21.04.07, 12:36
Mam do Was pytanie, szczegolnie do osob ktore studiują, badz studiowały
prawo.To pytanie tutaj juz chyba wystepowało, ale w dalszym ciagu nie znam na
nie odpowiedzi... Powiedzcie mi czy idąc na prawo, bez ZADNYCH znajomości
jest duza szansa ukończenia tych studiów i dostania dobrej pracy <zwiazanej z
prawem:P>??
Obserwuj wątek
    • another_story Re: Prawo 21.04.07, 12:44
      Na tak sformułowane pytanie nikt nie udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi, bo
      ona nie istnieje. Szansa na pewno jest. Czy duża? To zależy i od Twoich chęci,
      i od zdolności, i od szczęścia. Jak wszystko w życiu.

Kurcze, ja to chyba filozofem zostanę ;).
      • Gość: dada Re: Prawo IP: *.efekt.net.pl 21.04.07, 16:42
        a słuchajcie a jak jest z tą "lewą rekrutacją" czyli te słynne znajomości,
        układy, układziki i łapówki?? Zjawisko nadal aktualne i jeżeli tak czy na
        wszystkich uniwerkach czy tylko na marginalnych??
    • Gość: Dyrektor Re: Prawo IP: *.aster.pl 21.04.07, 18:23
      Trza się rozłożyć pracodawcy.
      Bez znajomości nie da rady.
    • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 21.04.07, 18:23

Co do skończenia studiów,to nie rozumiem pytania-co mają z tym wspólnego
      znajomości. Studia prawnicze nie różnią się od innych,będziesz się uczyć,to
      skończysz,będziesz olewać naukę-wylecisz,i tyle.
      Co do drugiego pytania,to domyślam się,że chodzi Ci o pracę w tzw.zawodzie
      prawniczym(jako adwokat,radca prawny)-tu niezbędne jest odbycie po studiach
      trzyipółletniej aplikacji;obecnie żeby się dostać na nią,trzeba zadać państwowy
      egzamin testowy;każdy kto uzyska co najmniej 190 pkt na 250 jest przyjęty.
      Ale można też pracować jako prawnik w firmie (zwłaszcza działach prawnych dużych
      przedsiębiorstw)bez aplikacji-tu znajomości mają dokładnie takie znaczenie,jak
      przy szukaniu pracy po każdych innych studiach,np.ekonomii,zarządzaniu itd.
      Co do znajomości przy przyjmowaniu na studia-to moim zdaniem jest to absurd,gdyż
      limity miejsc są tak wysokie,że każdy w miarę inteligentny człowiek dostanie
      się bez problemu (moim zdaniem);zresztą, ja (w 2002 r.) zdawałem na WPiA UJ
      egzamin wstępny,a teraz decyduje wynik matury-jak będzie wymagana liczba pkt.,to
      przecież nie jest możliwe,żeby cię nie przyjęli.
      PS A do tego studia zaoczne - na nie przyjmują wszystkich,decyduje kolejność
      zgłoszeń.
      • Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 21:55
        a co myślisz o studiach prawniczych zaocznych? bo wydajesz się być zorientowany
        skoro już prawo studiowałeś albo studiujesz nadal:)
        • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 21.04.07, 22:52
          Jestem na 5 roku. Jeśli chodzi o studia zaoczne-cóż,skoro dzienne z jakichś
          przyczyn odpadają (zakładam,że tak jest w Twoim wypadku)to wybierz zaoczne,po nich
          też przecież uzyskasz tytuł mgr prawa.Ale tylko na dużym uniwersytecie (UJ,UW,UAM
          albo jeszcze parę innych);żaden Rzeszów,Olsztyn itd.,a już broń Boże uczelnia
          prywatna - jakakolwiek,w jakimkolwiek trybie.Pozdrawiam
          • Gość: dada Re: Prawo IP: *.efekt.net.pl 21.04.07, 23:47
            a Co sądzicie o KULu albo UMCSie
            • Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:17
              chciałabym dzienne, no ale cóż, zobaczymy jak mi matura pójdzie. A czy np
              przyszli pracodawcy patrzą jakoś gorzej na tych studentów co studiowali zaocznie
              prawo? i pisze to gdzieś na dyplomie (po uzyskaniu tytułu magistra) jaki to był
              tryb studiów?
              • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 22.04.07, 11:27
                Informacja o trybie studiów umieszczana jest(z tego co wiem,bo dyplom
                otrzymam,choć obrona w maju dopiero za parę mieięcy)na tzw. suplemencie do dyplomu
                Niestety,do zaocznych (przynajmniej po tym kierunku)pracodawcy mają...hmm,
                mniejsze zaufanie niż do osób,które kończyły w trybie dziennym.Ale oczywiście
                skończenie studiów zaocznych nikogo nie przekreśla; a przy egzaminach na aplikacje
                tryb,w jakim się studiowało nie ma żadnego znaczenia.

• Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 13:31
                  ale chyba jeśli się studiuje zaocznie to lepiej załapać sie na jakąś praktykę (
                  w jakiejś firmie albo kancelarii) już np na 2 roku bo się ma więcej czasu
                  wolnego. Dobrze kombinuję? No i trzymam kciuki żebyś sie obronił:)
                  • Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 13:42
                    i jak myślisz, lepiej iść na dzienne np na Uniwersytet w Rzeszowie czy na
                    zaoczne na UJ (piszę tylko i wyłącznie o prawie). Chodzi mi o to że Kraków to
                    wspaniałe miasto do studiowania, potem chyba łatwiej znaleźć tam pracę, bo
                    wiadomo - większe miasto, no i też to że uczelnia znana, prestiżowa, tylko nie
                    wiem jak to sie ma do zaocznych na UJ.
                    • Gość: somone Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 13:45
                      ja o prawie pojęcia nie mam żadnego ale mając wybór dzienne powiedzmy w
                      Rzeszowie, a zaoczne na UJ wybrałbym to drugie....
                      • Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 15:10
                        ja też nie mam pojęcia o prawie i dlatego cały czas się zastanawiam, bo jeśli
                        mnie nie przyjmą na dzienne na UJ to zostają zaoczne albo Rzeszów dzienne.
                        • Gość: piotrek Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 16:58
                          no właśnie ja też mam taki problem, nie wiem czy na zaocznych warto.
                          • Gość: student Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 17:39
                            wiecie mimo wszystko bym postawił na dzienne! A nie możecie złożyć też np na
                            jakieś średnie uniwerki typu UŚ, UMCS, KUL, UMK?
                    • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 22.04.07, 18:32
                      Hmm,dzienne na URz a zaoczne na UJ? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć,to w dużym
                      stopniu zależy od konretnej sytuacji;według mnie jednak więcej argumentów
                      przemawia za studiowaniem zaocznie na UJ,dlatego że:
                      -można próbować przenieść się na dzienne-jest to realne,sam znam 2 takie
                      osoby,które zaczynały studiować zaocznie a teraz są na dziennych
                      -zaoczni mają własne wykłady i ćwiczenia,ale mogą chodzić też na zajęcia dla
                      dziennych;bardzo wielu z nich korzysta z tej opcji,na co zresztą często
                      sarkaliśmy,bo powodowało to tłok na wykładach z niektórych przedmiotów
                      -dzienni i zaoczni zdają te same egzaminy(odrębne egz. dla zaocznych są bodaj z
                      2przedmiotów)
                      -w Krakowie rzeczywiście b. przyjemnie się stdiuje;co do pracy,jak ktoś chce
                      znaleźć jakąkolwiek pracę,to znajdzie ją tu bez większych problemów;o paktyce w
                      kancelarii można myśleć najwcześniej pod koniec 3. roku,ale jak się ma dobre
                      oceny i zna dobrze jakiś obcy język,to bez problemu da się ją znaleźć;dość
                      często kancelarie same ogłaszają się na Wydziale,że poszukują praktykantów
                      -polecam uczyć się na studiach dla siebie,nie na zasadzie ''byle zaliczyć'',
                      nie iść po najmniejszej linii oporu.
                      -limit miejsc na zaocznych zwykle jest wtczrpany po kilku dniach (lipiec),
                      decyduje kolejność zgłoszeń;radzę trzymać rękę na pulsie. Powodzenia

-
                      • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 22.04.07, 18:33
                        Sorry za literówki:)
                        • Gość: anka Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 19:25
                          i takich ludzi potrzebuje forum - jak lombardino:) Dzięki za odpowiedź. No to
                          zobaczymy jak to będzie. A co do przenosin to nie wiem czy te dwa przypadki nie
                          były jakoś "kombinowane", moja siostra była na wieczorowych studiach na
                          politechnice, miała bardzo wysoką średnią i nie dało sie przenieśc, także wydaje
                          mi sie że z UJ może być jeszcze gorzej. No ale to tylko takie moje
                          przypuszczenia, bo w tym roku zdaję dopiero maturę także w tych studenckich
                          sprawach nie jestem jeszcze zorientowana;)
                          • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 22.04.07, 21:00
                            Zapewniam,że nie było żadnych kombinacji.Te osoby,będąc na 3 roku studiów
                            zaocznych zdały egzamin wstępny(tzw.test predyspozycji-w 2005 r. on był podstawą
                            przyjęcia na studia,nie zaś wyniki matury)i zostały wpisane na 4. rok dziennych.
                            Uważam,że są rzeczy,które można zarzucić temu Wydziałowi,ale na pewno nie będzie
                            wśród nich zarzutu jakichś przekrętów.Przykład-parę lat temu na studia zdawała
                            córka jednego z profesorów na WPiA;nie dostała się na dzienne-i podjęła studia w
                            trybie zaocznym.Nic jej nie pomogło,że jest córką profesora.
                            Teraz,by przejść z zaocznych na dzienne,trzeba po prostu poprawiać maturę,co
                            podobno sporo osób robi. Pozdrawiam
                            • Gość: Squall Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:20
                              Ja bym jednak wolal dzienne studia na uczelniach typu UMCS, UMK, UŁ, UWr, KUL
                              niz zaoczne na UJ. Poziom nauczania niczym sie nie rozni (wyzszosc UJ wynika z
                              "prestizu" no i innych bzdetow typu kontakty z zagranica itp.), a dzienne to
                              jednak dzienne, podejrzewam ze pracodawca wybierze dziennego z wyzej
                              wymienionych uczelni niz zaocznego z UJ czy UW. Ktos wspominal o Rzeszowskim czy
                              jakims Opolskim <- wystrzegac sie tego jak ognia:)
                              • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.ghnet.pl 23.04.07, 17:00
                                Pytanie dotyczyło wyboru między UJ a URz,dlatego wyraziłem taką a nie inną opinię.
                                Co do tego,że lepiej studiować dziennie na UAM,UWr czy UŚ niż zaocznie na UJ albo
                                UW to się zgadzam,właśnie dlatego że pracodawcy wolą dziennych.W 100 proc. zgadzam
                                się też,że należy omijać(napisałem to zresztą wyżej) Olsztyn,Opole,no i Rzeszów
                                czy Białystok raczej też (a tym bardziej wszelkie uczelnie prywatne)
                                • Gość: Magda Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:08
                                  Bardzo ciekawe... Jak mozesz mowic, ze nalezy omijac Bialystok skoro to 5.
                                  Wydzial Prawa w Polsce i jeden z trzech ktore ma I kategorie od Komisji
                                  Akredytacyjnej?
                                • Gość: kubuś puchatek Re: Prawo IP: 212.2.99.* 07.07.07, 16:51
                                  Chłopie, idź na piwo!!!! i przestań już p.......ć farmazony, bo nie masz
                                  zielonego pojęcia o czym rozprawiasz.
                                  pozdro!!!
                              • Gość: Schetyna Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 30.06.07, 10:48
                                Squall, dlaczego uważasz, że Uniwersytet Opolski jest zły pod względem wydziału
                                prawa? Nie mówię o tym, iż to baardzo młody uniwerek a prawo jest tam dopiero od
                                kilku lat.

Dzięki za odpowiedź.
    • themaxmaster Re: Prawo 23.04.07, 13:18
      Tutaj dowiesz się, jak się studiuje w Szczecinie ;)

www.us.szc.pl/lexus
    • Gość: gosiaczek Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:21
      tak, oczywiście, jest to jak najbardziej do zrobienia, wszystko jest w Twoich
      rękach i wszystko od Ciebie zależy.
      Poza tym, to że nie masz znajomości dziś, wcale nie oznacza, że możesz ich nie
      mieć za tydzień ;-)
      Spokojnie jest to możliwe a nawet wykonalne, nie studiuję prawa, ale mam wielu
      znajomych, którzy nie mieli żadnych znajomości i super skończyli studia,
      niektórzy wciąż studiują. Walcz o swoje ;-)
      • Gość: Schetyna Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 30.06.07, 13:08
        Squall, dlaczego uważasz, że Uniwersytet Opolski jest zły pod względem wydziału
        prawa? Nie mówię o tym, iż to baardzo młody uniwerek a prawo jest tam dopiero od
        kilku lat.

Dzięki za odpowiedź.
        • Gość: Kaja Re: Prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.06.07, 15:58
          właśnie dlatego, że prawo jest tam tylko od kilku lat;)

Naprawdę, jeśli i tak musiałabym się wyprowadzać z rodzinnego miasta, to
          wybrałabym coś lepszego niż Opole, bo jest wiele lepszych uczelni z podobnym
          progiem przyjęć.
          • Gość: Schetyna Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 30.06.07, 16:03
            Kaju, czy to nie jest swego rodzaju "syndrom bólu swego miasta"? ;) A tak serio
            ... to - to, że jakiś wydział jest młody albo bardzo młody nie oznacza, że jest
            totalnie denny albo mizerny. Taka jest moja opinia ;) Dlatego też, proszę o
            konstruktywne wypowiedzi :)

Pozdrawiam :)
            • Gość: Kaja Re: Prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.06.07, 16:29
              w moim mieście akurat prawa nie ma, studiuję co innego i nigdy mnie na ten
              kierunek nie ciągnęło. Mój chłopak natomiast jest tak jak ja ze Śląska, ale
              studiuje na UŁ i nie raz od niego słyszałam, że w porównaniu ze znajomymi z
              Opola, to on haruje jak wół. zresztą sama widzę ile on się uczy, ile uczą się
              nasi znajomi, i przede wszystkim - co ich obowiązuje i w jakim stopniu ta wiedza
              jest egzekwowana. Jakby zakres sporo mniejszy... Nie wiem czy to jest
              konstruktywne, ale z prośrednio moich doświadczeń wynika, że rankingi czasem
              maja rację..
              • Gość: Schetyna Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 30.06.07, 22:19
                Kaju dzięki za odpowiedz :) Taka odpowiedz jest powiedzmy satysfakcjonująca
                ponieważ wiem skąd wzięła się Twoja opinia :) Co do nauki i egzekwowania wiedzy
                na uniwerkach odnośnie prawa, to mam kilku znajomych na prawie (dzienne żeby nie
                było nieporozumień ;)) na Uniwersytecie Śląskim. Ów uniwerek i wydział prawa
                jest dość wysoko w rankingach (wg. mnie cholernie tendencyjnych i w wielkim
                stopniu niespójnych). Jednak ich studiowanie wygląda w ten sposób (potwierdzone
                kilkunastoma wypowiedziami różnych ludzi) na wykłady rzadko chodzą, na większość
                w ogóle, na niektórych ćwiczeniach nie są sprawdzane listy obecności więc
                również często się nie pojawiają, słyszałem, że do tej pory (są na 3 roku) z 2
                ćwiczeń oceny mięli wystawiane na zasadzie co Pan chce (z tym, że na 5 trzeba
                było odpowiadać - ojej straszne :|). Generalnie imprezują non stop, często na
                rauszu są na zajęciach ... przygotowywać zaczynają się przed sesją i zwykle
                idzie im na niej ok! Czasem jakiś wrzesień ... a 2 z nich miało w tamtym roku
                stypendium naukowe :] ... więc się pytam ... jak to jest Proszę Państwa?
                • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:50
                  Wiem,że osoby studiujące na "młodych" uniwersytetach starają się często
                  udowodnić,że uczelmie te są nie gorsze od wysoko notowanych w rankingach -
                  które,jak z góry wiadomo,są "cholernie nieobiektywne i wielkim stopniu niespójne".
                  To nawet ładna cecha. Ale chyba niedobrze jest popadać przy tym w śmieszność. Bo
                  tak się składa,że znam parę osób,które albo skończyły WPiA UŚ,albo są na 5. roku
                  studiów. I jak czytam takie wypowiedzi jak Twoja,to mogę tylko się uśmiechnąć.
                  Ciekawe,czy prawoznawstwo z Toborem ci znajomi też zaliczali na zasadzie "co Pan
                  chce". Nie mówiąc już o kpk ze Zgryzkiem,czy prawie pracy w
                  przyszłości...Dlatego podejrzewam,że studenci UŚ mają niezły ubaw,czytając Twoje
                  wypowiedzi.Non stop na rauszu na zajeciach,nic nie robią i śtypendium naukowe.
                  Dobre,dobre,hehe.
                  Nawiasem mówiąc,kiedy piszesz: kilku znajomych,których studiowanie jest
                  "potweierdzone (?) kilkunastoma opiniami różnych ludzi",jakoś dziwnie to
                  brzmi,choć domyślam się,co chcesz przekazać: nie dość,że znajomi,to jeszcze i
                  "kilkunastu różnych ludzi" potwierdza,że UŚ to okrropna uczelnia,której daleko
                  do Opola:)

• Gość: Kaja Re: Prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.07.07, 02:45
                    Lombardino, a Ty pewnie z UŚ?:)
                    • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:36
                      Nie,skończyłem (w tym roku) WPiA UJ,ale pochodzę ze Śląska,stąd mam znajomych na
                      UŚ.
                      • Gość: justine Re: Prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.07.07, 14:13
                        zazdroszcze studiowania w Krakowie, przepiękne miasto:) ja chyba na UŁ wyląduje,
                        bo aż tak rewelacyjnie maturka mi nie poszła... myślisz, że to dobry pomysł?
                        słyszałeś może coś o ich WPiA?
                        • Gość: lombardino Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:52
                          Wlasnie na temat WPiA UL slyszalem pozytywne rzeczy - ze wysoki poziom,duzo
                          wymagaja,zreszta ten wydzial od lat jest w czolowce - chocby w
                          rankingu "Polityki".
                          Sorry za brak polskich znakow :)
                • Gość: roman Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:54
                  To ciekawe mieli te ćwiczenia "na zasadzie co Pan chce (z tym, że na 5 trzeba
                  było odpowiadać - ojej straszne", ja na II roku ani razu sie z tym nie
                  zetknąłem. Co do wykładów, chcesz to chodzisz nie to nie twoja sprawa i tak z
                  większości przedmiotów całość materiału można nauczyć się z książek (albo
                  pożyczyć notatki). A zresztą już widzę to olewanie nauki choćby u ś.p prof
                  Szymoszka, czy doc. Dukiet. A ciekawe z kim mieli ćwiczenia z cywila na II roku,
                  już to widzę przyjść na bani do Frasa :)), chyba by przez okno wylecieli.
                  • Gość: Schetyna Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 01.07.07, 00:39
                    lombardino wartałoby czytać ze zrozumieniem. Rozumiem, że interpretacjonizm jest
                    Twoją mocną stronę, ale ... Zaznaczam, że nie studiuję jeszcze na żadnej
                    uczelni. Składałem papiery do kilku: m.in UŚ i Opole. Rozeznaję się co do
                    uczelni tym bardziej nie rozumiem Twojego zacietrzewienia. Przekazuję tylko
                    informacje od bardzo dobrych znajomych, w których słowa wierzę. Racja -
                    przesadziłem z wypowiedzią o częstym chodzeniu na rauszu na zajęciach - ujmę to
                    tak -> zdarzało im się nieraz (do jakiego ćwiczeniowca - nie wiem - zaznaczam
                    ponownie - jeszcze nie studiuję ;)) Uściślę swoją wypowiedź - NIE napisałem, że
                    nic nie robią tylko zabierają się do ostrej pracy przed sesją - czasem im się
                    nie uda, co nie zmienia faktu, iż 2 z nich ma stypendium naukowe (albo raczej
                    miało bo teraz chyba im się nie uda ;))

Co do rankingów - nie mam narazie osobistych doświadczeń z uczelniami, jednak po
                    komentarzach studentów z rodziny i nie tylko - często wnioskuję, że są właśnie
                    niespójne z rzeczywistością. A sami studenci np. UJ potwierdzają znaczną ilość
                    stereotypów (oraz np. zaplecze pieniężne), które determinują windowanie w danych
                    sondażach.

Nie chciałem nikogo urazić tym bardziej, że NIE mam w tym żadnego interesu. Nie
                    bronie żadnej z uczelni ani nie gloryfikuje którejkolwiek. Jestem poszukującym
                    ;) Chciałem po prostu usłyszeć konstruktywne opinie i zrozumieć wypowiedzi -
                    dlaczego "młode" Uniwerki są "zawsze" uznawane za złe, które powinno się omijać
                    szerokim łukiem, a znalezienie pracy po nich jest cudem :P. Tyle :)

Btw. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się w miarę jasno. Mniej agresji - więcej
                    zrozumienia. Pokój ;)
                    • Gość: shk Re: Prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:39
                      wybieram sie wlasnie do opola, poniewaz moje wyniki nie sa rewelacyjne;/
                      dlaczego sadzicie ze tam jest zle?? zreszta... o uj tez moge pomarzyc;/
                      • klaudiiiaw Re: Prawo 06.07.07, 19:50
                        a ile pkt masz?:)
                    • Gość: Mefistofeles Re: Prawo IP: 84.13.209.* 01.07.07, 16:42
                      > Nie chciałem nikogo urazić tym bardziej, że NIE mam w tym żadnego interesu.
                      Nie
                      > bronie żadnej z uczelni ani nie gloryfikuje którejkolwiek. Jestem poszukującym
                      > ;) Chciałem po prostu usłyszeć konstruktywne opinie i zrozumieć wypowiedzi -
                      > dlaczego "młode" Uniwerki są "zawsze" uznawane za złe, które powinno się
                      omijać
                      > szerokim łukiem, a znalezienie pracy po nich jest cudem :P. Tyle :)

to nie zupelnie tak. Nie kieruj sie psychologia tlumu, tylko rob tak zeby Tobie
                      bylo dobrze. Jak skonczysz prawo w Opolu i bedziesz cos po nich wiedzial to tez
                      ok. Nie musisz sie meczyc w Krakowie czy w Warszawie jesli Ci to akurat nie po
                      drodze, bo np. do domu daleko.
                      Mam paru znajomych po prawie na UW - ktos poszedl na jakies podyplomowe i ze
                      trzeci rok juz probuje zdac na aplikacje, ktos pracuje w banku za 2,5 brutto,
                      inny nie lubi sie przemeczac to zaczepil sie w ministerstwie za podobne
                      pieniadze minus skladka na PiS czy inna Samoobrone. Srednio sobie radza. Ale
                      wyjechac z kraju tez im sie nie bardzo oplaca z tym zawodem, a raczej z jego
                      brakiem. Bo studia prawnicze sa dosc prestizowe i poszerzajace horyzonty, ale
                      same w sobie dosc ogolne. A prawnikow sporo, wiec po studiach na poczatku
                      bedzie Ci ciezko sie odnalezc, niezaleznie od tego jaka uczelnie skonczysz,
                      przynajniej takie mam z boku wrazenie.

• Gość: prawo, uksw Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:54
      Witam:)Jestem ciekawe co sądzicie o prawie na UKSW. Startuje na UW i na UKSW,
      ale myśle,że na UW moze zabraknąc troszke punktów:)Byłabym wdzięczna za opinie
      studentó badz osob, które co nieco słyszały o prawie na UKSW:)Pozdrwiam
      • Gość: a Re: Prawo IP: *.aster.pl 02.07.07, 10:59
        uksw- tam gdzie wrony zawracają. totalne zadupie. Proponuje żebys przejechała
        sie tam i poczuła klimat- na samym środku małego kamupsu mają stajenkę z
        osiołkiem (urocze;/). Zadawałam tam-na szczęscie jestem na uw-podsumowując: na
        uksw ida niedobitki które nie dostały sie na dzienne uw (nie wierze by dla
        kogokolwiek była to docelowa uczelnia).

aha, i prosze sie ze mną nie kłocić to moje zdanie.
      • Gość: Alina Re: Prawo IP: 212.75.114.* 03.07.07, 11:46
        Ja na Twoim miejscu pomyślałabym też o uczelniach prywatnych. Niektóre z nich
        mają większą renomę niż UKSW. Poza tym czesne jest tam z reguły mniejsze niż
        zaoczne/wieczorowe prawo na uniwersytetach państwowych. Łazarski np. pomaga
        organizować swoim studentom praktyki (są obowiązkowe), co na pewno ułatwia
        później znalezienie pracy.
        • Gość: nie Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:54
          taa znalezienie [pracy bo po prywatnej na aplikacje szans nie ma...
          • Gość: Kilofek Re: Prawo IP: 66.232.114.* 04.07.07, 21:51
            Nie wiem czemu myślisz, że po prywatnej uczelni nie można znaleźć pracy. Alina
            słusznie wspomniała o praktykach, rzczywiście pomagają znaleźć pracę. Zresztą
            nawet bez praktyk absolwenci renomowanych uczelni nie mają problemu ze
            znalezieniem pracy.
        • Gość: nie Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:54
          taa znalezienie [pracy bo po prywatnej na aplikacje szans nie ma...
          • Gość: alinkaa Re: Prawo IP: *.as.kn.pl 03.07.07, 14:42
            a ja wszystkim myslacym o studiowaniu prawa doradzilabym bardzo staranne
            przmeyslenie decyzji , wiem ze ciezko decydowac czy prawo to cos czym chce sie
            zajmowac w zyciu nie majac o nim samym jeszcze wielkiego pojecia, ale jesli ktos
            nie ma silnej motywacji to studia beda koszmarem
            • Gość: Exodus Re: Prawo IP: *.strong-pc.com 03.07.07, 17:36
              Alinkaa wez mnie nie rozmieszaj. Studiuje na US - 3 rok i na luzaku a jakos
              wielce tym nie jestem zainteresowany aj?
              • negativeburn Re: Prawo 03.07.07, 17:42
                bo to zalezy jeszcze od charakteru ;]
                • Gość: nn Re: Prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 14:57
                  ja polecam umcs, egzaminy są ustne a jak dla prawnika to bardzo ważne zeby
                  umiał sie wypowiedzieć i dogadać z drugą osobą- według mnie egzaminy testowe za
                  bardzo nie rozwijają i nie są wiarygodnym wyznacznikiem wiedzy. rozwiązanie
                  testu który sam czesciowo sugeruje odpowiedź a mowienie o czyms samemu to dwie
                  inne bajki(i poza jednym egzaminem na 1 roku twierdze ze wszyscy oceniają
                  sprawiedliwie -umiesz znajesz nie to nie), zła organizacja jest no ale coz,
                  psychike sobie mozna zahartować (albo zniszczyc jak ktos bardzo
                  delikatny):D:D:D..
    • arizona_siareczka Prawników jest jak psów 05.07.07, 11:05
      Także tych bezrobotnych. Praca na pewno sama nie przyjdzie, chyba że masz
      znajomości, albo pasję i talent do tego.
      • Gość: alinkaa Re: Prawników jest jak psów IP: *.as.kn.pl 05.07.07, 12:28
        no coz jesli studiujesz na US to rzeczywiscie mozliwe ze sie nie przemeczasz
        • Gość: Exodus Re: Prawników jest jak psów IP: *.strong-pc.com 05.07.07, 12:45
          Nie no US wielkiej klasy nie pokazuje jesli chodzi o prawo - takie sa moje
          spostrzezenia. Dostalem sie tam, ale tak serio wcale nie chcialem tego
          studiowac. W momencie kiedy mobilizuje sie tylko kilka razy do roku i mialem
          tylko 1 poprawke a jestem na 3 roku to troche kpina :D ... ale mi to nie
          przeszkadza :D
      • Gość: lombardino Re: Prawników jest jak psów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 20:30
        No,absolwentów choćby ekonomii,zarządzania jest jeszcze więcej,a czy ma to być
        argument za niewybieraniem tych studiów? Radzę pamiętać,że absolwenci takich
        właśnie kierunków (jak prawo,ekonomia) zawsze będą potrzebni w gospodarce,
        administracji publicznej.
        Nawiasem mówiąc,arizona,jeśli dla ciebie,arizona,absolwent studiów prawniczych
        jest już "prawnikiem", to doprawdy,nick masz chyba adekwatny do poziomu swojej
        wiedzy o świecie :)
    • Gość: gosc alinkaa ty stara ku.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:25
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka