia dzienne!! IP: *.opticom.pl 19.04.06, 12:09
              Swoje skromne 3 grosze wrzuce do dyskusji - prowokancie zaoczny liberale
              powiedziales, ze wolisz system nauki w domu. Moze twierdzisz, iz na dziennych w
              domu nie robi sie juz totalnie nic ? ( na niektorych kierunkach to twierdzenie z
              dosc dokladnym przyblizeniem sie sprawdza ). Ale to chyba pytanie retoryczne.

PS. popieram przedstawione poglady o2, alex_koz, Tawananna m.in. ;-)
              • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 19.04.06, 13:17
                powyzsze posty nie sa mojego autorstwa, takze jesli ktos mysli ze sobie dalej
                prowokuje to sie myli. do m3lm costam - nie wteirdze ze nie robi sie nic na
                dziennych. twierdze, ze zaoczny placi, sam musi zdac sobie sprawe co jest
                najwazniejsze, 'z czego' sie uczyc, co mu sie przyda. dzienny wyleguje sie caly
                dzien na auli a potem w ramach programu 'jestem dorosly wiec pije' idzie na
                wodke z kolegami ;) generalizuje i prowokuje, wiem ;)

natomiast dziennym nierobom-socjalistom dedykuje tego onetowego newsa:

wiadomosci.onet.pl/1308494,11,item.html
                i cieszcie sie dalej, szczerzac swoje debilne 'trza bylo sie uczyc, a jak nie to
                siedz na zaocznych i plac'. niby dzienni, a jak ciemno pod sufitem. ;) pozdarwiam.
                • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 19.04.06, 13:25
                  i jeszcze jedno - teraz juz najzupelniej na powaznie. noz mi sie w kieszeni
                  otwiera, jak czytam tego newsa i mam w pamieci powyzsze wypowiedzi dziennych.
                  nie dosc ze dzienna ludowa tłuszcza dostaje horrendalne dotacje z budżetu
                  (rozbój w biały dzień i kpina z funkcji nowoczesnego panstwa) to jeszcze tną
                  zaocznym, których jest najwięcej (sic!) i chcą się rozwijać! chory kraj :/
                  • Gość: Ania Re: płatne studia dzienne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:37
                    "Polska gospodarka przestanie być konkurencyjna, społeczeństwo nie będzie mogło
                    zdobywać wykształcenia zgodnie z zapotrzebowaniem, to odbije się na
                    wszystkich" – podkreśla.

Wczesniej napisali, ze z roku na rok wiecej osob konczy studia platne! Czy oni
                    nie widza jakie jest bezrobocie! Prywatne rosna jak grzyby po deszczu... Niech
                    najlpierw zlikwiduja bezrobocie, a potem niech kazdy "zdobywa wyksztalcenie
                    zgodnie z zapotrzebowanie" :/
                • Gość: m3lm4k Re: płatne studia dzienne!! IP: *.opticom.pl 19.04.06, 13:40
                  Primo - wychowywac Cie nie bede, w dowodzie Cie nie mam, ale jak juz masz
                  problem w napisaniu 6 liter mojego nickname'a to wiele mowi o Tobie :)

Tak samo jak i Ty musze sobie zdawac sprawe z tego, co mi sie przyda, 'z czego'
                  sie uczyc - mimo wszystko idzie sie na studia generalnie po to, aby sie rozwijac.

Jeden sie na auli wyleguje , inny sie nie wyleguje, Tobie ktos zabrania sie
                  wylegiwac ? :)

Rozumiem, ze jestes niepijacy i wiekszosc zarobkow przeznaczasz na pomoce
                  naukowe, gratuluje :)

Secundo - Tak jak i my dostajemy dotacje tak i Wy je dostajecie. Powiadasz, ze
                  my wiecej , a wlasciwie "duzo za duzo". Porownujac panstwo do przedsiebiorcy to
                  chyba bardziej oplaca sie inwestowac w potrzeby 1 rzedu niz 2giego, 3ciego itd.
                  Co mam na mysli ? Otoz to, iz jak wspomniano powyzej studia zaoczne mozna uwazac
                  za towar luksusowy. Nie podobala sie oferta panstwa ? Wybrales inna, wiec teraz
                  swobodnie mozesz ponosic jej konsekwencje majac mozliwosc zarobienia na swoja
                  edukacje.

( pewna polska cecha ujawnia sie w tym , co piszesz - mianowicie mwoiac wprost -
                  zawisc - place ja, to niech placa tez inni )

PS. i na koniec cos do Twojego drugiego posta - " tna zaocznym, ktorych jest
                  najwiecej ". W innym temacie wspominalem juz, iz wyzsze wyksztalcenie dewaluuje
                  - zastanawiam sie jak cos z nazwy kiedys ma sie nazywac wyzsze skoro bedzie
                  czyms przecietnym , moze dlatego trzeba cos z tym zrobic.
                  • Gość: ultraliberał ;) Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 19.04.06, 14:19
                    coz, napisze tylko ze twoj post ostatecznie zniechecil mnie do 'wojujących
                    dziennych'. zastepcze pierdolki jak 'nie umiesz napisac mojego nicka, wiec to o
                    tobie swiadczy!' , 'jestes niepijacy, gratuluje!' czy 'jeden sie wyleguje, drugi
                    nie i NIC CI DO TEGO!' (swoja droga sikam na wszystkich wylegujacych sie
                    nierobow) to jest to co potraficie najlepiej. friedman slusznie prawil -
                    przeciwnik wolnego rynku nigdy nie mowi jasno 'nie nie, tak tak' - on koluje w
                    abstraktach i czepia sie pobocznych watkow, nigdy nie trafiajac w meritum.
                    dokladnie tak robisz - ja o wojnie, a ten, ze zaoczne to towar luksusuowy. no
                    trzymajcie mnie, bo w koszulke z che ubiore i wysle pod moskwe. ;) do ksiazek
                    cholota.
                    • Gość: m3lm4k Re: płatne studia dzienne!! IP: *.opticom.pl 19.04.06, 14:29
                      Tak jak mnie nic do tego tak i zasada moze dotyczyc Ciebie :) A wysylaj pod
                      Moskwe :)

Stwierdzam jak poprzednicy , ze z Toba sie nie pogada konstruktywnie i kulturalnie

PS. zapomniales zakonczyc ostatnie zdanie - oto koncowka - " to moze sie
                      dostaniecie na dzienne " ;-)
                  • Gość: zaoczny-liberał Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 19.04.06, 14:24
                    srutututu, ja ciebie nie rozumiec, ja zaoczny, ja głąb, ty dzienny, ty mówić do
                    mnie prosto, ja wtedy pojąć! o!
                    • Gość: zaoczny-liberał XC Re: płatne studia dzienne!! IP: 195.116.183.* 19.04.06, 16:52
                      a tak w ogole koncze juz te denna pogaduche ;) w sumie mialem (nie tylko ja)
                      niezla polewke.

powiem wam zupelnie powaznie, ze sam zamierzam w tym roku isc na dzienne. za
                      zarobione pieniadze mam jednak zamiar zaplacic za studia na uczelni prywatnej.
                      mozecie myslec co chcecie - o, idzie na prywatną, bo głąb, jakby byl madry to by
                      na panstwowe poszedł! nie obchodzi mnie to, poza tym wiem ze to czcze gadanie,
                      bo prywatne zyskuja coraz wiekszy prestiz et cetera, co rowniez do wielu
                      panstwowcow-dziennych nie dociera. dla nich prywatne=slabsze. prosze bardzo -
                      myslcie tak dalej, wolny kraj :)

powiem jednak, ze mi wolnosciowa dusza nie pozwala isc na panstwowe-dzienne. nie
                      moglbym spac po nocach z mysla, ze ja tu sobie wegetuje na koszt podatnika, a
                      gdzies na przykladowej podlaskiej prowincji, ktos z glodową pensja 800 zl
                      jeszcze lozy pieniadze na moją edukacje :/ i tym sie roznimy... wam wisi.

na tym koncze dzialanosc jako zaoczny-liberał, mam nadzieje ze chociaz czesciowo
                      rozumiecie moje racje i to co mam na mysli i nie jestescie takimi do konca
                      socjalistami jak przedtem :) nie mam zamiaru nikogo uczyc ani kierowac, bo jak
                      mam to robic, skoro nawet pisac nie umiem, co nie, dzienniki panstwowe? no
                      offence, pozdrawiam!
                      • jersey.girl Re: płatne studia dzienne!! 20.04.06, 01:31
                        W calym watku nie widze chocby jednego racjonalnego argumentu, czemu studia
                        dzienne na panstwowych uczelniach powinny pozostac nieodplatne. Twierdzenie, ze
                        obecny system jest sprawiedliwy jest zenujace - przeciez studia wieczorowe
                        bardzo czesto sa "platnymi studami dziennymi" (vide prawo). Skoro uniwersystet
                        ma kadre i miejsce na tyle studentow, to wszyscy powinni studiowac na tych
                        samych zasadach. Nawet niewelkie oplaty, ale od kazdego (z wyjatkiem tych w
                        naprawde ciezkiej sytuacji finasowej) bylyby jakims rozwiazaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka