Dodaj do ulubionych

Cyjanek potasu

31.08.06, 09:37
Miło że powstało takie forum.
Może ktoś z obecnych odpowie mi na jedno dręczące mnie pytanie - odpowiedzi
szukałam w necie, ale nawet na innojęzycznych stronach nie znalazłam
satysfakcjonującej.
Cyjanek potasu ma zapach gorzkich migdałów, to wiedzą wszyscy. Niedawno
oglądałam "CSI" i tam było powiedziane, że nie wszyscy ten zapach wyczuwają.
Nigdzie nie znalazłam dokładnej informacji na ten temat, a strasznie mnie to
nurtuje. Czy faktycznie zapach gorzkich migdałów jest wyczuwany jedynie przez
część ludzi? Czyli podobnie, jak z substancją w gnijących owocach? (nei
pamiętam ,jak to się nazywa,ale ostatnio miałam test na to i wyczułam:))
A może to chodzi o cyjanek sodu? To w sumie też trucizna, ale wydawało mi się,
że mówiono o cyjanku potasu.
Obserwuj wątek
    • r.janowicz Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 09:48
      To chyba normalne, że nie wszyscy wyczuwają ten zapach. Chodzi i o stężenie i o
      wrażliwość receptorów. Mamy różny próg słyszalności, różną rozdzielczość wzroku,
      w tym także chromatyczną. Niektórzy wyczuwają niebezpieczeństwo zanim nadejdzie,
      sam zawdzięczam życie takiemu "czujowi". Jedni w tłumie widzą po prostu tłum
      ludzi. Mi niekiedy (na ogół wtedy, kiedy trzeba) widzieć i złodzieja i zboczeńca
      i tajniaka. To zależy jak się patrzy. Czy potrafisz mi to wyjaśnić? Bo ja sam
      tego nie rozumiem. Po prostu widzę. A Ty się dziwisz, że niektórzy wywąchają a
      inni nie.
      Pozdrawiam
      • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 10:54
        Hm, trochę mnie chyba nie zrozumiałeś :)
        Jestem średnia z biologii, więc mogę się pomylić w nazewnictwie - chodzi mi o
        genotyp człowieka. Wiem, że za wyczuwanie gorzkiej substancji w zepsutych
        owocach jest odpowiedzialny pewien gen. Jedni go maja, inni nie. Ja na przykład
        mam bardzo rozwinięty, a mój chłopak prawdopodobnie nie ma go w ogóle. To tak
        jak przyrośnięty płatek ucha i nieprzyrośnięty, włoski na palcach i składanie
        rąk z prawym lub lewym kciukiem na wierzchu.
        I moje pytanie dotyczyło własnie tego - czy za wyczuwanie zapachu cyjanku potasu
        jest odpowiedzialny konkretny gen, który jedni mają, a drudzy nie? I czy chodzi
        o cyjanek potasu czy może cyjanek sodu? Dla tych, co np. piszą kryminały to może
        być niezwykle wazna informacja.
        • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 10:58
          To chyba nie o genotyp, tylko o fenotyp mi chodzi. I o to, czy cyjanek potasu
          jest jak fenylotiomocznik. O fenylotiomoczniku można znaleźć informacje
          wszędzie, a o cyjanku nie..
          • the_rapist Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 13:50
            Nie ma znaczenia czy mamy cyjanek potasu czy sodu. To co jestesmy w stanie wyczuć powonieniem to nie cyjanek ale cyjanowodór. Otóż cyjanek jest to sól słabego kwasu cyjanowodorowego i w kontakcie z wilgocią z powietrza ulega hydrolizie, dając wolny kwas, który się ulatnia i to właśnie jego woń określana jest jako zapach gorzkich migdałów.
            • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 15:33
              Dzięki za wzbogacenie mojej wiedzy :)
              Ale ja jeszcze raz powtórzę pytanie, bo chyba nikt mnie nie rozumie :(
              Czy ten wolny kwas, o którym jest napisane w powyższym poście jest wyczuwalny
              przez wszystkich ludzi czy też nie? Chodzi mi o konkretny gen odpowiedzialny za
              to wyczuwanie - czy wszyscy go mają, czy tylko niektórzy? (jak było to
              powiedziane w CSI, które chociaż są mało miarodajne, to jednak takiej bzdury by
              chyba nie zaserwowały).
              Interesuje mnie to z tego względu, że na ulotkach dot. ataków terrorystycznych
              jest napisane, że jeśli się wyczuje zapach gorzkich migdałów, to może być to gaz
              trujący. A co, jeśli nie wszyscy mogą go wyczuwać? Pytałam nawet dziewczyny z
              chemii,ale one podręcznikowo mi odpowiadały, że "cyjanowodór ma zapach gorzkich
              migdałów"
              No a gnijące owoce są gorzkie, tylko że część populacji tego gorzkiego smaku
              nie wyczuje.
              A na jakiejś anglojęzycznej stronie dokopałam się, że właśnie woń z cyjanku
              potasu jest wyczuwalna dla wszystkich, a z cyjanku sodu nie. Tylko było to
              wyjątkowo krótka notka i chciałabm znaleźć potwierdzenie

Jestem upierdliwa, ale to forum chyba własnie powstało, żeby takie problemy
              rozwiązywać :)
              • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 15:38
                No a teraz nawet w angielskiej wiki znalazłam. Wcześniej nie było.
                Ale jaka część populacji czuje, a jaka nie, to nie znalazłam.
                • the_rapist Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 15:55
                  Cyjanek potasu ulega hydrolizie łatwiej niż cyjanek sodu. Stąd bierze się jego lepsza wyczuwalność przez ludzi (jednak w obu wypadkach wyczuwamy cyjanowodór). Z pewnością nie u wszystkich ludzi próg wyczuwalności cyjanowodoru jest taki sam i nie musi miec to wcale przyczyny w braku jakiegoś genu. Po prostu jesteśmy w różnym stopniu wyczuleni na różne wonie.
                  • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 16:08
                    Dziękuję za odpowiedź. Zasugerowałam się testem na wyczuwanie fenylotiomocznika
                    i myślałam, że tu tez o to chodzi. Zapewne dlatego nigdzie nie mogłam znaleźć
                    odpowiedzi:)
              • dirgone Re: Cyjanek potasu 31.08.06, 15:47
                Mój tata jest jubilerem, ale od dawna cyjanku potasu nie używa, więc nie mam
                próbki. Własnie się go zapytałam i powiedział, że on czuł, więc zapewne ja też
                bym czuła.
    • mpaulk OT - CSI 05.09.06, 23:11
      dirgone napisała:

> oglądałam "CSI" i tam było powiedziane, że nie wszyscy ten zapach wyczuwają.
      > Nigdzie nie znalazłam dokładnej informacji na ten temat, a strasznie mnie to
      > nurtuje.
      Hej, ciesze sie, ze ktos po nocach CSI oglada... Szkoda, ze TVP powtarza w kolko
      trzy pierwsze sezony.
      A ten genetyczny quirck ma cudowny Hodges :D
      pzdr,
      p.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka