Gość: ehh rzym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:20 musze zacząc się uczyć do poprawki z rzymu ile czasu na to trzeba? ile wy potrzebowaliście ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativeburn Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? 14.08.06, 16:41 w sumie 3 4 miesiace uczenia sie tylko tego powinny styknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh rzym Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 16:51 nie cierpię tego rzymu:/ i jeszcze pro.Sz. :( strach się bać.Wie ktoś czy duzo osób przez to odpada na Iym roku?chodzi mi o UŚ dzienne Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? 14.08.06, 21:21 aaa, Szymoszek więc ;) Nie tak dużo. Porządny fachowiec, nie trzeba więc rzucać inicjałami. Umiesz to zdasz, nie umiesz, nie zdasz. Nie to co u niektórych przy stawianiu ocen stosujących metodę rzutu kostką. A przez 8 lat pewnie nie zmienił metody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh rzym Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:26 hehe taa ten sam,metody hmm dziwny facet,takie legendy o nim krążą że ludzie nie koncentrują sie na nauce i na tym co pisza tylko na nim,co mu się spodoba a co nie,boją się bo kazdy opowiada jakieś przerażające historie na jego temat i to jest zgubne,nie moge patrzeć juz na rzym:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cam Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:35 współćzuję ;/ ja się uczyłem tego przez miesiąc bez przerwy - to było straszne ale zdane na szczęście w I terminie. Polecam Zabłocka, Wołodkiewicz "Prawo rzymskie. Instytucje". Bardzo fajnie napisane a treściowo nie ustępuje znacznie Kolańczykowi. Pozdrawiam i życzę powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 19:27 rzym jest straszny jest ktoś kto majac tylko rzym nie zdany nie zdał 2terminu i wylciał? chodzi mi głównie o UŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:21 Skoro nie mozesz patrzec na rzym, to moze warto pomyslec o innych studiach ? Potem jest prawo cywilne i dosc prawdopodobne, ze tego przedmiotu tez nie polubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:26 przybliżcie jeśli łaska te przedmioty :) mam do wyboru 2 kierunki - w tym prawo i zastanawiam się co zrobić... do końca nei jestem przekonana co do prawa... napiszcie coś więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vcv Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:29 ja na rzym nie mogłem nie patrzeć i to wcale nie oznaczało, że powiniennem kierunek zmieniać bo z zaciekawieniem czytam prawo karne, administracyjne czy cywilne. Rzym jest dość specyficznym przedmiotem, który mocno jest przesiąknięty historią, pełnym różnych dziwnych i nieżyciowych aktualnie instytucji. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? 15.08.06, 23:27 poważnie tak uważasz? fakt, w Rzymie historii trochę było, ale mnie to nie przeszkadzało, bo jestem fanką historii starożytnej, a co do instytucji to mam swoje zdanie mianowicie takie, że do Rzymu naprawdę dobrze jest się nieźle przyłożyć, bo to potem procentuje - czułam to w tym roku ucząc się cywila i jestem pewna, że poczuję jeszcze nie raz oczywiście masz sporo razcji mówiąc, że wiele instytucji jest nieaktualnych - pewnie, że tak, ale wszystkie one pomyślane były dość zmyślnie i zrozumienie ich uczy tak naprawdę myślenia prawniczego, a poza tym nawet te, które nie są już dawno aktualne służyły w wielu wypadkach za punkt wyjścia do instytucji współczesnych (w myśl zasady, ze od czegoś trzeba zacząć) i przyznam się jeszcze do czegoś - nigdy nie uczyłam się łaciny, więc sentencje w Rzymie były dla mnie prawdziwą zmorą, ale teraz, czytając cywila cieszę się, że się ich wtedy sumiennie nauczyłam, bo nie muszę latać do slownika kiedy gdzieś w tekście pojawia się nasciturus, dolus czy contrahendo, albo różnej maści senstencje, których autor nie raczy tłumaczyć w zaufaniu, żeśmy się rok wczesniej dobrze Rzymu nauczyli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 12:30 własnie takich osób nie lubię,jest ich mnóstwo,jesli czegoś nie lubisz i powiesz ze nie masz już siły nie mo zesz na to patrzeć to mówią pomyśli o innych studiach buhaha załosne jakbykazdy musiał lubic wszystko ,a mówi ą tak przewaznie Ci którzy mają jakieś komplexy i boją się konkurencji u mnie na uczelni też pewłno takich.Głowa do góry ja tez nie lubiłem rzymskiego a cywil i karne do poduchy od1ego roku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 14:03 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.azartsat.pl / *.azartsat.pl 16.08.06, 14:42 4, jesli umiesz juz zobowiazania i rzeczowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieśmieszny he hehe hhehe IP: *.parp.gov.pl / *.crowley.pl 17.08.06, 10:08 Taaaa zawsze śmieszą się mnie cwaniaki, co piszą posty w stylu: "Do książki zajrzałem w dniu egzaminu, przeczytałem tylko spis treści i dostałem czwóreczkę..., więc spoko luz". A potem jak są wyniki, to płacz i nerwica, że dwója. Fakty są takie, że rzymu nie zdaje blisko 1/3 studentów. Są to ci, co uważają, że w 3 dni nauczą się go. A przecież, aby każdy wie, że żeby porządnie się przygotować, zrozumieć zawiłe kwestie trzeba do tego przysiąść min. 3 tygodnie przed egzaminem. Nie przeczę, że są farciarze, którym się udało dostać 3 pomimo słabego przygotowanie. Nie warto jednak liczyć ma farta.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: he hehe hhehe 17.08.06, 10:12 moim zdaniem prawo rzymskie jest przereklamowane, przedmiot jak kazdy inny, wcale nie trudniejszy niz pozostale. jego "magia" opiera sie na tym, ze zazwyczaj jest na pierwszym roku studiow i jako pierwszy przedmiot quasi prawniczy budzi strach studentow. sa wieksze kobyly na prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieśmieszny Re: he hehe hhehe IP: *.parp.gov.pl / *.crowley.pl 17.08.06, 10:28 Nie chcesz chyba powiedzieć, że fakt tak dużej niezdawalności rzymu wynika jedynie z jakiś wyobrażeń, urojeń albo subiektywnych emocji studentów? Zgadzam się, że rzym jest pierwszym przedmiotem prawniczym na I roku. Tym samym samo zakucie książki ( tak jak w historii polski) nie wystarczy. Poza ważna jest własna inicjatywa studenta. A z tym niezawsze jest dobrze, więc sporo osób przez rzym odpada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ile czasu na Prawo rzymskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:13 tydzien jesli nie chcesz sie przemeczac..... Odpowiedz Link Zgłoś