Dodaj do ulubionych

Po co studiować dziennikarstwo

IP: *.res.pl 12.08.06, 09:51
zastanawiam się po co ja wybrałem ten kierunek studiów?przecież dziennikarzem
można być bez skończenia tego kierunku czy mam teraz jaką alternatywę? czy
mogę się na coś innego przenieść?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.autocom.pl 12.08.06, 11:17
      Przenieś się może gdzieś w obrębie wydziału jeśli są tam inne kierunki. ale
      dziennikarstwo przecież nie jest złe. Wiele jest takich zawodów w których
      ludzie mogą pracować nie kończąc takiego kierunku to nie znaczy że nie warto
      takich kierunków studiować.
    • Gość: heh Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 11:20
      a co trzeba zrobic zeby zostac tym dziennikarzem bez studiow w tym kierunku?
      napisac jakis dobry artykul, isc na casting, znac jezyki?
      • Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 11:52
        Zgłosić się do redakcji z cv.
        • quille Re: Po co studiować dziennikarstwo 12.08.06, 12:13
          taaa i potem widać skutki w tv czy słychać w radiu, jak ludzie nieprzygotowani
          do tego zawodu go wykonują i popełniają karygodne błędy - językowe, logiczne,
          merytoryczne itp
          --
          Człowieku, świat stoi przed toba otworem, więc uważaj, żebyś przezeń nie wyleciał...
          • Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 12:19
            A tak, bo np. polonista to straszne błędy językowe robi. A znów specjalista w
            jakiejś dziedzinie błedy merytoryczne. :)
          • Gość: Dymo Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.netblok.pl 12.08.06, 12:22
            Taaa jasne. Ty sie popatrz na najlepszych polskich dziennikarzy -wiekszosc z nich to z wyksztalcenia polonisci, socjlogowie, prawnicy, filozofowie. Na dziennikarstwo sie nie idzie, bo dziennikarzem mozna zostac z jednym z powyzszych wyksztalcen a po samym dziennikarstwie innej alternatywy nie ma. Na dziennikarstwie niczego nie naucza - jesli masz byc dobry to przyjdzie Ci to naturalnie.
        • Gość: blee Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:21
          taa.. przyjde do redakcji: cv- skonczona medycyna , staz gdziestam, 2
          certyfikaty jezykowe i co z tego??
          cale G.
          -Przepraszamy Pania, ale szpital jest 2 ulice stad..
          • Gość: Aga Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.cnb.com.pl 12.08.06, 12:40
            Mecydyna medycyną, ale skończona socjologia, politologia, prawo, filologie - to
            przecież zawsze. A może być i zootechnika, jak ktos jest dobry.
          • Gość: tazza Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.daminet.pl 12.08.06, 12:43
            wiadomo że z medycyną nie. Ale po naukach politycznych, społecznych,
            ekonomicznych czemu nie? przejrzyj życiorysy niektórych dziennikarzy w
            Polsce :) poza tym to dosyć nowy kierune na uczeniach wyższych. Jak ktos jest
            dobry to zostanie dziennikarzem bez papierka magistra dziennikarstwa.
            • Gość: fifi Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.2-0.pl 12.08.06, 14:52
              A dlaczego z medycyną nie? Stanisław Boy-Żeleński był lekarzem, kilku innych
              pisarzy, w tej chwili nie pamiętam.
              • Gość: zielony_banan Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 01:16

> A dlaczego z medycyną nie? Stanisław Boy-Żeleński był lekarzem, kilku innych
                > pisarzy, w tej chwili nie pamiętam.

Chyba Tadeusz Boy-Żeleński :] I faktycznie był lekarzem.
                • Gość: wqqdd Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 15.08.06, 10:57
                  wydaje mi się, że nagetywne opinie o dziennikarstwem są autorstwem takich
                  różnych niezadowlonych z życia frustratów, którzy nie dostali się na ten
                  kierunek(konkurencja jest ogromna) i piszą artykuły do jakiś portali za friko i
                  uważają się za wielkich redaktorów. Podpisuję się pod tm co napisała
                  niedziewiedzica i dodam, że kończac ten kierunek ma człowiek wiele możliwosci
                  pracy. Własnie reklama, PR i w firmach bezpośrednio lub pośrednio związanych z
                  mediami. Mnie np. nie interseuje praca w redkacji, ale dzinnikartwo studiuję.

• Gość: antyjurnalista Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 04.09.06, 10:42
              dziennikarstwo - powiemk krótko o D... rozbić
              Nie wiem tylko skąd tylu chętnych na ten kierunek?
              będą nową rzeszą bezrobotnych
    • nata2003 Re: Po co studiować dziennikarstwo 12.08.06, 15:04
    • idajda Re: Po co studiować dziennikarstwo 12.08.06, 15:28
      Moim zdaniem faktycznie lepiej jest studiować jakiś inny kierunek (były tu
      wymieniane m. in. socjologia, politologia, filologie, dodałabym jeszcze
      ekonomię)i w nim być dobrym, być specjalistą, mieć konkretną wiedzę w pewnej
      dziedzinie i zostać dziennikarzem np. politycznym, społecznym, ekonomicznym czy
      zajmującym się kulturą. A na wielu kierunkach jest prowadzona specjalność
      dziennikarska, więc o warsztat techniczny nie trzeba się martwić.
      Jeżeli jesteś w stanie to połącz ten kierunek z innym, a jeżeli to nie wchodzi
      w grę to spróbuj sam się wyspecjalizować w wybranej dziedzinie - wtedy czas na
      studiach nie będzie zmarnowany
    • Gość: rejaja Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 12.08.06, 16:56
      ale masz wykształcenie humansityczne. A Tomek LiS Pochanke? A myślisz, że po co
      Pulitzer był wielkim zwolennikiem zakładania szkół dziennikarskich, jeśli ci nie
      zapweni pracy, to na pewno pomoże, a po dziennikartswe masz równie szeroką gamę
      możliwosci jak po innych kierunkach hum. typu socjologia, politologia, SM
    • Gość: rejaja Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 12.08.06, 16:57
      dziennikarstwo to taki sam kierunek hukmanistyczny jak każdy inny i po nim
      masz na pewno większe szanse pracy w PR czy w innych zawodach związanch z
      komunikacją społeczną. Bo nie zapomnijmy o drugim członie tego kierunku:
      KOMUNIKACJA SPOŁECZNA, w naszych czasach komunikacja odgrya wolę niebagatelną
      • Gość: tazza Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 12.08.06, 19:12
        a własnie! PR :) we Wrocku otworzyli taka specjalność na dziennikarstwie, dosyć
        ciekawe:) a co do komunikacji społecznej to jest także socjologia i komunikacja
        społeczna, filozofia i komunikacja społeczna... i kilka specjalizacji na
        kierunkach humanistycznych z dodatkiem "komunikacja społeczna".
        dziennikarstwo może być fajne ale w połączeniu z innym kierunkiem. takie jest
        moje zdanie.
        • niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 14.08.06, 22:36
          Hm... Pewnie, mogę studiować prawo, administrację, socjologię... Ale po co? Bo
          po tym mam pewną pracę? Czyli tak - najpierw mam się nudzić przez 5 lat na
          studiach, żeby potem mieć zapewnioną jeszcze nudniejszą pracę?
          Ludzie! Oczywiście, że warto studiowac kierunek, który nas zaciekawi! Mieć
          zajęcia, na które będziemy chodzić z przyjemnością, a nie z przymusu. Uczyć się
          do egzaminów rzeczy, które zamiast męczyć, będą nas fascynować. Poznać ludzi z
          pasją, z podobnymi zainteresowaniami.

Poza tym... Dlaczego istnieje ogólne przekonanie, że jeśli ktoś wybrał ten
          kierunek, marzy o pracy w jakiejś redakcji? Ja zaczynam w tym roku
          dziennikarstwo i komunikację społeczną na UJ i w przyszłości myślę raczej o
          pracy związanej z public relations i reklamą. Jeśli miałabym pracować jako
          dziennikarka, widzę się raczej w telewizji, a nie w gazecie. I jestem zupełnie
          świadoma, że papierek magistra diks nie zapewni mi pracy za 5 lat. Możliwości
          odbycia praktyk mam zamiar szukać już w najbliższym roku, a za rok rozpocząć
          równolegle drugi kierunek, który nie tylko da mi większe możliwości pracy, ale
          będzie także zgodny z moimi zainteresowaniami.
          Kochani! Studiujcie to, co was pasjonuje, nauka nigdy nie jest stratą czasu!
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: masumi Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:53
            Super Niedźwiadka - gratuluję pomysłu na życie, ja myslę tak samo :)
            A co myślicie o połączeniu dziennikarstwa z polonistyką? Może być? W ubiegłym
            roku się nie dostałam, ale w tym mi się udało :) Boję się tylko, że nie dam
            rady, w końcu to podwójna sesja, brrr...
            Czy jest tu ktoś kto studiuje podwójnie? dajecie radę?
            pozdro dla wymiataczy :*
            • Gość: gość Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.satfilm.net.pl 05.09.06, 22:22
              Niestety nie powiem Ci jak to jest, kiedy ma sie dwie sesje naraz, ale niebawem
              sama się przekonam: jednym z tych kierunków właśnie jest dziennikarstwo...
              • niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 09:50
                Mój kolega ciągnął jednocześnie dziennikarstwo i filologię angielską. Koleżanka
                studiowała dziennikarstwo i pracowała na cały etat. Poznałam ostatnio
                dziewczynę, która chce studiować jednocześnie dziennikarstwo na UJ i politologię
                na AP. Inna planuje rozpocząć filologię węgierską... Skoro tyle osób podejmuje
                decyzję o łączeniu DiKS z innymi kierunkami, widocznie jest to do zrobienia:)
                Sama w tym roku zaczynam studia dziennikarskie na UJ, najprawdopodobniej za rok
                będę dodatkowo zdawać na filologię romańską.
                Pozdrawiam ambitnych:)
    • Gość: marcin Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.eltronik.net.pl 06.09.06, 09:56
      to w tym kraju jest jeszcze ktoś, kto nie studiuje drugiego kierunku? :)
      • Gość: wihura Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 06.09.06, 10:23
        jest ich cała masa, ba ci którzy robią dwa podobne kierunki (typu politologia i
        dzienikarstwo) to garsta oszołomów. pozdr.
        • Gość: qwre Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: 193.0.126.* 06.09.06, 14:38
          to ty tak uważasz! jeżeli dla Ciebie dziennikarstwo i politologia jest podobna,
          to radze zajrzeć do słownika pwn i rozszyfrować te "skomplikowane" słowa!
          Nie masz pojęcia jak bardzo się od siebie różnią...
        • Gość: w Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.res.pl 06.09.06, 17:10
          dla mnie studenci dzienikasrtwa to przyszli bezrobotni
          • niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 19:20

> dla mnie studenci dzienikasrtwa to przyszli bezrobotni

Świetne hasło. I poparte konkretnymi argumentami. Naprawdę... Dzięki swojej
            elokwencji przekonałeś mnie, żebym zrezygnowała z tych studiów;)
    • mish_a Re: Po co studiować dziennikarstwo 06.09.06, 19:36
      Albo tak jak Ewa Drzyzga.Skończyc filologię rosyjską i zanieść swoje Cv do
      radia;)
      • Gość: wirusikqq do niedzwiadka IP: *.res.pl 06.09.06, 22:48
        niedziwdka no nie ma co cię przekonywać, jaky to powiedział Durczok: Takie są
        fakty, studenci dzienikartwa nie mają wcale atwiejszego staru do mediów a
        ponadto nic nie umijeją po tych studiach, co ni ejest dzienikarskie
    • Gość: kinia Re: Po co studiować dziennikarstwo IP: *.acn.waw.pl 07.09.06, 19:41
      Dlaczego chcesz się przenosić to bez sensu! Studia dziennikarskie pod żadnym
      względem nie są gorsze, z racji samego kierunku. Jeżeli czujesz się
      nieusatysfakcjonowany może spróbuj jednoczesnie ciagnąć drugi kierunek na
      zasadzie specjalizacji..
    • r.richelieu Re: Po co studiować dziennikarstwo 08.09.06, 18:54
      Z dziennikarstwem jest podobnie jak z samą znajomością języka w cv. Co z tego,
      że ma się warsztat, jeśli nie ma materiału. Medycyna, socjologia czy prawo,
      dają materiał właśnie do tego, by mieć o czym pisać. Bez wiedzy na konkretny
      temat dziennikarstwo może być tylko pisaniem do gazetki szkolnej o pupie
      maryni, chyba, że do pracy z ludźmi ma się niebywały dryg i intuicję co do ich
      intencji.
      Lekarz czy prawnik nie musi przecież wypisywać co wydarzyło się wczoraj w
      regionie. To każdy "głupi" umie, wystarczy, że nie spał na polskim (dawnym, nie
      współczesnym). Lekarz i prawnik zajmą się sprwami znacznie poważniejszymi. Co
      prawda do opisywania stanu zdrowia gdzieśtam nie jest potrzebny lekarz, ale z
      pewnością trzeba tu kogoś, kto przynajmniej siedzi mocno w temacie. Magister
      dziennikarstwa to dopiero marny początek, sam warsztat, by mieć temat do
      pisania. Szerokie horyzonty to za mało do artykułów, te wymagają precyzji i
      konkretów, bo inaczej mamy takie "artykuły", w których podstawowe pojęcia są
      mylone, liczby nie zgadzają się z danymi statystycznymi, nazwiska pokręcone, a
      to źle świadczy właśnie o stanie "dziennikarzy" jeśli z taką nonszalancją
      traktują zgodność z faktami i odpowoedzialność za słowo.

W dobie tysięcy portali nie można traktować poważnie tych, którzy
      wypisują "felietony" mniej poważne niż ja piszę posty we własnym blogu. Że zaś
      poszedł ten i ów na dziennikarstwo i teraz broni swojego podwórka, dobrze,
      każdy broni. Masz konkretne zainteresowania, na których się świetnie znasz, to
      zostań dziennikarzem od swoich zainteresowań.
      • niedzwiadka Re: Po co studiować dziennikarstwo 10.09.06, 22:26
        r.richelieu - generalizujesz:) Podobnie jak większość wypowiadająca się na temat
        studiowania dziennikarstwa.
        Jeżeli ktoś wybrał taki kierunek, jak dziennikarstwo i komunikacja społeczna,
        nie znaczy, że jego największym marzeniem jest praca pismaka. Wręcz przeciwnie:)
        Poza tym należy zwrócić uwagę, że większość studentów tego kierunku studiuje
        równolegle inny, nie siedzi bezczynnie z papierkiem magistra czekając na pracę.
        Dlatego nie potrafię pojąć tego ogólnego przekonania, że jeżeli ktoś studiuje
        dziennikarstwo, to na pewno jest mało ambitnym, nieżyciowym człowiekiem,
        wiecznie bujającym w obłokach.
        Gdyby moim marzeniem było jedynie pisanie artykułów do jakiejś gazety, zapewne
        nie startowałabym na dziennikarstwo.
        Dziwi mnie troszkę to, że niektórzy potrafią tak krytykować czyjeś wybory, nie
        rozumiejąc ich ani troszkę i wrzucając wszystkich studentów dziennikarstwa do
        jednego worka, co jest niesłuszne i krzywdzące.
        Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka