14.05.06, 13:32
Witam!
Mam dylemat-jechać na Socratesa czy też nie?! Dużo plusów ale też sporo
minusów. Kto był i jak ocenia taki wyjazd? Kto zrezygnował i czy żałuje?
Proszę o opinie bo czas ucieka...
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:52
      Ja wlasnie wyjezdzam w sierpniu na Socratesa, juz nie moge sie doczekac.
    • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 16:47
      jechac, jechac i jeszcze raz jechac!!!! same plusy (bylam wiec wiem:))
      • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 16:48
        A mozna wiedziec gdzie byłas?
        • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 17:44
          ja bylam w Anglii. bylo fantastycznie i nie zaluje ani sekundy. szkoda ze tylko
          raz mozna na socratesa pojechac;(
          • Gość: m3lm4k Re: socrates IP: *.opticom.pl 14.05.06, 18:05
            Szkoda, ze wsrod uczelni , z ktorymi moja uczelnia ma podpisane umowy niemal
            kazda propozycja wyjazdu wiaze sie z obowiazkiem bieglego poslugiwania sie
            tamtejszym jezykiem.
            • Gość: Kasia Re: socrates IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 19.05.06, 23:00
              ja tez polecam!! Najlepszy okres studiow to Socrates:) nie zastanawialabym sie
              ani minuty
    • Gość: Martynka Re: socrates IP: *.lama.pl 14.05.06, 17:56
      jakich minusow..? bo nie jestem w stanie wymienic ani jednego.
      Alex, gratuluje postepow, tak malo zostalo :)
    • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:28
      Ja akurat jade do Szwecji i juz nie moge sie doczekac.Jestem strasznie
      szczesliwa, ze mam taka mozliwosc.
    • kisielt Re: socrates 14.05.06, 18:40
      Ja właśnie jestem w Barcelonie... strasznie gorąco polecam taki wyjazd...
      poznajesz strasznie dużo ludzi z całego świata... inną kuchnię... możliwość
      zobaczenia kawałka świata za grosze...
      • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:42
        No wlasnie minusem jest koszt wyjazdu...ale mysle ze i tak sie opłaca:). Ile
        dostajecie stupendium i w jakim kraju?
        • kisielt Re: socrates 15.05.06, 12:14
          Ja w Hiszpanii dostaję 250 euro na miesiąc... tyle, że Barcelona jest drogim
          miastem jeżeli chodzi o mieszkania na przykład, bo ja za samo mieszkanie płacę
          290 euro... za 500 euro daje się przeżyć, ale zaznaczam, że to po skandynawii
          najdroższe miejsce gdzie można jechać (podobno). Na polibudzie w Łodzi w dziale
          współpracy z zagranicą każdy student zostawia różne informacje o życiu na
          erazmusie więc może zapytaj u siebie... może oni mają więcej informacji niż
          myślisz... a jeżeli nie to napewno dadzą Ci maile do osób, które były... się
          skontaktujesz, się dowiesz. Każdy erazmus chętnie Ci pomoże :)
          • Gość: Kasia Re: socrates IP: *.wola.net.pl / *.is.net.pl 19.05.06, 23:05
            nie uwierze, jesli ktos mi powie, ze nie jedzie na Erasmusa z powodu kwestii
            finansowych...bzdura!! Ja bylam w Danii, dostawalam 340 euro/mc, akademik 280,
            rodzice dawali mi 200/euro na mc i co?? spokojnie mi to wszystko wystarczylo. A
            to 200 euro, ktore dostalwalam od rodzicow i tak bym wydala bedac czy tam czy w
            Polsce, bo w Polsce tez przeciez utrzymanie kosztuje. Wiec finanse nie sa
            przeszkoda, poza tym..zawsze mozna znalezc prace tam na miejscu.
      • sallix Re: socrates 14.05.06, 18:46
        Dziękuje za odpowiedzi.
        Ach bo ze mną to tak jest-za bardzo się nad wszystkim zastanawiam. Fakt że
        trochę sie obawiam czy dam sobie radę sama, nie wiem też czy finanse nie stoją
        na przeszkodzie żeby wyjechać-stypendium z mojej szkoły jest śmiesznie niskie.
        Ale z drugiej strony po studiach nie będzie juz raczej możliwości wyjechac na
        tyle czasu za granice. No nic, myśle dalej :)
        • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:47
          A gdzie planujesz wyjechac?I jakie jest to śmiesznie niskie stypendium? A mozna
          wiedziec z jakiej uczelni chcesz jechac?
        • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 18:48
          oczywiscie ze dasz sobie rade, spotkac dziesiatki osob w takiej samej sytuacji
          jak ty (nowe panstwo, nowy jezyk, nowe mieszkanie, nowa uczelnia) i razem dacie
          rade;))
          studia za granica i bycie Erasmusem to cos po prostu wyjatkowego, nie da sie
          tego wytlumaczyc, trzeba przezyc!
          a kasa, hmmm, pracy trza poszukac i bedzie dobrze.

dzieki Martynka;)
          • sallix Re: socrates 14.05.06, 19:09
            Budapeszt, stypendium ze szkoły- 150 euro/miesiąc, nie wiem czy to nawet na
            mieszkanie starczy i ile musze mieć swojej kasy zeby przeżyć?!
            • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 19:12
              jak na Budapeszt to wcale nie grosze! jak dodasz do tych 150 euro twoj koszt
              utrzymania w Polsce to Ci wyjda te same koszty jak w Polsce. dobra rada:
              skontaktuj sie z osobami ktore juz byly na Erasmusie z twojej uczelni akurat w
              Budapeszcie, na pewno Ci podpowiedza w kwestii zakwaterowania, i kosztow
              utrzymania.
            • Gość: Martynka Re: socrates IP: *.lama.pl 14.05.06, 19:15
              a kiedy bys jechala, w pazdzierniku? jesli tak, to masz cale wakacje na
              zorganizowanie pieniedzy. nie pozwol zeby taki drobiazg jak pieniadze odebraly
              ci taka okazje. z glodu nie umrzesz na pewno.

korzysci z erasmusa są dwojakiego rodzaju: po pierwsze 'emocjonalne' - bycie
              erasmusem naznacza, potem zupelnie inaczej patrzy sie na swiat :) przezycia sa
              niesamowite, niesamowia zabawa, cos surrealistycznego po prostu :)
              Po drugie - z czysto pragmatycznego punktu widzenia - na takim wyjezdzie mozna
              sie wiele nauczyc: jezyka, zycia samemu, organizacji, to potem zaprocentuje
              w 'doroslym' zyciu.

jechac, jechac, jechac. tylko po powrocie strasznie ciezko wrocic
              do 'normalnego' zycia...
    • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 19:21
      No stypendium na mojej uczelni to ok 320euro:), myslałam ze to mało.
      • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 19:24
        wiesz Aga, koszty utrzymania w Szewcji a Budapeszcie to jest jednak roznica,
        nieprawdaz?
        • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 19:25
          Nie wiem jak w Budapeszcie, wiem natomiast jak sie zyje w Szwecji i mysle ze
          mozna sie niezle zorganizowac:)
          • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 19:30
            nie znam sie na Budapeszcie, ale nie sadze aby koszty zycia tam byly wiele
            wyzsze niz w Polsce (jezeli w ogole), w zwiazku z tym 150 euro stypendium -
            moim zdaniem - jest ok.
            jak ja Wam zazdroszcze tego wyjazdu;)
            • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 19:31
              To dlaczego sam nie sprobujesz? Ja jestem jak na razie pełna obaw, ale a
              drugiej strony bardzo, ale to bardzo sie ciesze:)
              • alex_koz Re: socrates 14.05.06, 19:39
                Gość portalu: Aga napisał(a):

> To dlaczego sam nie sprobujesz? Ja jestem jak na razie pełna obaw, ale a
                > drugiej strony bardzo, ale to bardzo sie ciesze:)

to pytanie jest do mnie???
                nie wiem czy jest, ale odpowiem. jak pisalam wyzej, bylam na Erasmusie (Anglia)
                wiec sprobowalam. mialam stypendium 280 euro (okolo 200 funtow), za
                zakwaterowanie placilam 250 funtow. moi rodzice tez mieli obawy czy damy rade
                finansowo, ale ja postanowilam ze dam rade cokolwiek bym musiala robic. bywaly
                dni na poczatku kiedy nie mialam kasy i jadlam obrzydliwy chleb za 18p, i
                pracowalam "na zmywaku". ale stopniowo bylo coraz lepiej. nie zaluje ani
                chwili:)
        • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 19:26
          Nie wiem jak w Budapeszcie sie zyje, wiem natomiast jak wyglada zycie w Szwecji
          i nie jest tak zle:)
          • Gość: Gośka Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:37
            Widzę że są spore rozbieżności w wysokości stypendión. Od czego to zależy?
            • kisielt Wysokość stypendium zależy od... 15.05.06, 16:24
              Przede wszystkim od uczelni... nie do końca wiem czym się kierują uczelnie
              określając wysokość... na niektórych uczelniach zalezy to też od kraju, do
              którego wyjeżdżasz
            • alex_koz Re: socrates 15.05.06, 18:29
              wysokosc stypendium zalezy od kraju do ktorego jedziesz, tj. do Skandywii
              wiecej niz do Niemiec etc. (jako ze z natury ma wyrownac roznice kosztow
              utrzymania pomiedzy krajem przyjmujacym a macierzystm), ponadto uczelnia
              moze "doplacic" do wysokosci stypendium jak to ma miejsce na UAM, ja dostawalam
              280 z tego 220 to bylo "rzadowe" a 60 doplacone przez moj uniwerek.
              • Gość: Kinia Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:30
                Minimum to 70 Euro. Wysokość, tak jak piszecie zależy od tego ile dana szkoła
                dostanie od Krajowej Agencji Programu Sokratesa, ale też od kraju. Ja, będąc na
                wyjeździe ze Skarbka w Rotterdamie dostawałam 400 Euro, ale już ci, którzy byli
                w Anglii tylko 300 lub 350 Euro.
                • Gość: nie loguj sie Zmyslasz IP: *.acn.waw.pl 16.05.06, 12:38
                  Zmyslasz. Skarbek nie ma wymiany w ramach Sokratesa z Rotterdamem:
                  www.wshifm.edu.pl/prog_sokrates.html
                  • Gość: nie loguj sie Idzcie na uczelnie panstwowe! IP: *.acn.waw.pl 16.05.06, 12:42
                    I jeszcze jedno: Studiujac w Polsce na uczelni prywatnej, podczas pobytu na Sokratesie za granica musisz
                    placic w Polsce czesne. Mimo ze nie chodzisz w Polsce na zadne zajecia.

A dodatkowo czesto nie dostajesz ZADNEGO stypendium. Tak jest np. w Skarbku:
                    "3. Student ponosi wszelkie koszty związane z podróżą i utrzymaniem podczas pobytu za granicą"
                    • Gość: Hehehe Re: Idzcie na uczelnie panstwowe! IP: *.kablowka.waw.pl 16.05.06, 12:58
                      hehehe, chłopaki przeginają z tym PR.
                      Jak kłamać to umiejętnie.
                    • Gość: socrates Re: Idzcie na uczelnie panstwowe! IP: *.wshifm.edu.pl 23.05.06, 13:47
                      Proszę się zapoznać z zasadami programu Socrates. Student płaci czesne w Polsce
                      ale nie płaci za granicą i tak jest w każdej Uczelni prywatnej w Polsce i
                      dlatego też Uczelnie państwowe w Polsce nie mają umów z najlepszymi uczelniami
                      UE gdzie studia są często płatne (choćby Francja) Poza tym prosze czytać
                      uważnie:
                      (...) Umowy te, pozwalają podjąć naukę w krajach UE na następujących warunkach:

Student wnosi opłatę za naukę w WSHiFM w wysokości 100% czesnego obowiązującego
                      w danym roku akademickim
                      Student nie ponosi opłat za studia w uczelni zagranicznej, z którą WSHiFM ma
                      podpisaną umowę w ramach Programu SOCRATES/Erasmus
                      Student ponosi wszelkie koszty związane z podróżą i utrzymaniem podczas pobytu
                      za granicą
                      Student nieposiadający obywatelstwa polskiego musi posiadać status uchodźcy lub
                      prawo stałego pobytu na terytorium Polski
                      Student dostaje stypendium z funduszu Erasmusa i płaci za naukę w Polsce,
                      wszelkie inne koszty pokrywa sam = ze stypendium + ew. środków własnych.
                      Prosze również porównać wysokości stypendiów, z SGH dostają średnio 200 euro na
                      miesiąc u nas wszyscy studenci otrzymali 350 euro na miesiąc.
                      w razie niejasności prosze pisać erasmus@poczta.wshifm.edu.pl a nie wypisywac
                      takie bzdury.
                  • Gość: Kinia Re: Zmyslasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:23
                    heh. Wszystko w zasadzie się zgadza. Szkoła już jakiś czas nie ma Erazmusowej
                    oferty w Rotterdamie, bo prowadzi wspólny program z Uniwersytetem z Rotterdamu i
                    wyjeżdzać tam można na zupełnie innych zasadach. Ja od roku już jestem
                    absolwentką i nie muszę wiedzieć co jest na stronie szkoły. A Ty masz paranoję
                    lekką :)
                    • Gość: nie loguj sie A jednak zmyslasz IP: *.acn.waw.pl 16.05.06, 19:55
                      Ani w ramach Sokratesa, ani w ramach wspólnego programu Skarbek nie placi swoim
                      studentom ŻADNYCH stypendiów. Za to pobiera od studentów opałty...

Prywatne uczelnie są chyba w kiepskiej sytuacji, że tak rozpaczliwie i kłamliwie
                      muszą się reklamować m.in. na tym forum.
                      • Gość: kpt Re: A jednak zmyslasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:43
                        To raczej Tobie zależy na dołożeniu tej szkole. Sorry, ale tak to z boku
                        wygląda.
                        • Gość: nie loguj sie Prywatne uczelnie sie musza reklamowac IP: *.acn.waw.pl 16.05.06, 22:40
                          Nie, to tak nie wyglada.
                          Zwracam uwage osobie piszacej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl, ze mija sie prawda piszac, ze na tej uczelni
                          dostaje sie wysokie stupendium na wyjazd w ramach Sokratesa, podczas gdy uczelnia ta wyraznie
                          informuje, ze:
                          "3. Student ponosi wszelkie koszty związane z podróżą i utrzymaniem podczas pobytu za granicą"
                          • Gość: m3lm4k Re: Prywatne uczelnie sie musza reklamowac IP: *.opticom.pl 17.05.06, 01:31
                            "3. Student ponosi wszelkie koszty związane z podróżą i utrzymaniem podczas
                            pobytu za granicą"

Tak jest przeciez na kazdej uczelni, gdzie bierzesz udzial w Sokratesie:
                            - za pozdroz placisz
                            - za pobyt za granica placisz

- za edukacje NIE ponosisz kosztow

Stypendium ma jedynie za zadanie wyrownac roznice w ilosci pieniedzy potrzebnej
                            na utrzymanie, jakie to ma zastosowanie w praktyce to temat na inna rozmowe :)
              • promiscuous_girl Re: socrates 09.12.06, 00:11
                alex_koz napisała:

> wysokosc stypendium zalezy od kraju do ktorego jedziesz, tj. do Skandywii
                > wiecej niz do Niemiec etc. (jako ze z natury ma wyrownac roznice kosztow
                > utrzymania pomiedzy krajem przyjmujacym a macierzystm), ponadto uczelnia
                > moze "doplacic" do wysokosci stypendium jak to ma miejsce na UAM, ja
                dostawalam
                >
                > 280 z tego 220 to bylo "rzadowe" a 60 doplacone przez moj uniwerek.

Tyle dostawałeś w ojro na miesiąc?? ale czy było to związane z np. tym ze w
                Polsce otrzymywałeś stypendium naukowe, czy to poprostu nasza uczelnia jest
                taka wspaniała??:] bo ja tez jestem z UAM (tylko że z ośrodka zamiejscowego)i
                właśnie rozważam wyjazd na Socratesa, składając papiery plnanuje wybrać Szwecje
                niestety miam obawy że stypendium które dają nie wytarczy mi na pokrycie
                wszytkich opłat. Miałabym do Ciebie pare pytań związanych z wyjazdem i z tym
                jak to trzeba załatwić na naszej uczelni/rekrutacja, rozmowa, średnia (chociaz
                jestem w stałym kontakcie z koordynatorem) w związku z tym mógłybyś podac mi
                swojego maila??? Albo napisac na tego maila gazetowego ;]Byłabym bardzo
                wdzięczna.
                Pozdrawiam.
                Z góry dziękuje za odpowiedz.
                • alex_koz Re: socrates 09.12.06, 14:09
                  do promiscuosu_girl.

byłam w UK, a nie w Szwecji,
                  stypendium tak jak napisalam 280, z tego 220 od rzadu a 60 od UAM, ponadto 300
                  zł stypendium naukowego.

napisz przede wszystkim na jakims jestes wydziale, bo ja znam tylko od
                  podszewki rekrutacje na WPiA, o innych wydzialach nic nie wiem.

pamietaj, ze stypendium nie jest na pokrycie oplat ale na wyrownanie poziomu
                  kosztow zycia miedzy panstwem ojczystym a panstwem przyjmujacym.
    • Gość: ekonom Re: socrates IP: *.pfeilheim.sth.ac.at / 193.170.52.* 16.05.06, 13:56
      ja w sokratesie jakos nie moge sie zadnych minusow dopatrzyc...
    • sallix Re: socrates 16.05.06, 17:09
      Największą przeszkodę stanowię ja sama- po prostu boję się jechać chociaż wiem
      że taki wyjazd to fajna sprawa. Nie należę do przebojowych ludzi ale mam
      nadzieje że będąc za granicą dam sobie radę- nię będzie wyboru !:) Także czas
      zacząć działać wreszcie!!! Tym optymistycznym akcentem kończę moją wypowiedź i
      idę składać papiery:)
      Pozdrawiam!
    • Gość: nombrilek Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:21
      Byłam i niewiem czemu piszesz ze sporo minusów, ja żadnych nie widziałam, same
      plusy :))) Najchetniej jeszcze raz bym pojechała gdyby było tylko mozliwe
      • Gość: agata Re: socrates IP: *.aster.pl 19.05.06, 20:43
        Ja zostalam przyjeta na nastepny rok do Poitiers we Francji, strasznie sie
        ciesze ze wyjezdzam, choc minusem jest to ze bralam udzial w dodatkowej
        kwalifikacji, a ona jest bez wsparcia finansowego;/ Kase zbieram i nie jest zle,
        gorzej z jezykiem- nie umiemprawie nic po francusku i tego boje sie jak jasna
        cholera;)
    • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:53
      JA wyjezdzam juz w sierpniu i jak na razie bardzo sie boje. Czytajac jednak
      wypowiedzi osob ktore przezyły ta przygode z Socratesem jestem pewna ze bedzie
      fajnie:)
      • kisielt Re: socrates 20.05.06, 00:14
        Będzie tak, że nie będziesz wiedzieć gdzie jest niebo a gdzie ziemia :)
        • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:56
          Mam nadzieje, ze tak bedzie. Jednak zawsze jest strach przed nieznanym. Ale jak
          najbardziej ten "strach" mnie bardziej motywuje. Przeciez taka okazja nigdy sie
          moze nie powtorzyc, wiec skoro juz jest to w zasiegu reki praktycznie, to
          trzeba z tego skorzystac:).
    • beatrix01 Re: socrates 20.05.06, 12:52
      hej a studenci niestacjonarni tez moga wyjezdzac na sokratesa ?dodam,ze studia
      trwaja 3lata, to po ukonczeniu moglabym sie starac o pobyt za granica na 4rok?
      • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:24
        Nie ma znaczenie czy studiujesz stacjonarnie, niestecjonranie czy zaocznie.
        Kazdy ma prawo do tego aby wyjechac!Skoro skonczysz studia po 3 latach, to
        gdybys chciała jechac na 4 rok to musiałabys jechac chyba raczej jako
        independent student...
        • sallix Re: socrates 22.05.06, 12:07
          No dobra-czas zacząć działać. Taki wyjazd to jest faktycznie okazja, warto z
          niej skorzystać. Też się trochę obawiam czy dam radę, czy się dogadam ale raz
          się żyje, co mnie nie zabije to mnie wzmocni:)
          Pozdrawiam przyszłych Socratesów:)!
    • Gość: annuszka Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:44
      a czy jest jakies ograniczenie wiekowe? tzn. czy jak skończe 26 lat (a skończę
      za parę miesięcy), to tez będę mogła starać się o Sokratesa? jeśli ktoś wie, to
      bardzo proszę o odpowiedź:)
    • Gość: JuLi Re: socrates IP: 80.51.55.* 27.05.06, 12:57
      Mam takie pytanko, do erasmusów. Złozyłam papiery, mam możliwośc jechać do
      Grecji. Ale mam mały problemik z Learning Agreement i ECTSami. Za semestr
      wypadałoby uzbierac około 30, a tam przedmioty są punktowane za 3, niektóre za
      4. Hmm...tzn że muszę tam zdawac jakieś 9-10 egzaminów? Łech...skomplikowane to
      dla mnie :P
      • alex_koz Re: socrates 27.05.06, 15:49
        co do punktow, koniecznie skonsultuj sie ze swoim koorydnatorem erasmusa na
        wydziale, na moim wydziale tez sa takie sytuacje i koordynator Erasmusa jest o
        tym poinformowany i z tego co wiem obniza ilosc wymaganych punktow czy jakos
        tak. koniecznie sie zapytaj!
      • Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 16:27
        Ja na szczescie nie mam z tym problemow, dgyz moj jeden przedmiot ma 15 ECTS.
        Tak wiec wystarcza mi tylko dwa przedmioty...Ja natomiast wybrałam 3:)
        • Gość: KaŚ co za rozrzut w punktacji :/ IP: *.icpnet.pl 08.07.07, 21:18
          Gość portalu: Aga napisał(a):

> Ja na szczescie nie mam z tym problemow, dgyz moj jeden przedmiot ma 15 ECTS.
          > Tak wiec wystarcza mi tylko dwa przedmioty...Ja natomiast wybrałam 3:)

15 pkt? To jakas kpina :( Na moim przyszlym uniwerku sokratesowskim kazdy
          przedmiot jest za 2 pkt ECTS (jesli w semestrze jest obliczony na 30 h)...
    • Gość: ahah Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 13:06
      polecam wyjazd na socratesa(orgazmusa;p) mnóstwo fajnych ciekawych ludzi,miłych
      chłopców i ładnych kobitek;p
    • Gość: JuLi Re: socrates IP: 80.51.55.* 27.05.06, 17:22
      O,15 ECTS...Szkoda, że tam w Grecji nie ma takiej punktacji:/ Cięzka sprawa z
      tym, rzeczywiście muszę się o to dowiedzieć, bo nie wyobrażam sobie zdawać 9
      egzaminów i to za granicą;P
    • Gość: Aga Szwecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:12
      Kto jedzie na Socratesa do Szwecji?
    • grace22 Re: socrates 12.10.06, 23:19
      Jade w lutym i trochę się obawiam ale co tam -raz się żyje. Napiszcie jak jest
      na takim wyjeździe....
      • svenka_se Re: socrates 13.10.06, 01:09
        Moge powiedziec jedno: niczego sie nie boj! Zobaczysz, ze wszystko sie ułozy!
        Najwazniejsze to pozytywnie myslec o takim wyjezdzie.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: karola Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 12:34
          A jak wyjeżdżacie to na jakim poziomie znacie angielski?? Czy intermediate
          wystarczy?
          • alex_koz Re: socrates 13.10.06, 12:41
            ja wyjezdzajac co UK mialam poziom advanced, ale spoko - bylam osoba o jednym z
            wyzszych poziomow znajomosci jezyka, inni studenci na Erasmusie - np. Hiszpanie
            mieli poziom lower intermediate, albo i nizej i dawali rade;)))
            • Gość: karolina Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 17:11
              Serio?? Lower intermediate?? Pytam z ciekawości, bo za dwa tygodnie na uczelni
              jest rekrutacja na semestr letni, więc chciałabym spróbować swoich sił. Tylko
              właśnie bałam się czy oby ten mój intermediate (mogę powiedzieć że upper)jest
              wystarczający. Ale skoro tak to pójde... thx:*
              • Gość: Marta Re: socrates IP: *.3.cust.bredband2.com 13.10.06, 18:17
                Karolino!
                Intermediate zdecydowanie wystarcza na Socratesie, batomiast na rekrutacji na
                wlasnej uczelni ten poziom moze byc za niski...
              • alex_koz Re: socrates 13.10.06, 18:45
                serio, serio, że zacytuje jednego z owych Hiszpanow "ja nie chodze na zajecia
                (na uczelni) bo nic nie rozumiem".

niestety moze sie okazac ze twoj poziom ang bedzie niewystarczajacy aby dostac
                sie na Erasmusa - gdy na twojej uczelni w PL jest przeprowadzana rekrutacja, a
                chetnych wiecej niz miejsc wyjezdzaja najlepsi.
                • Gość: karolina Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 08:17
                  To może nadrobie średnią, bo jest dość wysoka. Zobaczymy 24.10...
    • Gość: Michal a co ze średnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 10:56
      jaką mieliście średnią, że udało wam się wyjechać na Erasmusa ze stypendium?
      Brana jest pod uwagę średnia ocen ze wszystkich dotychczasowych lat, czy z
      poprzedniego roku? I czy ona jest naprawdę taka ważna jak się słyszy?
      • Gość: Marta Re: a co ze średnią? IP: *.3.cust.bredband2.com 14.10.06, 11:07
        U mnie brano pod uwage średnia, list motywacyjny i poziom angielskiego...Tak
        naprawde najwazniejszy był ten list motywacyjny i angielski...Srednia nie była
        juz taka istotna, jednak powyzej 4,0 trzeba było miec!
        • Gość: Michał Re: a co ze średnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 12:08
          no tak, ale z poprzedniego roku, czy średnią liczoną ze wszystkich lat - bo to
          mnie interesuje bardzo.
          • lollela Re: a co ze średnią? 14.10.06, 13:00
            Z tego co wiem, to do spcratesa liczy się średnią z poprzedniego roku. Moim
            zdaniem powinno się wyjeżdzać na wszelkiego rodzaju stypendia, niekoniecznie
            socratesa. Wiele szkół współpracuje przecież z zagranicznymi uczelniami
            organizując wymiany. Polecam gorąca, czy to na państwowych, czy prywatnych
            studiach, zawsze warto!!!
            • Gość: Marta Re: a co ze średnią? IP: *.3.cust.bredband2.com 14.10.06, 13:38
              U mnie było tak, ze srednia była liczona z kazdego roku, czyli gdy np. chcesz
              wyjechac na 4 roku, to birora srednia z 1,2,3 roku. Jesli conajmniej z dwoch
              lat masz srednia powyzej 4,0 to mozesz sie starac o wyjazd!
              • Gość: Michał Re: a co ze średnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 13:45
                ale przecież jak jedziesz na 4 rok i liczą z 1,2,3 to z trzeciego przeciez ocen
                jeszcze nie ma w momencie podejmowania decyzji czy student moze jechac na 4 rok...
                • Gość: Marta Re: a co ze średnią? IP: *.3.cust.bredband2.com 14.10.06, 13:55
                  No to srednia z 1 i 2 roku, ewentualnie z 5 semestru...
                  • Gość: Michał Re: a co ze średnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 13:57
                    ok, wielkie dzięki. Interesuje mnie ta średnia bo jedną mam gorszą (niżej 4) a
                    drugą 4,4.
                    • bletka2 Re:rekrutacja 14.10.06, 15:36
                      A jak na waszych uczelniach wyglądała rekrutacja? czy były jakieś testy
                      jęykowe? jeśli tak to na jakim poziomie?
                      • alex_koz Re:rekrutacja 14.10.06, 16:26
                        u mnie - wydzial prawa i administracji UAM jest rekrutacja na erasmusa sklada
                        sie z egzaminu pisemnego i ustnego z jezyka(tego w ktorym odbywac sie beda
                        zajecia, w tym egzamin ustny jest juz dla tych ktorzy przeszli pisemny), do
                        calosci wyniku wlicza sie rowniez srednia ocen ktora stanowi bodajze 1/4
                        koncowej oceny.

test byl z rozumuenia tekstu prawniczo-ekonomicznego, rozmowa ustna to
                        rozumienie tekstu i potem rozmowa z komisji dot. aktualnych zagadanien
                        politycznych (oczywiscie w jezyku obcym).
                        • iivan Re:rekrutacja 15.10.06, 12:26
                          Takie wyjazdy są zajebiste. Nie ważne gdzie dostaniesz miejsce i tak nie
                          będziesz żałować, dla mnie to była najlepsza impreza!!!
                          • Gość: metrana Re:rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 09:09
                            Hey!!
                            Jutro wybieram sie na rekrutacje na Socratesa na Cypr. Strasznie się boję :( Z
                            egzaminu językowego jestem zwolniona, ale przede mną rozmowa kwalifikacyjna...
                            czy moglibyście napisać jakich pytań sie spodziewać?? To bym się przygotowała..
                            No chyba że jedynie będą pytać o to dlaczego wybrałam ten kraj...
                            • akropkaem Re:rekrutacja 23.03.07, 17:46
                              witam,
                              jestem w trakcie składania dokumentacji.. i tutaj jest problem. Bo wybralam
                              brukselę.. i , jako miasta rezerowe, lyon i grenoble.
                              Podejrzewam niesttey,ze moge sie nie dostac do Brukseli.
                              Pytanie brzmi, czy lepiej jest pojechać, obojetnie gdzie,byle pojechac?
                              Czy moze lepiej poczekac rok i startowac znowu w typowane miejsce?
                              Nie wiem. Ech.. Teraz jestem na II roku, studiuje dziennie politologię.

Czy ktos był w Brukseli? co moze o tym iescie powiedziec?
                              Słysze wokól wsiebie glosy...ze Bruksela, owszem, ladna..ale nudna.
                              Tak? Rzeczywiscie?
                              • Gość: Madzior Re:rekrutacja IP: *.A189.cust.bahnhof.se 23.03.07, 18:57
                                www.socrates.org.pl/socrates2/index1.php?dzial=4&node=13&doc=1000337

moze tutaj cos znajdziesz, opinie na temat interesujacej Cie uczelni zagranica.

pozdr.
                                • Gość: akropkaem Re:rekrutacja IP: *.chello.pl 24.03.07, 18:27
                                  dziękuję Ci bardzo,
                                  rzeczywiście, dostarczyło wielu informacji i opinii ;)

szkoda tylko, ze w dalszym ciągu nie jestem pewna ;)
                                  pozdrawiam i dziękuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka