19.05.06, 12:16
prawo na kul czy nie wiedzie jak w tym roku beda liczone punkty bo podobno jest jakas zmiana w zwiazku z mozliwościa zdawania
wos-u.Jestem ciekawa od jakiego progu beda w tym roku przyjmowac.Po maturze czuje sie srednio a bardzo chcialabym tam sie
dostac.piszcie i wyrazajcie swoje opinie!!!
Obserwuj wątek
    • 1adi1 a więc tak... 19.05.06, 20:25
      Ja wiem i chętnie wiedzą się podzielę :) [wszystko to (ok, większosc)
      wyczytałem na stronie KULu, ale niech będzie :)] a zatem, pod uwagę brany jest:
      1. język polski poziom podsawowy + rozszerzony
      i liczysz sobie tak: procenty z podstawy mnożysz przez 0,3, z rozsz. przez 0,7
      (jak nie zdajesz rozsz to mnożysz 0 * 0,7)później dzielisz sobie przez 4 (bo ma
      to byc 25% całości punktów).
      2. j. obcy nowożytny robisz dokładnie tak jak z polskim. ustne się nie wliczają
      z tego co wiem.
      3. historia lub wos: podst * 0,3, rozsz * 0,7 i dzielisz przez 2 (bo to 50%
      całości). Liczą ten przedmiot, z którego masz lepszy wynik.
      Na koniec sumujesz całosc, i jeżeli wyjdzie Ci powyżej 60pktów, to myślę że ok.
      Ja składam tylko na KUL bo nigdzie indziej nie chcę isc i mam nadzieję, że się
      dostanę. ale myślę że spoko, bo tak liczę sobie i mi spokojnie powinno ponad
      70pkt wyjsc... no, tyle że liczyc każdy może... :) ale mam jakieś tam podstawy
      żeby myślec optymistycznie.
      co Ci pójdzie lepiej? hist czy wos? czy zdawalas tylko 1? mi zdecydowanie
      historia... chociaż, nie przesądzajmy. składasz gdzieś jeszcze?
      • ewunia162 Re: a więc tak... 21.05.06, 12:18
        czesc dzieki za odpowiedz.A co do mnie to pisalam tylko historie i nie jestem z niej zadowolona,poprostu ja zawalilam.Poza tym polski i ang rozszerzona wiec mam nadzieje ze przynajmniej w czesci sobie to nadrobilam.A c0o do skladania to ze wzgledu na to ze nie zdaje wosu mam do wyboru zdecydowanie mniej uczelni.Chcialabym gdzies blizej dlatego zastanawialam sie tez nad stalowa wola.Mam nadzieje ze za kilka miesiecy spotkamy sie na korytarzu wymarzonej uczelni!na razie pozostaje nam wylacznie rozmyslanie.Czekam na kolejne wiadomosci!!
        • 1adi1 Re: a więc tak... 21.05.06, 16:38
          Jeśli zdawalas wszystko rozszerzone, to myśle że moze jeszcze byc ok, ale fakt,
          troche nie fair że wos i historie licza tak samo... Nie ma porównania moim
          zdaniem. Chociaż w sumie z historii bede mial wiecej niz z wosu, przynajmniej
          na podstawie, ale na rozszerzeniu raczej też, w moim przypadku wynika to jednak
          z zamiłowań - a wiadomo, że nie każdy historię kocha.
          KUL to chyba jedyna uczelnia, na której nie wymagaja historii na prawo... I tak
          wogóle to jest na prawie dziennym 600 miejsc - po 200 w Lublinie, Tomaszowie i
          Stalowej. I do tego limitów nie przestrzegają, nawet na dziennych z tego co
          słyszałem... Ale KUL to KUL :) Byc może się mylę, ale myślę że filia to jednak
          filia... Lepiej raczej do Lublina...
          • ewunia162 Re: a więc tak... 21.05.06, 20:17
            Wiadomo najlepiej,ale jezeli w tym roku liczba punktow zwiekszy sie moze byc ciezko i do tego maturzysci z grudnia.Mam pytanie nie wiesz ile w tamtym roku bylo chetnych na jedno miejsce.Musze przestac chyba o tym myslec wszyscy mowia ze to najlepszy czas,miedzy maturami a wynikami wiec juz pora chyba z niego zaczac korzystac.A jeszcze we wtorek ang ustny i bedzie koniec.I jeszcze jedno pytanie ile przewidujesz pkt z historii tak okolo, bo nawet patrzac na rozne zrodla opinie o tegorocznej maturze sa dosyc skrajne W naszej szkole klapa.Pa:)
            • 1adi1 Re: a więc tak... (głównie do ewuni162) 21.05.06, 20:55
              Nie no jak mówię, historia poszla mi nieźle, bo ja, jakby to powiedziec... nie
              uczylem sie jej specjalnie na mature np. na 2 miesiace przed. Mi to po prostu
              sprawialo przyjemnosc przez pare lat - czytanie, czytanie, czytanie :) wiec
              chyba moj wynik nie bedzie obiektywnie odzwierciedlal sytuacji z wynikami z
              hist. Ale z podst minimum to te 85% będzie, no bo mimo wszystko znajda się
              błędy - w końcu ja mam tylko ulubione okresy z historii, z innych nie umiem
              wszystkiego... i najwazniejsze na tej maturze to nie robic szybko, bez
              zastanowienia, nawet jak cos sie wydaje oczywiste, lepiej sprawdzic 2 razy. To
              mnie zgubiło, chocby mapka z krucjatą :/
              Rozsz no to wiadomo, niczego nie mozna byc pewnym... Ale polskie średniowiecze
              to właśnie mój najbardziej ulubiony z ulubionych okresów w historii :), więc
              temat 2 był dla mnie stworzony :) Nie wiem oczywiście czy nie przesadziłem i
              jak to oceni egzaminator. Niewykluczone też są błędy w 1szej czesci arkusza
              rozsz. - tego nie chciało mi się sprawdzic. Ale ok. W końcu nie liczę na wiele -
              byle wystarczylo na kulowskie prawo. Myślę jednak że będzie więcej niż z wosu,
              choc mogę się mylic, bo nie sprawdzałem.
              Co do liczby kandydatów - KUL się nigdy nie przyznaje (czasem mała liczba po
              prostu odstrasza :) - tak to sobie tłumaczę), ale myślę że w granicach 4 os. na
              miejsce.
              Do mojej ustnej jeszcze szmat czasu, a uczył się oczywiście nie będę.
              Powodzenia życzę. jeszcze pewnie kiedyś wymienimy uwagi na tymże forum :) Do
              października mnóstwo czasu, mnóstwo pytań zapewne się nasunie. Gratuluję jeśli
              doczytałaś do końca, pozdrawiam :)
              • ewunia162 Re: a więc tak... (głównie do ewuni162) 22.05.06, 09:10
                Doczytalam.:)mam nadzieje ze na pewno jeszcze pogadamy,moze wymienimy sie namiarami aby w przyszlosci ten kontakt byl lepszy i szybszy.I jak zwykle na koncu male pytanko skad jestes?pa

trzymaj za mnie kciuki na ustnej!
                • 1adi1 Re: a więc tak... (głównie do ewuni162) 22.05.06, 12:07
                  jasne :) podaję gg: 2760336 tam mnie należy szukac :) mieszkam niedaleko
                  Lublina, chodziłem tu do LO etc.
                  z doświadczenia wiem, że trzymanie kciuków przeze mnie czasem moze miec
                  odwrotny do zamierzonego skutek, wiec życze po prostu powodzenia! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka