Dodaj do ulubionych

Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:43
No właśnie. Pracuję od kilkunastu lat w jednym miejscu. Swoją działkę znam
doskonale, a szefowie są z mojej pracy zadowoleni. Rozwijam się w miarę
potrzeb - oswojenie komputera itd., jestem otwarta na wszelkie nowinki.
Wszystko szło pięknie, tylko nagle okazało się, że "dobrze by było" mieć
wyższe wykształcenie. Nie mam za dużo czasu (dzieci), a i żadna konkretna
gałąź wiedzy mnie nie pociąga..... Potrzebuję tylko papierka.
Może więc jest jakiś kierunek, który można skończyć "lekko, łatwo i
przyjemnie"?
Obserwuj wątek
    • Gość: .................. Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:06
      rozwalaja mnie tacy ludzie jak ty ...,przez nich obniża sie ranga studiow
      skoro byle kto moze dostac paierek za troche kasy
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:15
        Ależ ja nie zamierzam tego papierka kupować, tylko znaleźć możliwie łatwy
        kierunek.
        • Gość: iza Tylko Gallus :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:18
          Polecam Gallus'a w Katowicach. W sam raz szkółka stworzona dla ciebie :D
          • Gość: iza Re: Tylko Gallus :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:19
            Aha kierunek: zarządzanie i marketing, bo na pozostałych trzeba jednak się
            trochę chyba uczyć... mam nadzieję :/
            • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Tylko Gallus :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:32
              Katowice daleko, ale dzięki za zrozumienie ;)
    • olianka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 26.11.06, 22:11
      Przez podobne wypowiedzi tak się jeździ po studentach zaocznych i z prywatnych
      uczelni. Przykre.
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:29
        Ja po nich "jeżdżę" również ;) Głównie za popełnianie rażących błędów
        ortograficznych (np. we własnym CV), nieumiejętność wygenerowania najprostszego
        dokumentu, przypisywanie sobie znajomość języka angielskiego, po czym żądanie
        spolszczeń do obsługiwanych programów komputerowych, nieumiejętność pracy w
        grupie, wąskie horyzonty itp. Ale ci po studiach dziennych nie są lepsi.
        Papierek nie czyni pracownika, ale czasem bywa tak, że pracownik tego papierka
        potrzebuje. Na emeryturę za wcześnie, na rozwijanie w sobie pasji prawniczej
        czy ekonomicznej za późno. Cóż mi zatem zostaje?
      • Gość: matned83 Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.centertel.pl 17.10.21, 12:40
        Typowi studenci z wyolbrzymionym ego. Nie trzeba chodzić na studia żeby się czegoś nauczyć... Mało tego... Studia w Polsce mało dają poza niepotrzebną teorią. Dlaczego ktoś kto wie i umie o wiele więcej od przeciętnego , ślizgającego się z semestru na semestr studziaka ma zarabiać mniej tylko z racji nie posiadania papierka?
    • Gość: x Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.aster.pl 26.11.06, 22:23
      Zastanow sie czy warto bo bedzie Cie to kosztowalo sporo kasy i wysilku. Jesli
      nadal chcesz to wybierz uczelnie najblizsza miesjcu zamieszkania, wybierz
      kierunek jak najblizszy Twojej pracy (bo z tegozapewne cos umiesz), ew wlasnie
      jakies zrzadzanie, bo to prawie wszedzie Ci sie moze przydac, a ciezkie nie
      jest. I przygotuj sie na 5 lat bez weekendow :P
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:35
        5 lat? Nie da się szybciej? Np. nie wiem ile trwa zrobienie licencjatu - nigdy
        mi ta wiedza nie była potrzebna.
        • Gość: x Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.aster.pl 26.11.06, 23:12
          Licencjat 3 lata, magisterka 2. W trybie zaoczynym szybciej sie raczej nie da.
          • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:26
            To już brzmi lepiej niż 5 lat. Dzięki.
    • Gość: Aśka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.crowley.pl 28.11.06, 10:05
      Ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak osoba zakładająca wątek. Musze
      skończyć studia bo wymaga tego pracodawca. Jestem świadoma, że odo mojej pracy
      wiedza, którą zdobędę nie będzie mi do niczego potrzebna, ale potrzebny
      papierek. Mam dwoje dzieci i męża pracującego na zmiany w tym w soboty i
      niedzielę, więc nie mogę sobie pozwolić na spędzeniu całej soboty i niedzieli
      na uczelni i co mam zrobić. Nie chcę iść na "bazar" po papierek bo tak też mi
      proponowano. Może jednak ktoś zna uczelnię odpowiednią dla nas.
      • Gość: x Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.aster.pl 28.11.06, 10:13
        Jedno co mi jeszcze przychodzi do glowy to studia przez internet, wtedy tylko
        30% zajec odbywa sie tradycyjnie. Ale malo jest jeszcze takich ofert w Polsce.
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:44
        Najciekawsze jest właśnie to, że faktycznie wyższe wykształcenie nie jest do
        mojej pracy potrzebne. I pracodawcy właściwie wszystko jedno jaki to będzie
        kierunek. Pracodawca satysfakcjonowany byłby nawet skończeniem przeze mnie np.
        AWF-u. Takie czasy ;(
    • wyssana.z.palca Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 28.11.06, 10:13
      to kto was przyjal do pracy bez wyzszego wyksztalcenia? na jakiej podstawie? no
      skoro przyjal, to czemu go teraz nagle zada? trzeba bylo zdziebko wczesniej o
      tym pomyslec, ze nie da sie "jechac" bez papierka caly czas...
      • Gość: g Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.astral.lodz.pl 28.11.06, 11:06
        wyssana.z.palca napisała:

> to kto was przyjal do pracy bez wyzszego wyksztalcenia? na jakiej podstawie?
        > no skoro przyjal, to czemu go teraz nagle zada? trzeba bylo zdziebko wczesniej
        > tym pomyslec, ze nie da sie "jechac" bez papierka caly czas...

hahah brata mojego kumpla ,ktory pracuje w firmie IT doi tej pory nie zapytali o
        dyplom :D.Mojemu ostatnio zachcialo sie go odebrac (po 2 latach zeby zobaczyc
        jak wyglada :D ) .Wiec nie wciskaj farmazonow.
        • wyssana.z.palca Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 28.11.06, 11:24
          ewenementy. poza tym autorki postu tez nie pytali o dyplom, wiec do czasu :)
          • ten111 Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 28.11.06, 14:26
            oho...znow sie odzywa wieszosc co chce sie tylko uczyc...nie macie mozliwie
            dobreko wyjscia dla tej Pani to na h*** sie wpie******** w post...tak samo bylo
            po maturze..kazdy najezdzal na wszystkich co sciagali...a h** was to powinno
            obchodzic..jeli umiales to nie sciagales a jak ktos umial mniej to
            niestety...wiadomo ze jesli mozna to lepiej cos sobie obejsc dookola...to tak
            jakby kopac dól 20m rekoma wiedzac ze mozna to zrobic koparka...takie glupie
            docinki powinny byc usowane z forum...soki za odejscie od tematu ale moze to da
            niektorym powody do myslenia..
            pozdro dal pana G ( srodkowym palcem)
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:36
        > to kto was przyjal do pracy bez wyzszego wyksztalcenia? na jakiej podstawie?
        Przyjmowano mnie do pracy w czasach, kiedy wyższe wykształcenie nie było
        wymagane dla mojego stanowiska. Na podstawie świadectwa maturalnego, paru
        kursów i rozmowy kwalifikacyjnej.

> no skoro przyjal, to czemu go teraz nagle zada?
        Nie żąda. Na razie sugeruje. Kiedy już zacznie żądać to nie będzie nagle.

> trzeba bylo zdziebko wczesniej o tym pomyslec, ze nie da sie "jechac" bez
        papierka caly czas...
        Żdziebko wcześniej (jakieś 20 lat temu) myślałam przede wszystkim o tym, żeby
        odciążyć finansowo matkę. Studia dla pracujących nie były wtedy tak powszechne.
      • Gość: Konrad Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:45
        Ktoś, dla kogo widocznie liczyły się umiejętności, a nie "papierek", jak dla Ciebie. I skoro sugeruje im studia zamiast po prostu wylać z roboty to wodać wielkiego błędu nie popełnił.

PS. Co Twój post, Bardzo Wykształcona i Mądra Osobo wniósł to dyskusji na podany temat?

PS2. Też słyszałem, że marketing i zarządzanie nie jest jakoś szczególnie ciężki, ale nie studiuję tego, więc ciężko mi wypowiadać się ze 100%. pewnością.
    • carnivore69 Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 28.11.06, 14:55
      Np. tak mozna:

www.rushmore.edu/index.html
      Pzdr.
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:53
        Można. Ale gdyby miała tyle pieniędzy ile to kosztuje, to bym w ogóle nie
        potrzebowała studiów. Rzuciłabym tę robotę i żyła z oszczędności.
    • Gość: ggggg Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 14:58
      Autorko postu, z jakiego miasta jesteś i gdzie pracujesz???
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:37
        Pracuję w Warszawie.
        • Gość: ben Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:04
          Proponuje Wyższą Szkołę Zarządzania Personelem (WSZP) szkoła badziewna (w
          liceum) ale o papierek Ci chodzi, tak więc w sam raz:)
          • Gość: Majka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 01:32
            A po co ci ten papierek własciwie?? Dla dłuższego urlopu?? Bo nie rozumiem.
            Jeżeli już studiowac to cos z sensem bo na badzieiw szkoda zcasu i pieniędzy.
            Na nic ci się to nie przyda.
            • Gość: Aśka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.crowley.pl 01.12.06, 09:21
              Papierek jest po to bo jest teraz taka presja. Jak kończyłam liceum - a było to
              już kilkanaście lat temu, nie było szkół prywatnych, ogólniaki należały do
              mniejszości i posiadanie matury z LO to było coś. Na studia ludzie zdawali
              kilka razy aby się dostać. Nie wszystkich rodziców było na to stać aby dziecko
              po szkole kolejne lata przygotowywały się do egzaminów. Tak było w moim
              przypadku pierwsze egzaminy oblane i musiałam iść do pracy. Teraz czasy się
              zmieniły, matura nie daje nic, bo wszyscy mają wykształcenie wyższe i musimy my
              ludzie prawie 40-letni nadążyć za duchem czasu. Dawniej na stanowisku
              urzędniczym wystarczała matura teraz muszą być studia. Wierzcie mi, że mając
              prawie 18-letni staż pracy, studia nie dadzą mi nic, ale muszę je mieć i co mam
              zrobić przekwalifikować się na sprzątaczkę lub kasjerkę w supermarkecie.
              • Gość: Majka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:28
                Jak to presja?? Kogo?:) Jeśli pracodawcy to tym bardziej powinny być to studia
                kierunkowe a nie jakies byle co. Po co pracodawcy księgowy co się dokształci i
                zdobęcie dyplom np archeologa :D
                • Gość: Aśka Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.crowley.pl 01.12.06, 10:33
                  Ponieważ na moim stanowisku w instytucji "państwowej" obecnie wymagane jest
                  wykształcenie wyższe i pracują tu osoby po przeróżnych uczelniach wcale nie
                  kierunkowych. Niestety teraz tak jest liczą się znajomości i papierek. Ja na
                  szczeście już tu pracuję i znajomości nie są mi potrzebne, jedynie ten papierek.
                  • Gość: gggg Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 13:56
                    Nie wiem jaka to instytucja państwowa, ale może w takim razie administracja lub
                    coś związanego ze stanowiskiem. To raczej nie jest tak, że skoro pracujesz od
                    kilkunastu lat to niczego się nie nauczysz. Nawet jeśli masz doświadczenie to
                    na pewno są jakieś dziedziny, z których wiedzy teoretycznej nie posiadasz. A
                    jeśli nie chcesz studiować nic związanego z pracą to może masz jakieś inne
                    zainteresowania, które mogłabyś rozwijać. Przede wszystkim radzę wybrać coś do
                    czego masz predyspozycje, bo inaczej będziesz męczyć się strasznie.
          • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:16
            > Proponuje Wyższą Szkołę Zarządzania Personelem (WSZP) szkoła badziewna (w
            > liceum) ale o papierek Ci chodzi, tak więc w sam raz:)

Dzięki - wygląda znośnie ;)
            Pozdrawiam
    • Gość: siara Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.chello.pl 03.12.06, 17:57
      > Może więc jest jakiś kierunek, który można skończyć "lekko, łatwo i
      > przyjemnie"?

Zapewne każdy kierunek studiowany w trybie zaocznym na podrzęnej prywatnej uczelni w niedużym mieście.
      Zastanawia mnie tylko, co jest tą twoją "działką", którą znasz doskonale? Ciężko mi pogodzić to twoje stwierdzenie z tym, że nie pociąga cię żadna gałąź wiedzy... Chyba że ta "działka" jest bardzo wąska, ale wtedy nie rozumiem, po co sugestie zdobycia wyższego wykształcenia?
      • Gość: zdolna_ale_leniwa Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:13
        > Zastanawia mnie tylko, co jest tą twoją "działką", którą znasz doskonale?
        Co to w końcu za różnica, jaka to działka? Czy to np. kadry, sekretariat, dział
        socjalny, czy cokolwiek podobnego.
        Ważne jest śledzenie zmian w przepisach na bieżąco, elastyczność, zdolność do
        podejmowania decyzji oraz umiejętność pracy w zespole, czyli niekonfliktowość.
        Oczywiście technika, zatem komputer - szybkie pisanie (bezwzrokowe, 10
        palcami), arkusz kalkulacyjny, również przydatna jest znajomość przynajmniej
        podstawowych skryptów (można sobie usprawnić dzięki temu pracę). Rzecz jasna
        kserokopiarka, fax itp. (nie tylko "naciśnięcie guzika, lecz umiejętność
        usunięcia najczęściej występujących awarii - nie zawsze jest czas, by czekać na
        fachowca). W sekretariacie przydaje się prezencja, "telefoniczny głos",
        znajomość ze 2 języków. W socjalnym potrzebna jest empatia (czasami trzeba
        porozmawiać z ludźmi w trudnej sytuacji życiowej, z osobami starszymi,
        doradzić, pomóc, napisać podanie). W kadrach liczy się również sprawna obsługa
        baz danych. W każdej z tych "działek" potrzebna jest umiejętność redagowania
        pism, dobrze jest mieć "lekkie pióro". Wszędzie użyteczne są zdolności
        mediacyjne i wysoki współczynnik percepcji. I tak dalej.....
        Którą z tych rzeczy może zapewnić ukończenie wyższej uczelni? I której uczelni?

> Ciężko mi pogodzić to twoje stwierdzenie z tym, że
        > nie pociąga cię żadna gałąź wiedzy...
        Dlaczego? Musi mnie pociągać wiedza akademicka? Jestem praktykiem - teoria mnie
        nuży.

> Chyba że ta "działka" jest bardzo
        > wąska, ale wtedy nie rozumiem, po co sugestie zdobycia
        > wyższego wykształcenia?
        Tak! Jest bardzo wąska! ;)))
        Sugestii też nie rozumiem, ale raczej nie będę pytać o to szefa. To kolejna
        umiejętność ceniona przez szefów, a nie do zdobycia na żadnej uczelni -
        umiejętność nie dociekania i nie kwestionowania ;)))
        • Gość: margo Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 11:20
          moze socjologia, jakaś 3 letnia licencjat?
    • Gość: J23 moim zdaniem IP: *.play-internet.pl 19.10.15, 17:20
      Autorka pytania ma wiele racji. Realia się zmienieją i przypuszczam, że koleżanka też ma około 40tki. Czyli zaczynałyśmy w biurach gdzie sekretarka nie miała więcej do zrobienia aniżeli przygotowanie kawy, herbaty, zakupy w sklepie i kserowanie tego co zostawił dyrektor. Takie były początki małych firm gdzie pryzesami byli mężowie, księgowymi żonki a ochroną ich prywatny pisek. Potem zakładało się rodziny i wciąż przybywało zarówno umiejętności jak i wiedzy oraz możliwości.
      Obecnie spełniam większość ze stawionych przez Pracodawcę warunków prócz dwóch: wyższe wykształcenie oraz papier językowy. Co ciekawe 4 lata posługiwałam się bez przerwy angielskim i to w temacie rozrachunków, przelewów, blokad bankowych, tłumaczeń faktur i tematów handlowych ale w życiu nie wiem czy umiałabym spytać w obcym języku gdzie w pobliżu stacji metra kupię mufinkę.
      Zupełnie nie przeszkadzało mi to w tłumaczeniu dokumentów. Niestety "robiąc papier na język" nie ma opcji - test dla branży.....
      I to samo ze studiami. Mam miec papier wyłącznie dla widzimisię prezesa. I zazwyczaj nie jest dla Niego istotne, że rokrocznie komercyjnie /za własne/ dokształcam się lub aktualizujęwiedzę.
      Bardzo proszę skończyć z przekonaniem, że osoby z wyższym reprezentują swoją wiedzą większe umiejętności i pojęcie o/w temacie na który mają papier w porównaniu z tymi nieposiadającymi wyższego.
      Mając jedynie średnie musiałam tłumaczyć Paniom nauczycielkom jak należy wypełnić wniosek urlopowy. Znajomy wykładowca w branży automatyki a nie ma pojęcia o procesach jakie tam zachodzą i pyta o to zwykłych robociarzy.
      Właściciel innej firmy przed spotkaniami wertuje internet żeby miec pojęcie o czym mówić.
      I podaję mój ulubiony przykład, mojego autorstwa. Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie - jaką najsmaczniejszą strawę gotowała Wasza babcia?-
      zalewajka, serniczek ?
      A ja powiem że to nie jest możliwe !! bo przecież nie uzyskała dyplomu ani u RAMSEYA GORDONA, ani u Gesslerowej czy Anne-Sophie Pic albo raczej ich poprzedników.
      Na tym samym opiera się Idol, ludzie śpiewający przy gotowaniu lub tańczący przy kiju od szczotki ale mają potencjał i nie pokończyli wszyscy szkół baletowych ani zajęć z emisji głosu. I mam nadzieję, że teraz zrozumiecie o czym mowa. NIe bez powodu studenciak z fresh mgr w kieszeni biega do tych doświadczonych.
      I pamiętajcie wyższe bardzo często nie idzie w parze z kulturą i taktem.
      Studia świadczą tylko o przedłużonej młodości, samozaparciu, ewentualnie o zamożności rodziców.
      • Gość: lol Re: moim zdaniem IP: *.internetia.net.pl 20.10.15, 12:37
        Wiem, że stary temat, ale ja tam się nie dziwię, że autorka "musi". Sama zaczęłam pracę jeszcze w liceum i teraz mam już prawie 10 lat stażu pracy, znam dobrze kilka języków i nikt się na razie mnie nie czepia, ale zapewne nadejdzie ten dzień "może by tak jakieś studia wyższe". Jeszcze pewnie muszę poczekać - po 30 r.ż. się zacznie :)
    • vviikkii Re: Jak najłatwiej zdobyć wyższe wykształcenie? 23.10.22, 16:30
      Pomoc w skończeniu studiów, pisaniu prac licencjackich, magisterskich, zaliczeniowych i nie tylko oferuje wzorypracnaukowych.blogspot.com/2022/10/kontakt.html. Fachowiec w każdym calu, od lat na rynku, ma świetne opinie, skusiła mnie nie tylko cena, ale przede wszystkim świetny kontakt, czas realizacji zamówienia i że wszystko tak mi wytłumaczył iż zaliczyłam wszystko bez problemu. Pozdrawiam Viki z miasta Szczecin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka