Gość: diabełek IP: *.satfilm.net.pl 18.07.06, 19:58 Kto z Was decyduje się na studia w PWSZ-w jakim mieście i na jaki kierunek.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niki Re: kto do PWSZ??? IP: *.i24.pl 18.07.06, 20:17 Ja składam, ale tylko awaryjnie. Do NS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 14:54 bikt wiecej??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 15:00 Mogę odpowiedzieć za Włocławek. Są u nas dwie uczelnie: WSHE i PWSZ.Na WSHE ida ludzie ze srednia z liceum w granicach 2.5 - 3.0. PWSZ wybierają uczniowe 3.0 - 3.5 Pozostali idą na normalne uczelnie.Podsumowując - PWSZ tylko w ostatecznosci. Pesprktywy? Praca na kasie lub zlewozmywaku w Anglii.No i w szkole ewentualnie jako nauczyciel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:06 Marcin zgadzam sie z Toba w 100%. Ludzie na PWSZ ida wtedy kiedy wiedza ze absolutnie nigdzie indziej sie nie dostana. Ja przyznam szczerze, ze wolałabym przesiedziec rok w domu niz isc na PWSZ:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: kto do PWSZ??? IP: *.i24.pl 19.07.06, 16:46 Chyba nie wiecie co mówicie. PWSZ=Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa. Fakt że łatwo się dostać, ale nie pracuje się po tym na zmywaku... Ona kształci np. nauczycieli języków obcych, pedagogów różnej specjalności lub ekonomistów jak jest w moim mieście. Daje wykształcenie wyższe. A może wam chodzi o coś innego? Ja mam dobre wyniki w matury (średnia z poz. podst. to prawie 90%, z rozszrzonych 65%; składam na UJ, ale jakby nie wyszło to mam jeszcze to PWSZ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 18:19 Wiem co to takiego PWSZ, u mnie w miescie tez takie cos istnieje. Pomimo tego za nic w swiecie nie poszłabym na tego typu uczelnie, chocby ze wzgledu na poziom tych "wyzszych" uczelni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:13 mieszkam w małym mieście, jedyna szkoła wyższa publiczna to pwsz. Nie wiem jaki jest tam poziom bo nie studiuje na pwsz, ale chyba całkiem niezły skoro uczą tu profesorowie z UJ, Rzeszowa, UŚ. Więc chyba nie należy do złych szkół. Połowa studentów PWSZ to ludzie którzy nigdzie indziej sie nie dostali, druga połowa to ludzie których nie stać na studia w innym mieście, mimo że na prestiżowe uczelnie dostali by się bez problemu. Więc prosze nie zakładajcie ze PWSZ to jest ostateczność, i uczą sie tam same debile, bo to wcale nie jest miłe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 24.07.06, 22:10 popieram Cię-to prawda,że w PWSZ-tach nie są sami ludzie, którzy mają bardzo niską średnią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: kto do PWSZ??? IP: *.is.net.pl 19.07.06, 17:50 Błąd- duży błąd. Wydaje mi się, że nie wiesz co mówisz- a raczej na pewno powtarzasz tylko po innych. Ja studiuję na PWSZ w Tarnowie- i tak, z tego co powiem będziesz się śmiał- ale szkoła jest bardzo dobra- teraz zresztą najlepsza w Polsce ze wszystkich PWSZtów. A ludzie, którzy tu studiują na pewno nie mieli średniej 3-3,5- jakieś chore stereotypy. Tyle tylko, że w znacznej większości- jakieś 85% są to ludzie nie z Tarnowa, ale z okolicznych wiosek. Faktem jest, że PWSZ maturzyści traktują awaryjnie- ale po roku nie widzą sensu przenoszenia się- zostają bo szkoła kształci- i sam to widzę po sobie. A wszyscy, którzy twierdzą inaczej po prostu nie znają tego typu szkół, ale wydają opinie. Tak samo jest z uczelniami prywatnymi...ale to już inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 21:33 Tarnow jest wyjatkiem - to PWSZ jest w miare ok. Ale reszta zakrawa o tragedię.Mój kuzyn konczy licencjat z anglistyki i dzieciaki z gimnazjum maja wiekszą wiedzę od niego(!!!) Żenada pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 22:36 Tak się składa, że znam ludzi, którzy wylecieli z PWSZ, bo nie dawali sobie rady- np. we Włocławku na anglistyce- przyjmują na początek 110 osób, a po pierwszym roku chcą zostawić nie więcej jak połowę.... Jeżeli uważasz, że ktoś po anglistyce ma taki sam poziom jak gimnazjalista to przepraszam- ale chyba nie masz zielonego pojęcia jaki dzieciaki w gimnazjum maja poziom angielskiego... A tak poza tym chodziło mi o tych ludzi, którzy składają papiery do PWSz, a nie tych co tylko krytykują. A tak przy okazji to średnia moich ocen to 5,0 , a świadectwo maturalne z wynikami nowej matury mam średnio ok.80% z podstawowych i rozszerzeń, więc proszę nie mów,że chodzą tam tylko osoby, które miały średnią 3,0!!! Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ludzi, którzy chcą chodzić do PWSZ-tów!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whoisthat Re: kto do PWSZ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 00:21 No więc ja studiuje w pwsz Włocławek - jestem po drugim roku , wiec cokolwiek moge powiedzieć z wlasnego doświadczenia. Większość wykladowców to ludzie kompetentni , dobrzy w tym co robią ( np. jeden z profesorów czasami jest jurorem w Wielkiej Grze ) no ale do rzeczy. Oczywiście zdarzaja sie także nieroby , ale gdzie ich nie ma?? Wykładowcy czesto powatarzali ze nie ma dla nas jakies taryfy ulgowej - większość jest z umk i uł z którymi sa podpisane porozumienia o współpracy i opiece naukowej. Aha ...ja również nie miałem średniej 3- 3.5 i wcale nie czczuje sie gorszy od tych co studiują na uniwerkach itp. Bardzo często spotykam sie z negatywnymi opiniami o pwsz'etach , co ciekawsze wypowiadaja je ludzie ktorzy po prostu załozyli sobie okrelsony typ myslenia i tak naprawde nie maja zielonego pojęcia o tego uczleniach. Prawdą jest - łatwo jest sie dostać , ale kto nie bedzie sie uczył - moze sie łatwo pożegnać ze studiami. Przykład ang. jest tutaj bardzo dobry , jak zaczynalem studia były 4 grupy , teraz sa juz 2. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sasaneczka22 Re: kto do PWSZ??? 20.07.06, 10:24 ja studiuję w PWSZ w Tarnobrzegu i tez bardzo często spotykam się z negatywną opinią o tym typie szkół ale to nie prawda wszędzie są łatwiejsze i trudniejsze kierunki i nie można niczego ujednolicać my mamy wykładowców z AE w Krakowie, z uniwerku w Rzeszowie czy z polibudy w Rzeszowie i wcale nie mamy łatwiej oni sami mówią nam,że traktują nas tak samo i tyle samo od nas wymagają co od swoich studentów w Rzeszowie czy Kraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:00 To ze mowia to jedna a to co robia to drugie. Poza tym UR to najgorszy uniwerek w Polsce pod wzgledem nauki, wiec faktycznie moze Was tak samo traktuja. Skoro tam poziom niski to u Was pewnie tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: kto do PWSZ??? IP: *.wie.okay.pl 24.07.06, 12:52 a ja zlozylam podanie tylko na pwsz tarnow na matme, bo poprsotu nie jestem jeszce zdecydowana co chce robic, wiem ze cos z matematyka zwiazane. zrobie 3 latka i moze mi sie umysl rozjasni :) i bedzie latwiej mi podjac decyzje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 20.07.06, 22:43 nikt więcej... ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TaSha Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 17:45 Ja pomimo wszelkich opini na temat PWSZ'ych złożyłam podanie na anglistykę do Nysy. I nie uważam, aby były to szkoły o niezbyt wysokim poziomie nauczania, bo o ile się orientuje są nowością na rynku, jednakże oferują wiele ciekawych rzeczy: jak nowe przedmioty wykładania, czy różnego rodzaju praktyki. Zdecydowałam się na tą uczelnie nie ze względu na to, że słabo zdałam maturę, choć może niezbyt rewelacyjnie: english wypadł mi z podstawy 93% a roszerzenia 62% i mam nadzieję, że pomimo tego uda mi się tam dostać;] W każdym razie jutro się dowiem... Póki co pozdrawiam wszystkich którzy złożyli papiery na tego typu uczelnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kto do PWSZ??? IP: 217.153.162.* 02.08.06, 11:35 ja wybieram się na na anglistykę <PWSZ Tarnów> i wiem, że poziom jest wysoki. Mam tam znajomych więc jakieś rozeznanie jest. Jak ktos nie miał nigdy nic wspólnego z PWSztkami to może niech się nie wypowiada. Niektóre prezdmioty takie jak fonetyka czy Historia Anglii to poziom UJ bo i wykładowca z tejże uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sick bommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:30 Odpowiedz Link Zgłoś