23.05.07, 09:38
Cześć
Wybieram się na Stomę prawdopodobnie Gdańsk ale dopiero w przyszlym
roku.Chcialam zapytać jak to jest z językami-dotychczas uczylam się
angielskiego i zdawalam go na maturze w tym roku,ale w liceum mialam przez
3lata rosyjski.Mam zamiar na studiach wybrać jako kontynuację
angielski,problem pojawia się przy języku od podstaw-czy będę mogla wybrać
rosyjski?Jaki inny język polecacie jeśli nie pozwolą na rosyjski??A przez ten
rok chcialabym juz przerobić trochę angielskiego ze studiów-jakie książki na
poziomie średniozaawansowanym przerabiacie na 1roku?dzięki za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • myszo-skoczek Re: języki.. 23.05.07, 12:13
      gdy ktoś idzie na studia to jest założenie że dana osoba zna już dość dobrze
      język ... uczysz się głownie potrzebnego Ci słownictwa
      • aniazacha Re: języki.. 24.05.07, 16:20
        na AM Wroc była wyraźna sugestia, żeby wybrać język, który zdawało się na
        maturze. Chyba że ktoś zna i niemiecki i angielski podobnie to mógł sobie
        wybierać, czego woli się uczyć. Ale ja po 3 latach angielskiego od podstaw w LO
        nie miałam szans wybrać właśnie tego języka. Musiałam kontynuować niemiecki.
        Oni zakładają, że gramatykę i ogólne słownictwo znasz. Teraz uczę się po
        niemiecku z czego składa się skóra, układa ruchu, jak zbudowana jest komórka i
        takie tam głupoty, których i tak się nie będzie pamiętać przez kolejne lata.
        Nagły zryw będzie przy egzaminie z języka do specjalizacji albo na doktorat
        • pudelzrodowodem Re: języki.. 24.05.07, 17:20
          Jeśli chodzi o kontynuację to na pewno wybiorę angielski-na maturze zdalam
          podstawę na 100%,uczę się go prywatnie od 2klasy podstawówki,poza tym masa
          ludzi twierdzi,że English is my mother tongue..A pytam z czego się uczycie,bo
          po co mam przerabiać jakąś nudną książkę z poziomu zaawansowanego skoro mogę
          już przerobić slownictwo z 1roku..przynajmniej takie mam zalozenie..gorzej
          będzie z drugim językiem-od podstaw:/:/
    • lost_blueberry Re: języki.. 03.06.07, 23:18
      a po co chcesz sie tego teraz uczyc?
      nie wystarczy Ci raz na studiach?;) ja studiuje stome w lublinie(mam nadzieje ze od przyszlego roku juz lekarski...)i u nas na angielskim zaawansowanym uczymy sie tylko prostych slowek z anatomii czlowieka, chorob, zastrzykow, sluzby zdrowia itp. i w wiekszosci te slowa sa bardzo podobne do slownictwa lacinskiego ktorego uczymy sie rownolegle na anatomii.
      od podstaw mam hiszpanski i tu uczymy sie tylko podstaw niezbednych do porozumiewania sie za granica-nie ma natomiast slownictwa specjalistycznego tzw. lekarskiego.
      generalnie jezyki na studiach sa naprawde lajtowe i nie wydaje mi sie zeby byla potrzeba uczyc sie "na zaś";)
      • arytmia6969 Re: języki.. 05.06.07, 11:01
        Bo rok bez nauki to dla mnie masakra,więc chociaż chcialam coś podlubać z
        angielskiego..Znalazlam English in medicine -dla zaawansowanych i może z tego
        coś pokuję..Poza tym chyba propaganda rodziny i przyjaciol robi swoje-wszyscy
        powtarzają,jak to ciężko jest na studiach,zwlaszcza na medycynie.
        • arytmia6969 Re: języki.. 05.06.07, 11:02
          arytmia6969=pudelzrodowodem :)
          • lost_blueberry Re: języki.. 06.06.07, 10:06
            english in medicine zaawansowany to wlasnie ksiazka z ktorej korzystamy;)
            a na studiach nie jest wcale tak ciezko-nie wiem jak na innych uczelniach,ale w lublinie zarowno ja na stomatologii jak i moi przyjaciele z lekarskiego nie mamy wiekszych problemow(starcza czasu i na przyswajanie wiedzy i na zabawe)...na poczatku moze sie wydawac ze nauki jest tyle ze sobie nie poradzisz, ale po tygodniu to mija i jest naprawde OK:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka