Gość: rejaja IP: *.res.pl 12.08.06, 09:51 zastanawiam się po co ja wybrałem ten kierunek studiów?przecież dziennikarzem można być bez skończenia tego kierunku czy mam teraz jaką alternatywę? czy mogę się na coś innego przenieść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.autocom.pl 12.08.06, 11:17 Przenieś się może gdzieś w obrębie wydziału jeśli są tam inne kierunki. ale dziennikarstwo przecież nie jest złe. Wiele jest takich zawodów w których ludzie mogą pracować nie kończąc takiego kierunku to nie znaczy że nie warto takich kierunków studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 11:20 a co trzeba zrobic zeby zostac tym dziennikarzem bez studiow w tym kierunku? napisac jakis dobry artykul, isc na casting, znac jezyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 11:52 Zgłosić się do redakcji z cv. Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Po co studiować dziennikarstwo 12.08.06, 12:13 taaa i potem widać skutki w tv czy słychać w radiu, jak ludzie nieprzygotowani do tego zawodu go wykonują i popełniają karygodne błędy - językowe, logiczne, merytoryczne itp -- Człowieku, świat stoi przed toba otworem, więc uważaj, żebyś przezeń nie wyleciał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 12:19 A tak, bo np. polonista to straszne błędy językowe robi. A znów specjalista w jakiejś dziedzinie błedy merytoryczne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymo Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.netblok.pl 12.08.06, 12:22 Taaa jasne. Ty sie popatrz na najlepszych polskich dziennikarzy -wiekszosc z nich to z wyksztalcenia polonisci, socjlogowie, prawnicy, filozofowie. Na dziennikarstwo sie nie idzie, bo dziennikarzem mozna zostac z jednym z powyzszych wyksztalcen a po samym dziennikarstwie innej alternatywy nie ma. Na dziennikarstwie niczego nie naucza - jesli masz byc dobry to przyjdzie Ci to naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blee Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:21 taa.. przyjde do redakcji: cv- skonczona medycyna , staz gdziestam, 2 certyfikaty jezykowe i co z tego?? cale G. -Przepraszamy Pania, ale szpital jest 2 ulice stad.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 12:40 Mecydyna medycyną, ale skończona socjologia, politologia, prawo, filologie - to przecież zawsze. A może być i zootechnika, jak ktos jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazza Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.daminet.pl 12.08.06, 12:43 wiadomo że z medycyną nie. Ale po naukach politycznych, społecznych, ekonomicznych czemu nie? przejrzyj życiorysy niektórych dziennikarzy w Polsce :) poza tym to dosyć nowy kierune na uczeniach wyższych. Jak ktos jest dobry to zostanie dziennikarzem bez papierka magistra dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.2-0.pl 12.08.06, 14:52 A dlaczego z medycyną nie? Stanisław Boy-Żeleński był lekarzem, kilku innych pisarzy, w tej chwili nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_banan Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 01:16 > A dlaczego z medycyną nie? Stanisław Boy-Żeleński był lekarzem, kilku innych > pisarzy, w tej chwili nie pamiętam. Chyba Tadeusz Boy-Żeleński :] I faktycznie był lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqqdd Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 15.08.06, 10:57 wydaje mi się, że nagetywne opinie o dziennikarstwem są autorstwem takich różnych niezadowlonych z życia frustratów, którzy nie dostali się na ten kierunek(konkurencja jest ogromna) i piszą artykuły do jakiś portali za friko i uważają się za wielkich redaktorów. Podpisuję się pod tm co napisała niedziewiedzica i dodam, że kończac ten kierunek ma człowiek wiele możliwosci pracy. Własnie reklama, PR i w firmach bezpośrednio lub pośrednio związanych z mediami. Mnie np. nie interseuje praca w redkacji, ale dzinnikartwo studiuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyjurnalista Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 04.09.06, 10:42 dziennikarstwo - powiemk krótko o D... rozbić Nie wiem tylko skąd tylu chętnych na ten kierunek? będą nową rzeszą bezrobotnych Odpowiedz Link Zgłoś
idajda Re: Po co studiować dziennikarstwo 12.08.06, 15:28 Moim zdaniem faktycznie lepiej jest studiować jakiś inny kierunek (były tu wymieniane m. in. socjologia, politologia, filologie, dodałabym jeszcze ekonomię)i w nim być dobrym, być specjalistą, mieć konkretną wiedzę w pewnej dziedzinie i zostać dziennikarzem np. politycznym, społecznym, ekonomicznym czy zajmującym się kulturą. A na wielu kierunkach jest prowadzona specjalność dziennikarska, więc o warsztat techniczny nie trzeba się martwić. Jeżeli jesteś w stanie to połącz ten kierunek z innym, a jeżeli to nie wchodzi w grę to spróbuj sam się wyspecjalizować w wybranej dziedzinie - wtedy czas na studiach nie będzie zmarnowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejaja Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 12.08.06, 16:56 ale masz wykształcenie humansityczne. A Tomek LiS Pochanke? A myślisz, że po co Pulitzer był wielkim zwolennikiem zakładania szkół dziennikarskich, jeśli ci nie zapweni pracy, to na pewno pomoże, a po dziennikartswe masz równie szeroką gamę możliwosci jak po innych kierunkach hum. typu socjologia, politologia, SM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejaja Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 12.08.06, 16:57 dziennikarstwo to taki sam kierunek hukmanistyczny jak każdy inny i po nim masz na pewno większe szanse pracy w PR czy w innych zawodach związanch z komunikacją społeczną. Bo nie zapomnijmy o drugim członie tego kierunku: KOMUNIKACJA SPOŁECZNA, w naszych czasach komunikacja odgrya wolę niebagatelną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazza Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 12.08.06, 19:12 a własnie! PR :) we Wrocku otworzyli taka specjalność na dziennikarstwie, dosyć ciekawe:) a co do komunikacji społecznej to jest także socjologia i komunikacja społeczna, filozofia i komunikacja społeczna... i kilka specjalizacji na kierunkach humanistycznych z dodatkiem "komunikacja społeczna". dziennikarstwo może być fajne ale w połączeniu z innym kierunkiem. takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 14.08.06, 22:36 Hm... Pewnie, mogę studiować prawo, administrację, socjologię... Ale po co? Bo po tym mam pewną pracę? Czyli tak - najpierw mam się nudzić przez 5 lat na studiach, żeby potem mieć zapewnioną jeszcze nudniejszą pracę? Ludzie! Oczywiście, że warto studiowac kierunek, który nas zaciekawi! Mieć zajęcia, na które będziemy chodzić z przyjemnością, a nie z przymusu. Uczyć się do egzaminów rzeczy, które zamiast męczyć, będą nas fascynować. Poznać ludzi z pasją, z podobnymi zainteresowaniami. Poza tym... Dlaczego istnieje ogólne przekonanie, że jeśli ktoś wybrał ten kierunek, marzy o pracy w jakiejś redakcji? Ja zaczynam w tym roku dziennikarstwo i komunikację społeczną na UJ i w przyszłości myślę raczej o pracy związanej z public relations i reklamą. Jeśli miałabym pracować jako dziennikarka, widzę się raczej w telewizji, a nie w gazecie. I jestem zupełnie świadoma, że papierek magistra diks nie zapewni mi pracy za 5 lat. Możliwości odbycia praktyk mam zamiar szukać już w najbliższym roku, a za rok rozpocząć równolegle drugi kierunek, który nie tylko da mi większe możliwości pracy, ale będzie także zgodny z moimi zainteresowaniami. Kochani! Studiujcie to, co was pasjonuje, nauka nigdy nie jest stratą czasu! Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masumi Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:53 Super Niedźwiadka - gratuluję pomysłu na życie, ja myslę tak samo :) A co myślicie o połączeniu dziennikarstwa z polonistyką? Może być? W ubiegłym roku się nie dostałam, ale w tym mi się udało :) Boję się tylko, że nie dam rady, w końcu to podwójna sesja, brrr... Czy jest tu ktoś kto studiuje podwójnie? dajecie radę? pozdro dla wymiataczy :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.satfilm.net.pl 05.09.06, 22:22 Niestety nie powiem Ci jak to jest, kiedy ma sie dwie sesje naraz, ale niebawem sama się przekonam: jednym z tych kierunków właśnie jest dziennikarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 09:50 Mój kolega ciągnął jednocześnie dziennikarstwo i filologię angielską. Koleżanka studiowała dziennikarstwo i pracowała na cały etat. Poznałam ostatnio dziewczynę, która chce studiować jednocześnie dziennikarstwo na UJ i politologię na AP. Inna planuje rozpocząć filologię węgierską... Skoro tyle osób podejmuje decyzję o łączeniu DiKS z innymi kierunkami, widocznie jest to do zrobienia:) Sama w tym roku zaczynam studia dziennikarskie na UJ, najprawdopodobniej za rok będę dodatkowo zdawać na filologię romańską. Pozdrawiam ambitnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.eltronik.net.pl 06.09.06, 09:56 to w tym kraju jest jeszcze ktoś, kto nie studiuje drugiego kierunku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wihura Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 06.09.06, 10:23 jest ich cała masa, ba ci którzy robią dwa podobne kierunki (typu politologia i dzienikarstwo) to garsta oszołomów. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwre Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: 193.0.126.* 06.09.06, 14:38 to ty tak uważasz! jeżeli dla Ciebie dziennikarstwo i politologia jest podobna, to radze zajrzeć do słownika pwn i rozszyfrować te "skomplikowane" słowa! Nie masz pojęcia jak bardzo się od siebie różnią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 06.09.06, 17:10 dla mnie studenci dzienikasrtwa to przyszli bezrobotni Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 19:20 > dla mnie studenci dzienikasrtwa to przyszli bezrobotni Świetne hasło. I poparte konkretnymi argumentami. Naprawdę... Dzięki swojej elokwencji przekonałeś mnie, żebym zrezygnowała z tych studiów;) Odpowiedz Link Zgłoś
mish_a Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 19:36 Albo tak jak Ewa Drzyzga.Skończyc filologię rosyjską i zanieść swoje Cv do radia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirusikqq do niedzwiadka IP: *.res.pl 06.09.06, 22:48 niedziwdka no nie ma co cię przekonywać, jaky to powiedział Durczok: Takie są fakty, studenci dzienikartwa nie mają wcale atwiejszego staru do mediów a ponadto nic nie umijeją po tych studiach, co ni ejest dzienikarskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.acn.waw.pl 07.09.06, 19:41 Dlaczego chcesz się przenosić to bez sensu! Studia dziennikarskie pod żadnym względem nie są gorsze, z racji samego kierunku. Jeżeli czujesz się nieusatysfakcjonowany może spróbuj jednoczesnie ciagnąć drugi kierunek na zasadzie specjalizacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Po co studiować dziennikarstwo 08.09.06, 18:54 Z dziennikarstwem jest podobnie jak z samą znajomością języka w cv. Co z tego, że ma się warsztat, jeśli nie ma materiału. Medycyna, socjologia czy prawo, dają materiał właśnie do tego, by mieć o czym pisać. Bez wiedzy na konkretny temat dziennikarstwo może być tylko pisaniem do gazetki szkolnej o pupie maryni, chyba, że do pracy z ludźmi ma się niebywały dryg i intuicję co do ich intencji. Lekarz czy prawnik nie musi przecież wypisywać co wydarzyło się wczoraj w regionie. To każdy "głupi" umie, wystarczy, że nie spał na polskim (dawnym, nie współczesnym). Lekarz i prawnik zajmą się sprwami znacznie poważniejszymi. Co prawda do opisywania stanu zdrowia gdzieśtam nie jest potrzebny lekarz, ale z pewnością trzeba tu kogoś, kto przynajmniej siedzi mocno w temacie. Magister dziennikarstwa to dopiero marny początek, sam warsztat, by mieć temat do pisania. Szerokie horyzonty to za mało do artykułów, te wymagają precyzji i konkretów, bo inaczej mamy takie "artykuły", w których podstawowe pojęcia są mylone, liczby nie zgadzają się z danymi statystycznymi, nazwiska pokręcone, a to źle świadczy właśnie o stanie "dziennikarzy" jeśli z taką nonszalancją traktują zgodność z faktami i odpowoedzialność za słowo. W dobie tysięcy portali nie można traktować poważnie tych, którzy wypisują "felietony" mniej poważne niż ja piszę posty we własnym blogu. Że zaś poszedł ten i ów na dziennikarstwo i teraz broni swojego podwórka, dobrze, każdy broni. Masz konkretne zainteresowania, na których się świetnie znasz, to zostań dziennikarzem od swoich zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 10.09.06, 22:26 r.richelieu - generalizujesz:) Podobnie jak większość wypowiadająca się na temat studiowania dziennikarstwa. Jeżeli ktoś wybrał taki kierunek, jak dziennikarstwo i komunikacja społeczna, nie znaczy, że jego największym marzeniem jest praca pismaka. Wręcz przeciwnie:) Poza tym należy zwrócić uwagę, że większość studentów tego kierunku studiuje równolegle inny, nie siedzi bezczynnie z papierkiem magistra czekając na pracę. Dlatego nie potrafię pojąć tego ogólnego przekonania, że jeżeli ktoś studiuje dziennikarstwo, to na pewno jest mało ambitnym, nieżyciowym człowiekiem, wiecznie bujającym w obłokach. Gdyby moim marzeniem było jedynie pisanie artykułów do jakiejś gazety, zapewne nie startowałabym na dziennikarstwo. Dziwi mnie troszkę to, że niektórzy potrafią tak krytykować czyjeś wybory, nie rozumiejąc ich ani troszkę i wrzucając wszystkich studentów dziennikarstwa do jednego worka, co jest niesłuszne i krzywdzące. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś