Dodaj do ulubionych

podręcznik do interny

13.02.07, 12:49
czy mozecie mi powiedziec cos nt. podrecznika do interny prof. dr hab.
Szczeklika? ogolnie chodzi mi o to jakie macie zdanie na temat tej ksiazki.
Warto ja kupic? A moze lepszy jest "Kokot" albo jeszce jakis inny podrecznik.
Pozdrawiam i z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • anit22 Re: podręcznik do interny 13.02.07, 16:04
      Jest to najbardziej aktualny podrecznik i w dodatku na biezaco aktualizowany.
      Kokot jest podrecznikiem starszym. Na AMWaw obecnie panuje moda na ten
      podrecznik - wymagaja go w wielu klinikach jako obowiazujacy. Z tego co wiem, na
      ostatnim lepie bylo wiele pytan zywcem z niego wzietych. Uwazam ze jesli chcesz
      sobie kupic podrecznik do interny to najlepiej kupic rzecz najnowsza bo
      wytyczne i klasyfikacje caly czas sie zmieniaja, a cenowo wychodzi zupelnie jak
      duza interna kokota. dodatkowo dostajesz plyte z podrecznikiem - podobno bardzo
      przydatne jak sie chce szybko wyszukac zagadnienia np robiac pytania do lepu...
      ja interne zaczynam za 3 tygodnie i miesiac temu kupilam sobie szczeklika ale do
      tej pory korzystalam sporadycznie, o tym jak sie z niego uczy powiem za kilka tyg.;)
      pozdrawiam.
      • zaphod_beeblebrox Re: podręcznik do interny 17.02.07, 16:04
        Cenowo nie wychodzi podobnie tylko dwa razy drozej - Kokot (oba tomy) to ok. 180
        zl, a jeden tom Szczeklika kosztuje 160 (a sa dwa).
        A ktory wybrac to zalezy od uczelni, np. na ŚAMie bez Kokota nie ma sie co
        pokazywac bo jest traktowany jak biblia.
        • anit22 Re: podręcznik do interny 18.02.07, 15:54
          Mialam na mysli duza interne 3 tomowa- ina jest za 300. poza tym tak jak pisalam
          - zalezy od tego co wymagane ale ostatnio furore robi szczeklik przynajmniej w
          Warszawie i na Lepie.
          • isabel12 Re: podręcznik do interny 23.02.07, 15:58
            3 tomowy Szczeklik? A ja myślałam, że ta ksiązka ma tylko 2 tomy??!! To jest
            jeszcze jakiś inny?
        • isabel12 Re: podręcznik do interny 23.02.07, 15:56
          no wlaśnie, a jak sprawa wygląda na wrocławskiej AM? lepszy Kokot, czy Szczeklik?
          • dear_ghoul Re: podręcznik do interny 24.02.07, 15:05
            U nas zwykle nie podaja, z czego sie uczyc.
    • dear_ghoul Re: podręcznik do interny 14.02.07, 00:42
      Ja mam Harrisona kupionego 2 lata temu. Nie narzekam, chociaz czasem brakuje
      czasu, zeby go przeczytac - wtedy ratuje sie tzw.skryptem - Heroldem. Gdybym
      teraz sie zaopatrywal, to pewnie w Szczeklika - krotki, zwiezly, tresciwy,
      schematyczny i co najwazniejsze swietnie wydany - na studia spokojnie wystarczy.
    • encorton1 Re: podręcznik do interny 17.02.07, 21:37
      Szczeklik jest b dobry, ale trzeba też uważać czytając go aby nie przesadzić.
      To w końcu podręcznik dla lekarzy, wykorzystywany do układania pytań na egz
      spesjalizacyjny - więc nie wszystko co w nim jest na studiach trzeba wiedzieć.

Z trzytomowego Kokota uczyłem się do egz z Interny - z konieczności bo tylko to
      miałem. Nie jest to zbyt dobrze napisana książka: niespójna - jedne rozdziały
      są sensowne, inne wyglądają raczej jak jakiś esej autora na dany temat czyli,
      jest tam wszystko, oprócz tego co powinno. Poza tym bardzo kiepsko wydany - bez
      zdjęć, schematów, tabel itp. Ale znam też takich którzy tę książkę lubią.

Dwutomowy podręcznik Kokota to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Osobiście tak do czytania na bieżąco na zajęcia polecam Herolda - zwięźle na
      temat, jasny język itp. Oczywiście są tacy którzy twierdzą, że to podręcznik
      zbyt prosty i prymitywny, a poza tym to dla nich uwłaczające czytać podręcznik
      z którego ponoć korzystają pielęgniarki, ale to bzdury. Poza tym jest dosyć
      tani.
    • magdaam Re: podręcznik do interny-ŚLAM 29.06.07, 22:53
      Już wprawdzie ktoś pisał, że na ślamie bez kokota się nie da. Ale ja ostatnio
      właśnie słyszałam, że od kokota się odchodzi . Za to dużo osób zaczyna się
      interesować harrisonem no i szczeklikiem.Mysmy troche kokota czytali do
      biochemii (nie nasz pomysł) i średnio się z tego uczyło, ale może dlatego , że
      to jednak nie jest podręcznik dla drugiego roku :)

W związku z tym mam pytanie do ludzi ze ślamu:
      gdybyscie teraz mieli kupić podręcznik to co byście wybrali ? bo zapewne z dwóch
      naraz będzie cięzko się uczyć :)
    • ollasja Re: podręcznik do interny 03.07.07, 15:54
      Mam dobre zdanie o Szczekliku, którego rzeczywiście bardzo dobrze się czyta,
      jest ładnie i przejrzyście wydany ( a to przecież tez ważne). Poza tym, z tego
      co wiem, korzystają też z niego lekarze specjalizujący się. Pytania na egzamin z
      interny na UM Poznań układane są jednak ponoć przede wszystkim z Harolda i
      Kokota. Ale jest też sporo pytań o pochodzeniu bliżej nieokreślonym ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka