Dodaj do ulubionych

FEUDALIZM NA UCZELNIACH

IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 06.01.03, 08:54
Słynny polski cybernetyk - Mazur Marian w słynnej 'Historii naturalnej
polskiego naukowca'. 1970. Warszawa PIW napisał (s.42):
'‘ Gdy niedawno jeden z takich ‘ feudałów’, którego nazwisko figuruje na
czele prawie każdej placówki, każdego komitetu, każdej komisji, każdej
redakcji, okazało się, ze nie było komu powierzyć po nim kierownictwa jego
zakładu – tak dalece wytępił wszelkich potencjalnych następców" za co mu się
oberwało nieźle od środowiska. Chcieli mu odebrać profesurę!!!

Czy coś się zmieniło do dnia dzisiejszego? Mamy zapowiadaną reformę nauki i
edukacji. Czy feudalizm nadal pozostanie w XXI wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: merien Re: FEUDALIZM NA UCZELNIACH IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 23:21
      tez czytam Mazura "Cybernetyka i charakter" - swietna ksiazka, podobnie jak Ty wzialem sobie ja do serca. Widze ze nowy watek rozpoczoles. Ja moze nie jestem az tak ambitny chcialem tylko skonczyc polska uczelnie i wszystko udalo sie mam mgr i jest git cala reszta to blichtr, mit itp nikomu niepotrzebny.
    • Gość: telemasca Re: FEUDALIZM NA UCZELNIACH IP: *.acn.waw.pl 07.01.03, 00:06
      Jest nie wszedzie. Najgorszy jest na AM. Tam srodowisko i uczelnia sa silnie
      zhierarchizowane.
      • Gość: dysydent Re: FEUDALIZM NA UCZELNIACH IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 12.01.03, 17:08
        Czy małe zainteresowanie wątkiem jest spowodowane odrabianiem pańszczyzny na
        folwarkach uczelnianych ?
        Napiszcie co wam grozi za zabieranie głosu na forum na temat stosunkow
        feudalnych na uczelniach na ktorych studiujecie ?
        • Gość: dysydent Re: FEUDALIZM NA UCZELNIACH IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 21.01.03, 19:19
          Ciekawe, ze jak dyrektora nie ma kto zastapić, to się uważa, że dyrektor byl
          dobry, tylko pracownicy słabi. Pytanie : A co zrobił z tymi co go mogli
          zastąpić? na ogól zostaje bez odpowiedzi. A to przecież świadczy najlepiej o
          tym czy dyrektor byl dobry czy zły. Żeby nie było wątpliwości:jesli dyrektora
          nie ma kto zastąpic to znaczy , że był to zły dyrektor mimo licznych tytułów ,
          odznaczeń, wyróznień. Potrzebne sa inne kryteria oceny 'dobroci'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka