Dodaj do ulubionych

studia równoległe - prośba o opinie

IP: *.chello.pl 25.09.06, 00:46
Witajcie! Piszę pracę magisterską na temat studentów studiujących na dwóch
(lub więcej) kierunkach. Bardzo prosiłabym o opinie dotyczące takiego trybu
studiowania wszystkie osoby, które choć przez chwilę studiowały równolegle i
mają na ten temat coś do powiedzenia (jakie są plusy, minusy itd). Również
bardzo mile widziane byłyby opinie absolwentów. Będzie mi to niezwykle
pomocne, więc proszę o wsparcie i uwagi. Ja sama studiuję politologię (V rok)
i prawo (II rok) i mogę podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Z góry dziekuję
za Waszą pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 02:10
      Poszperaj na forum, było na ten temat mnóstwo wątków i takie spontaniczne
      wypowiedzi być może będą stanowić dla Ciebie ciekawszy materiał do badań.

Jeśli chodzi o moje zdanie:

plusy - oczywiste. Dodatkowa wiedza, większe kwalifikacje, a co wiąże się z tym
      - większe szanse na znalezienie pracy. Możliwość niezamykania się w jednej
      dziedzinie, spojrzenia na dane zagadnienie z różnych perspektyw. Możliwość
      poznawania innych osób i poglądów. Do tego uczenie się gospodarowania czasem i
      odpowiedzialności.

minusy - obawy przed tym, że wiedza uzyskana na dwóch kierunkach będzie zbyt
      powierzchowna i nie będzie czasu na jej zgłębianie. Mniej czasu, zarówno na
      odpoczynek czy życie towarzyskie, jak i np. na zdobywanie doświadczenia
      zawodowego. Często późniejsze wejście na rynek pracy, bo rzadko przecież zaczyna
      się 2 kierunek równo z pierwszym (z tym z kolei wiąże się też nie raz dłuższe
      bycie na utrzymaniu rodziców). Tracenie czasu i energii na przejazdy z jednego
      kierunku na drugi, konieczność zaliczania części zajęć eksternistycznie (zawsze
      coś się pokrywa). Konieczność uczęszczania na zajęcia z różnymi grupami, co może
      wiązać się z utrudnieniem rozwijania kontaktów międzyludzkich. Dłuższa sesja,
      więcej pracy.

Powodzenia z pisaniem pracy mgr :)
    • Gość: Paliłka Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.chello.pl 25.09.06, 15:10
      Bardzo dziękuję za komentarz! A może masz jeszcze jakieś uwagi techniczne?
      (typu: trudności w pogodzeniu planów, to że niby jesteś studentką dwóch
      fakultetów, ale na przykład lektoraty przysługują tylko raz itd.)Proszę także o
      przyłączenie się innych osób! :)
      • Gość: Tawananna* Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 17:26
        O trudności w pogodzeniu planów pisałam już wyżej, to nieodłączna część
        studiowania dwukierunkowego. U mnie trochę ułatwia to tryb moich studiów (jestem
        na MISH), ale często na pokrywające zajęcia nie da się nic poradzić.

Na UAM kwestia lektoratów jest rozwiązana inaczej i nie słyszałam o nikim, kto
        miałby jakiekolwiek problemy z zapisem na kolejny lektorat. Raczej pojawiają się
        wątpliwości w drugą stronę - czy trzeba robić dodatkowy lektorat, jeśli studiuje
        się drugi kierunek, i co z sytuacją, gdy na pierwszym kierunku lektorat już się
        zrobiło, ale inny, niż wymagany na drugim kierunku.

Problemem jest zawsze przepisywanie jakichś ocen (w dziekanacie lub u
        wykładowcy, przy czym do średniej mogą liczyć się tylko te drugie).
    • Gość: Paliłka Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.chello.pl 25.09.06, 21:25
      a czy masz jakieś fory u wykładowców w związku z tym, że studiujesz równolegle?
      (np. więcej nieobecności, indywidualne terminy zaliczeń) i może wiesz coś o
      tym, jak postrzegają Cię inni studenci (ci, którzy mają 1 kierunek)?
      • Gość: krasnal Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:29
        albo ci, którzy studiują równolegle na 3 kierunkach
        postrzegają dwukierunkowców jako wstrętnych leniuchów!!
      • Gość: Tawananna* Re: studia równoległe - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:49
        > a czy masz jakieś fory u wykładowców w związku z tym, że studiujesz równolegle?
        >
        > (np. więcej nieobecności, indywidualne terminy zaliczeń

Więcej nieobecności - nie. A raczej - zdarzało się, ale w takiej sytuacji trzeba
        było wszystko zaliczać, dokładnie tak, jak "zwykli" studenci.

Indywidualne terminy zaliczeń - jak najbardziej, ale dużo zależy od konkretnej
        sytuacji.

> i może wiesz coś o
        > tym, jak postrzegają Cię inni studenci (ci, którzy mają 1 kierunek)?

Na I roku to, że studiuję MISH i chodzę na zajęcia na innych kierunkach budziło
        lekkie zdziwienie. Teraz jestem (będę :)) na IV i bardzo wielu moich znajomych
        zdążyło już pozaczynać drugie kierunki. To standard.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka