Dodaj do ulubionych

studia w Niemczech -- informatyka

03.03.03, 14:41
Hej!
Szukam ludzi, którzy studiują w Niemczech lub się tam
na studia wybierają. Ja planuję w tym roku zacząć
informatykę na FU lub HU w Berlinie. Może ktoś jeszcze?
Chętnie się podzielę informacjami, które mam, a może
dowiem się od kogoś czegoś nowego? Piszcie!
Tschüß!
Asia.
Obserwuj wątek
    • anonim_ka Re: studia w Niemczech -- informatyka 10.01.04, 19:45
      Politechnika wawa pozdrawia NOWOROCZNIE:))) Podpowiesz skad ta decyzja ?? Nie
      mam skali porownawczej w zakresie roznic :((
      Bartol
    • jj1 Re: studia w Niemczech -- informatyka 20.06.04, 17:28
      heja!! ja bym bardzo chetnie pogadala, bo planuje rozpoczac studia na HU ale
      dopiero za rok!! nie iwem dokladnie jak to zalatwic.....wiec bardzo chetnie bym
      popisala i podzielila sie informacjami bo "net" mam juz prawie caly
      przeczytany:)<na ten temat> moj nr gg.1953359 albo e-mail asiorsko@interia.pl
      • lmo Re: studia w Niemczech -- informatyka 08.09.04, 11:01
        czesc,
        Ja studiuje na FU (co prawda nie infiormatyke)jest znacznie lepszy od HU- po
        prostu nie jest w NRD co to znaczy sama zrozumiesz jak zaczniesz studia.
        Jesli chcesz studiowac z polska matura to musisz miec skonczone studienkollege
        (w twoim przypadku jesli chodzi o informatyke studiuje sie na TU- i tam sklada
        sie dokumenty)lub jeden rok studiow dziennych w Polsce.
        Nabor na studienkollege tak samo jak na studia - przynosi sie indeks lub
        swiadectwo maturalne i skalda dokumenty.Terminy - 15 styczen - semestr zimowy i
        15 lipiec - semestr letni Minimunm jezykowe to ZMP ( w przypadku
        studienkollege Mittelstufe I ( certyfikat na ten egz. wydaje (oczywiscie po
        miesiecznym kursie)np. Hartnackschule) pozniej masz egzamin DSH jesli zdasz go
        minimum na 50% jestes imatrykulowana mozesz uczeszczac (max przez dwa lata) na
        kurs DSH na uczelni i przygotowywac sie (egzaminy co semestr) zeby zdac DSH
        calkiem ( mozliwe jest zaliczanie w czesciach). Nastepnie wlasciwe studia.
        Najpierw odwiedz Zullasung Biuro po formularz przyjecia - nastepnie swiadectwo
        maturalne oraz indeks (przetlumaczone przez tlumacza przysieglego)Oplaty w
        granicach 200 euro semestralnie w ramach tego masz Semester Ticket na
        przejazdy. Od maja 2004 nie otrzymujesz wizy studenckiej tylko prawo pobytu.
        Musisz miec poza tym adres gdzie ciebie zamelduje ktos w niemczech oraz
        deklaracje od opiekunow prawnych( np. rodzicow) lub meza albo tez sponsora z
        Niemiec (wtedy jego zarobki sa sprawdzane)ze bedzie ciebie w czasie studiow
        utrzymywal - deklaracje w jezyku ang. lub niemieckim. Zycze powodzenia Lidka
        • sunday Lokalny patriotyzm? 12.09.04, 00:09
          > Ja studiuje na FU (co prawda nie infiormatyke)jest znacznie lepszy od HU- po
          > prostu nie jest w NRD co to znaczy sama zrozumiesz jak zaczniesz studia.

Lokalny patriotyzm? Po Wende z HU zwolniono wszystkich
          pracowników naukowych i zrobiono nabór od zera. Starej kadry
          zostało niewiele, zdecydowana większość przyjętych to byli Wessi.

pozdrawiam, Luki
      • slonikus Re: studia w Niemczech -- informatyka 24.09.04, 13:01
        Jesli ciagle jeszcze chcesz sie czegos dowiedziec to pisz, najlepiej maila, bo
        tu, jak widac, rzadko zagladam.

Co do studiow na HU w porownaniu do FU... Porownywac nie mam prawa, bo na FU nie
        studiuje. Moge natomiast powiedziec, ze aktualnie wszystkie nauki scisle (poza
        biologia, ktora wkrotce) z HU zostaly przeniesione do nowobudowanego campusu w
        Adlershof. Instytut Informatyki nie ma wiecej niz 4-5 lat, tak na oko. Wszystko
        jest supernowoczesne, w kazdym budynku jest darmowy, bezprzewodowy Internet dla
        laptopowcow. Mnostwo sal do pracy indywidualnej i grupowej, sale komputerowe,
        takze z indywidualnymi kontami, swietna biblioteka. Zyc nie umierac. Ja to tak
        przynajmniej widze. Jedynym minusem jest fakt, ze nie rozwinela sie jeszcze
        zadna struktura "zywieniowa"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka