Dodaj do ulubionych

polonistyka

24.02.07, 21:57
studenci polonistyki, jak Wam się podoba ten kierunek?
Obserwuj wątek
    • Gość: yrie Re: polonistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 22:38
      Jest... no cóż, jest ŚWIETNY! Mowię to z cała odpowiedzialnością.:) Wbrew
      pozorom to trudne studia, jesli komus nie wystarczają same dostateczne. A i o
      tych nierzadko wręcz sie marzy.;d Oczywiscie, kiedy ktoś pyta mnie o studia, a
      ja mówie o polonistyce, najczęstszą reakcją jest drwina, politowanie,
      pytanie "co ty po tym będziesz robić"? Ale wiem, że nie moglabym studiować nic
      innego. Jest dużo czytania, ale... nie wiem, może nie wszystkich taka laktura
      prowokuje do refleksji, ale ja bezwiednie zaczęlam myśleć o sensie istnienia, o
      życiu wlasnie... I dużo się mimochodem nauczyłam. Co ważne - polonistyka to nie
      jest rozszerzony "polski" z liceum. To, że ktoś mial 5 w LO, nie jest
      najistotniejsze. To zupelnie inny swiat, sporo przedmiotów, niektore
      dość "matematyczne" (gramatyka opisowa... gramatyka historyczna...). Studiuję
      na UAM-ie, tam wiele zajęc mozna wybierać samodzielnie - chodzii się na czasem
      dośc wąskie tematycznie fakultety, które moga dać sporo frajdy.:) Poza tym,
      jako fakultet można wybrać np. język rosyjski, czeski, włoski... I na co dzień
      obcuje się z ludźmi, ktorych nazwiska kojarzy częśc licealistów, autorami
      licznych prac naukowych, autorytetami w swojej dziedzinie - prof. Tadeusz
      Witczak i prof. Maria Adamczyk, to tylko wycinek tej galerii osobistości - i
      osobowości przede wszystkim.:)
      Moja mała rada - zanim podejmiesz decyzje, przemyśl ja. Je sli chcesz
      studiować, bo nie wiesz, co ze soba zrobic - kiepski pomysł. Ale jeśli naprawdę
      jest w literaturze dzialka, ktora Cię interesuje... próbuj:) Aaa, i jeszcze
      jedno, powie Ci to każdy student polonistyki - na tych studiach trzeba być
      systematycznym. Do bólu. Masa lektur tydzien przed sesją-tego nie da sie
      zrobić.Pocieszę Cię, że ja nigdy systematyczna nie byłam - ale na tych studiach
      szybko wzbogacilam się o tę cnote.;d
      • Gość: kwiat lotosu Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 02:53
        Potwierdzam moją poprzedniczkę!
        Polonistyka rozszerza horyzonty myślowe, uczy myśleć i wbrew pozorom (!) to
        naprawde bardzo ciekawy kierunek. Ja studiuje na UW, co prawda zaocznie, ale to
        i tak nie ma znaczenia, bo zjazdy mamy co tydzień, więc czytania jest tylko
        samo co na dziennych.
        A co najważniejsze. Niektorzy myslą, że po polonistyce mozna być jedynie
        nauczycielem. Są w błędzie, bo wcale tak nie jest. Polonistyka stwarza Ci
        szeroki wachlarz możliwości: od pedagoga przez dziennikarza do osoby zajmującej
        się reklamą czy public relations.
        Szczerze polecam wszystkim tym, których nie przeraża ksiązka, a raczej całe ich
        masy :)) Jest naprawde super. I przy tym wszystkim, co najlepsze, można znaleźć
        miłośc swojego życia. Rzadko, bo na ogół jest mało chłopaków, ale się zdarza.
        Powodzenia !!!
        • Gość: homer Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 19:11
          dziadostwo jakich mało... kierunek po którym tylko iśc w pole ziemniaki kopać
          he he.
          • Gość: bdzibdzionka Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 19:47
            Ty za to jesteś mundry
            • itaka5 Re: polonistyka 01.03.07, 20:27
              Hej polonistki;) a co z późniejszym zatrudnieniem? jeśli ktoś nauczycielem być
              nie chce...kto znajdzie pewniejszą, i "lepszą" pracę: logopeda, czy taki
              dziennikarz?
              • Gość: filo Re: polonistyka IP: 194.146.219.* 01.03.07, 20:43
                Hehe, wg naszej pani z Kultury języka (logopedki) powinniśmy iść do studium logopedycznego (które zresztą sama prowadzi) i wyjechać do Anglii, bądź do USA (ponoć większość jej studnetek tak robi [śmiech na sali]) i pracować tam w klinikach. Zaś pani z angielskiego twierdzi, że powinniśmy się uczyć angielskiego, żeby wyjechać do Anglii jako teach assistent i podawać nauczycielowi kredę, zmazywać tablicę, przygotowywać podręczniki (do czego koniecznie potrzebny jest dyplom polonisty!). Bylibyśmy tam również tłumaczami dla polskich dzieci. Ale ja jestem pełna optymizmu i wierzę, że nie będę musiała wyjeżdżać do Anglii:D
                • itaka5 Re: polonistyka 01.03.07, 20:58
                  ;) ja tez w to wierzę:)
    • Gość: ona860 Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:33
      ja tez to studiuje ,tylko u mnie sa 2 specjalnosci : pedagogiczna i
      dziennikarska.Czytania jest mnóstwo,gramatyki tez.Ale za to jaka satysfakcja
      jak sie zaliczy egzamin:-) tymbardziej ze wykladowcy sa wymagajacy bo oni jedna
      lekture przerabiali ze sto razy i znaja wszystki szczegóły;-)Ale ja osobiscie
      wole bardziej specjalnosc dziennikarska i dalej bede sie ksztalcic w tym
      kierunku.pozdro
    • Gość: itaka5 Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:53
      a nie uważasz, ze ciężo Ci będzie potem znaleźć prace? i że tez zawód jest dość
      niepewny...stoje jeszcze przed wyborem specjalizacji i co chwilę zmieniam
      zdanie, nie umiem się zdecydować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka