Dodaj do ulubionych

animacja kultury na UJ

IP: *.chello.pl 10.05.03, 15:06
Hej, czy ktoś mógłby mi udzielić informacji na temat animacji kultury na UJ
(studia uzupełniające mgr) - jakie są przedmioty, prowadzący, atmosfera itd.
i czy w ogóle warto się tam wybierać? z góry dziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: klub Re: animacja kultury na UJ IP: *.lama.net.pl / 192.168.2.* 13.05.03, 14:22

hej
      W zasadzie to warto. Ja studiuję na 3 roku animacji i wybieram się dalej na
      magisterskie. Przedmioty są ok, pół na pół animacja i pedagogika. na pierwszym
      semestrze jest troche dużo zajęc - chyba 6 egzaminów i kilka zaliczeń z oceną,
      ale drugi rok jest już bardziej lightowy, ostatni semstr to tylko seminarium
      magisterskie. Wykładowcy są jak wszędzie, czyli niektórzy zupełne
      nieporozumienie ale wiekszośc raczej w porządku.
      W zasadzie największą wadą tych studiów jest to, że ich program jest
      nastawiony głównie na sprawy teoretyczne, więc praktyczną wiedzę trzeba
      zdobywać samemu. Są praktyki, ale załatwiasz je sam/a, więc to od ciebie
      zależy czy trafisz do fajnego miejsca - w Krakowie jest dużo mozliwości i
      jeżeli ktoś chce coś robić, to nie ma żadnego problemu - podstawa to chęci,
      reszta jest prosta (w ten sposób np. studenci mgr. założyli klub filmowy im.
      inż. Mamonia, który działa już prawie trzy lata!, koło naukowe też animuje).
      Atmosfera studiów oczywiście zależy od ludzi jacy się na nich znajdą, więc mój
      rok byłby tym na który trafisz, jeśli w tym roku byś zdawał/a - znajdą sie
      chyba jakieś nienajgorsze facjaty.
      Poza tym studia nie obciążaja cie zbytnio (w zasadzie tylko sesja, w trakcie
      semsetrów mało kolosów), więc można zająć się studenckim życiem animatora
      kultury!
      Mam nadzieję że pomogłam.
      pozdrowienia j

• Gość: madziak Re: animacja kultury na UJ IP: *.chello.pl 13.05.03, 18:28
        Dziekuję za odpowiedź. Muszę jeszcze przemyśleć sprawę, jestem teraz na
        studiach uzupełniających (pedagogika) na ap i nie wiem czy jest sens wybierać
        się na tak pokrewny kierunek czy zacząć coś nowego. Jeszcze raz dzięki i
        pozdrawiam.
      • Gość: madziak Re: animacja kultury na UJ IP: *.chello.pl 13.05.03, 18:39
        Mam jeszcze jedno pytanie, powiedz mi proszę gdzie odbywacie praktyki i jak one
        wyglądają?
        • Gość: klub Re: animacja kultury na UJ IP: *.lama.net.pl / 192.168.2.* 13.05.03, 18:50
          hej
          to zależy od Ciebie - tam gdzie znajdziesz sobie praktykę tam ja odbywasz, w
          Krakowie albo innych miejscach. np. w rotundzie, Kraków 2000, radio, teatrze,
          wszelkich domach i centrach kultury.Możliwości jest wiele. W niektórych
          miejscach praktyka wygląda tragicznie np. roznoszenie zaproszeń, robienie
          kanapek na imprezy itp. ale jak się człowiek dobrze zakręci to może nawet
          prowadzić jakies zajęcia z dzieciakami, realizować jakieś projekty itp. Poza
          tym ludzie z koła jeżdżą na różnego rodzaju warsztaty i to też jest liczone
          jako praktyka. Można znależć coś fajnego. Jeszcze raz - na tych studiach jest
          tak, że to ile wiedzy praktycznej zdobędziesz zależy tylko od Ciebie!
          Skoro jesteś na pedagogice, to pewnie większość przedmiotów pedagogicznych miał
          (a)byś zaliczone i zostałyby tylko same fajne, czyli animacja.
          Pozdrawiam! j

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka