Dodaj do ulubionych

CZASZKA?gdzie kupic?

31.08.06, 19:58
mam pytanie gdzie kupic czaszke??
Obserwuj wątek
    • zaphod_beeblebrox Re: CZASZKA?gdzie kupic? 31.08.06, 20:45
      Nigdzie. Nie jest potrzebna, dobry atlas wystarczy. Zostawmy trupy na cmentarzach.
      • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 31.08.06, 21:14
        Czaszke najlepiej kupić od strszych roczników - szczególnie mam na mysli drugi
        rok... A jak nie to zawsze mozna udać sie na cmentarz choc ja nie polecam;P
        • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 31.08.06, 23:07
          hehe tak z ciekawosci pytam, ponieważ nie znam osoby która posiada czaszkę:P
          Cmentarz odpada, nie mam zapędów cmentarnych:)Brrr aż mnie zatrzęsło:) pzdr!
          • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 31.08.06, 23:09
            Dla mnie czaszka też zawsze była abstrakcją (mam na mysli stojaca na pólce w
            pokoju) ale za tydzień bedę jej posiadaczek - wydatek jest ale podobno warto;P
            • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 31.08.06, 23:34
              hmm pewnie i warto...tylko nie powiesze na tablicy ogłoszen w dziale nauczania
              karteczke "kupię czaszkę";). A swoja drogą gdybym juz ja miała, to zamykałabym
              ją głęboko w szafie na noc:P PS-czy sprzedaz i kupno czaszki jest legalna, tak
              na marginesie?
              • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 01:44
                handel szczatkami jest oczywiscie nielagalny - w szczególnosci ten na
                cmetarzach... Choc jeśli chodzi o ogłoszenia na uczelni to wydaje mi się że są
                dopuszczalne;P
              • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 01:45
                a co chowania jej na noc to tez sie troche boje ze jakieś duchy bede miał w
                domu bo ta czaszka jest od osoby która załatwiła ją sobie z cmetarza:/
                • woytek_k Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 11:01
                  >bo ta czaszka jest od osoby która załatwiła ją sobie z cmetarza:/

śmiem twierdzić że większość czaszek pochodzi z cmentarza:P optowałbym że nawet
                  99,9%:)
                  ja na pierwszym roku kupiłem czaszkę- była bardzo pomocna i kurcze przywiązałem
                  się do niej, nazwałem Pelagia (bo to kobieca czaszka) i siedzi sobie u mnie na
                  półce. nie potrafię jej sprzedać mimo że miałem liczne oferty kupna. fakt że to
                  są szczątki ludzkie i trzeba je szanować, chyba właśnie dlatego nie oddałbym jej
                  komuś innemu- nie byłbym pewny czy obchodzi się z nią z szacunkiem:) mamy wocec
                  siebie z Pelą pełny wzajemny szacunek a na Wszystkich Świętych zapalam jej
                  świeczkę:) każdy ma jakiegoś bzika:)
                  pozdro
          • rozowy_pysiek Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 14:23

nie kupuj_ pożycz od starszego kolegi :)
            • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 14:32
              starszych kolegów na stomie brak,a na lekarskim nie zajmuja się tak szczegółowo
              ta częścia ciała. Ile kosztuje czaszka?
              • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 15:02
                koło 250zł +/-50zł (zależy od jej stanu)
        • kasiastudent Re: CZASZKA?gdzie kupic? 19.09.06, 16:54
          Ja mogę Ci sprzedać. Jestem na II roku i nie potrzebuję jej.Ale rzeczywiście
          dużo z niej korzystałam .Pozdrawiam
    • tranquilizer13 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 18:59
      a co jest wazne przy sprawdzaniu stanu czaszki? poza zuchwa rzecz jasna?
      • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 19:21
        Hmmm... JA sie osobiście nie znam w końcu medycyny nie studiuję dlatego przed
        kupnem najlepiej zeby ktoś ze starszego rocznika ją obejrzał - rzecz jasna nie
        osoba ja sprzedająca bo ona ni będzie obiektywna;P Ja będę miał czaszkę
        niepołupaną, bez artefaktów, ze styloideusami i nieuszkodzoną lamina
        perpendicularis - czyli rzadkość z tego co słyszałem;P
        • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 20:53
          d-st, ale pewnie sprawdzali ci rodzice tą czaszke?:P
          • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 21:03
            Hmmm... nie;P Z tego co wiem bede pierwszym lekarzem w mojej rodzinie (o ile
            przezyje tych 6 rzeźnickich lat;P).
            • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 23:34
              Dlatego ja się wybrałam na stome, poniewaz ten rok straciłam w połowie na
              studiowanie biologii-najgłupszy kierunek na świecie;) i dlatego jak sobie
              pomysle, że miałabym stracic kolejne 6 lat to robi mi się słabo;) A co do
              czaszki to mysle o niej nieustannie i w sumie to nie wiem czy rodzice dadzą mi
              kasę na takie cudo. A mówi się, że studia u nas w Polsce sa darmowe...
              PS-przezyc to na 100%, ale ile będziesz ważył, jak wyglądał to juz inna sprawa:P
              • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 23:45
                przez rok akademicki bede chudnął (niczym w obozie koncentaccyjnym) i wpadał w
                depresje a w wkacje odżywał;P A tak poważnie mam nadzieję, że będzie dobrze;P
                P.S U mnie w domu kasa się nie przelewa ale na kupno czaszki moja mama nawet
                słowa nie powiedziała - jak trzeba to trzeba;] A studia są bezpłatne w teoriii-
                bo ksiażek, zeszytów, atlasów, czaszek i opłat rekrutacyjnych nasze państwo nie
                zapłaci:/ POzdrawiam:) A ty gdzie bedziesz studiować???
                • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 01.09.06, 23:57
                  Ech no powiedzmy, że po ostatnim wypadzie do księgarni medycznej tez się nie
                  przelewa:P W łodzi, a ty? W sumie u mnie nie wymagają czaszki,ale tak sobie
                  pomyślałam, że jako przyszła dentystka powinnam znac dokladnie budowe tej czesci
                  ciała. A wiesz co do wakacji to powiem ci, że wiekszosc biednych studenciaków AM
                  ryje sie dalej na poprawki we wrzesniu:) I gdzie ta piekna młodosc?:P Chociaz
                  dla panów ponoc zaczyna sie po 40, gorzej z paniami:)
                  • grubasek555 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 00:11
                    Uważajcie, aby piramida kości skroniowej była cała (tam gdzie miesci sie aparat
                    sluchu i rownowagi, bo to jest najtrudniejsza kość i przy nauce z samego atlasu
                    szpilek nie jest sie w stanie zaliczyć, choc zawsze zdarzaja sie wyjatki! Milej
                    nauki anatomii. Ja juz mam to za soba, jestem na II roku z 6 w indeksie:) pa
                    • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 10:36
                      grubasku jestes geniuszem, hehehe:) 6, no, no:)
                  • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 04:20
                    Ja jestem a raczej od pazdziernika będę na PAMie. U nas tez czaszki nie sa
                    wymagane ale kto ma źle na tym nie wyjdzie;P A co do młodości to chyba dla
                    studentów medycyny skończyła wraz z rozpoczęciem studiów na AM (nie no żatuje -
                    a przynajmniej mam taką nadzieję;P)
                    • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 10:35
                      to wy chyba macie anatomie na 2 roku,a na 1 jest histologia? czy mi sie cos
                      pokickało?
                      • feanor18 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 13:10
                        ta czaszka naprawde nie bedzie wam potrzebna. jak juz chcecie wydawac kase to
                        polecam jakis dobry atlas.
                        czaszke ktos zawsze bedzie miał... a wystarczy ze poglądacie sobie ją przez
                        godzinke czy 2 przed zaliczeniem... wystarczy pozyczyc na chwile (za browarka
                        jakiegos)
                        nie bądźcie jeleniami, niech inni nimi beda :)
                      • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 16:15
                        Na PAMie anatomia i histo jest na 1 roku - od pierwszego semestru anatomia a
                        histo od drugiego.
                        • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 19:41
                          no ok, ale jak wiem, że na stomie czaszka jest najbardziej omawiana, a kosci
                          czaszki najbardziej po...ne?I za browara to buahahaha usmialabym sie jakbym
                          miala komus pozyczac czaszke:P
                          • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 20:14
                            Niestety takie realia - każdy woli sprzedac czaszkę niz pozyczać (za piwo;P).
                            Ja w końcu bym sam nie kupował tylko pozyczył jakbym miał taką możliwość... A
                            po roku te ją będę chciał sprzedać zeby ten wydatek miśię zwrócił...
                            • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 20:35
                              no wlasnie:) ech wywiesze ogloszenie, bo geniuszem, ktory nauczy sie czaszki w 2
                              h za browca to chyba nie jestem(chociaz kto wie...:P)
                              PS- a ty jak kupiles? Od kogos znajomego? Bo u nas Łodzi to jakos ciezko bez
                              znajomosci.grrrrr
                              • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 21:10
                                Mnie czaszka sama znalazła;P Zarejestrowałem się na forum PAMu a tm podaje się
                                numer swojego gg który kazdy widzi więc jak nap[isałem post co jest potrzebne
                                na 1 rok WL ktoś po kilku dniach sie do mnie odezwała czy chce kupić od niego
                                czaszke i xerówki... Jak sie okazało potem moja koleżanka z gimnazjum go zna i
                                podała mu mojego zeby ze mną pogadał o studiach a on powiedział jej że juz ma;)
                                Tak więc nie boję się, że mnie oszuka czy coś (czaszki jeszcze nie mam ale bede
                                mieć 5.09 bo wtedy bede mieć kase). Z reszta na forum PAMu było kilka ogłoszeń
                                sprzedaży czaszki - podejrzewam,że na forum UMŁ też jest zakładka ogłoszenia -
                                tam poszukaj, mozna tam kupić taniej książki, atlasy i nie tylko;P Pozdrawiam i
                                powodzenia:)
                                • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 22:17
                                  hehe wiesz my nie jestesmy tak zorganizowanym Uni...niestety. Na forum
                                  stomatologów nikogo nie ma. Zreszta na tablicy ogloszen tez nic ciekawego nie
                                  ma, przewaznie na lekarski niestety. Stoma jest pomijana. Ide ogladac dalej sir
                                  eltona:P pzdr!
                                  • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 22:31
                                    sir Elton John:/ okropieństwo... A powaracając do tematu to poszukaj na forum
                                    wydziału lekarskiego...
                                    • izolda201 Re: CZASZKA?gdzie kupic? 02.09.06, 23:56
                                      pPowracajac do tematu to łodziacy sa jak zwykle wyluzowani i wszyscy studenci
                                      myslą o piciu i imprezach-to typowe dla mojego miasta:P Chyba przyczepie w
                                      poniedzialek kolejne ogloszenie na tablicy, chociaz z poprzedniego nikt nie
                                      zerwal mojego numeru telefonu, wiec nie mam na co liczyc. PS-Sir elton to chopin
                                      21 wieku:)
                                      • d-st Re: CZASZKA?gdzie kupic? 03.09.06, 00:14
                                        co do e.johna to bym nie powiedział;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka