Dodaj do ulubionych

Iberystyka

17.11.06, 18:15
mam zamiar zdawać geo, polski i ang, wszystko rozszerzone. chciałabym uczyć się języków: hiszpański portugalski etc od podstaw. Czy znacie jakieś wydziały, oprócz iberystyki na UMCS, które spełniałyby te kryteria? Proszę o pomoc. pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • astris Re: Iberystyka 17.11.06, 19:36
      Z tego, co wiem również na UJ można studiować filologię romańską i uczyć sie
      języka od podstaw, ale raczej będziesz musiała wybrać jeden z tych dwóch języków.
    • Gość: art Re: Iberystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:46
      uw
    • klymenystra Re: Iberystyka 18.11.06, 09:55
      na uj jest iberystyka, jezyk jest od podstaw, w drugim semestrze wybierasz
      drugi jezyk romanski i moze to byc np portugues. inna opcja to zdawac na
      portugalistyke, byc moze w tym roku bedzie nabor, zobaczymy.

co to jest etc? katalonski, galego czy moze wloski?
      • olga0073 Re: Iberystyka 18.11.06, 16:20
        dzieki za odpowiedźi, a czy na UW wymagane jest zdawanie jednego z tych, jak na razie dla mnie, sophisticated language (spanish, portugues) na maturze? Nie mogę się dokopać do właściwych rekrutacji, w necie same śmiecie :/
        ps/ jeżeli chodzi o skrót "etc" użyłam go bezmyślnie, z angielskiego of course, ale wydaje mi się że słowo łacińskie jest. "et cetera " czy coś w tym stylu. czyli "i tak dalej"
        • Gość: Tawananna* Re: Iberystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:20
          Myślę, że nie o biedną et caeterę tu chodziło, tylko o to, co się pod tą etc.
          kryje - jaki język.

Nie napisałaś, czy chciałabyś studiować hiszpański, portugalski czy jakiś inny
          (jaki?). Na filologii wybiera się jeden główny język (dopiero do tego dochodzą
          dodatkowe). I wybierając się na filologię dobrze wiedzieć, który język i kultura
          interesuje nas najbardziej...n
          • olga0073 Re: Iberystyka 18.11.06, 22:36
            ok, mój błąd rozumiem. Najbardziej zależy mi na portugalskim. Nie wymieniłam jakiegoś jednego konkretnego języka, bo wiem , że na iberystyce np uczysz się kilku równolegle i nie jest to typowa filologia. I właśnie o takie wydziały mi chodzi. Czytając wypowiedzi na forum jestem już przeciwna europeistyce, a iberystyka najbardziej spełnia moje wymagania. -ponawiając pytanie- czy ktoś wie jakie są wymagania na uw na ten właśnie kierunek?
            • Gość: lindinha Re: Iberystyka IP: *.chello.pl 18.11.06, 22:54
              ja studiuje portugalistyke na uw i polecam. co do wymagan w tym roku:
              www.rekrutacja.uw.edu.pl/UserFiles/pdf/rekrutacja/12_Wydzial_Neofilologii
              .pdf str. 151-153

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka