asia2511 17.03.07, 05:42 Mam prośbe. Czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć jak się rysuje i dobiera skalę w tym programie tak aby po wydrukowaniu było dobrze, tak krok po kroczku. Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janka Re: AutoCad IP: *.kablowka.waw.pl 17.03.07, 08:01 Przeczytaj instrukcję, powinna być w pudełku razem z płytkami i kartą rejestracyjną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia Re: AutoCad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 10:58 dziewczyno, mamy ci krok po kroku powiedzieć jak sie rysuje w autocadzie? no ale co chcesz narysować, mogę napisać jak sie rysuje kreskę czy kółko, ale chyba nic więcej nie da się wytłumaczyć krok po kroku :) ja robie projekty budowlane, nie potrafię jednak napisać krok po kroku jak to robię, skalę dobieram przy wydruku, albo łopatologicznie rysuję kartkę w warstwie 0 o wymiarach 210x297 [mm] i ją skaluję, oczywiście przy wydruku na drukarce i sklejaniu potem kartek a4 Odpowiedz Link Zgłoś
asia2511 Re: AutoCad 17.03.07, 12:22 Rysować kółko czy kreskę to potrafię tylko skali nie umiem dobrać.Nie chce dopasowywać tylko od razu ustawić skalę.Szczerze to nie jestem pewna czy dobrze robię.Na początku rysuje 1:1 a później zaczynam się gubić co z tym zrobić.Dzięki za wszelki8e informacje pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shx Re: AutoCad IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 13:16 W sumie prosta sprawa. Cały rysunek rysujesz w skali 1:1. Potem przechodzisz do widoku arkusza. Tam jeśli trzeba rysujesz ramkę i tabelkę (normalnie tak jakbyś rysowała ją w zakładce model). Następnie uaktywniasz sobie pasek rzutnie (jest w drzewie głównych pasków AutoCada (ACAD). Jeśli wcześniej narysowałaś tabelkę to z tego paska wybierasz przycisk rzutnia wieloboczna i dookoła ramki i tabelki rysujesz sześciokątną rzutnie. Jeśli nie potrzebna ci tabelka (bo np narysowałaś ją już w modelu) to rysujesz zwykłą rzutnię prostokątną (przycisk jedna rzutnia). Jak narysujesz już rzutnie to pokaże ci się w niej wszystko to co narysowałaś w zakładce model.Klikasz dwa razy w obszarze rzutni. Teraz możesz ustalić skalę - też pasek rzutnie(standardowo wyświela się tam dopasuj). To by było na tyle. Oczywiście rozmiar papieru i parametry wydruku wybierasz klikając prawym klawiszem na zakładce arkusz. Jeszcze taka jedna pomocna uwaga. Jak ustawisz swoją drukarkę to pewnie ta linia przerywana oznaczająca zakres wydruku prawie w połowie okroi ci kartkę (mnie to zawsze wkurza jak cholera). Oczywiście nie masz sie nią co przejmować bo jak pójdziesz z tym na plotowanie to oni ci to ładnie wydrukują na swoich ustawieniach ale mnie to osobiście zawsze denerwowało. Dlatego najlepiej zainsatować sobie sterownik do jakiegoś plotera i jego używać jak coś przygotowujesz do druku albo jeszcze lepszy sposób zainstalować sobie adobe acrobat proffessional (instalator zainstaluje też wirtualną drukarkę i jak ją zaznaczysz w autocadzie to niezależnie od rodzaju papieru zakres wydruku jest wyświetlany tuż przy krawędzi arkusza) Odpowiedz Link Zgłoś
asia2511 Re: AutoCad 17.03.07, 20:39 Dzięki za informacje a zwłaszcza za to że chciało Ci się tyle pisać. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś