Dodaj do ulubionych

kto do PWSZ???

IP: *.satfilm.net.pl 18.07.06, 19:58
Kto z Was decyduje się na studia w PWSZ-w jakim mieście i na jaki kierunek....
Obserwuj wątek
    • Gość: Niki Re: kto do PWSZ??? IP: *.i24.pl 18.07.06, 20:17
      Ja składam, ale tylko awaryjnie. Do NS.
    • Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 14:54
      bikt wiecej???????????
      • Gość: Marcin Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 15:00
        Mogę odpowiedzieć za Włocławek.
        Są u nas dwie uczelnie: WSHE i PWSZ.Na WSHE ida ludzie ze srednia z liceum w
        granicach 2.5 - 3.0. PWSZ wybierają uczniowe 3.0 - 3.5
        Pozostali idą na normalne uczelnie.Podsumowując - PWSZ tylko w ostatecznosci.
        Pesprktywy? Praca na kasie lub zlewozmywaku w Anglii.No i w szkole ewentualnie
        jako nauczyciel...
        • Gość: Natalia Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:06
          Marcin zgadzam sie z Toba w 100%. Ludzie na PWSZ ida wtedy kiedy wiedza ze
          absolutnie nigdzie indziej sie nie dostana. Ja przyznam szczerze, ze wolałabym
          przesiedziec rok w domu niz isc na PWSZ:)
          • Gość: Niki Re: kto do PWSZ??? IP: *.i24.pl 19.07.06, 16:46
            Chyba nie wiecie co mówicie. PWSZ=Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa.
            Fakt że łatwo się dostać, ale nie pracuje się po tym na zmywaku...
            Ona kształci np. nauczycieli języków obcych, pedagogów różnej specjalności lub
            ekonomistów jak jest w moim mieście. Daje wykształcenie wyższe.
            A może wam chodzi o coś innego?
            Ja mam dobre wyniki w matury (średnia z poz. podst. to prawie 90%, z
            rozszrzonych 65%; składam na UJ, ale jakby nie wyszło to mam jeszcze to PWSZ).
            • Gość: Natalia Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 18:19
              Wiem co to takiego PWSZ, u mnie w miescie tez takie cos istnieje. Pomimo tego
              za nic w swiecie nie poszłabym na tego typu uczelnie, chocby ze wzgledu na
              poziom tych "wyzszych" uczelni:)
          • Gość: tony Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:13
            mieszkam w małym mieście, jedyna szkoła wyższa publiczna to pwsz. Nie wiem jaki
            jest tam poziom bo nie studiuje na pwsz, ale chyba całkiem niezły skoro uczą tu
            profesorowie z UJ, Rzeszowa, UŚ. Więc chyba nie należy do złych szkół. Połowa
            studentów PWSZ to ludzie którzy nigdzie indziej sie nie dostali, druga połowa
            to ludzie których nie stać na studia w innym mieście, mimo że na prestiżowe
            uczelnie dostali by się bez problemu. Więc prosze nie zakładajcie ze PWSZ to
            jest ostateczność, i uczą sie tam same debile, bo to wcale nie jest miłe!!!!
            • Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 24.07.06, 22:10
              popieram Cię-to prawda,że w PWSZ-tach nie są sami ludzie, którzy mają bardzo
              niską średnią...
        • Gość: Paweł Re: kto do PWSZ??? IP: *.is.net.pl 19.07.06, 17:50
          Błąd- duży błąd. Wydaje mi się, że nie wiesz co mówisz- a raczej na pewno
          powtarzasz tylko po innych. Ja studiuję na PWSZ w Tarnowie- i tak, z tego co
          powiem będziesz się śmiał- ale szkoła jest bardzo dobra- teraz zresztą najlepsza
          w Polsce ze wszystkich PWSZtów. A ludzie, którzy tu studiują na pewno nie mieli
          średniej 3-3,5- jakieś chore stereotypy. Tyle tylko, że w znacznej większości-
          jakieś 85% są to ludzie nie z Tarnowa, ale z okolicznych wiosek. Faktem jest, że
          PWSZ maturzyści traktują awaryjnie- ale po roku nie widzą sensu przenoszenia
          się- zostają bo szkoła kształci- i sam to widzę po sobie. A wszyscy, którzy
          twierdzą inaczej po prostu nie znają tego typu szkół, ale wydają opinie. Tak
          samo jest z uczelniami prywatnymi...ale to już inna bajka
          • Gość: Marcin Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 21:33
            Tarnow jest wyjatkiem - to PWSZ jest w miare ok.
            Ale reszta zakrawa o tragedię.Mój kuzyn konczy licencjat z anglistyki i
            dzieciaki z gimnazjum maja wiekszą wiedzę od niego(!!!) Żenada pod każdym względem.
            • Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 19.07.06, 22:36
              Tak się składa, że znam ludzi, którzy wylecieli z PWSZ, bo nie dawali sobie
              rady- np. we Włocławku na anglistyce- przyjmują na początek 110 osób, a po
              pierwszym roku chcą zostawić nie więcej jak połowę.... Jeżeli uważasz, że ktoś
              po anglistyce ma taki sam poziom jak gimnazjalista to przepraszam- ale chyba
              nie masz zielonego pojęcia jaki dzieciaki w gimnazjum maja poziom
              angielskiego... A tak poza tym chodziło mi o tych ludzi, którzy składają
              papiery do PWSz, a nie tych co tylko krytykują. A tak przy okazji to średnia
              moich ocen to 5,0 , a świadectwo maturalne z wynikami nowej matury mam średnio
              ok.80% z podstawowych i rozszerzeń, więc proszę nie mów,że chodzą tam tylko
              osoby, które miały średnią 3,0!!! Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ludzi,
              którzy chcą chodzić do PWSZ-tów!! :-)
              • Gość: whoisthat Re: kto do PWSZ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 00:21
                No więc ja studiuje w pwsz Włocławek - jestem po drugim roku , wiec cokolwiek
                moge powiedzieć z wlasnego doświadczenia. Większość wykladowców to ludzie
                kompetentni , dobrzy w tym co robią ( np. jeden z profesorów czasami jest
                jurorem w Wielkiej Grze ) no ale do rzeczy. Oczywiście zdarzaja sie także
                nieroby , ale gdzie ich nie ma??
                Wykładowcy czesto powatarzali ze nie ma dla nas jakies taryfy ulgowej -
                większość jest z umk i uł z którymi sa podpisane porozumienia o współpracy i
                opiece naukowej. Aha ...ja również nie miałem średniej 3- 3.5 i wcale nie
                czczuje sie gorszy od tych co studiują na uniwerkach itp.
                Bardzo często spotykam sie z negatywnymi opiniami o pwsz'etach , co ciekawsze
                wypowiadaja je ludzie ktorzy po prostu załozyli sobie okrelsony typ myslenia i
                tak naprawde nie maja zielonego pojęcia o tego uczleniach. Prawdą jest - łatwo
                jest sie dostać , ale kto nie bedzie sie uczył - moze sie łatwo pożegnać ze
                studiami. Przykład ang. jest tutaj bardzo dobry , jak zaczynalem studia były 4
                grupy , teraz sa juz 2. Pozdrawiam.
                • sasaneczka22 Re: kto do PWSZ??? 20.07.06, 10:24
                  ja studiuję w PWSZ w Tarnobrzegu i tez bardzo często spotykam się z negatywną
                  opinią o tym typie szkół ale to nie prawda wszędzie są łatwiejsze i trudniejsze
                  kierunki i nie można niczego ujednolicać my mamy wykładowców z AE w Krakowie, z
                  uniwerku w Rzeszowie czy z polibudy w Rzeszowie i wcale nie mamy łatwiej oni
                  sami mówią nam,że traktują nas tak samo i tyle samo od nas wymagają co od
                  swoich studentów w Rzeszowie czy Kraku.
                  • Gość: Gaga Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:00
                    To ze mowia to jedna a to co robia to drugie. Poza tym UR to najgorszy uniwerek
                    w Polsce pod wzgledem nauki, wiec faktycznie moze Was tak samo traktuja. Skoro
                    tam poziom niski to u Was pewnie tez:)
                  • Gość: kaka Re: kto do PWSZ??? IP: *.wie.okay.pl 24.07.06, 12:52
                    a ja zlozylam podanie tylko na pwsz tarnow na matme, bo poprsotu nie jestem
                    jeszce zdecydowana co chce robic, wiem ze cos z matematyka zwiazane. zrobie 3
                    latka i moze mi sie umysl rozjasni :) i bedzie latwiej mi podjac decyzje :)
    • Gość: diabełek Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 20.07.06, 22:43
      nikt więcej... ????
    • Gość: abc Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 21.07.06, 17:51
      j.w.
    • Gość: up Re: kto do PWSZ??? IP: *.satfilm.net.pl 25.07.06, 20:56
      up
    • Gość: TaSha Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 17:45
      Ja pomimo wszelkich opini na temat PWSZ'ych złożyłam podanie na anglistykę do Nysy. I nie uważam, aby były to szkoły o niezbyt wysokim poziomie nauczania, bo o ile się orientuje są nowością na rynku, jednakże oferują wiele ciekawych rzeczy: jak nowe przedmioty wykładania, czy różnego rodzaju praktyki. Zdecydowałam się na tą uczelnie nie ze względu na to, że słabo zdałam maturę, choć może niezbyt rewelacyjnie: english wypadł mi z podstawy 93% a roszerzenia 62% i mam nadzieję, że pomimo tego uda mi się tam dostać;] W każdym razie jutro się dowiem... Póki co pozdrawiam wszystkich którzy złożyli papiery na tego typu uczelnie;)
      • Gość: def Re: kto do PWSZ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:06
        up
        • Gość: kasia Re: kto do PWSZ??? IP: 217.153.162.* 02.08.06, 11:35
          ja wybieram się na na anglistykę <PWSZ Tarnów> i wiem, że poziom jest wysoki.
          Mam tam znajomych więc jakieś rozeznanie jest. Jak ktos nie miał nigdy nic
          wspólnego z PWSztkami to może niech się nie wypowiada. Niektóre prezdmioty
          takie jak fonetyka czy Historia Anglii to poziom UJ bo i wykładowca z tejże
          uczelni.
          • Gość: UP Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:29
          • Gość: UP Re: kto do PWSZ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:30
            UP
            • Gość: sick bommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka