Dodaj do ulubionych

Kredyt studencki!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:34
Dzisiaj byłam w banku z nadzieją załatwienia wreszcie sprawy kredytu
studenckiego. Wyciągam papiery dotyczące poręczycieli, a na to Pani mówi, że
oboje rodzice nie mogą być poręczycielami, chyba że mają rozdz. majątkową.

Jeszcze ostatnio pytałam czy rodzice mogą być poręczycielami i nikt mi nie
powiedział o żadnej rozdzielności majątkowej.

Teraz już mogę się pożegnać z kredytem ;(((
Obserwuj wątek
    • Gość: yrie Re: Kredyt studencki!!! IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 00:18
      A w jakim banku usiłowałaś to zalatwić?;/ Tez jestem w takiej sytuacji...
      • Gość: Załamka PKO BP IP: 83.238.169.* 18.01.07, 12:38
        Szubrawcy :(((

Kurna, biednemu to zawsze wiatr w oczy :(
        • Gość: poloko Re: PKO BP IP: 87.204.12.* 18.01.07, 12:45
          dlatego ja u tych zlodzieji nie bralem.
          poszedlem tam, ale cos krecili to wybralem sie do Kredyt Banku.
          tam zero klopotów (chociaz trzeba miec 2 poreczycieli i nie mogą nimi byc
          rodzice), atmosfera mila i przyjazna :)
          • Gość: aga Re: PKO BP IP: *.4web.pl 18.01.07, 12:54
            hej ludzie, piszcie warunki kredytów w różnych bankach! Do konca lutego można
            zmienic bank!
            • Gość: poloko Re: PKO BP IP: 87.204.12.* 18.01.07, 13:49
              a warunki nie sa wszedzie takie same? przeciez to reguluje ustawa...
              • Gość: arczi_86 Re: PKO BP IP: *.compnet.com.pl 18.01.07, 16:31
                Nie moze być dwóch rodziców :/ :| No to kicha kurde dobrze ze mi powiedziałaś
                do 7 lutego jeszcze jakoś to odkręce :| JA MAM W PKO BP ale mi powiedziała ze
                rodzice mogą być i nic o rozdzielności majątkowej nie mówiła :|
                JAK WYGLĄDA WNIOSEK NA WYBÓR BANKU JAKO PORĘCZYCIELA :| Kurde ...
    • Gość: Gosia Re: Kredyt studencki!!! IP: 83.168.96.* 18.01.07, 19:54
      ja bylam w PKO BP i mi powiedziano ze moze byc jeden z rodzicow.
      za to poreczyciel nie moze miec wiecej niz 53 lata jesli bierzesz kredyt na I
      roku (czyli okres kredytu+okres splacania = 5+10+ 2 lata po ukonczeniu splacasz
      =17) bo nie moze miec w momencie spłaty kredytu wiecej niz 70 lat:P

Tez czekam czy mi z łaski swojej przyjmą żyrantów uh...
      • Gość: kasia Re: Kredyt studencki!!! IP: *.telpol.net.pl 04.02.07, 21:52
        moj wojek w chcwili podpisywania sie jako poraczyciel mial 66 lat i nikt nic do
        tego nie mial, kredyt mam w pko
    • polaroid_life Re: Kredyt studencki!!! 04.02.07, 16:57
      No tak, ale przyjmujac wariant optymistyczny, nawet jezeli dostane kredyt, to i
      tak pierwszy semestr (no bo w koncu kasa jest dopiero styczen/luty) musze zyc za
      swoje, co z tego ze dostane zwrot, skoro przeciesz nie "wydrukuje" zeby przezyc
      te 4 misiace. Nie moge tez zrobic debetu na koncie - bo nie mam stalych dochodow.

• Gość: anka Re: Kredyt studencki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 19:22
        Też nie mam stałych dochodów, a mogę robić debet.
    • Gość: di Re: Kredyt studencki!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 22:42
      ja biore w pko sa i rodzice sa poreczycielami i z tgo co wiem nie maja
      rozdzielnosci majatkowej
      • Gość: Jasiiiu Re: Kredyt studencki!!! IP: *.compnet.com.pl 06.02.07, 19:09
        U mnie tak samo i mi dokumety przyjęli :|
        Teraz czekam na relefonik :)
    • Gość: G. Re: Kredyt studencki!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.07, 09:41
      Ja również noszę się z zamiarem podjęcia kredytu, tylko za bardzo nie wiem jak
      przekonać rodziców. W moim przypadku nikt inny nie będzie mógł być żyrantem.
      Ktoś ma jakieś doświadczenia ? Do prawdy nie wiem czemu tak trudno zrozumieć że
      nie chce ich pieniędzy....
      • rudestus0700 Re: Kredyt studencki!!! 07.02.07, 10:22
        Ja właśnie kończę cały cyrk z kredytem w PKO. Też miałem niezłe przeboje, bo
        nagle nie wiedzieć dlaczego nie policzyli mi jednego członka rodziny i z tego
        powodu byłem bliski zakończenia całej sprawy. Na szczęście wszystko się
        odkręciło i w piątek podpisuję umowę. Z niepokojem dodam, bo oczyma wyobraźni
        widzę już uśmiechniętą panią, która tuż przed podpisem mówi mi, że niestety
        czegoś jeszcze nie dopełniłem...
    • Gość: martynika Re: Kredyt studencki!!! IP: *.nowiny.net 07.02.07, 12:11
      no to spróbuj szybko załatwić jakąś ciocie, wujka, chrzestnych na drugiego
      żyranta. Powinni się zgodzić, bo przecież (gdybyś nie umiała spłacić kredytu) w
      pierwszej kolejności do spłaty zostanie pociągniete jedno z rodziców, te które
      Ci poręczyło kredyt. Ja też brałam kredyt (też w PKO BP), poręczycielem był
      tata i ciocia. Powodzenia, nie poddawaj się.
      • Gość: aa Re: Kredyt studencki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 18:40
        Kurde no:( To jak w koncu jest z tym kredytem w PKO BP? Jako zyranci moga czy
        nie moga byc oboje z rodzicow (nie ma rozdzielnosci majatkowej)?
        Jak sie okaze ze nie bede miala poreczycieli to sie chyba zalamie;( Kurde no
        bardzo liczylam na ten kredyt...;((((((
        • Gość: Załamka Dzisiaj im podziękowałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:55
          Poszłam jeszcze raz i powiedziałam, że drugiego poręczyciela nie znajdę... Na to
          ta babka mówi: proszę poczekać jeszcze coś sprawdzę. Przyszła po chwili i mówi,
          że niestety, ale (i tutaj uwaga) "Ponieważ ma Pani za wysokie dochody na osobę w
          rodzinie, musi mieć Pani dwóch poręczycieli" - Ludzie to się nie trzyma ni kupy
          ni dupy!!!

Zrezygnowałam, bo nic nie dało się zrobić :((

Pozdrawiam

Ps. Szukam teraz banku, w którym otworzę sobie nowe konto - PKO BP przegięło pałę!
          • rudestus0700 Re: Dzisiaj im podziękowałam 08.02.07, 11:31
            Ja właśnie byłem w tej samej sytuacji, ale tylko dlatego, że mi nie policzyli
            jednego członka rodziny. Odkręciłem wszystko i okazało się, że wystarczy mi
            jeden żyrant wystarczy.
            • Gość: aa Re: Dzisiaj im podziękowałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:04
              Jak to jeden? Dlaczego tylko jeden? Od czego to w koncu zalezy? W jakim banku
              podpis umowe? Mi mama powiedziala ze zyrantami moga byc oboje z rodzicow ale
              kazde z nich musi miec podpisana umowe o prace na czas nieokreslony (tak jak
              ogolnie kazdy zyrant). No i lipa bo moj ojciec ma umowe na czas okreslony;( Bez
              sensuuuu to wszystkooo. A i jescze dochodza mnie sluchy ze jesli jakas osoba raz
              skorzysta z kredytu preferencyjnego (no np tego studenckiego) to juz nie bedzie
              mogla skorzystac z innego preferencyjnego (np na zakup mieszkania)-ale
              podekreslam ze preferencyjnego, czyli takiego gdzie bank krajowy doplaca do
              odsetek. Beeeeznadziejaaaa;(
              • rudestus0700 Re: Dzisiaj im podziękowałam 08.02.07, 23:17
                Na początku w PKO powiedziano mi, że trzeba dwóch. Gdy zacząłem kombinować jak
                tu znależć drugiego żyranta mama zapytała się jeszcze raz o to w banku PKO i
                dowiedziała się, że można mieć jednego. Ale warunki i tak są mordercze. Moja
                mama ma umowę na stałe (jako, że pracuje w służbie zdrowia), a i zarobki z
                zeszłego roku muszą być odpowiednio niskie(w tej chwili nie pamiętam już ile
                dokładnie). Sprawa skomplikowała się gdy mi w banku nie policzyli siostry (bo
                wtedy stawka na osobę znacząco wzrosła). Zdołałem jednak to odkręcić i jutro jak
                dobrze pójdzie podpiszę umowę.
                • Gość: Jasiiiu Re: Dzisiaj im podziękowałam IP: *.compnet.com.pl 08.02.07, 23:41
                  Do mnie jeszcze nie zadzwonili :| Dałem im pisma żyrantów i nic :| Kurde co oni
                  to aż tak długo sprawdzają :| Chyba dadzą znać jak mi nie przyznali no nie ??
                  BO chyba to by już świństwo było :/
                  • rudestus0700 Re: Dzisiaj im podziękowałam 09.02.07, 00:34
                    Tak poruszyłeś kolejny ważny wątek. Gdyby nie moja mama, która od czasu do czasu
                    tam zajrzała( ja nie mogłem, bo byłem akurat na uczelni) to nie wiadomo gdzie
                    bym był teraz. Też czekałem kilka razy na telefon i nic. A o to, że raczyli
                    sobie zapomnieć o mojej siostrze przy liczeniu dochodu też dowiedziałem się od
                    nich jak po dłuższym oczekiwaniu przeszedłem się do banku. Oni najwyraźniej
                    rozumują tak: Ten kredyt to wyłącznie twoja sprawa. Ten kredyt trzeba sobie
                    wywalczyć. Stając w kolejkach, bez ustanku pytając się o warunki. A jak się
                    jeszcze trafi na przemiłą panią służbistkę to jest jeszcze ciekawiej...
                    • Gość: Jasiiiu Re: Dzisiaj im podziękowałam IP: *.compnet.com.pl 09.02.07, 16:36
                      DZIĘKI w poniedzialek jak tam rusze :) To mi wypłate prezydenta dają :P
                      • rudestus0700 Re: Dzisiaj im podziękowałam 09.02.07, 22:19
                        A ja dzisiaj wreszcie dostałem kasę!!! Pozdrawiam i życzę powodzenia.
                        • delfin47 Re: Dzisiaj im podziękowałam 16.03.07, 19:03
                          hej a moze by ktos napisal jakie sa kwoty tego kredytu??i jak wogole wyglada ta splata?
                          • Gość: Aga Re: Dzisiaj im podziękowałam IP: *.chello.pl 16.03.07, 19:28
                            597 zł miesięcznie przez 10 miesięcy w roku. Spłatę zaczynasz dwa lata po
                            skończeniu studiów i trwa ona dwa razy dłużej niż czas brania kredytu.
    • polaroid_life Re: Kredyt studencki!!! 23.04.07, 19:45
      powracam do wątku. czy ktoś kto już wziął kredyt, mógłby się wypowiedzieć na co
      należy zwrócić największą uwagę, przeglądam oferty banków (pko, bgż, kb),
      wszystkie są właściwie takie same, co zrobilibyście teraz inaczej, o co byście
      spytali ludzi z banku. mam wiele pytań a na infolinii kierują mnie do agenta
      kredytowego, jednak zanim się do niego udam chciałbym wybadać sytuacje.

dzięki i pozdro
      • Gość: Aga Re: Kredyt studencki!!! IP: *.chello.pl 23.04.07, 20:49
        Kredyt studencki jest taki sam we wszystkich bankach, bo to nie jest kredyt
        komercyjny.
        • Gość: tom kredyt studencki to jedno wielkie oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:05
          Zobaczcie na kraje jak USA< tam mozna dostac kredyt w wysokosci kilkudziesieciu
          tysiecy dollarow bez pokrycia ze ma sie prace itp...Bo tam wiadomo ze po
          studiach sie dostanie prace a w tym kolchozie o imieniu Polska zadnej
          przyszlosci dla 75% studentow nie bedzie....

jedyna sensowna oferta dla studentow jaka powstala to kredyt mieszkaniowy

www.studentkwadrat.pl
          • Gość: s-gravenhage Re: kredyt studencki to jedno wielkie oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 12:57
            Aha, to trąci absurdem, że o te pięćset złotych miesięcznie studenci muszą
            walczyć pazurami i zębami, a kredyt mieszkaniowy dostaje się od ręki, nawet bez
            zaświadczenia o dochodzie. Lovely.
            • Gość: Aga Re: kredyt studencki to jedno wielkie oszustwo IP: *.chello.pl 24.04.07, 14:30
              Bałabym się kredytu mieszkaniowgo, przy wzięciu którego nie wymaga się ode mnie
              nawet zaświadczenia o dochodzie.
              • Gość: pastor kastor Re: kredyt studencki to jedno wielkie oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:50
                Część banków nie wymaga zaświadczenia, a jedynie oświadczenie o dochodzie. Sama
                deklarujesz poziom zarobków. Oszczędność czasu i zachodu i jakby pachnie
                zaufaniem do obywatela. Poza tym procedura kredytowa przebiega normalnie, jak
                wszędzie indziej.
                • Gość: Tom Re: kredyt studencki to jedno wielkie oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 17:27
                  w przypadku s2 to jest troche inaczej, nie deklarujesz przychodu,oni wiedza ze
                  nic nie zarabiasz, poswiadcza jedynie rodzic..ale tez nie badaja ich zdolnosci.
                  Bank wie ze przy dzisiejszej tendencji na rynku nieruchomosci on tak czy siak na
                  tym nie straci...szczegolnie w duzych miastach i na budynkach nie z wielkiej plyty
                • Gość: theon dombank bez biurokracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 12:49
                  moja siostra wziela kredyt na budowe domu w Polsce pracujac w Newcastle.
                  DomBankowi wystarczyly payslipy oraz wyciagi z konta. obylo sie nawet bez tlumacza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka